Ako sa učiť s tretiakom bez stresu?
Ahojte, velmi ma to vycerpava, denne sa ucit hodinu-dve s nasim 9r tretiakom. Niekedy mam pocit, ked ho to napr nebavi=vlastiveda, ze sa to na neho ani nelepi.a on potom dostane 3 abo 4 z pisomky a mna potom demotivuje tolko sa mu venovat. So starsou som sa nikdy neucila, uz je v 7.roc.a stale dostava same jednotky. Hodinu ho prehovarat, aby sa vobec isiel ucit, nutit ho, niektore predmety sa na neho ani nelepia.. pomoc..
@akvi tiež nesúhlasím s takym prístupom. Veď sa dieťa nemusí nevyhnutne venovať niečomu čo nechce. Takze ani nejaký čas, napr. 1-2 h na učenie ste nemali vytvorený? Čo a či by sa počas neho niečo učil, by záležalo na dieťati.
Veď to, že tie deti žijúce bez nejakej nutnej prípravy sú na DV, altern.školách, unschulingu… asi žiadne nie je v klas.škole.
Myslím, že tie deti i rodičia to maju o dosť náročnejšie. Nakoľko do toho ucenia vstupujú učitelia a skola s inou predstavou. Každý deň potom deti čelia tomu, že nesplnili očakávania. Takze sa s tým potrebujú nejako vyrovnať.
@tiika ak nechas dieta slobodne rozhodovat, co a kedy chce robit, ver tomu, ze za den vymysli milion aktivit, v ktorych prebieha ucenie, aj ked mozno nie zrovna take, ake niekto ocakava. Cize pre mna je ok prave nechat dietatu vsetok cas k dispozicii, aby mohlo najst to, co ho bavi. Vela ludi argumentuje tym, ze ak by dieta nechali "len tak", tak nebude nic robit alebo bude len na mobile. Lenze to ti ludia nemozu ani nahodou vediet, pretoze oni maju deti "pokazene" systemom, ktory tu mame, cize skolou v prvom rade.. Ale deti ponechane slobodne sa rozhodovat, co idu robit, narabaju so svojim casom uplne inak. A uz ani nevravim o tych ocakavaniach, ktore spominas. Je to obrovsky tlak na deti, ak maju dennodenne plnit cudzie ocakavania. A mnohym na nic ine vlastne ani neostava cas, pretoze v skole su od 7.30 do 16:00 a len proste plnia zadania.. To je nesmierne narocne..
@akvi stotožňujem sa s tým, resp. verím tomu. Skôr som narážala, že úplne tento prístup môže byt omnoho náročnejší, keď je človek vystavený každodennej realite stat.skol.systému. Myslím, že to sama dobre poznas, keďže ste radšej prešli na DV. Koľko síl a nervov to stoji niekoho, kto tam chodí denne xy rokov? Takze myslím, že záleží aj comu všetkému je človek vystavený, lebo takýto prístup nemusí byt za každých okolnosti ten najvhodnejsi.
Inak by ma ešte celkom zaujimalo, ako ste zvládali preskúšanie z predmetov, ktoré syna absolútne nebavili. Dokázal sa sam dokopal do toho, aby aspoň prešiel?
@tiika preskusanie syn zvladol vcelku ok, on nebol na Dv, ale mal IUP, v tych casoch DV na 2.stupni nebolo mozne. A na tom IUP to bolo tak, ze niektori ucitelia chceli priebezne nejake vystupy, ktore on nemal problem dodat, vacsinou to chceli ti "normalnejsi" ucitelia, cize to boli aj vcelku normalne poziadavky, ziadne biflovacky, skor naozaj prakticke veci. Dalsi chceli testy, tie syn napisal v pohode - rozumej, vzdy presiel, aj ked sa nic cielene neucil. Samozrejme, mal aj 4-ky na vysvedceni.
A ano, byt v existujucom systeme s takymto nastavenim je tazke, preto sme ten system aspon ciastocne obisli.. Ale ak by sme boli nuteni v nom byt, tak ja vlastne nic ine nerobim, len to, co som aj robila - kaslala na to. Aj to je moznost.. Ani nahodou by som netravila hodiny nad ulohami a projektmi do skoly, fakt nie.. Paradoxne, vela ucitlov s tym bolo ok, este kym bol na dennom /aj ked uznavam, obe skoly, v ktorych bol, boli prudko nestandardne, v jednej ulohy vobec neboli/.. Ja som hned v 1.rocniku, ked odmietal robit ulohy a reval nad nimi a ja som mala robit bachara, povedala ucitelke, ze ja to proste robit nebudem a je mi uplne jedno, ako to ona ma. Proste so svojim dietatom chcem travit cas inak, ako sedenim nad ulohami, prehovaranim, manipulaciou a pod. vecami, ku ktorym sa v tychto situaciach vacsina rodicov uchyluje, ked to dieta odmieta. A ucitelka s tym bola uplne ok. 🙂
@akvi no super, že to tak zvládol. A mali fakt šťastie na takých učiteľov. Neviem si ani predstaviť, že by sa dalo na nejakého “problémového” aj nenatrafiť.
Lebo ja takuto prípravu tiež odmietam. Na známkach mi nezáleží, no ide mi hlavne o prežívanie toho dieťaťa.
Pretoze nie som ani veľmi za to, aby malo ľahostajný, ignorantsky prístup, že bude mat na saláme. Aj neprijemne pocity spojené s tým, že nieslo za niečo zodpovednost, malo nejakú “povinnosť”, ktorú nesplnilo, niečo sa od neho očakávalo, sú podľa mna dôležité. Prispievajú k našej lepšej spolupráci ako ľudských bytosti.
Skôr by mohlo získať taký zdravy odstup, nejak selektovat to, čo je ozaj dôležité, stat si zdravo za tým, čo urobilo/neurobilo, vyrovnať sa s tým, ako rôzne to ti ostatní “prežívajú”. Lenže už si neviem pri tých malých deťoch celkom dobre predstaviť, ako sa to da zvládnuť. Fakt smutne pokial by tomu museli byt denne v enormnej miere vystavené.
@akvi a nemal potom problém na strednej škole? Tam už chodil normálne?
@janickacrazy Pozerala som zopár diskusii s takýmito študentmi. Maju väčšinou problém sa bifľovanie, učiť sa niečo naspamäť. Venovať sa učivu, v ktorom nevidia význam a nedava im zmysel ovládať dane vedomosti. Nechápu tomu, keď sa ostatní radujú, že vyučovanie odpadne 😄
Ešte môžu mat niektori problém so základmi nejakého predmetu napr. matematika, ak mu na ZŠ nevenovali pozornosť a teraz je od nich vyžadovaný. Inak sú to výborní študenti, ktorí sa vela pýtajú, zaujímajú sa o daný odbor… A aj chýbajúce vedomosti sa vedia doucit, pretože zväčša maju silnú vnútornú motivaciu danu školu zvládnuť a zostat tam studovat preto, že ich to baví.
Ahoj , aj ja mám 3 cku čo sa vôbec nechce učiť, krikom a nutenim som nič nedosiahla. Keď sa napríklad hra s legom v detskej izbe, tak idem ku nej a popri Tom ako sa hrá tak sa o ucive rozprávame. Aj mladsi syn (6r) to počúva a baví ho to , tak sa všetci 3 o ucive bavíme , prečítame si k tomu niečo zaujímavé na internete a tak ju to celkom baví
@janickacrazy strednu mal tiez IUP, z odbornych predmetov bol daleko popredu, na ostatne kaslal, spravil nutne minimum. On na SS uz chodil do prace, takze to bola hlavna napln, nie skola, ktora jemu fakt nic nedala.. Tu robil len preto, ze sme na tom trvali, pretoze on si vcelku neuvedomoval, ze bez lajstra zo SS by to mal tazke. Aj ked teda on to stale este berie tak, ze by sa bez neho zaobisiel a realne, asi by sa zaobisiel.. 😅😂
@akvi môžem sa opýtať, aký odbor študoval?.
@tiika asi je trochu rozdiel, ak ma na salame nieco, co je fakt zbytocnost a tiez je rozdiel, ak vidis, ze dieta sa niecomu seriozne venuje, a na nieco kasle. Ja som mala to stastie, ze moj mal od malicka jasne vyhranene zaujmy a prerastlo to do toho, ze ho zivi to, co ho bavi.. Asi by som mala trochu vacsie obavy, ak by som videla, ze dieta nic nebavi. Ale co som mala moznost si vsimat, tak deti na DV a v slobodnych skolach vacsinou ten zaujem o nieco maju. Bude to aj tym, ze im nikto neanimuje kazdu sekundu zivota, tak sa nejako zabavit musia a maju vela casu skumat, co ich bavi a co nie. Ved to je presne ako to maju male deti a potom dospeli. Clovek funguje skor v takych vlnach zaujmu - nadchnem sa pre nieco, zacnem sa tomu venovat a robim to dovtedy, kym nie je naplnena ta potreba robit to. Nieco vydrzi cely zivot, nieco opustime po par dnoch, tyzdnoch, rokoch...atd. Deti v skole maju len malo moznosti ist na tej vlne zaujmu.. Vacsinu casu im niekto hovori, co maju robit, o co sa maju zaujimat. A ja nepochybujem, ze aj v klasickej skole sa vela deti pre nieco nadchne, akurat ze nema prilis priestor sa do toho naplno ponorit. Plus travi kvantum casu niecim, co ho nebavi..
@janickacrazy elektrotechnicku

Neviem ako to bude dalej ked budem chodit do prace a pridem pre neho neskor, ci nejake ulohy bude chciet robit 🙈