Ako sa učiť s tretiakom bez stresu?
Ahojte, velmi ma to vycerpava, denne sa ucit hodinu-dve s nasim 9r tretiakom. Niekedy mam pocit, ked ho to napr nebavi=vlastiveda, ze sa to na neho ani nelepi.a on potom dostane 3 abo 4 z pisomky a mna potom demotivuje tolko sa mu venovat. So starsou som sa nikdy neucila, uz je v 7.roc.a stale dostava same jednotky. Hodinu ho prehovarat, aby sa vobec isiel ucit, nutit ho, niektore predmety sa na neho ani nelepia.. pomoc..
Je normalne, ze co nas nebavi, to sa tazko uci. Chalani su chudaci v skolach, od prirody sa potrebuju hybat a nie sediet v laviciach. Co ho bavi? Na to sa zamerajte
poznám a viem čo prežívaš... celú zš som sedela s deťmi. najmä s dievčatami - syn bol samostatný. dievčatá o moc menej... každému som venovala 9 rokov - po 9 rokov .
len vydrž, ja som ako odmenu dostala že som to s dcérou dotiahla na najlepšiu žiačku v triede - ale až potom na druhom stupni. už je na strednej a viac menej som ju naučila samostatnosti - už odmietam sa s ňou učiť.
skús denne písať diktáty - aspoň pár viet , vypočítať zopár príkladov z mat. a popr. aj vlastivedu. popozeraj na nete prac. listy....
No mal by sa učiť už sám a nieže ho ty budeš hodinu prehovárať, aby sa vôbec išiel učiť. Tiež mám tretiaka a keď sa mu nechce, poviem mu, veď sa teda neuč, je to tvoja zodpovednosť, nie moja. Ty potom dostaneš zlú známku, nie ja. Vlastiveda ho tiež nebaví. Ale snažím sa, aby bol čo najviac samostatný, úlohy si píše sám, volá má, len keď niečo nevie. Inak len skontrolujem. Vlastivedu sa učí sám, len ho vyskúšam.
Je to normalne dieta - maloktore sa chce samostatne ucit. Skus ho neucit vylozene z knihy ale skuste sa o tom viac menej bavit. Skus si nachystat otvoreny pocitac a skuste si pozriet na tu temu nejake obrazky. Len preverit aspon zhruba v bodoch ci pochopil o co ide. Uplne do podrobna to asi vediet nebude, ked ho to nebavi. Ostatne predmety ako zvlada ? Za dobru znamku alebo to ze ti to povie spravne treba pochvalit a povzbudit, ze vidis ved sa o tom len porozpravame a vies to....Nie je to len tym, ze sa tazko sustredi a zle sa mu cita ? Treba mu s tym potom pomoct.
Tak ho nenut do veci, ktore ho nebavia, evidentne to aj tak nema ucinok a akurat mu to sprotivis este viac. Povedz mu, ze to nechavas na nom a zacni sa zmierovat s tym, ze bude mat aj horsie znamky. Realne, co sa stane, ak bude mat v 4.triede zle znamky? Absolutne nic.. Sadni si s nim, povedz mu presne to, co si sem napisala, ze si z toho vycerpana, ze to nechces robit a ze teda je to odteraz jeho zodpovednost. Ak bude chciet pomoc, tak samozrejme pomoz. Ja nechapem, ze si takto niekto vedome nici vztah s dietatom a okrada sa o cas, ktory mohol byt prijemny, straveny spolocnou hrou, vyletmi, rozhovormi, niecim, co oboch bavi..
Moj teraz piatak sa vzdy ucil sam maximal ne vyskusam ak nevie vratim. Najvavsi problem mal s vladtivedou vo 4tom rocniku.mal z nej jednotky no ucil sa ju dlho a tazko..aj si pritom poplakal ze je hlupy a nemoze si zapamatat. Mne sa uz aj snivalo o vlastivede. Co sa tyka vybrane slova to kazdy den pisal diktat psr slov viet..robil pracovne zosity doplnovacky. Oplatilo sa diktaty vzdy bez chyby. Bolo to s nim este easy. Teraz mam druhacku a s nou to bude tszsie uz to vidim. Hodinu reve ked ma ist len citat potom sedi a cita s placom no horor..nervy mam v kybli pri nej.
Je niečo, čo ho baví alebo ho baví viac? Môžeš sa pokúsiť vysvetliť mu niečo zaujímavejšou formou, zaujať ho, rozprávať sa s ním na nejakú tému, podporiť ho, pomôcť, ak o to stoji. No nútiť ho mi pride kontraproduktívne, skôr k učeniu získa odpor. A pod nátlakom, v strese sa ťažko niečo uci.
Asi sa potrebuješ vyrovnať s tým, že nie vždy pôjde do školy naučený, že nebude mat zo všetkého dobre známky a nebude ako tvoja staršia dcera. Ver, že si časom nájde niečo, čomu sa bude venovať, čo mu pôjde. Nemusi a nepotrebuje vedieť uplne všetko vedieť. To je zial naša predstava a prianie.
Pokial sa rozhodneš na neho prenechať zodpovednost, netlacit, môže sa situácia zhoršiť. Nezabudni si všímať a oceniť (nie prehnane), pokial začne robiť pokroky.
Verím, že to je pre rodiča veľmi ťažké. Najväčšiu prácu v tomto potrebujeme skôr odviesť zial na sebe.
@tiika hra=ucenie. Na to vsetci zabudaju
@hederamonstera suhlasim.je sportovec, ale za to nemusi mat na 1-4 3ky z vlastivedy😞
@tiika my rodicia sme boli jednotkari, aj dcera, aj deti kolo nas.. tak asi sa ozaj len zmierit, ze vynika v sporte..
Kto to povedal? Vsak naco zabijat tolko drahocenneho casu na nieco, co mu nic nedava, nechapem tomu. Plus si este kazite vztah
@tiika uz asi poznas trochu moje nazory 😅, ja som proti akemukolvek tlaceniu do cohokolvek. Cize ak vidim, ze dieta nezaujima vlastiveda a nechce sa ju ucit, tak to s nim nebudem absolutne riesit, pojdeme radsej na bicykel /korcule, lyze,...atd/, ak teda je sportovec. Ja si totiz vobec nemyslim, ze o nieco pride, ak sa nenauci nejake veci z vlastivedy /matiky, SJ...atd..dopln, co chces/. Potvrdilo sa mi to uz X-krat, pocnuc sebou, cez moje dieta, deti mojich kamosov, ktore idu unschooling alebo su v slobodnych skolach.. Nikto o nic neprisiel, vsetci ziju aj bez toho, aby ich niekto nutil ucit sa "ucivo".
A vcelku nerozumiem, co sa na tretiackej vlastivede da vastne ucit tak, ze nad tym travi niekto hodinu a nechape. Skor mam pocit, ze pani ucitelka to ponala ako nieco, co sa treba nabiflit a odrecitovat. V tretiackej vlastivede su temy "zo zivota", nic, co by bezne dieta nevnimalo aj bez toho, aby to niekto dal do ucebnice a nutil ucit sa. Ale tak ja vela veciam nerozumiem 😅😅😅
@akvi napríklad naši malí teraz sa učiť osobnosti Slovenska a hneď na prvom mieste bol Pelegrini, potom kopu ďalších mien, čo môjmu synovi nič nehovorili, tak sa to nevedel naučiť, ho to nezaujímalo
@hederamonstera dakujem.asi sa na to musim pozriet takto🙂
@akvi zavidim tu slobodnu skolu. Aj u siedmavky vidim kopec zbytocneho uciva, mam pocit, akoby studovala uz taku sjl/mat/fyz na vyske.. (sem tam ju preskusam). Kvantum zbytocnosti, ktore im po pisomke vyfucia z hlavy...
@janickacrazy aj moj syn..vyznamni predstavitelia SR.. mne sa zda na to este mali.. svetove strany ho bavili, aj kultur.a sportove podujatia zvladol, ale toto..mena..
@akvi p.ucitelka ma pred dochodkom a neprisposobila si plany dnesnym detom..
@slavomira236 u nas tiez mladsi-tazke.. on by len po vonku behal, hral futbal, pomahal kolo domu.co tam po vlastivede😆
Presne to isté aj u nás, tak dúfam, že budú ďalej brať niečo zaujímavé, aby ho to aspoň trochu bavilo. Môj s inými predmetmi problém nemá, ale tá vlastiveda ho akosi nebaví.
@deti95060810 dakujem🥰
*malY
Tak tie významné osobnosti máme aj my za sebou, podľa mňa to je úplne mimo chápanie dnešných detí, našťastie naša pani učiteľka ich to vôbec neskúšala...aj to im na pol roka uzavrela z jednej známky známku....ale čo má vytáča sú úlohy, ktoré nenesú v sebe zásadu primeranosti a musí ich robiť rodič...lebo dieťa ani obraz ani zvuk.... napríklad vyhľadať informácie o niekom na internete a tie deti riešia na informatike program na kreslenie ( a o tom,že nevedia pracovať s textom rovno pomlčím).... jasné, že to bola moja úloha...ale ja mám svojich úloh do práce viac než dosť...mladej sme kúpili počítač, môže sa s ním hrať ale vôbec nechápe na čo slúži Google,hoci som jej to párkrát ukázala myslím, že je to ešte mimo jej ligu..
Ja ti poradím, nevzdávaj to ,ak vidíš ze ma na lepsie znamky.Postune sa naučí učiť a zvykne si , ale ak ho necháš tak na prvom stupni , tie základy mu budú chýbať. Mala som úplne rovnakú situáciu , ja jednotkarka syn športovec/ umelec prvý stupeň bol náročný, ale na druhom sa chytil a predbehol aj tých z prvého. Nevravím vlastiveda , to aj keď nebude vedieť, ale matika slovenčina to ozaj trenujte.
Sa tu smejem, lebo presne téma "významné osobnosti" ukazuje krásne, aká je to zbytočnosť učiť sa to. Lebo dnes "významná " osobnosť, zajtra kriminálnik. Nádherná ukážka indoktrinacie v našom školstve. A ešte ak to piucky pojmu spôsobom, že nabifli sa mená, no konečná 🙈 A teda ja by som sa voči tomu určite ozvala, resp. napísala do školy, že žiadne mená " vodcov" sa moje dieťa učiť nebude. To isté projekty, ktoré vyrába viac menej rodič, nie dieťa, to je niečo, čo by som sa tiež ozvala, naozaj nemienim tráviť čas nad projektom pre dieťa na úkor niečoho, čo nám dáva zmysel.
@sidicek matika ho bavi, na slovine ma problem s pisanim, trenujeme..
@sidicek nemyslím si, že je to len problém mamičiek. Škola deti nenaučí, ako majú projekt robiť a švacne to ako DU. Je veľa detí, ktoré v tom ostanú bezradné, netušia, ako si spraviť osnovu, netušia, odkiaľ čerpať info. Takže rodičia robia, čo môžu, aby deťom pomohli. A väčšina na to nadáva, pretože je choré, aby to deťom mali vysvetľovať doma a zabíjali tým voľný čas. A samozrejme, je chyba, že sa neozvu a nedajú spätnú väzbu učiteľke.
Podla mna to zavisi od povahy dietata, mam druhaka ma 7, chvalabohu ked pride zo skoly tie ulohy si spravi bez reptania ako prve, ale chodim pre neho okolo 2. Nie je v sk klube do 16stej alebo tak, kedy su uz deti podla mna dost unavene na nejake ulohy. Ked mas aj dceru, aspon vidis ze kazde dieta je ine, niekoho to bavi ineho nie. Ked si neurobi ulohy nemoze sa zahrat na tablete chvilku... inak ma 2x do tyzdna len kruzok resp chodi na karate. Cize neviem od coho to zavisi. Ale najdite nieco co na neho plati a ako mu to ulahcit nejako. A teda nasho nejako prvouka nebaví tiez, vediet tiez matika a aj pisanie ako tak a ako kedy 😁 niekekdy to pismo katastrofa, ale ked sa mu chce vie pisat pekne.

Mám tretiacku.Neucim sa s ňou,úlohy len kontrolujem.Kym nespraví úlohy,nemôže mobil,comp,nič.