Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?
Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....
@andymi ano, tak to ma byt. Ze po napomenuti ucitelky ma ziak posluchnut. A tebe z tych uvedenych poznamok od ucitelky v hlavnom prispevku vyplyva co? Vsak ani jedna poznamka nie je o tom, ze autorkin syn ucitelku nerespektuje a nepocuva po napomenuti..
Pekne to ucitelka povedala ziakovi priamo pred mamou.. to je naozaj pripad, kedy zlyhavaju rodicia..
Môj chlapec mal tiež toto v 4tom ročníku, učiteľka vyhorela a niekto si to odsrať musel. Raz som bola v škole, narobila som poriadok so synom ale aj s učiteľkou. Ak na to nemá, nech sa na to vyserie. Vyvolávala mi 2krat do týždňa, že ona už nevládze a je strašne zlý (vez prestávky behal a bláznil sa, hodinu v pohode odsedel a učil sa). A potom zas otvorím edu a poznámka, poznámka, poznámka. Tak som odpísala, ze ja si doma dieťa zvládam, tak problém bude niekde inde. Vtedy sa to zastavilo, lebo edupage vidia aj iný učitelia. Na prekvapenie učiteľka dala výpoveď, od piateho ročníka mame pokoj. Teraz je siestak a za dva roky dostal poznámku jednu, že stratil poznámky z dejepisu
Áno v škole treba poslúchať ale všetko s mierou. Keď som počúvala ako vychovávateľka chcela počas ŠKD všetko zapisovať. Som nechapala. Každá vychylka z normy by sa teda zapisovať nemala. Prestávky sú na vypnutie a deti potrebujú viac volna. Sú to živé, zdravé deti. Ja som dosť prísny rodič, ale neuznávam basu...niekedy mi je deti ľúto.
Ja by som síce napomenula syna ale s tým, že pani učiteľka je žiaľ prísna a treba ju poslúchať. Žiadne tresty...len pri veľmi vážnych priestupkoch....stačí dohovor. U nás sú tresty aj nejaká domáca práca navyše.
@margaretka keď sa dobre učí kašlala by som na to
on z toho vyrastie
Ignoruj. Sú to zdravé deti. Či chcú mať letargicke? Alebo treba povedať riaditeľke. Niektorí učitelia by chceli deti na diazepane či čo. A ešte keď sú pripravené, musia strpieť aj také akože výpadky.
@margaretka Ked boli skolopovinne nase deti, ucitelka na rodičovskom riesila odpoved otca na poznamku, ktoru napisala. Konkretne: poznamka: Vas syn pocas vyucovania skakal po lavici. Odpoved: Doma to nerobí. Ucitelka penila, co si to otec dovolil. Otec bol na rodičku a hned sa ozval. Syn to doma nerobi, lebo rodicia si vybudovali respekt. Ak pani ucitelka nema autoritu, poznámky nepomôžu, v triede si musi urobit poriadok ona, lebo rodicia v skole nie su. Odvtedy sme na rodicku nepocuvali ake nevychovane deti mame. Treba sa ozvat. Ak sa dieta napr. hojda na stolicke, ma to riesit ucitelka.
@evansova ozvali sme sa urazila sa a ustipacne reagovala že chápe že si deti zastavame ale musia sa vedieť správať v škole ! Na to jej jedna mama povedala že to nie je jej problém doma sa vie správať a učiteľka na to no vidím že má byť po kom drzý ! Takže asi tak ...
@malary áno asi na diazepane odporučila nám lieky na ukludnenie nasadiť deťom a zakázala sladkosti do školy
@hara_vara na to sa spolieham , len ten kolektív je kopa veselých pochabych deti
@andymi nezlahcujem situáciu z akých mojich vyjadrení máš ten pocit? Nikdy som sa na poznámkach nesmiala!! Ukáž kde to píšem ? Čítaš s porozumením alebo len čo ti zapasuje?
U nás by si nikto nedovolil doviesť dieťa na konfrontáciu lebo by sa báli že ich donúti povedať to čo ona chce aby tak bolo, jeden žiak povedal toľko do mňa bývalá že nech to poviem že to tak bolo presviedčala no povedz povedz ..až jej povedal aby mal pokoj . Potom rodičom že mňa to nebaví aj tak chcela počuť to čo si ona myslí nie akobtobrealne bolo.
* bývalá - hučala
@margaretka podla mna sa sprava ako normalne dieta. Mozno by sa dalo odporucit ucitelke, aby si nastudovala bezne spravanie deti (a nedavala poznamku za kazdu blbost, co urobia cez prestavku) a naucila sa viest hodiny zaujimavo (potom nebude problem s tym, ze vyvadza cez hodinu, lebo sa asi nudi).
Hlavne mu nezakazuj hracky, kamaratov a kruzky, ako ti tu nejaki " experti" radia, len to zhorsi situaciu.
@princezna_bosorka zakázané má všetko možné aj nemožné ale on nemá problém stráviť čas bez hračiek a elektroniky ... Povedal že snaží sa získať pochvakunlebo to bola podmienka aby som zrušila tresty no povedal že pani učiteľka nikdy nikomu nedáva pochvaly ( to je ale pravda lebo povedala raz na rodičku že za samozrejmé veci nemá dôvod chváliť )
@margaretka je mi luto, co prezivas musite zatat zuby a vydrzat tento rok, mysli na to, ze uz len 2,5mesiaca do vianoc, potom v strede januara zas skola a polrok mate zasebou...potom zas jarne prazdniny a velku noc, to ze takto rozprava aj ucitelka s rodicom, ze vidim ma byt po kom drzí to nasvedcuje o vsetkom! Nenastavis jej zrkadlo, lebo ona je presvedcena o svojej svatosti a bezchybnosti.
Mala som aj ja raz podobny pripad, v 8.rocniku, aj riaditel bol zavolany tam pred riaditelom, som mnou ucitelka tak rozpravala, ze som po pol sekunde vedela, vsetko co syn rozprava, ako sa s nimi bavi je do pismenka do bodky pravda. Lenze som bola na nu pripravena, s kludom anglicana som jej povedala, ze ja nie som soplave decko, aby sa so mnou takymto tonom rozpravala! A ked syn dostane solo 3ku, z fyziky, nech sa pripravy, lebo sa odvolam!!! Z matiky stal na 1,25. A fyzikarka mu povedala, ze ma 0 logiku. Ten jej ton, ja som sa uz synovi necudovala, ze fyziku nenavidi.
Pozri sa nik nie je dokonaly, aj tvoj syn z tych poznamok ktore podostalaval si mozno niektore aj zasluzil, ale pristup ucitelky je 100%chybný. Ona by uz z praxe mala vediet, ako pracovat so živymi detmi. Ja dodnes hovorim niektore ucitelky by som poslala do basy robit bacharky! Absolutne ich nepustat medzi deti.
@margaretka prepac, ale s tymto sa ti este chcem podelit. Syn mal 2 ucitelky na MŠ, 1 stale sa stazovala, vela rozprava pobehoval...druha, ked som sa spytala, ci je vsetko ok, povedala, ze ano. Raz mi to nedalo, a spytala som sa, preco je podla nej ok a podla druhej nie. Ona sa tak smiala a vies co povedala? Moja mila, ja som vychovala 2 chlapcov, Vas syn je typicky chlapec!
Okrem toho pises, ze pochvali nedava...predstav si, ze si praci, skusis robit svoju pracu na 100%, ked spravis nieco dobre, tak nikto nic, kazdy cusí vsak je to prirodzene, ale ked nieco sa pošmykne tak, ta hned idu zozrat! Ako by si sa citila? Ako by si sa chovala? Ako by sa ti chcelo tam pracovat?
Tvoj syn, uz ma zakomplexované, ze on je zlý, lebo to pocuva od ucitelky aj od Vas, a ked je dobry tak ucitelka o tom nerozprava...ani sa necudujem, ze vyvadza. Cca.6hodin je s tou ucitelkou, cely den je v pohode a potom nedoje jablko na prestavke a ide sa svet zrutit, ona sa sustreduje na tie 2-3minutky, namiesto toho aby videla, ze 5hodin a 57 minut bolo v poriadku. Pobehoval na prestavke no a? Vsak 5min.pobehoval. a 5hodin 55min.nepobehaval...skuste sa sustredit na dobre a nie na zle veci.
Ja som bola taka ista ako ty, teraz s odstupom casu som uz len takato mudra 😅
Ja som mu to aj povedala, ze teraz by som ho netrestala, ze to ja som bola hlupa, ze som nastupila do toho vlaku, lebo tie ucitelky to na teba tak zvalia a tak vykreslia to dieta, jak keby to bol diabol sam. A ty citis, ze zlyhavas vo vychove a snazis sa to napravit, ale treba napravit ucitelku a nie syna.
@margaretka Zda sa cim viac stran, tym je tvoj syn dokonalejsi u ucitelka horsia...lieky na ukludnenie? Neverim
@mira0611 presne akoby si o nás hovorila ...vidieť že máš reálne prežite tieto starosti , čo ma mrzí lebo viem čo to všetko obnáša aj pre rodinu ,chod domácnosti , pracovné povinnosti alebo starostlivosť od ďalšie deti v rodine ...keď sa človek trápi a nevieš sa pohnúť
@andrea1809 never, nemusíš veriť nikto ťa nepresviedca ! By si sa čudovala koľko aj učiteliek na MS odporúčajú deťom niečo na ukludnenie keď sú problémy živých deti ....
@margaretka ano, viem, poobede som sa uz nad tym stresovala, ze co bude, znova cim ma budu cakat v skole...bolo zle s takymto stresom pracovat. Rano som mu este v satni vysvetlovala nech sa sprava pekne a poslucha...
@margaretka ja by som už po mojej skúsenosti, nedávala tresty a to z toho dôvodu, že nie tebe to urobil. Poriadok v škole je učiteľkyna práca
Ale usmerniť syna , čo sa patrí a čo nie, teda normal rozhovor, to určite áno
A pred dieťaťom nezhadzovat učiteľku, ani nekritizovat.
@margaretka to nemyslíš vážne 🤦
Viem že deti vystrajaju. A vždy také boli. Vždy. To by sa dalo písať. Doma strach, že dostaneme ešte od rodičov. A stihli sme za 8rokov všetko sa aj naučiť. Systém je chorý. Ja som bojovala proti trestom, že napíš 100x sedím po vyučovaní ticho a bla bla. Že radšej nech im dajú 10 príkladov, alebo prepísať látku. Ale neuspela som. Furt svoje šli
@malary áno taký trest včera dostali celá trieda písal 100x vetu o dodržiavaní školského poriadku a rešpektovaní pani učiteľky .
@margaretka Neporadím ti, je to taká nešťastná kombinácia 2 faktorov. Na 1 strane neuroticka vyhoreta učiteľka čo vidí v deťoch malých diablov a automaticky u nich predpokladá zákerné správanie, provokáciu vidí vo všetkom a poznamky dáva aj za hlasnejšie dýchanie. Na druhej strane (ne)vychovani chalani u ktorých funguje group think teda priemerne IQ klesá priamoumerne počtu, čo vedia že úča im vlastne nič nemôže, rodičia majú z poznámok akurát tak srandu, a tak jeden druhého hecuju ktorý dostane poznámku za väčšiu blbosť.
Riešenie to nemá pretože učiteľka si nikdy neprizná že nemá pravdu, že deti od prvej triedy onalepkovala ako neposlušné a drzé a projektuje do nich svoje negatívne predstavy. A preto že rodičia nepripustia že v deťoch svojim "hahahá aká blbá poznámka" prístupom podporujú sociopaticke tendencie. V reálnom živote si ľudia často nesadnu ale to že si s niekym nesadnes (máte iné názory, nesúhlasís s jeho životným štýlom , toho človeka nepovažujes za autoritu.... ) nedáva nikomu automaticky právo chovať sa ako idiot a hulvat.
@margaretka to mi je luto, staznosti na dieta sa dost zle pocuvaju, treba sa s chlapcom porozpravat a nasmerovat ho, pomoct mu, aby sa to neopakovalo. Chcem sa opytat, pise to ta ista ucitelka,alebo aj ine?
@margaretka aj nám chodia takéto poznámky. A to má syn mladú učiteľku. No je v triede 18 chlapcov,tak chápem, že to ide na nervy.
Dnes dostal poznámku, že šúchal a búchal so stoličkou a bolo to počuť až do riaditeľne, ktorá je hneď pod triedou.
Keď som sa syna pýtala, že čo stvárali,tak povedal, že sa hrali na rodeo. Stoličky boli kone a oni na nich jazdili 😂
Myslím, že takéto správanie je úplne v poriadku aj keď pre dospelých asi neznesiteľné 😂
@margaretka ja to mam nastavene tak, ze neriesim ani poznamky ani znamky. Odkliknem to v edupage a tym to je vybavene. Na druhej strane u nas boli poznamky len 3, a to je v 6. triede. Ani jedna sa nerykala spravania. Znamky a vedomosti, to je ina kapitola. Vcera som chvalila dceru za 4 z diktatu, je vidiet, ze spravila pokrok a karhala ju za 2 z anglictiny. Dobre si poznam deti, urcite aj ty, tak vies sama zhodnotit, kde je kritika opravnena a kde nie.

@margaretka chalani sú väčšinou také živé šidlá. Ešte či nemajú Adhd. Ale aj tak, hlavne zachovať kľud a nestresuj. Samozrejme treba mu dať najavo, že niektoré veci sa v škole nehodí robiť. Problém škôl je, že nedokážu deti zaujať a robia tam často vyhoreni pedagógovia, niektorí tu prácu vyslovene neznášajú. Môj mal jeden čas 15 poznámok mesačne
Stres nenormálny. Vyrástol z toho. Bude dobre