icon

Ako rozoznám, či ide o šikanu alebo len o detské doberanie?

16. máj 2025

Dcéra prišla zo školy smutná. Vraj ju „baby stále doberajú“, vysmievajú sa jej, zhadzujú ju pred ostatnými. Keď som sa pýtala triednej, povedala, že „to sú dievčenské veci“. Ale ja mám pocit, že to už nie je len nevinné podpichovanie… Ako rozlíšiť, kde končí sranda a začína šikana?

jesenzima
16. máj 2025

Tak keď už chodí domov smutná, už to nie je sranda. Riešila by som už ..

januska12323
16. máj 2025

Sranda je keď z toho majú srandu všetci zúčastnení. Pani učiteľka je povinná riešiť vzťahy v triede či sa jej to páči alebo nie.

terezkaarthuramax
16. máj 2025

Ja som bola šikanovana a to nie je sranda ked sa to druheho dotkne.. ako doberanie sa v ramci pravidiel zle nie je... Ja osobne ale beriem tieto veci vazne no mam svoje diagnózy a ulohu hra aj zažite sikanovania.
Zhadzovat pred ostatnymi urcite spravne nie je.

jaskolka
16. máj 2025

Pokiaľ by to bolo len doberanie,tak sa zasmejú všetci vrátane dcéry a pohoda
No keď jej to už vadí a je z toho smutná,tak to už je za hranicou doberania a začína sa šikana.

belbel
16. máj 2025

Doberanie je jednorazové, veľmi občasné a zasmeje sa aj doberaný- sám to nevníma ako zhadzovanie, výsmech. Šikana je opakujúce sa správanie a stupňovanie takéhoto správania. U vás už sa jedná o šikanu, tie pocity u dcéry je niečo ako kontrolka a tá to signalizuje jasne. Treba riešiť

krasneleto
16. máj 2025

ja vnimam ako sikanu stav, kedy sa je dane spravanie zamerne, opakujuce a ublizujuce jednej zo stran .
nieco co nie je jednorazovy koflikt, ublizuje fyzicky alebo psychicky
sikana je fyzicka, slovna, sociálna....

triedne maju za povinnost tento stav riesit a nie zlahcovat

koniarova
16. máj 2025

Triedna si ti teda riadne zľahčila. Určite v pondelok rieš. je smutná, takže doberanie to nie je. Je to šikana ako vyšitá.

danielahamar
16. máj 2025

Za mňa tiež už šikana a učiteľka sa s na tým nechce zaoberať. Nie sú rodičia sikanistu jej kamoši nahodou? Vtedy sa im to ťažko rieši, ale to teba trápiť nemusí, chrán si svoje dieťa

marsmykkok
16. máj 2025

Sranda je ak napríklad niekto na hodine tresne blbosť a zasmejú sa všetci na tom. Proste neplánované. A šikana je proste zosmiešňovanie iného aj preto, že dýcha-cielené. Napríklad vysmievať sa niekomu z krivých zubov alebo nadváhy, hoci krivé zuby alebo nadváhu majú aj další traja spolužiaci a nik sa im nesmeje...

balerina2025
16. máj 2025
@marsmykkok

Sranda je ak napríklad niekto na hodine tresne blbosť a zasmejú sa všetci na tom. Proste neplánované. A šikana je proste zosmiešňovanie iného aj preto, že dýcha-cielené. Napríklad vysmievať sa niekomu z krivých zubov alebo nadváhy, hoci krivé zuby alebo nadváhu majú aj další traja spolužiaci a nik sa im nesmeje...

@marsmykkok tiez si myslim ze sikana je cielene urcitymi osobami an urcite osoby, a detske doberanie, ma vseobecny charakter, ktory robia vsetci vsetkym, ako napr . ked niekto povie blbost a ostatni sa smeju. nie je pri doberani len konkretna osoba a konrketni ludia a neopakuje sa to stale.

monickach15s01
16. máj 2025

Za mna to ma znaky sikany, u nas v skolke sa riesili podobne veci, ale vyslo to najavo az ked to vyvrcholilo fyzickymi utokmi a najhorsie bolo, ze presne pani ucitelky a rodicia deti ktore to urobili to oznacili ako "detske natahovacky" a vrchol bol ked povedali, ze dieta sa ma branit aj same, chore ze sa to prehliada a toleruje. Svoje dieta si chran a ak mas pochyby urcite to ries.

isis234
16. máj 2025

Ak to triedna nechce riešiť, šla by som za riaditeľkou. Je to šikana.

elzena2
16. máj 2025

Treba si všetko zapisovat a fotit (napr. ak ti pred spanim povedala, že ak bude musiet ist do skoly, skoci radšej z okna, keď ma "nahodou" obliatu tasku alwbo ju "omylom" niekto potkne) Najprv priamo riešiť s rodicmi, nech dohovoria svojim detom. Ak treba, tak s ucitelkou, kde jej ukazes všetko, čo si si zapisala, či jej to teda príde normalne, že sa tieto dotahovacky stavaju tak casto a zrovna tvoje dcere. A potom ku psychologičke, ta vie, ako sa ma dieťaťa spytat, aby odhalila, čo je vo veci, pomôže mu ohradit a chranit sa (ak je chyba sčasti to, že dcéra je vhodný terč na posmešky) a v najhoršom pripade budeš mať dôkaz, že aj psychologička povedala, že toto už nie je normálne, ak to budeš musieť riešiť s vedením a pod. U nas v triede sa ucitelky snažia robiť kadejake aktivity na posilnenie tímu, otvorenú komunikáciu a pod, lenže ak maju niečo aktívne riešiť, majú kapacitu len na tie "vážne" prípady (vyslovený spratek, ktorý nerešpektuje pravidla) a tieto nenápadné začiatky šikany ešte prehliadajú.

deedol
16. máj 2025
@elzena2

Treba si všetko zapisovat a fotit (napr. ak ti pred spanim povedala, že ak bude musiet ist do skoly, skoci radšej z okna, keď ma "nahodou" obliatu tasku alwbo ju "omylom" niekto potkne) Najprv priamo riešiť s rodicmi, nech dohovoria svojim detom. Ak treba, tak s ucitelkou, kde jej ukazes všetko, čo si si zapisala, či jej to teda príde normalne, že sa tieto dotahovacky stavaju tak casto a zrovna tvoje dcere. A potom ku psychologičke, ta vie, ako sa ma dieťaťa spytat, aby odhalila, čo je vo veci, pomôže mu ohradit a chranit sa (ak je chyba sčasti to, že dcéra je vhodný terč na posmešky) a v najhoršom pripade budeš mať dôkaz, že aj psychologička povedala, že toto už nie je normálne, ak to budeš musieť riešiť s vedením a pod. U nas v triede sa ucitelky snažia robiť kadejake aktivity na posilnenie tímu, otvorenú komunikáciu a pod, lenže ak maju niečo aktívne riešiť, majú kapacitu len na tie "vážne" prípady (vyslovený spratek, ktorý nerešpektuje pravidla) a tieto nenápadné začiatky šikany ešte prehliadajú.

@elzena2 u nas je napr. zakaz priamo riesit s rodicmi, vzdy to ma ist cez ucitela. ale inak tiez by som riesila, ma to znaky sikany.

kiki68
16. máj 2025

Doberanie a sranda je to do toho bodu, ked ten druhy nema z toho ujmu, alebo ked povie stop a skonci to.

autor
16. máj 2025

po pravde – bala som sa, ze to len ja prehanam alebo vidim za vsetkym nieco zle. ale vase odpovede mi potvrdili, ze ak dieta chodi zo skoly smutne, opakovane sa citi ponizene a ucitelka to zlahcuje, tak to uz naozaj nie je len „detske doberanie“.
dcera sa mi otvara len pomaly, ale uz len to, ze mi to povedala, beriem ako znamenie, ze to nema v sebe dobre spracovane.
skusim to najskor este raz s triednou – ak to nepomoze, pojdem za vedením.

lucia13022023
16. máj 2025

Ak to druhému ublíži, je to šikana. A ak sa to deje opakovane, nie je o com. Treba aj rodičom týchto úžasných deti dohovoriť.

elzena2
16. máj 2025
@deedol

@elzena2 u nas je napr. zakaz priamo riesit s rodicmi, vzdy to ma ist cez ucitela. ale inak tiez by som riesila, ma to znaky sikany.

@deedol co, to fakt? Akoze skola zakaze dospelym ludom sa spolu bavit? U nas tiež nemali radi, keď takmer vsetci rodicia neboli s niecim spokojni (napr. že ucitelka niečo nedostatocne vysvetlila a dala z toho tazky test alebo nejaka z druziny to prehnala a bola vraj zla na deti) a horlivo to rozoberali v skupine cez WhatsApp, ale skole nikto nič nepovedal. Tak ze to mame riešiť s ucitelkou. Ale taketo konflikty, kde ide o 2-3 konkrétne deti,sa dajú najrychlejsie vysvetlit v priebehu par dni, keď sa rodicia a deti stretnu a vysvetlia si to. Žiadne rodicovske zdruzenia a ankety, či maju rodicia pocit, že atmosfera v triede je priatelska a pod..Ono trochu je aj pravda, že deti si niekdy neuvedomuju, aký dopad maju ich slova, ciny na ostatných. Nie že by boli vyslovene zakerne. Najlepsie ich hneď ubrzdia rodicia (ak sú oni normalni a da sa s nimi). My sme si to vydiskutovali kazda so svojim synom a potom sme sa ako rodiny stretli v kaviarni a vyriesene.

elzena2
16. máj 2025

Inak take "dievcenske veci" ani nasa škôlka neriesi, ale nastastie sa dcéra vie nad to povzniest a vybaviť si to s babami sama. Ucitelky to nevidia ako vec, ktorá by bola vážna. Napr mala tričko s baletkou a dokola jej spievali, že je Ballerina Cappuccina, ona chudera nevedela, čo to je, lebo nemá tiktok. Alebo že červená je chlapčenské farba, že dievčatá nosia ružovú. V podstate blbost a podpichovanie, ale mrzelo ju to.

mamamasama
16. máj 2025

Neviem na čo čakáš. Jasná šikana!

deedol
16. máj 2025
@elzena2

@deedol co, to fakt? Akoze skola zakaze dospelym ludom sa spolu bavit? U nas tiež nemali radi, keď takmer vsetci rodicia neboli s niecim spokojni (napr. že ucitelka niečo nedostatocne vysvetlila a dala z toho tazky test alebo nejaka z druziny to prehnala a bola vraj zla na deti) a horlivo to rozoberali v skupine cez WhatsApp, ale skole nikto nič nepovedal. Tak ze to mame riešiť s ucitelkou. Ale taketo konflikty, kde ide o 2-3 konkrétne deti,sa dajú najrychlejsie vysvetlit v priebehu par dni, keď sa rodicia a deti stretnu a vysvetlia si to. Žiadne rodicovske zdruzenia a ankety, či maju rodicia pocit, že atmosfera v triede je priatelska a pod..Ono trochu je aj pravda, že deti si niekdy neuvedomuju, aký dopad maju ich slova, ciny na ostatných. Nie že by boli vyslovene zakerne. Najlepsie ich hneď ubrzdia rodicia (ak sú oni normalni a da sa s nimi). My sme si to vydiskutovali kazda so svojim synom a potom sme sa ako rodiny stretli v kaviarni a vyriesene.

@elzena2 nemusia byt celotriedne stretnutia a dotszniky, ale stretnutie v pritomnosti triednej uc. Bavime sa ale o skole, v skolke to bolo ine, tiez stacilo povedat mamicke v satni

zabka79
16. máj 2025

Urcite sikana, zastan sa dcery a zabojuj u ucitelky, pripade aj riaditelovi, treba urobit poprask a pomenovat dievcata ktore sikanuju. Manzel nepomoze?

kacena4
16. máj 2025

no sikana je ak je to dlhodobe a umyselne t.j. s umyslom ublizit danemu cloveku. co konkretne jej hovoria? je to pravda, ktoru ma ona problem spracovat alebo je to naozaj nezmysel, ktory ma za ciel ublizit jej? to je velky rozdiel. v prvom rade to ries s dcerou zbytocne pojdes za triednou aby to riesila ona, ked to dcera nema v sebe vobec poriesene a nie je ochotna o tom rozpravat. treba to jasne pomenovat co a ako sa deje a za akych podmienok sa to deje.