Ako riešiť problém s účasťou v matematickej súťaži?
Ahojte, prosím poraďte ako riešit túto situáciu: učitelka nechce povoliť žiakovi ZŠ účasť v matematickej súťaži. Navyše dieťaťu povedala klamstvo (v pravidlách sútaže žiadne obmedzenie neexistuje, na iných školách ide aj 10 a viac detí z triedy) že môže prihlásiť len 3 z triedy.
Dali by ste v takejto situácii sťažnosť na ministerstvo školstva, školskú inšpekciu? Veci zo školy a drobné krivdy väčšinou neriešim, ale čo je veľa to je veľa.
Už si sa bola informovať v škole?
Na stránke ministerstva školstva je organizačný poriadok pre pytagoriady...
organiza č n ý poriadok pytagori á dy - Ministerstvo školstva https://www.minedu.sk/data/att/12375.pdf
Pozri čl. 8
Nás syn aj dcéra sa na ZŠ zúčastňovali okrem olympiády aj spomínanej pytagoriady...nehlásilo sa veľa žiakov Max 5 a všetci sa zúčastnili školakeho kola - až potom prví traja postúpili do okresného...
Pri olympiáde učiteľ vybral 3 na školské kolo a zasa prví traja postúpili ďalej...a áno za účasť na olympiáde sú body navyše pri prijímačkách na strednú, ale len za prvé tri miesta v okresnej súťaži 😉
body na prijimacie skusky su len za okresne kolo ako pise ivett
a propo neverim, ze ucitel by vybral slabsieho ziaka, urcite vybral tych, o ktorych si mysli, ze su najlepsi, ved to je aj jeho zasluha a jeho plus
Proste ak povedala ucitelka, ze vybera troch je to na nej, viem, ze niektore mamicky si myslia, ze ich dieta je einstein ale v skole to moze byt ine, ucitelka vie najlepsie ktory ziak je top, podavat staznost to naozaj len na smiech bude rodic
My sme teda na gymnáziu vyberali niekedy len dvoch do školského kola (jazyky), pretože nebolo organizačne zvládnuteľné na veľkej škole vyskúšať toľkých žiakov, čiže dvaja najlepší z triedy išli do školského kola (áno, predtým som dala nejaký test, hoci učiteľ vie, kto ma aké schopnosti, či ma na to umiestniť sa aj ďalej, nie, nie je to škatuľkovanie), ak si pozriete testy na nivame - predtým iuventa z jazykov, tak viete, že su na dosť vysokej úrovni a mnohokrát ani jednotkár to nedáva tak, aby bol úspešný riešiteľ
Súhlasím, že miesta sú obmedzene a nie je organizačne možné pustiť tam “všetkých”. Aj to, že si veľa rodičov mysli, že ma doma malého génia. Ja mám ale od mojich deti info, že sa ich tam zas až tak veľa nehrabe. Preto by nikomu neublížilo, ak by tam učiteľka pustila šikovného žiaka, ktorý možno nie je “top”, ale ma chuť skúsiť niekde sa posunúť. Možno jej podpora by bola potrebná, aby mu teraz v bezpečnom prostredí umoznila skúsiť nejakú výzvu, ktorá ho posunie ďalej. Ale nie, pretože tu predsa ide o rebríček triedy či školy a pustím tam iba úzky výber top žiakov, samozrejme tých stabilných top jednotkárov, ti sú vždy istí a nepokazia reputáciu 😄
skolske kolo sa bezne davalo pisat vsetkym (co mali zaujem) len potom bol problem ze im to poriesili babky dedkovia otcovia len aby dostalo dieta plus za sutaz
mozno sa im nechce tolko opravovat
@namornicka akú reputáciu, kľudne tam môže pustiť dvojkara, ale nevyhrá, a aj tak sa ďalej nedostane. A áno, je veľa roboty s opravovanim. Neviem ako Matika, ale jazyky su náročné na skúšanie.
@namornicka Ani v triede môjho syna nepustila do skolskeho kola žiaka z ANJ. Išiel len jeden zo skupiny.
Ale súhlasím, že mala urobiť triedne kolo a tam by sa uvidelo.

Normalne jej napis, alebo sa s nou stretni, povedz svoje dovody a vybavena vec. Radim ti nedomyslat si, preco nevybrala jeho ale inych troch. Ucitel ma vela povinnosti, niektore veci jej mohli uniknut, ak ma tvoje dieta taky zaujem o matematiku a o ucast v sutazi, neverim, zeby ho tam neposlala, ak nie je naozaj obmedzeny pocet. Obycajna komunikacia vie vyriesit velmi vela, nie staznosti a riesenice dobreze nie cez Ministerstvo skolstva.