icon

Ako riešiť trucovité správanie 11-ročného dieťaťa?

25. okt 2024

Mám 11 ročného syna, výborný je z matematiky, vyhrával súťaže, teraz z trucu zbiera zlé známky, odovzdáva prázdne písomky, neprehovorí na hodine.
Ide o to, že žijeme v zahraničí a vypadá to tak, že sa budeme musieť vrátiť do SR, keďže manžel má zdravotné problémy. On v SR nechodil ani do MŠ, od 4 rokov žije v zahraničí a teraz trucuje, že sa musí vrátiť, odmieta aj súťaže, hocičo. Bol skvelý v šachu, teraz odmieta aj ten. Inak je šikovný v škole, len z trucu kašle na to, v čom dosahoval dobré výsledky a odmieta prehovoriť po slovensky.
Pomôžte mi, čo robiť?!

anjelicek26
25. okt 2024

Tak ho vezmi k skolskej psychologicke, to, ze sa bude musiet vratit nema nic spolocne s tym, ze si prave ide riadne dokafrat zivot, ked takto bude pokracovat, raz dva prepadne a hlavne si narobi vo vzdelani medzery, ktore bude tazko dobiehat. A hlavne mu jasne povedat - ze si tym nijako nepomoze. Ale kludne ho das doma o rocnik nizsie, nech ma cas to dobehnut, pekne medzi mladsich... on si to raz dva v hlave rozlezi... btw. slovenske zdravotnictvo, si si ista, ze navrat kvoli zdravotnym problemom manzela je dobry napad? Nebude tam o vas postarane lepsie? Hlavne sa zo synom rozpravaj o jeho obavach (a netocila by som stale len o skole), ze co sa tej zmeny (ktora ani neni ista) tak velmi boji...

jaass
25. okt 2024

Povzbudiť a byt najväčšou oporou. Po návrate na SK vybavit doucko keď bude treba

autor
25. okt 2024

@anjelicek26 ďakujem. Nie som si istá vôbec, keďže je v hre aj operácia srdca.

pribinak
25. okt 2024

O akú krajinu sa jedna? Hľadala by som na Slovensku školu kde sa používa jazyk danej krajiny aby mu aspoň ten jazyk zostal

T

anjelicek26
25. okt 2024

Ale kde v zahranici ste? To Slovenske zdravotnictvo, starostlivost pooperacna, rehabky a vsetko okolo toho tam nie je zrovna vyhra :( Ani financne ta tak dlho nepodrzia. Teda porovnavam to s tym, ako je to u nas v nemecku, by som si velmi nepomohla + ci ho poistovna vobec prijme s takou zatazou a pred tym na Slovensku dlho nezil a nepracoval a chce tam hned taku nakladnu operaciu dat spravit no neviem. Ono bohuzial si myslim, ze tym, ze vy si nie ste isty, co bude, prestava syn mat motivaciu sa "vobec snazit, lebo tu asi aj tak neostanem, tak na co..." a to neni dobry signal.

autor
26. okt 2024

@anjelicek26 vo Fínsku.

autor
26. okt 2024

@pribinak žiaľ, Fínsko, takže to ťažko.

danieli
26. okt 2024

To nie je truc, syn preziva obrovsky strach, neistotu a obavy, nevie, ci sa bude stahovat, nevie, co bude s otcom, toto je jeho obrovske volanie o pomoc, predpokladam, ze doteraz mal stabilne a laskave prostredie, teraz je to vsetko fuc, vela s nim rozpravajte, pytajte sa, co preziva, ak si neviete poradit urcite psycholog, on sa trapi a nevie to inak dat von

autor
26. okt 2024

@danieli áno, doteraz vyrastal v stabilnom prostredí. Láskavé prostredie zostalo, ale je to neistota.