icon

Ako riešiť šikanu a prestup na inú školu?

kajda2211
23. sep 2024

Prišli sme byvat na dedinu, máme tu trvalý pobyt, na škole mi šikanujú dcéru, škola riešila riešila ale dokopy nič nevyriešila, dievčatá prestali ale moja dcéra je z toho psychicky na dne (šiestačka) a chodí mi do školy z bolesťou brucha čo zas príde ... Volala som do mesta do školy (13km od nás) že by sme ju chceli prepísať k nim, pani riaditeľka mi povedala, že pokiaľ nemáme trvalý alebo prechodný pobyt v meste tak ju prijať NEMUSIA, nie , že nemôžu ale NEMUSIA ... Vie mi niekto poradiť čo mám teraz robiť ? Nemam žiadnu rodinu ku komu si viem dať prechodný pobyt a to ani by asi nikto neurobil takú láskavosť mi.... Manžel chce ísť na sociálku sa spýtať, že čo teraz máme akože robiť , keď dieťa je vystresované a celkovo už nechceme aby chodila sem do školy, keď nebude chodiť do školy budeme mať na krku sociálku a keď ju dám do školy tak sa mi psichycky zrúti ... Vie mi niekto poradiť ?

Strana
z2
luxus10
23. sep 2024

@kajda2211 a este si prever, ci skola v meste nema tiez taky problem, ako mate vy...ci ti riaditelka nedala zamietavu odpoved prave preto, lebo sa s podobnymi problemami potyka...a mozno ti nevie zabezpecit, ze tam bude dcere lepsie...aby si nesla z kaluze do blata....

kajda2211
autor
23. sep 2024

Na elektronickej žiadosti na samom spodu je napísané , že sa svojim podpisom ako rodič vzdávam odvolania, či keď mi dá rozhodnutie, že neprijíma tak nemôžem nič ?

barka1
23. sep 2024

@kajda2211 a ja by som pracovala s dcerou, obrátila sa na školského psychologa a snažila sa ju motivovat, aby sa prekonala a na škole zostala. Šikana skoncila, je to este čerstvé, píšeš o týzdni.

Bude to teraz zniet tvrdo a vysluzim si kopec hejtov, ale dnesne deti su drzane ako v bavlnke. Zameta sa im cestička, nie su vystavené ziadnemu stresu, nepohode, stále sa im vychadza v ustrety, len aby neutrpeli žiadnu ujmu. Viete si predstavit, ako asi budu tieto deti zvládat problémy dospelých? Nebudu...

kaktusik007
23. sep 2024

mne stale neberie, ako po 3 tyzdnoch skoly moze byt na skole kde je autorka neriesena sikana....

ak to je iba tento rok, kedze autorka sa tu do mna obula ze sa to dozvedela tyzden dozadu, tak kedy akoze ta sikana mala vlastne vzniknut????

pretoze sikana NIEJE ak si z nej niekto vystrelil, schoval jej peracnik ci prezuvky... o sikanu ide ak ide o OPAKOVANE veci. A akoze sorry, ale to tie deti fakt nemali este kedy stihnut

kajda2211
autor
23. sep 2024

@kaktusik007 nemali kedy stihnúť hej ? Ako ja som si fakt myslela že tu nemusím všetko vypisovať keďže išlo o otázku ale ok... Toto trvá už od začiatku minulého školského roka aby ste boli v obraze , vždy to boli tie detské škriepky a nezhody neriesili sme, raz sa bavili raz nie .... Postupne začali dcére telefonáty s veľkým krikom teraz koncom prázdnin , že ona toto a ona toto, že to povedal ten a tá a pritom to bol nezmysel , vymýšľali si na moju dcéru pred druhými deťmi aby bola sama ako prst, nerušili sme , veď si to vyriešia ako vždy , raz sa bavia raz nie ale keď mi už dieťa začalo chodiť domov bledé ako stena od stresu , strachu a neurozi len čo začala škola tak mi to nedalo a zisťovala som a vtedy som práve zistili že ide o sikanu kde deťom už vadilo aj to, že sa moje dieťa zasmialo. Ide o rómske deti ktoré jej toto robia !!! Takže nie neurobili to za jeden týždeň ...... Nemám toľko času tu rozpisovať všetky veci lebo by som to písala do rána a mám tu male dieťa. Si neviete ani len predstaviť čo sa deje tak to neporovnávajte s nejakými schovatymi prezuvkami. Ak sa Vám aj toto zdá úplne v poriadku tak ani viac sa nevyjadrujte. Pekný večer.

kaktusik007
23. sep 2024

@kajda2211 no a sme doma. A vraciam sa k mojmu prvemu prispevku - prestup si mala riesit k prvemu septembru, skola v meste by bola urcite ustretovejsia, peniaze za ziaka navyse potesia. Teraz? Sa mozu na teba s prehladom vykaslat, preco by mali tvoju dceru zobrat a zadarmo vyucovat???? Akoze sorry, ale skole sa absolutne nedivim.

Vies, to nie je len o triede ako takej, ale su vytvorene skupiny - kde su aj obmedzenia poctu, a ten jeden ziak im to vie naburat - pricom rozvrhy su dane. To je dalsia vec, okrem financovania, do ktorej ty nevidis.

ma mrzi co zaziva tvoje dieta, avsak mas na tom svoj podiel viny - cely jeden skolsky rok si to absolutne neriesila. Tak akoze co teraz places, ze to nebude vyriesene okamzite?

tiika
23. sep 2024

Tak skús normálnu žiadosť, kde sa nevzdavas odvolania. Keď ju zamietnu, tak sa obrat na zriaďovateľa.
Sú aj iné školy v okoli, v inej dedine?
Prestup chceš len ty či aj dcera?
Možno to chce aj istý čas a nejakú psychologickú pomoc, pre dcéru ale i pre teba. Ak k nejakej chodíte, aký ma názor?

tiika
23. sep 2024

@kaktusik007 Pokial je to v nejakych medziach, tak sa netreba vzdy do všetkého miešať. Autorka zrejme netušila, že to môže zájsť až tak ďaleko. Keďže sa situácia zhoršila, riešila to, no bolo to na začiatku roka.
Prepáč, ale mne nie je celkom jasne, ako toto autorke môže pomôcť. Možno by sa aj ona na to už inak pozerala a zachovala. Čo už sa však nedá nijako zmeniť. Teraz si však prišla po radu, nie výčitky a poukazovanie na jej nešťastne rozhodnutia.

pietra
23. sep 2024

@kajda2211 mne sa na tom vyjadrení riaditeľky školy v meste zdá niečo čudné, to ako sa odvoláva na zástupkyňu a podobne. O prijatí rozhoduje predsa riaditeľka, nie zástupkyňa. Je pravda, že ti ju bez trvalého pobytu nemusia prijať, ale môžu. A ona sa nevyjadrila, že nemajú miesto, naruší to rozdelenie skupín alebo podobne. Ja mám z toho pocit, že čaká niečo za to.
Ja byť na tvojom mieste, išla by som tam osobne. Aj s mužom.
Ak nie táto škola, skúsiť sa poobzerať po nejakej inej, nechce sa mi veriť, že v okolí je len vaša dedinská a potom tá v meste.
Každopádne, nech to dopadne ako chce, kontaktuj aj CPPaP alebo detského psychológa inde, nech tvojej dcére pomôže danú situáciu spracovať.

sara07
23. sep 2024

skus isto osobne na mesto pod ktoru spada škola, na odbor školstva čo ti povedia
je možnost si dat trvaly alebo prechodny pobyt priamo na mestky urad, sice sa to robi pri bezdomovcoh ale je to riešenie, ako si zabezpečit prechodny alebo trvaly pobyt
rozhodne by som šla za psychologičkou, ktora ti napr da odporučenie že ti dieta musia zobrat
zástupkyni by som sa nebala, tvoje dieta trpi ked nechtiac sa niečo stane jej slzy to nebudu
kludne môže byt že sa jednotlivé riaditelky poznajua a nechce jej brat dieta aby nemali malo deti a nezrušili triedu , nevieš nevieme čo je presne za tym
to že nemusia je pravda ani keby bola spadova tak nemusia zobrat
ešte je jedno riešenie, dat žiadost na šk odbor mesta o pridelenie školy z dôvodu šikany ale tam treba lek doporučenie ak by sa štrajchovali, neviem kto tam sedi u vás a aky má ludsky rozmer
nevybavuje telefonicky urady chod osobne najskôr, tažšie ta odpalkuju

abbey1
23. sep 2024

@kajda2211 Škola sa v tomto prípade môže slobodne rozhodnúť, či dieťa príjme, alebo nie. Je to na vedení školy. Oni zvážia kapacitu a možnosti
Úprimne?
Väčšina škôl, pokiaľ nemusí, nebude prijímať dieťa, ktoré si nesie možné problémy. Viem, ako to tebe ako matke znie, ale v každej triede sú bežne integrované deti, problémové deti a vziať dieťa, ktoré podľa slov rodiča je šikanované, vzbudí určitú obavu..
Píšeš, že riaditeľka ťa pozná, riaditelia škôl sa poznajú navzájom veľmi dobre. I to môže byť dôvod.
Obehajte si i ďalšie školy. Nesnaž sa ju silou mocou dostať tam, kde nie sú veľmi naklonení ju prijať.
Pripadne si ešte dohodni osobné stretnutie s vedením školy a preberte to.

tanyan
24. sep 2024

Skontaktuj CPPP (centrum pedagogicko-psychologického poradenstva). Oni majú väčšinou najlepší prehľad o problémoch na jednotlivých školách a poznajú aj cesty a možnosti ako sa dajú jednotlivé situácie riešiť.
https://www.cppzc.sk/

luxus10
24. sep 2024

prevazne, teda v drvivej vacsine odchadzaju zo zs obete, agresori zostavaju...s detmi , ktore su obetami v novych skolach prakticky nie su problemy, problemom moze byt len kolektiv, v ktorom operuje dalsi agresor...tieto deti-obete su ucitelkami dlhodobo sledovane..nie je dovod neprijat taketo dieta....zvacsa sa dietatu poriadne ulavi...

luxus10
24. sep 2024

aj ked prestup na inu skolu predstavuje pre dieta poriadny stres, aj dlhodoby,v trvani niekolko mesiacov, pokojne aj vyse roka... v konecnom dosledku sa mu ulavi...

a agresori nemusia menit nic, len veselo pokracovat v oblubenej cinnosti a sikanovat dalsie deti....

dragon29
Odpoveď bola odstránená
petronela1985
24. sep 2024

@barka1 vidieť, že si v živote šikanu riešiť nemusela, na jednej strane chvalabohu, na druhej pravdu nemáš. Prakticky - rodič, ktorý si chce chrániť dieťa je označený za úzkostlivého a precitliveného a dieťa za introverta. A potom zisťuješ a pátraš, kde a prečo sa stala chyba a zistíš, ako drvivá väčšina rodičov, že je tam niekto, komu príšerne vadí tvoje dieťa. Väčšinou je to niekto, kto má vplyv na iné deti, lebo sa ho boja a on robí v pozadí alebo aj verejne všetko preto, aby sa s tvojim dieťaťom nikto nekamarátil. Ako to tu už odznelo, dieťa trpí, prestúpi do inej školy, agresor zostáva a hľadá si inú obeť. A tak dookola. Tým len chcem povedať, buď rada, že si si tým nemusela prejsť.

barka1
24. sep 2024

@petronela1985 som učitelka na 2.stupni. Za svoju prax som riesila alebo bola svedkom roznych typov šikany.
A tiez viem, ze obet má často tendencie byt na inej škole opat obetou.
A je lepšie budovat dietatu sebavedomie a učit ho, ako sa bránit, než utekat.

luxus10
24. sep 2024

@barka1 toto plati, ak zasiahnes vcas, sikanu zastavis, a dalej sa neopakuje...a pokial este nestihla zanechat na obeti skody-ci uz vacsie, alebo mensie...pokial sikana zasla pridaleko, je lesi odchod...a najlepsie agresora, nie obete...

neverim, ze by nejaka ucitelka dobrovolne zdielala kabinet s kolegom, ktory by ju denno denne fackal, ci inak tyranizoval..a trvalo by to pre neschopnost vedenia , ci odmietanie vedenia vec patricne riesit mesiace, ci roky....priklad...

petronela1985
24. sep 2024

@barka1 a za tú prax si vyriešila šikanu v prospech šikanovaného? Že sa to neopakovalo? Či nič iné nezostalo tomu úbohému dieťaťu len prestúpiť na inú školu? Lebo v tom prípade je to zlyhanie jednak učiteľa a jednak vedenia školy.

summer23456
24. sep 2024

@petronela1985 úplne s tebou žiaľ súhlasím. Do bodky máš pravdu.

barka1
24. sep 2024

@petronela1985 samozrejme, že v prospech šikanovaného. Učím v ČR, to na školách funguju celé týmy, u nás v zložení psycholog + metodik prevencie + výchovný poradca, samozrejme sa pridava vedenie školy a TU.
Trebars už tento rok som riesila dva zacinajuce pripady, kde zatial o nic velké nešlo.
Ale problémy medzi detmi riesime vlastne neustále.

barka1
24. sep 2024

@luxus10 no nezdielala. Ale nerozumiem kam tým mieris.

petronela1985
24. sep 2024

@barka1 tak potom chvalabohu, my rodičia, čo sme riešili šikanu s našimi deťmi a prestupovali do iných škôl, sme, žiaľ, inak nepochodili, ako s nepochopením. Ale o tom som už písala vyššie. V našej novej škole tiež funguje taký team ako v ČR, tak mám aj ja ako rodič väčšiu dôveru.

sijana
27. sep 2024

My sme mali podobný problém, syn bol v 3škôlkach. Až tretia súkromná škôlka bola vyhovujúca. Dali sme ho do súkromnej školy, a to bola flákareň - učili sa keď sa chceli učiť, a od 3.ročníka začala šikana aj v súkromnej škole. Teraz sme ho dali do katolíckej školy, kde sú prísnejšie učiteľky, ktorým "neskákajú deti po hlave", ani sa nešikanujú a sme spokojní. Možno skúste katolícku ZŠ. Nemusíte byť silne veriaci, už to rešpektujú.

kajda2211
autor
27. sep 2024

@sijana už je v cirkevnej

julish
27. sep 2024

@kaktusik007 to nie je pravda, financovanie aa vie vyriesit

luxus10
27. sep 2024

@barka1 tak ked ako ucitelka nechapes, co prezivaju sikanovane deti, kt. musia zdielat s agresorom jednu miestnost cely rok...co k tomu dodat...

barka1
27. sep 2024

@luxus10 a ty to chápeš? Ako mozes tvrdit, že ja to nechápem? Poznáš ma?

luxus10
27. sep 2024

@barka1 ved sa pytas....

Strana
z2