Ako riešiť oslobodenie od telesnej výchovy vášho dieťaťa?
Žienky mám dieťa onkologického pacienta po ukončení liečby, všetko je ok už päť rokov, samozrejme chodíme 2x ročne na onkológiu. Za tých päť rokov sa pár krát stalo, že sa niečo zomlelo, pošmykla sa na schodoch, postrčil spolužiak a ona sa udrela presne v mieste operačnej rany a veľmi sa vystrašila, ona sa vlastne bojí že sa niečo stane. V starej škole bola telocvikárka triedna, vedela o zdravotnom stave dieťaťa, nikdy nebol problém. Teraz je v novej škole a za každú prkotinu dostáva 4 a 4-, nezabehne 200m dostatočne rýchlo, neskončí do diaľky dostatočne ďaleko a pod. Tak nemá chuť chodiť do školy, bojím sa že to bude horšie. Kamoška mi navrhla čo tak oslobodenie od tv. Bojujem sama so sebou či je to najlepšie riešenie, susedia tvoria že pohovor s pedagógom nepomôže. Vybrať sa touto cestou? Aký je postup?
Kedy a prečo ste riešili oslobodenie od tv vášho dieťata?
@martul v starej škole nebol problém, cvičila všetko čo ostatní svojim tempom, až na nejaký vytrvalosťný beh, čo má zakázané od dr. Bez papierov, v rámci možností chcem aby mala život ako ostatné deti
Normálne mám pocit, že viem, o ktorom 8-ročnom gymnáziu píšeš. Je v krajskom meste a roky na poprednom mieste v hodnotení INEKO? Takto isto začala pred rokmi aj moja dcéra, všetko ok, len známky z TEV každú hodinu - 3 a 4. V septembri robili akési testy pohybovej zdatnosti, rôzne behy, skoky, drepy... hodnotila rýchlosť, počet... a niektorým deťom to takto proste vyšlo. Na rodičovskom nám potom učiteľka vysvetlila, že známkuje síce tak, ako im to výjde podľa tabuliek, ale na vysvedčení dáva len 1 alebo 2. Deti, ktoré sa snažia a hýbu, majú 1, aj keď sú športové drevá. 2 majú tí, ktorí sa športu vyhýbajú, zabúdajú si úbor, nechce sa im a posedávajú. A všetci bolí spokojní a aj cvičili, hoci nepodávali žiadne extra výkony.
Porozprávaj sa s učiteľkou a podľa toho sa zariaď. Ak je čo i len trošku normálna a ide jej hlavne o to, aby sa deti hýbali, pochopí Vás. Ak nie, daj dcéru od TEV oslobodiť.
Nuž vybrali sme školu ktorá mala super referencie, a ozaj dobré ineko hodnotenie, hoci by mala iné gymko s nižším hodnotením 6km od nás. Doteraz bola čistá jednotkárka. Roky číta knihy v angličtine, nemčina je ide od ruky od prvej chvíle, vždy chodila na súťaže. Nechcem aby sa jej škola zhusila, kvôli skokom do diaľky a pod
To je dost brutal. Ako pise @saraxyz rovno to vybav, kedze to mozne je.
Myslim si, ze to je najlepsie riesenie, toto je dost surove, nedivim sa, ze sa trapi. Hybat sa moze predsa mimo telesnej, ako uzna za vhodne. Inak nechapem, ze ak poznaju jej diagnozu z minulosti ju takto znamkuju a nezohladnuju to. Tu diganozu, co mala vie aj telocvikarka? Nevahala by som. Ona ma aj strach a blok, bude sa len trapit
@mircalla telocvikár je chlap, rozhovor sa u neho nič nerieši. Už mám vytlačené tlačivo so stránky školy, uvidím čo povie pediater. Onkologičku máme ďaleko
Papier ti potvrdí aj pediater. Moja tiež bola a bude oslobodená od TV. Je po operácii kolena,má s ním problémy . Stačí vytlačiť papier zo školy a k lekárovi potvrdiť.
1. Kontaktuj vedenie školy, kde sa chceš stretnúť s vedením, triedou ale i telocvikárom- spíšte zápis. Vysvetli situáciu a navrhni aj nejaké riešenie- napríklad úľava zo znamkovania (môže byť hodnotená slovne)
2. Ak sa to nepodarí, oslobodenie od TV na ktoré potrebuješ potvrdenie od Dr. (To by nemal byť problém)
Teeeeda to by som necakala, syn je rovnako na 8r, maju znamkovanu telesnu, ale mam skor pocit, ze znamky dostavaju za snahu a potom kazdy je v niecom aspon trosku sikovny, tak telocvikar vystihne ten moment a hodi jednotku
@danieli už ma to prestáva baviť, v edupade sa objavila ďalšia super známka 3- vraj z atletiky, fantastické k tým 4- z vytrvalostných disciplín
U nas nepomohlo nic, ani ciastocne oslobodenie, telocvikar sa riadil podla seba, decko sa dusilo..nakoniec sme museli dat celkove oslobodenie.strasne nervy som mala
Nuz niekto to tam berie prilis vazne, my sme riesili len sedenie v prednych laviciach s ohladom na dioptrie a nebol problem, komunikujem cez triednu a ta zvykne posuvat vyssie, ak sa jej nedari, oslovujem konkretneho ucitela, edupage je super vec na komunikaciu, ale telesna a taketo znamky? Ved je 4-ty skolsky tyzden a vy uz mate znamok za cely polrok, u nas este z telesnej ani ň
A netusis, ci sa tieto znamky z TV objavuju detom aj na vysvedceni? Ja som totizto z TV mala znamky podobne, ale inak som bola cista jednotkarka. Na vysvedceni mi nakoniec vzdy dali 1 aj z TV. Takze mna tie znamky nejako extra netrapili.
Nechápem že pri takých závažných problémoch aké mala dcéra na ňu absolútne neberú ohľad.
Veď každý vie, že pri takých problémoch nemôže podávať taký výkon ako rovesníci predsa.
Telocvikár vie, akú mala diagnózu ?
Ak má problém pri behaní, že kvôli jej zdravotnému stavu nevládze tak mala byť oslobodená od behania oslobodená už dávno.
@marianarem netuším, susedove deti ešte nikdy nedostali ani len 2ku
@estellas ako som už písala nie, keď nemohla istí čas cvičiť mala zapísané v žiackej, a starej škole bola telocvikárka triedna ona akceptovala jej stav. A tv nebola hodnotená
Ja by som to povedala učiteľovi aj keď ma liečbu už ukončenú. Skúsila by som úľavy z telesnej. Úplne oslobodenej vám možno nedajú. Pri tých určitých veciach by mohla mať úľavy.
Tiež som bola oslobodená ako dieťa, mala som cca 13rokov , obvodná lekárka mi potvrdila papier. odporúčil mi to kardiológ. mala som necvičiť rok, ale potiahla som až do konca strednej školy. určite ju daj oslobodiť, skúste na 1 rok a potom sa rozhodne. možno jej psychologička pomôže. ale aspoň na tento rok určite .
autorka a susedove deti chodia k tomu istemu ucitelovi do tej istej skoly? lebo napr. ja poznam xy deti co ine ako jednotyk z tv nemaju.. a potom tam bola nasa telesna v skole:DD Moja mala veru 2jku na vysvecku a vobec mi to zily netrha, do priemerov to ani nikam nejde.. a teda ak by to bola jedna dvojka, myslim, ze by nad tym zdivhla aj triedna obocie, minimalne :D
Ja mám 16 ročného syna a nikdy v škole necivičil. Od malička má úplné oslobodenie od TV na príkaz lekára. Má za sebou 4 operácie srdciečka. Doktorka mi to vysvetlila, že nie že by sa nemohol hýbať ale nesmie byť na neho nátlak aby išiel naplno. To on nesmie a nikdy sa nebude rovnať so zdravými spolužiakmi. Vždy v septembri som priniesla do školy žiadosť na oslobodenie a potvrdenie od odborného lekára, že nesmie cvičiť. On bol na hodinách TV prítomný a robil pomocníka uciteľovi. Ja by som na na tvojom mieste riešila úplné oslobodenie. Ved to dieťatko si už toľko toho prežilo, prečo má ešte znášať 4 z TV. A inak tá učiteľka musí byť pekne blbá, že takéto dieťatko takto známkuje.
@simca06022011 ten istý telocvikár, len dievča od susedov už skončilo školu a chlapec je v maturitnom ročníku
Ak to číta pedagóg, prosím dá sa na polročné vysvedčenie ,, vyčarovať,, normálnu známku(napr. 2ku) ak má dieťa samé 4ky? Ak je nereálne od nej očakávať zlepšenie výkonu...
Ja sama som raz mala 4ku z tv na vysvedčení, bola som po nehode mesiac na maródka, zlomené jabĺčko a lakťová kosť. Podľa mňa každý rozumný človek mal uznať že som nemohla ,,odpovedať,, z telesnej keď som na maródke, mám zlomeniny. Bolo mu to fuk, triedny kývol plecami že známky sú už uzavreté. Celí čas sa nehodnotilo vždy iba v jan/jún. Kvôli tomu že som tam vtedy nebola som dostala 5ky, ale na moje nešťastie som dostala aj z iného predmetu 4ku, lebo kvôli nehode som nemala možnosť opravy.
Od 4 ročníka na ZŠ som mala čiastočne oslobodenie z neurologických dôvod ( zákaze stonky kotrmelce a podbne kvôli tomu že sa mi stoho točila hlava a mala som bolesť ale školu som reprezentovala normálne v vo vibyjanej .neviem či sa to tak píše od. 5 ročníka som mala zakzeni po uraze všetky loptove hry na pol roka a následne som sa vrátila ale už len vybíjaná a volejbal .basketbal a iné som už nehrala .)o 8rocnika som mala úplne oslobodenie po uraze ale normálne som napríklad chodial na preteky byciklo aj chodila na turistický. Na SŠ to bolo rovnaké úplne oslobodie akurát som škole reprezentovala triedu vo volejbale a pomimo školu som sa venovala hokejbalu potom posledný rok na strednej som normálne chodila na telesnú ale z čiastočnom oslobodením a bolo namne či chcem skúsiť to čo som nemusela. A učiteľka brala ohľad že nevsetko môžem robiť. Veľa veci mi neznamkovali vôbec pri iných obrala ohľad že mám niejake obmedzenie a úplne pohode
Určite je vybavte oslobodenie mne ho prvý rok písal neurológ a ortopéd neskôr už len pediater podľa správ
Daj ju oslobodit od tv. Kvoli tv jej vyrabat psych.problemy? Je to tvoja dcera, tak jej pomoz. To ze telocvikar je debil a ty sa tu porozculujes tebe ani jej nepomoze. Beztak telocvik nie je zrovna dolezity predmet. Ak chce dieta sportovat/mat pohyb, tak bude mat i bez telocviku.
Inak sa cudujem, ze je tv znamkovany. My sme tusim potom neskor uz nemali, ze nam tam davali len absolvoval.
Divim sa ti, ja by som na druhy den bola u dr s papierom na potvrdenie a na dalsi den by ho skola uz mala… netrap si dieta neempatickym ucitelom. Ma toho aj tak dost za sebou.
A kedy ste dávali žiadosť? Ja hneď 2.sepyembra a doteraz mi nič neprislo
@summer23456 hneď na druhý deň už bolo oznámenie na edu, ako som odovzdala

Choď doktorke a daj ju oslobodiť a máš vybavené.
Akože prepáč, to čo ste si prežili je strašné...a ty po tom všetkom sa pýtaš, ako to vyriešiť? By som sekundu nerozmýšlala.