icon

Ako sa pripraviť na stretnutie s výchovným poradcom?

ivanabat
19. sep 2025

Ahojte,

chcem sa informovať a poradiť. Synovi sa v škole už minulý rok posmieval jeho spolužiak, keďže im vypadla vtedy triedna učiteľka a zastupovala ju iná, ktorá nemala záujem čokoľvek riešiť, tak sa s tým chlapcom všetko riešilo len dohovorom. Dúfala som, že tento školský rok už chlapec trochu dozrel a nebude v tom pokračovať. Realita je však taká, že od začiatku školského roka v tom ten chlapec pokračuje, posmieva sa mu, nadáva mu, vyhráža sa mu, že ak niekomu niečo povie, tak môj syn dostane nakladačku. Syn mi doma nič povedal, len sa mu zhoršovalo správanie a nechcel chodiť do školy, aj keď som sa s ním rozprávala, nikdy nič nepovedal. Až predvčerom mi dcéra povedala, že videla brata smutného sedieť nad desiatou. Vtedy som ho konfrontovala, že ak sa niečo deje, teraz je ten moment, kedy mi to fakt musí povedať. A vtedy to teda celé priznal. Okamžite som volala triednej učiteľke, že čo sa deje, tá mi povedala, že si všimla posmešné správanie zo strany tohto chlapca a dohovárala mu, ale teda hneď na ďalší deň sa s ním ešte raz porozpráva a ak to nepomôže, tak potom môžeme ísť cestou stretnutia s rodičmi. Tento postup sa mi nepáčil, ale pristala som na to s tým, že si veruže dám na to pozor. Včera som vyzdvihla syna zo školy, ten sa mi v momente zrútil, začal plakať, že učiteľka sa rozprávala na chodbe s tým chlapcom a potom odišla preč. Cez prestávku ten chalan povedal synovi, že nech sa teší na večer, vie kde býva a príde ho zbiť jeho otec. Bola som v šoku a nahnevaná, že učiteľka nezvýšila pozornosť v tejto situácie, ani ten rozhovor nebol dostatočný. Cestou domov sme tohto chlapca stretli, tak som ho konfrontovala, pokojne, bez kriku, ale prísne a rázne, že s tým správaním skončil a ak v tom mieni pokračovať, tak ho čakajú dôsledky, ktoré sa mu páčiť nebudú. Chlapec sa rozplakal, zrejme doma povedal teda, že som sa s ním rozprávala a dnes mi písala učiteľka, že mňa aj syna očakávajú v škole pred vyučovaním v utorok na stretnutie s výchovným poradcom, aby sme riešili vzniknutý výchovný problém.
Moja otázka znie, na čo sa mám pripraviť, ako toto stretnutie prebieha?
Ďakujem za rady a názory!

pipistrel13
22. sep 2025
@anonym_7fdc49

ahojko pracujem v skole. otazka je kto zvolal vychovnu komisiu a preco. za mna si sa vobec nemala konfrontovat s dietatom, toto bolo cez ciaru. cudzí dospelý človek nemá čo vyčítať a vyhražať sa dieťaťu. tebe sa nepaci ako sa sprava on k tvojmu dietatu a ty si pravila to iste z pozicie sily (dospeleho). ak komisiu zvolavaju kvoli tomuto priprav si argumenty (napr. ze to bola nahoda ze ste sa stretli, ze syn sa ti zrutil pred skolou a preto si to takto riesila...) pravdepodobne sa rodicia stazovali v skole.
ak vsak sa to riesi z vasej strany ze dieta ublizuje tvojmu. mozete sa stretnut vy so skolou mozno pridu aj rodicia opacnej strany. priprav si presne citacie co mu hovori, ak vies ak kedy tak si zaznac aj datum, oni to budu samozrejme popierat, povedz ze nie je problem spytat sa aj inych ziakov v triede kto to pocul. trvaj na tom, aby dieta malo sedenie s psychologickou ak ju v skole mate (pravidelne). a nech skola zabezpeci z Centra poradenstva a prevencie preventistu, ktory bude s triedou parkrat pracovat a vysvetli im rizika a dosledky sikany a co vsetko sa za sikanu povazuje.
bude sa s toho robit vystup takze to co chces aby sa spravilo tak nech to zapisu do papierov.
tak isto skuste hladat dovod preco sa mu posmieva? je problem v rodine? rozvadzajú sa? malo pozornosti....
drzim palceky

@anonym_7fdc49 z mojej skusenosti a mam ich ozaj dost,su toto presne riesenia ktore k nicomu nevedu
jasne ma byt vinnik potrestany a skolsky psycholog a ani mnohi z CPP vobec nrmaju kompetencie tieto veci riesit z hladiska poskytovania terapii a hlbsieho riesenia problemu...sikanator si bude robit co chce a obet sa moze akurat zblaznit...
tym.nechcem povedat ze agresorovi netreba venovat pozornost ale najskor hi treba jasne zastabit

anonym_6b7791
22. sep 2025

@ivanabat keď sa to ťahá druhý rok to je už rozvinutá šikana.Ostatni v triede si so synom rozumejú, alebo ten čo šikanuje má už aj partakov?Je rozdiel či to robí jeden, alebo už skupinka

majasimon
23. sep 2025

Autorka ako si dopadla v škole?

evansova
24. sep 2025
@belbel

@ivanabat nemyslí sa tým dennodenná konfrontácia, ale konfrontácia pri samotnom vyšetrovaní, aby nebol konfrontovaný, pretože napriek tomu, že on je obeť, častokrát pod vplyvom emócii, strachu a autorít, ktoré budú hájiť druhú stranu, tak práve táto situácia ho opäť tomu všetkému vystaví a môže sa dokonca stať, že bude nakoniec on považovaný za provokatéra a podobne...mali by byť vypočutí od seba a následne opatrenia by mala navrhnúť a prijať škola za spoluúčasti rodičov na celom procese

@belbel Poznám podobný prípad. Nešlo len o slovné útoky, agresor útočil aj fyzicky. Keď to šikanovany chlapec už neustál a bránil sa, do školy nabehla mama agresora, sťažovať sa na obeť. Nikto nič nevysetroval, napomenul obeť, lebo protivníka udrel. Matka agresora, ktorý s útokmi neprestával sa v škole pravidelne sťažovala, na rodicovskom presvedčila rodičov, že obeť musí ísť do resocisalizacneho centra.
Našťastie, dopadlo to tak, že chlapec odišiel nielen zo školy, aké aj z mesta, žil u príbuzných a domov chodil na víkendy.
Bez problemov dokončil základnú, strašnú i vysokú školu, dnes je z neho úspešný podnikateľ, žiaľ, mimo Slovenska, po skúsenostiach z detstva tu nechcel žiť, dokonca sa priznal, že kým bol v pôvodnej škole, rozmýšľal nad samovraždou!
Brán si syna všetkými možnými prostriedkami, neustup. Škola je povinná problém vyriešiť, trvaj na svojom a ak to inak nepôjde, nájdi inú školu kde bude mať pokoj.

ivanabat
autor
24. sep 2025

Ahojte, prepáčte. Nemala som silu včera písať, ako to dopadlo. Ale v skratke, škola to zmietla zo stola, lebo sa môj syn v niektorých prípadoch bránil, to stretnutie bolo otrasné, syn sa triasol a slzy na krajíčku. A ten chalan z toho vyšiel bez napomenutia, nič, žiadne dôsledky. Požadovala som všetko, ako ste radili, ale totálne ma odbili, že veď ranné kruhy robia a nie je to také zlé, ako uvádzam. Ešte v ten deň ten chalan a už aj ďalší dvaja spolužiaci môjho syna zabalili do koberca, stiahli mu nohavice atď. Večer mi to naveľa celé povedal, pričom povedal, že už nechce ísť na žiadne stretnutie. Zostáva teda doma, do školy nejde, boli sme dnes u psychologičky, lebo to veľmi zle nesie. Mňa už odmietli dve školy pre plný stav, zostáva mi len jedna, aby som vybavila prestup, inak neviem, čo spravím, ale do tejto školy už nechcem, aby išiel. Keď vybavím prestup, tak pôjdem do školy priamo za riaditeľom a budem to riešiť. Ako tu píše @evansova, škola chráni agresora a môj syn je ten potrestaný.

deedol
24. sep 2025
@ivanabat

Ahojte, prepáčte. Nemala som silu včera písať, ako to dopadlo. Ale v skratke, škola to zmietla zo stola, lebo sa môj syn v niektorých prípadoch bránil, to stretnutie bolo otrasné, syn sa triasol a slzy na krajíčku. A ten chalan z toho vyšiel bez napomenutia, nič, žiadne dôsledky. Požadovala som všetko, ako ste radili, ale totálne ma odbili, že veď ranné kruhy robia a nie je to také zlé, ako uvádzam. Ešte v ten deň ten chalan a už aj ďalší dvaja spolužiaci môjho syna zabalili do koberca, stiahli mu nohavice atď. Večer mi to naveľa celé povedal, pričom povedal, že už nechce ísť na žiadne stretnutie. Zostáva teda doma, do školy nejde, boli sme dnes u psychologičky, lebo to veľmi zle nesie. Mňa už odmietli dve školy pre plný stav, zostáva mi len jedna, aby som vybavila prestup, inak neviem, čo spravím, ale do tejto školy už nechcem, aby išiel. Keď vybavím prestup, tak pôjdem do školy priamo za riaditeľom a budem to riešiť. Ako tu píše @evansova, škola chráni agresora a môj syn je ten potrestaný.

@ivanabat uprimne, media na nich. zabalenie do koberca a stiahnutie nohavic je totalne cez ciaru.

petik22
24. sep 2025

choré, úplne choré. ešte stále súhlasíte, že nemala konfrontovať chlapca. kriste by som ho chytila a tak vyfackala, že až. žiadna škola šikanu nikdy nevyriešila. presne ako som písala, odserie si to dieťa, ktoré je šikanované a hajzlíci sú vysmiatý :( Držím vám palce, nech dáš syna dokopy.

deedol
24. sep 2025
@petik22

choré, úplne choré. ešte stále súhlasíte, že nemala konfrontovať chlapca. kriste by som ho chytila a tak vyfackala, že až. žiadna škola šikanu nikdy nevyriešila. presne ako som písala, odserie si to dieťa, ktoré je šikanované a hajzlíci sú vysmiatý :( Držím vám palce, nech dáš syna dokopy.

@petik22 asi nechces riskovat TO na teba za utok na cudzie dieta, ci?

belbel
24. sep 2025

Šialené! Aj keď sa dá takéto správanie školy (a zodpovedných ľudí v nej) častokrát predpokladať, som sklamaná a ty musíš byť zúfalá, nemyslela som si, že naozaj to úplne takto zmetú! A agresorovi tým dali kríííídla...... Nepochopiteľné, čo za alibizmus, alebo ľahostajnosť už musí byť v ľuďoch, čo to majú na zodpovednosť.
Rodičia šikanovaných detí, deti, ktoré sú obeť nemajú byť takémuto konfrontovaniu vystavené že autority, rodičia, obeť a agresor... vždy si to odnesú a sú sekundárne stigmatizované. Dúfam, že sa Vám podarí prestup,veľmi držím palce a syn vidí, že matka bojuje, že stojíš za ním, robíš všetko preto, aby netrpel. Tá opora mu pomôže... Veľa síl vám prajem ❤

mimaapeto
24. sep 2025

ani si nevieš predstaviť ako ma to mrzí, ale presne tohto som sa bála že to takto dopadne... hlavná vec, že sa stále rieši len šikana všade a aj tak sa zatvárajú pred ňou oči... držím palce nech sa podarí presun nech sa tam nemusí vrátiť...

petik22
24. sep 2025
@deedol

@petik22 asi nechces riskovat TO na teba za utok na cudzie dieta, ci?

@deedol poviem ti pravdu, ak by sa tým predišlo k napr. zabaleniu do koberca a stiahnutiu nohavíc, tak kľudne. či dokedy takéto niečo sa bude prehliadať a tolerovať?

deedol
24. sep 2025
@petik22

@deedol poviem ti pravdu, ak by sa tým predišlo k napr. zabaleniu do koberca a stiahnutiu nohavíc, tak kľudne. či dokedy takéto niečo sa bude prehliadať a tolerovať?

@petik22 preto navrhujem media. Toho sa vedenie skol boji

kikappp
24. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat inšpekcia...nedaj sa ..
Nemám čas teraz písať a ani čítať pozorne .napíš mi IP

mircalla
24. sep 2025

@ivanabat Chyba ucitelky, mala to riesit predvolanim rodicov toho chalana. Neskutocne, ze idu vynadat tebe. Uznaj chybu, ale jasne daj najavo, ze si to urobila preto, ze ucitelka dlhodobo neriesila raznejsie. Bola som na takom stretnuti, drzia spolu s ucitelmi

mircalla
24. sep 2025

Inymi slovami nebudu chciet uznat pochybenie ucitelky

pipistrel13
24. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat viem,ze je to pre vas velmi narocna situacia ale necakala by som ani sekundu,sla do skoly som smernicou na sikanovanie,s udanim riaditela a ucitelky (teda pred tym trestne oznamenie na nich podat) a aj podnet na socialku na toho chlapca.
ukazte synovi,ze ma zmysel sa branit a hoci ho aj date na inu skolu nenechajte to tak a ziadajte potrestanie vinnikov
a len tak ma zaujima,ci mate zapisnicu
napiste oficialny list do vlastnych ruk,ze ziadate okamzite vyriesenie tejto situacie. a oopiste ajo vas odbili a zlahcovali trapenie vasho syna a zastali sa agresora
inak co sa tyka toho odbitia,evidetne nemali ziaden argument,odbili vas blbostami a chapem,ze bol na vas vyvijany tlak,ale len vas odbili,zakonne vkbec neobstoja
viem o com pisem,len z mi.sk.roka mam riesenych 7 pripadov vaznej sikany a viem ako to funguje

pipistrel13
24. sep 2025
@petik22

@petik22 vyriesila napriklad nasa a opakovane,ale to sa ide cez policiu,a ine organizacie ak to nezvaldame my,ale zo skusenosti ansich studentov,este ani jedna ZS sikanu neriesila a vzdy obvinila obet,a deje sa tak aj kvoli rodicom,ktori sa nechaju odbit
viem,ze je to narocne,ale mna by nezastavil nikto ak by ublizovali mojim detom
a naozaj sikana ma dnes v skolstve velku oporu v zakone a naozaj v tom ma skola dost moznosti,co sa o mnohom povedat neda

pipistrel13
24. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat ak chcete,napiste mu sukromnu spravu,kde popisete vsetko co viete (co sa udialo) a co okrem slov ste dostali od riaditela,ci mate o tom zaznam a ci ste nieco podpisovali,poradim vam co s tym

medea2003
24. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat Ahoj, veľmi ma mrzí, čím si prechádzaš. Úplne chápem, že nechceš mať s tou školou už nič spoločné. Ak by si nemala problém s označením školy a medializovaním príbehu, ozvi sa mi prosím, aj kvôli ďalším rodičom, ktorých deti si zažívajú podobné trápenie, ale aj na zobudenie škôl, to nie je len vykázať na papieri, že majú program proti šikane. Šikana je pre tie deti realita a nie len pekné frázy na papieri. Veľmi som z tej reakcie školy nahnevaná....

anonym_bca659
24. sep 2025

Toto je žiaľ beh na dlhu trať, ale nevzdávaj sa, maminka. Veľa, veľa šikany sa deje na školách a žiaľ, v drvivej väčšine sa to zametie pod koberec. Ja som robila na SPODaSK a tam nám chodili nahlasovať anonymne šikanu v triedach pani učiteľky 😔 Lebo si nevedeli rady..., lebo riaditeľ..., lebo vždy muselo odísť zo školy šikanovane dieta, ktoré malo traumu do konca života a šikanator aj s rodičmi vysmiati. Naozaj katastrofa čo sa deje na školách.

vreckovka2
25. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat chod rovno na policiu. Nie je normalne, aby to skola zmietla takto zo stola. Ak sa toho obavas, sprav ako medzikrok toho riaditela ( inak nechapem, preco nebol v takto zavaznom pripade pritomny na vychovnej komisii). Ale konaj. Nemali co konfronovat sikanatora s obetou. Takto sa to naozaj nerobi. Mas zaznam, kde popisali to, co ste riesili? Robili ho vobec?

ivanabat
autor
25. sep 2025

Ďakujem vám za rady, momentálne riešim ten prestup, potom sa budem zaoberať školou. Už mám zisteného aj príslušného policajta, ktorý rieši šikanu na tejto škole aj postupy zo sociálnej kurately. Nemám vysoké očakávania, že sa to nejak vyrieši, ale rozhodne to nenechám tak. Potom dám update, ale popri práci, tejto situácii, mám ešte jedno dieťa a nestíham robiť všetko, hlavne som aj ja psychicky dosť v keli, tak nevládzem písať do diskusie.

jurly
25. sep 2025
@ivanabat

Ďakujem vám za rady, momentálne riešim ten prestup, potom sa budem zaoberať školou. Už mám zisteného aj príslušného policajta, ktorý rieši šikanu na tejto škole aj postupy zo sociálnej kurately. Nemám vysoké očakávania, že sa to nejak vyrieši, ale rozhodne to nenechám tak. Potom dám update, ale popri práci, tejto situácii, mám ešte jedno dieťa a nestíham robiť všetko, hlavne som aj ja psychicky dosť v keli, tak nevládzem písať do diskusie.

@ivanabat velmi ma to mrzi. Uplne s Tebou sucitim.
Prelozenie je v sucastnosti najlepsim moznym riesenim.
Aj my sme riesili. Nic sa nevyriesilo. Zhorsovalo sa to. A ked sme zo zufalstva bolo na polici, aj tak sa nic nezmenilo.

jurly
25. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat jedine, co by som urobila inak-dala by som podnet na sk.inspekciu. Skola to totalne nezvladala, ale to som ja to vtedy len tusila. Nemala som skusenosti, nevedela som ako by to malo byt.

jurly
25. sep 2025

@ivanabat a este jedna vec. Schvalujem Tvoj postup, ze so chalana konfrontovala. Precitala som odbornu literaruru pozerala aj zahranicne diskusie a faktom ostava, ze jedine, co na tychto agresorov zabralo bolo
- "rozhovor" s chlapom,
-obet sa mu postavila alebo
- sa obete zastali ostatne deti
- dieta si naslo ochrancu v triede.
- dieta zmenilo skolu

Vsetkych tie dristy o skolskom podpornom teame, vychovych opatreniach su len nefungujuca zasterka. Kto nezazil nepochopi.

mircalla
25. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat Az teraz som si vsimla, ze si to uz mala za sebou, ked som odpisala. Presne rovnaku skusenost mam ja a cakala som, ze to zial takto dopadne. Ja som skusala asi 20 skol, vsetky mi prestup zamietli

pipistrel13
25. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat drzte sa,zvladnete to a niekedy je aj lepsie chvilku si nechat odstup,lebo clovek vie uvazovat viac bez emocii

ivanabat
autor
30. sep 2025

Ahojte, dávam asi aj posledný update celej našej situácie. Syn prestupuje od zajtra na novú školu, máme obaja obavy a sme z toho nervózni, ale on je hlavne rád, že už sa do tej starej triedy/školy vrátiť nemusí. Oddýchol si posledné dni dostatočne. V novej triede má aj kamaráta, dobré ohlasy na triednu učiteľku, pán riaditeľ bol tiež fajn, takže úprimne verím, že mu tam bude lepšie, aj keď nemám pre istotu žiadne očakávania.
Čo sa týka starej školy, mala som rozhovor so zástupkyňou riaditeľky, ktorá si ma síce vypočula, povedala, že ju to mrzí a praje synovi v novej škole veľa šťastia, ale nebude to riešiť, keďže syn odchádza preč. Triedna učiteľka mi povedala, že si myslí, že aj môj syn je problém a naznačila mi, že klame, a jedným dychom dodala, že ani len netušila koľko konfliktov mal môj syn s tým chlapcom. To ma dorazilo, lebo som to s ňou pravidelne riešila. Ešte som sa dozvedela, že minulý týždeň (môj syn v škole nebol) riešila s triedou celý ten incident so zabalením do koberca a podobne, pričom to riešila aj za prítomnosti chlapcov, ktorí to spôsobili, takže vlastne pravdy sa nedopátrala. Dozvedela som sa veľa iných informácií, ktoré sú však príliš špecifické a nechcem ich sem písať, lebo to nepovažujem za korektné, nakoľko mi boli povedané súkromne. Podám však podnet na inšpekciu, ako píše @jurly. Nemám silu bojovať s veternými mlynmi, na rovinu vám poviem, tak ako toto celé uhrali v tej škole a z môjho syna vyrobili pomaly klamára a neviemčoešte, ma absolútne znechutilo a som rada, že odišiel.
Celá smernica o šikane je byrokratický nezmysel, ktorý sa nedodržuje. Ďakujem vám všetkým za rady a názory, naozaj ste mi pomohli!

jurly
30. sep 2025
@ivanabat

Ahojte, dávam asi aj posledný update celej našej situácie. Syn prestupuje od zajtra na novú školu, máme obaja obavy a sme z toho nervózni, ale on je hlavne rád, že už sa do tej starej triedy/školy vrátiť nemusí. Oddýchol si posledné dni dostatočne. V novej triede má aj kamaráta, dobré ohlasy na triednu učiteľku, pán riaditeľ bol tiež fajn, takže úprimne verím, že mu tam bude lepšie, aj keď nemám pre istotu žiadne očakávania.
Čo sa týka starej školy, mala som rozhovor so zástupkyňou riaditeľky, ktorá si ma síce vypočula, povedala, že ju to mrzí a praje synovi v novej škole veľa šťastia, ale nebude to riešiť, keďže syn odchádza preč. Triedna učiteľka mi povedala, že si myslí, že aj môj syn je problém a naznačila mi, že klame, a jedným dychom dodala, že ani len netušila koľko konfliktov mal môj syn s tým chlapcom. To ma dorazilo, lebo som to s ňou pravidelne riešila. Ešte som sa dozvedela, že minulý týždeň (môj syn v škole nebol) riešila s triedou celý ten incident so zabalením do koberca a podobne, pričom to riešila aj za prítomnosti chlapcov, ktorí to spôsobili, takže vlastne pravdy sa nedopátrala. Dozvedela som sa veľa iných informácií, ktoré sú však príliš špecifické a nechcem ich sem písať, lebo to nepovažujem za korektné, nakoľko mi boli povedané súkromne. Podám však podnet na inšpekciu, ako píše @jurly. Nemám silu bojovať s veternými mlynmi, na rovinu vám poviem, tak ako toto celé uhrali v tej škole a z môjho syna vyrobili pomaly klamára a neviemčoešte, ma absolútne znechutilo a som rada, že odišiel.
Celá smernica o šikane je byrokratický nezmysel, ktorý sa nedodržuje. Ďakujem vám všetkým za rady a názory, naozaj ste mi pomohli!

@ivanabat velmi sa tesim za vas oboch a zelam synovi vacsie stastie na kolektiv.
je velmi dobre, ze aspon zastupkyna, povedela, ze ju to mrzi, lebo vedz, ze to nebyva samozrejmost.
co sa tyka ucitelky, ak vidi problem iba v Tvojom synovi aj napriek vsetkym informaciam- chyba jej objektivita.
s tym "riesenim" v nepritomnosti obete mame svoje skusenosti. ukazalo sa, ze vobec nedodrzuju postupy, ked taketo nieco maju presetrovat. situaciu este zhorsili.

"Celá smernica o šikane je byrokratický nezmysel, ktorý sa nedodržuje."- vystizne napisane

mircalla
30. sep 2025
@ivanabat

@ivanabat Drzim palce. Super, ze to vyslo