Ako sa dá sťažovať na učiteľa?
Dobrý deň,
máte, prosím, skúsenosť, ako riešiť takú situáciu?
Žiačkyn brat má adhd - hyperaktivitu a poruchu pozornosti. Na základnej škole s ním nevedeli pracovať a úplne pochopiť to, že keď mu povedia, sadni si a seď pokojne, on to nevydrží, aj keď chce. Riešili to len poznámkymi. Ku konču školy sa to veľmi zlepšilo a teraz ako stredoškolák je už naozaj pokojný.
Jeho sestra chodí na rovnakú základnú školu (brat je už niekoľko rokov na strednej). A učiteľ, ktorý ho učil len jeden rok - v deviatej triede, sa jej len tak pred triedou spýtal, že no čo, ako sa má brat, že či je už vo väzení? Že on mával také "prejavy." Akože niečo v tom zmysle, že sa to dá predpokladať teda...
Naozaj si nemyslím, že by sa takto mali správať pedagógovia a mám už toho celkom dosť. Lebo si vravím, že keď sa to nebude riešiť teraz, on si to ani neuvedomí. On sa na tom ešte smial, no žiačky sa to veľmi dotklo. Ona totiž vie, ako to má jej brat ťažké, ako sa tým trápil a potom to niekto zľahčuje v takýchto nevhodných vtipoch. Ja hlavne nechcem, aby sa takto správal k ďalším deťom. Toľko detí už má rôzne poruchy a iné psychycké problémy. Učitelia sa k nim nemôžu správať takto necitlivo. Veď to by mali byť tí odborníci, pristupovať k nim s rešpektom a individuálne k ich potrebám. (Jasné, neočakávam od nich, že sú to vyštudovaní psychológovia, viem, že nie sú. Ale základný ľudský rešpekt je vždy na mieste.) Je to stále len jeho sestra, on za svojho brata nemôže rovnako, ako jej brat nemôže za svoju poruchu. Hlavne, keď to bol malý chlapec.
Kam to ísť riešiť? Na koho sa obrátiť? Máte podobnú skúsenosť? Naozaj to nenechám len tak, lebo inak to bude len pokračovať. Tento prístup potrebujeme zmeniť nie len v školstve.
Určite zo strany učiteľa to vhodné nie je.... Tiež som zažívala podobne situácie keď som chodila s mojím bratom na rovnakú ZŠ a nonstop chodili mne vešať na nos čo mám odkázať doma.. čo vyviedol, čo si zabudol a pod.
Riešila by som to s konkrétnym učiteľom osobne
@gggabikaa rozmyslam, ci by som sla za nim osobne, alebo by som to riesila rovno s riaditelom a ziadostou to preriesit. asi druhe. ofic mail riaditelovi a popisom situacie, odovodnenim a ziadastou o prejednanie a upovedomenie o vysledku ... plus ak boli na to nejake znevazujuce reakcie spoluziakov voci ziacke v triede, tak by som mozno ziadala ospravedlnenie pred triedou .
áále prosím ťa... nikde nič nevybavíš... však až také nič extra nepovedal. učiteľov možno na škole nemajú - tak za čo ho majú akože vyhodiť... s takými to sa v živote ešte nastretávaš strááášne veľa... min. tu bola diskusia akí ľudia vedia byť zlí, zakáerní a pod. - skús si to prečítať...Len si pomysli aký je ...
nemíňaj energiu...
@luccija tak to keby sa niekto do toho pustil tak to je už na paragraf... lebo vieš úplatky sú troška háklivá vec... sem - tam sa za to aj sedí...
@gggabikaa nikam by som nesla, ziacka bude mat akurat tak peklo, lebo takyto clovek si chybu nepripusti... ved len zartoval, tak co? Ziacke by som vysvetlila primerane veku ze nie kazdy ma dostatok empatie a aj ucitel.sa moze zachovat ako buran. Nic ine by som nerobila.
Este by ho mozno mohol brat ziacky navstivit, ze sa dopocul ze si nanho spomenul tak by mohol deckam s podobnym problemom v skole na hodine ukazat ze sa to da zvladnut a ze nemusia skoncit ani vo vazeni ani nikde v spodnych vrstvach spolocnosti. A ked im to niekto vravi tak to je blbost 😉
Ked ta to velmi, aleze velmi stve, tak podaj na neho trestne oznamenie za poskodenie dobreho mena a ohovaranie. Pozri si cislo paragrafu. Napis si to sama, daj presny udaj, triedu oznac ako svedkov a podaj to na najblizsej policajnej stanici, alebo im to posli doporucene. Policajti ti to musia prijat, a posunu to na miestny urad, kde bude napomenuty. No a v skole moze mat dievca peklo od tohoto ucitela (cize urob to v prvy julovy tyzden), pretoze co ludia zvycajne nevedia, akekolvek konanie zo strany policie proti urcitej osobe je zapisane v osobnej karte obcana. Nie je to na ziadnom vypise trestov. Je to iba interna informacia pre stat. Ako ponaucenie pre toho ucitela to bude stacit, urcite sa pouci zo svojich sprostych poznamok na chudaka, co trpi a jeho surodencov. Skola sa zvycajne aj takych ucitelov snazi zbavit, takze v septembri asi uz bude ucit inde, no nemusi....
S riaditeľom a daným učiteľom by som to riešila. Normálne zavolaj do školy a požiadaj o stretnutie 🤷♀️ Priprav si čo chceš povedať.
@gggabikaa určite by som zašla za tým učiteľom a porozprávala sa s ním osobne,nechávala by som to tak len bez povšimnutia ,je vyštudovaný pedagóg a tak sa maj aj správať !!!- pokiaľ by sa to opakovalo kontaktovala by som vedenie školy,to by som mu povedala na záver nášho rozhovoru .

@gggabikaa ja by som si to šla vydiskutovat rovno s tým učiteľom. Z očí do očí, nech počujem ako bude zdovodnovat svoje nemiestne poznámky. Pripadne by som si ho nechala predvolať k riaditeľovi školy ale jednoznačne by som to riešila priamo s ním