Ako riešiť problém s účasťou v matematickej súťaži?
Ahojte, prosím poraďte ako riešit túto situáciu: učitelka nechce povoliť žiakovi ZŠ účasť v matematickej súťaži. Navyše dieťaťu povedala klamstvo (v pravidlách sútaže žiadne obmedzenie neexistuje, na iných školách ide aj 10 a viac detí z triedy) že môže prihlásiť len 3 z triedy.
Dali by ste v takejto situácii sťažnosť na ministerstvo školstva, školskú inšpekciu? Veci zo školy a drobné krivdy väčšinou neriešim, ale čo je veľa to je veľa.
nie -nechcem paci sa mi pisat tu kedze je to k teme
@nelca84 Zo školy nosí jednotky a príklady počíta aj také čo nemusí. Pre "zábavu" sleduje videá ako počítať imaginárne čísla a funkcie. Nie je génius ale úplne blbý tiež nie.
Tak to skus odkomunikovat najskor v skole, nemusis hned pisat na ministerstvo. Mozno to ma nejake vysvetlenie.
Aká je to súťaž?
@evita2222 pytagoriada
Pytagoriáda nemá obmedzený počet žiakov, ani žiadna iná matematická súťaž. K súťažiam z iných predmetov sa neviem vyjadriť.
Myslím, že je veľmi dobre učiť deti, že aj keď v niečom vynikajú, nemusia byť vždy všade a treba dať šancu aj iným deťom. To, že ty vieš, že tvoje dieťa je v niečom dobré ešte neznamená, že je najlepšie. Škola je základ života a život nie je o tom, že chcem to, tak to budem mať, lebo mamička sa bude za mňa biť. Ja som bola vážne najlepšia z triedy z matematiky, na olympiády som nechcela ale kebyže moja mama ide do školy a oroduje za mňa, tak by som sa asi od hanby prepadla.
Čo tak povedať dieťaťu, že ak to nevyšlo tento rok, tak to možno výjde na ďalší?
Toto mi príde dosť prehnané z tvojej strany. Ale tak rob ako chceš, tvoje dieťa, tvoje rozhodnutia.
U nas minuly rok vybrala uciteka.ne len napusaa ci suhlasim a myslim ze 5ti isli..symovi chybal bod do okresnehoo kkola
Školské kolo má byť online a v ten deň sú aj iné súťaže online, asi nemajú také kapacity. Možno ona s nimi robila nejaké triedne kolo, kde riešili minuloročné a podľa toho vyberala. Už si sa o tom s ňou rozprávala? Možno ani netuší o vašej túžbe.
Nie sú žiadne obmedzenia počtov. Každý môže robiť olympiádu a každý úspešný ide do ďalšieho kola. Je jedno koľkí sú...neskutočné ako hádžu polená pod nohy...
@monsterablue Môžeš mi poslať link?
@syslik81 Mne práve nebolo hovorené nie, na pytagoriady som chodila, aj na klokana 😁 a bola som za to rada, lebo láska k matematike mi potom napriek jej pomalšiemu chápaniu zostala aj na SŠ, tam som ju veľmi využila, keďže som z nej musela aj maturovať 😅
@monsterablue I. kolo – školské:
• školské kolá organizujú školy v jednotnom termíne pre celú SR,
• školského kola sa zúčastňuje ktorýkoľvek žiak základnej školy alebo osemročného gymnázia v SR vo
svojej (prípadne so súhlasom organizátora i vyššej) kategórii,
to je výňatok z propozícií - nie je tam uvedený počet. Vy máte iné prpozície?
Nie, normálne by som jej napísala (nech to máš č na b) že žiadam o prihlásenie môjho dieťaťa tam a tam. A ešte by som za ňou zašla. Ak by to nepomohlo, tak za riaditeľkou. Inšpekcia ani ministerstvo nebudú riešiť slovo proti slovu. Rieš to priamo na mieste.
Neda sa prihlasit cez edupage? Tam su skoro vsetky súťaže a vies dieta prihlasovať.
@nelca84 nie vždy najlepší známkami budú aj najúspešnejší.
Z blízkeho okolia: chlapec kašle na učenie, načo!, podľa známok priemer triedy. Posledné 2 roky prihlásil sa na viacero úplne rôznorodých olympiád a súťaží. A v temer všetkých vyhral 1.-2. miesto na škole, vo viacerých aj na okrese, na kraji medzi prvými aj 2 celoslovenské vyhral. Keby neprejavil záujem, učitelia by ani netušili, že v ňom niečo je.
@monsterablue prosím pošlite mi link, neviem to nikde nájsť
@syslik81 moze byt, ale v tomto pripade by ako motivacia bolo fajn, keby ziak mohol ist. Aj ked by sa neumiestnil. Podpori to sebavedmie a chut skusat nove veci aj ked vysledok je neisty.
Ak ide o pytagoriadu, na školské kolo môže ísť ľubovoľný počet, aj celé triedy môžu počítať. Len školské kolo musí prebehnúť v čase, ktorý je v propoziciach, nájdeš na stránke juventy. Ale na okresné kolo ide iba obmedzený počet zo školy, a to by mali ísť najlepší zo školského kola.
Synovi ide o školské či okresné kolo?
@betulinka1 je prihlásený cez edupage ale učiteľka ho nechce pustiť do školského kola, vraj môžu ísť len 3 z triedy
@lilke školské kolo
my sme riesili AJ olympiady a bolo to tak, ze dalej sa posielal obmedzeny pocet deti, ale skolske kolo muselo byt vzdy a mohol sa don prihlasit ktokolvek (vacsinou decka nechceli, ale keby chceli, mohli by). v skolskom kole sa vybrali najlepsi, ktori potom reprezentovali skolu dalej (okres, kraj). ak bolo treba, bolo aj triedne kolo.
Tak na školské môžu ísť naozaj viacerí. Choď za ňou čím skôr, keby nebola prístupná, aby si mohla ty riešiť vyššie. Nech to poriesis do decembra, keď má byť školské kolo.
A nie je to naozaj o tom, že sa súťaží on-line a nemajú dostatočné kapacity, aby sa zúčastnilo viac detí? Síce baby píšu, že počet je neobmedzený a mohli by sa zúčastniť aj celé triedy, ale ktorá škola by to dokázala reálne zabezpečiť? Zo synovej triedy idú štyria, vyberal ich učiteľ.
Skoc za riaditeľkou. Ze si prihlasila dieta a nechce ho triedna pustit. Kludne by som napisala mail aj na ministerstvo, ze ako je to s obmedzovanim počtov ak si ako rodic dieta prihlasila.
U nas na pytagoriadu prihlasili na skolske kolo celu triedu, len prislo do EP, ze cele rocniky su prihlasene.
Riesila by som to s riaditelkou a potom zriadovatelom, ak dieta chce ist a nie je to obmedzene tak idem. Body zo sutaze mu mozu velmi pomoct pri skuskach na SS.

@syslik81 môžeš jej písať súkromné správy to ťa nenapadlo?