Ako riešiť, keď sa šesťročný pocikáva?
Dobrý deň,
syn má 6 rokov a o 3 mesiace nastupuje do školy. Od 2 rokov je odplienkovaný, v jasliach, ani v prvej škôlke, kam chodil 1 rok (až na výnimky, ktoré by som na jednej ruke zrátala) nebol problém s pocikávaním.
Prvý deň, keď nastúpil do novej škôlky ho pani učiteľka zabudla na WC a on plakal, že mu nemá kto utrieť riťku po veľkej. Napriek tomu to pár mesiacov bolo ok. Po cca polroku sa začal pocikávať pri spánku a povedal, že ho pani učiteľka (už iná) nechce púšťať na WC (2.trieda). S pani učiteľkou som sa rozprávala a poprosila ju, aby ho púšťala a povedala, že deti púšťa na WC (celkom jej neverím, lebo po tomto rozhovore pocikávanie v postieľke prestalo). Pár mesiacov to bolo ok, ale v 3. triede začalo pocikávanie behom dňa a často mal aj trochu kuknuté (zadržiaval, ale trocha vyšlo). Vidím, že sa v škôlke nechce pýtať na wc. Doma buď ide sám, keď potrebuje, alebo najčastejšie pri hre, alebo keď sme mimo domu, tak odďaľuje kým môže, aj sa o stoličku pritláča a vtedy aj zaklame, keď sa ho pýtame, či mu netreba a potom má aj ,,škrkátko". Hnevá ma, keď klame, ale už neviem, čo robiť. V škôlke to už posledný mesiac nebudem riešiť, ale bojím sa, že bude mať v škole problém. V poslednej dobe je to skoro každodenná záležitosť. Inak je šikovný a nemá žiaden zdravotný problém. Poraďte prosím ako to riešiť. Ďakujem.
Toto je záležitosť hlavy ….lebo ak by mal zdravotný problém pocikaval a pokakaval by sa aj doma
Takze smer psychológ, hľadala by som urgent termíny, lebo v škole si to deti všimnú a bude z neho ideálny terč na šikanu
My sme to tiež mali takto v škôlke. Pred nástupom som syna učila, že pred spánkom sa ide pišat, potom keď bol už v pyžame, ešte išiel akože "dopišať".
V škôlke to tak nerobili a popišaval sa. Keď mi dala 2x posteľné, hovorím im, doma sa mu to nestáva. Poprosila som ich, nech ho nechajú "dopišať". Nie, ide sa len pred spaním raz ... Ok, hovorím, ja vyperiem, vy prezliekate. Nejde o boj medzi matkou a učiteľkou, ale každé dieťa si nejaky návyk berie z domu a aspoň prvé mesiace to treba rešpektovať. Ešte mi párkrát dala vyprať posteľné, bola ešte jedna debata a potom keď ho pustili dopišať, už sa mu to nestávalo.
K tvojmu problému: čreva vieš naučiť, kedy sa majú vyprázdniť. Máte niekoľko mesiacov na to, aby syn chodil každé ráno, pripadne my sme ešte učili aj okolo tej 16-17. Ale môj je veľký jedák, jedna veľká potreba mu nestačila. Vždy ráno na wecko a po týždni podľa mňa uvidíš výsledky. Máš výhodu, že syn je už rozumný, sám pochopí, že keď pôjde pred školou, vyrieši to problém zadržiavania. Zo začiatku sme si pomáhali knihou, aby sa uvoľnil na wecku. Netlačil, len si čítal a išlo to potom samo.
Poznam dievcatko.este ako 8 rocne sa pocikavalo.... to dievcatko zazilo nieco zle... Ja ta nechcem strasit ale skus to preverit.. drzim palce
Ja si osobne myslim, ze on zadrziava najma stolicu, ale nejde potom ani na malu, lebo by musel povolit svaly, takze pracovat na tom bloku cez leto. V skole je ine prostredie, priprav ho na to, ze tam su prestavky a moze ist uplne v pohode sam ako doma.
Ahoj ja robim v ms a je to jasny blok treba sa porozprávať s pani ucitelkou s tym pustanim na wc je to u nas takto chodievame spolu pred kazdou zmenou cinnosti ale pocas cinnosti ja osobne pustam akzde dieta ked sa mu da ...pocas cvicenia aj pocas edukacky dokonca mam dieta ktore vzdy chodi na velku po zjedeni polievky...proste to tak ma ale moje deti v triede vedia ze napr pocas lezania na lehatku musia tych 45 minut vydrzat .idu po jedeni vsetci povinne prezlecu sa do pyzam a este ked lihaju na lehátka vzdy sa pytam ci sa niekomu este da a ak sa da nech ide skusit .vela z nich ide aj dva krat mam predskolakov tych 45 minut ich ucim vydrzat koli vyucovaniu a vydrzia vsetci uz to ani neriesia obcas su taki co idu po tych 45 minutach ale malo kto ....jeden dvaja na lehátku sa spytaju ci mozu a ja ich bez riesenia pustim... ked je menej ako 45 minut a pyta sa poviem mu ešte musis vydrzat chvíľku..vydrzis? Ked povie ze nie pustím ked ano pocka a sama ho po tych 45 minutach vyzvem ze moze ...po tých uplynutych 45 minutach pustam uz ako chcu ale skoro nikdy nejde viac ako dve deti ...a vydrzi vacsina cely spanok mam 5-6 rocnych samozrejme keď je dieta so zdravotnym problemom neriesim a pustam na poziadanie nemam s nikym v triede problem so zadrziavanim stolice ani pocikavnanim....ale mam ich uz tak naucenych ono tiez to není bohviečo ked su na tych lehatkach a jeden zacne a vsetci potom sa chcu prechádzať do toho tam behá upratovacka lebo vtedy umyva je mokra podlaha sa bojim aby nespadli rusia sa... takze od začiatku roka my tak trenujeme ze fakt sa ich snazim nadstavit a este pred zaspatim z lehatka aj na dva krat vyzyvam ...co sa tyka velkej potreby to su vobec neni limitovani to proste vedia ze mozu kedykoľvek len musia povedat ze idu....takže tak no. Ono casto ked sa povie ze nemozes ist tak nust s ati vtedy da takze ja im vzdy pred spanim este poviem zazracnu vetu ze 45 minut sa nebude dat lebo tam bude mokro a vacsina si da este take ze idem este skusit daju tri kvapky a potom su v pohode je to v hlave...
psychika, choďte k psychológovi, ak neviete zistiť sami, kde vznikol ten blok. Plus v škôlke to riešiť tiež, vyzerá, že to spôsobili oni. Takže so všetkými učiteľmi alebo vedením, aby to oni riešili s učiteľmi. Aj keď sa nepriznajú, dobre budú o tom vedieť. Aj to možno pomôže.

pravdepodobne ma psychicky blok- smer psicholog a skusit sa s nim porozpravat a riesit .. skola sa uz neda odlozit? ak sa mu tam deti budu posmievat bude mat este vacsi blok