Ako sa vyrovnať so slabými výsledkami dieťaťa?
Ahojte, ako sa zmierit s tym, ze nase dieta slabo prospieva? Sme obaja vs vzdelani ludia, bezchybna gramatika, ... a nase dieta, napriek tomu, ze sa mu venujeme, nosi zle znamky uz na 1.stupni zs.
Ako to prijat?
Takže jej nejdú len diktáty a ty sa zaoberás tým, že všade v okoli sú múdre deti? Tak tebe nejdú iné veci teda…
Odkedy je VŠ vzdelanie záruka, že dieťa bude šikovne.
Autorka, mne diktáty nikdy neišli. Čo diktát, to 5, pričom niekedy už aj prestali počítať chyby. U mňa sa to zmenilo v deviatom ročníku, kedy s príchodom novej učiteľky prišla aj zmena vo vysveľovaní. Zrazu som veľa vecí pochopila. Aj ja mám VŠ, technického zamerania - ak ti niečo hovorí SEM a TEM, ale popravde, dnes nie je ťažké získať tituly. Dokonca som dopadla tak, že som svojim spolužiakom prechádzala záverečné práce a opravovala chybičky. Ten najmúdrejší z nás, s od prírody daným technickým myslením, bol dysgrafik a dyslektik. A keby si videla niektoré maily od profesorov, ktorí opakovane napíšu milé kolegine. Chcem tým povedať: netráp sa a pokračujte v spoločnom učení bez nátlaku ;)
Tak ak je problem vyslovene v tomto, tak by som ju dala otestovat na dyslexiu. Ja mam v okoli viacero dyslektikov a vsetci su uspesni a v dospelosti, ked sa uz neznamkuje a moze sa pouzivat kontrola pravopisu v softveroch, to nerobi uz ziadne problemy. V skole mozu na to prihliadat, ak to bude mat na papieri.
A cita knihy? My sme citali ovela viac knih a mali sme dobru gramatiku. A este, citala som, ze dnesne deti tym, ze su na mobile, rozvijaju viac mozog, co sa tyka matematickej stranky. Slovencina je u vela dnesnych deti extremne slaba, slabo citaju, pisu, tvoria vety, zato z matematiky su dobri.
@katulienkax asi zdedili geny po starych rodicoch🙉🤣
@elviku11 su deti, ktore sa doma neucia, ani necitaju knihy a maju zo sjl ciste jednotky..
@aurora33 tak je tam nejaky geneticky predpoklad, ze ak su rodicia mudri jednktkari, ze by mohlo byt aj dieta.nie?
Ja čítam že slabo prispieva, ja že chudatko, neje, nepriberá, nestavia sa na nôžky atď..
Dáke choré bude.
A ono len nebude študijný typ.
Ale môže byť milión iných veci.
Hladajte
@plamienka555 ano, aj od uciteliek a vychovavateliek chodia hrubky😁🤣
@mareka49 sportovy talent. Ale dievca. S chabou gramatikou. Uf. My ju nehresime, len sa s tym nejakou nevieme zmierit..
Mama robí v práci pravidelne podujatia so spisovateľmi. Vraví, že dokážu také gramatické chyby dokážu porobiť v mailoch, že niekedy len žasne 😁
@ciernysokol vsetci spoluziaci mali 1,2 z diktatu.ona 14chyb, 5.
Podla mňa nie, urcite tam nie je taký predpoklad. A to som jednotkarka s VŠ.
Tak pôjde na strednú športovú alebo sa pohyb spojí s iným typom povolania.
Môže byť šťastná, kde len bude chcieť.
Ty jej úspech definujes podľa seba.
Nechaj to tak, kam sa to bude vyvíjať.
Koriguj len mierne.
( A vy dvaja VS vzdelaný ľudia máte vďaka tomu úžasnú prácu, ktorá vás napĺňa šťastím a zabezpečuje finančné pohodlie a úspech...?)
Svoju cestu nájde😉
Ty sama si príkladom toho, že VŠ nie je všetko. Vzdelaný a múdry človek sa nebude trápiť, že dieťa nevie písať diktáty, keď vo všetkom ostatnom je šikovné. Nebude svoje dieťa porovnávať s ostatnými ,,mudrymi " deťmi. Nebude ho trápiť ,, čo ostatní".
Mimochodom nedávno tu bola tiež téma, ako jedna mamička chcela mať dokonalé dieťa a tiež bola smutná z toho ako sú oni vysokoškolsky vzdelaní a dcére jeden predmet nejde.
Moja druhorodena dcera ma vzdy z diktatu gulu a prvorodena jednotky ja som ucitelka ich otec je ing ,Phd a neviem co všetko....to ze vy ste vysokoskolsky vzdelany nic nezarucuje skratka proste na to nema zavity bude dobra v niecom inom pokial tie zle znamky niesu z lajdactva co asi nie ked sa jej venujete tak by som ich absolutne neriesila pokial tam nieje zdravotny problem znamky su tlak na deti ja som mojim detom aa znamky nikdy nedavala vzdy som im ppvedala ze ked dostanu zlu znamku preto ze sa na to vyprdli skodia sebe ak ju dostanu hoci pre to spravili co mohli absolutne nech to neriesia....musim si zaklopat ale prvorodena je jednotkarka aj na ss druhorodena je taka dvojkarka trojkarka na zs a tento pristup sa mi osvedcil nemaju zo znamok bubaka a vedia ze to robia pre seba
neber to v zlom, nepoznam ta, ale VS si vedia urobit aj hlupi ludia, staci, ze maju dobru kratkodobu pamat, na skusky sa nabiflia, statnice prelezu s odretymi usami. a naopak, moja mama je velmi bystra, ale na VS sa jej nechcelo...ale ak ma tretiacka v jednom diktate 14 chyb a je to vcelku pravidelne, tak by som urcite isla na vysetrenie do CPPaP ci tam nie je nejaka dys porucha, ta s intelektom nesuvisi. chybou je pozerat na ine deti a este jej ich davat za vzor :( zabijak sebavedomia. verim, ze dieta robi najlepsie ako vie a chce potesit rodicov, a doma pocuje len ako je Katka sikovnejsia. prijima sa to asi tazko, ale ja som neznasala chemiu a neviem si predstavit, ze by ma rodicia nutili mat z nej jednotky a ist studovat farmaciu. chapes co myslim?
@annm81 to je úplná blbosť, že ak človek nerozumie matematike tak má horšie logické myslenie
Autorka, v dnešnej dobe má VŠ každé druhé tupelo tak sa netráp, tvoj titul nič neznamená 😝
Ale ak ide iba o diktaty asi by som išla na diagnostiku a co najskôr.
@dominikamacakova Matematika skúma rôzne štruktúry využitím logiky. Ak dieťa nerozumie matematike, sú len dve možnosti- buď má slabšie logické myslenie, alebo mu látka nebola vhodne vysvetlená.
Čo ste obaja vyštudovali slovenský jazyk, že to musela podediť? 😀 VŠ nie je zárukou, že absolvent je ostrou ceruzkou v peračníku. Hlavne v tejto dobe, keď už VŠ má ozaj hocikto…
@annm81 dieťa/dospelý človek môže mať výborné logické myslenie a látka dobre vysvetlená a napriek tomu mu nemusí ísť matematika. Bodka
Ved pises, ze ostatne predmety jej idu. Tak potom sikovna je! Ak je problemom pravopis, mozno vysetrenie odhali dysgrafiu alebo nieco ine a so spravnym pristupom bude ok. To na tom pravopise az tak zalezi, ze kvoli tomu “neprospieva”? Aj so slabym pravopisom moze byt spisovatelka (opravi to korektor), vedkyna, lekarka , hocico… a ak by aj bola “iba” sikovna modna navrharka, kadernicka, ucitelka v skolke ci uctovnicka - za to je nieco menej? Ako som pisala vyssie, moj “lajdak” brat, tiez “neprospievajuci”, skoncil tazku VS a to v case, ked VS naozaj nemal kazdy a zaraba viac ako dobre na vysokej pozicii. Sice od neho bezne dostanem spravu typu “Mi dnes strnutie vinechame, ideme rovno domou” ale zjavne to nikomu vo firme nevadi a ani mu za tie chyby nekratia plat. Dolezite dokumenty po nom opravia, ake podstatna je jeho odbornost, kreativita a schopnost riesit problemy.
@annm81 tiez nesuhlasim, matika mi nikdy nesla a dovolujem si tvrdit, ze logicke myslenie mam nadpriemerne. Ak si zbezne na nete pozries, ci logicke myslenie=dobra matika, zistis, ze nie…
@dominikamacakova Keďže ťa matematika živí a keďže "a bodka" je strašne silný argument, tak nemám dôvod ďalej oponovať.
@simsalabim Problémom mohlo byť to, ako ti matematiku vysvetľovali. Matematika a logika nie je jedno a to isté, ale čím zložitejšia je úroveň matematiky, tým viac je logika nevyhnutná pre jej pochopenie. Dieťa môže zvládnuť matematiku základnej školy bez toho, aby malo dobrú schopnosť logického uvažovania, ale naopak, ak dieťa matematiku nezvláda napriek vhodnému vysvetleniu, problém bude v logike. Jednoduchú algebru sa naučí aj dieťa bez talentu na logické uvažovanie, ale v momente, keď začne geometria, sa dá pri kvalitnej výuke odlíšiť, ktoré dieťa má aké predpoklady. Pravda je tá, že výuka matematiky v školách býva žalostná a mnoho aj šikovných detí na to dopláca.

@elviku11 Presne to, že čo tu akože dieťa malo zdediť. Ak by šlo o matematiku, tak je to o niečom úplne inom. Ak dieťa nerozumie matematike, potom má nižšiu schopnosť logického myslenia, čo je inteligencia vo svojej najužšej definícii. Samozrejme, môže byt problém na strane učiteľa, ale to dokáže rodič, ktorý si dáva záležať na svojom intelekte, odhaliť a dieťaťu pomôcť. Ale diktáty? Možno dieťa nemá najlepšiu pamäť a potrebuje slová napísať a načítať viac než iní, ale o inteligencii to nehovorí nič a dá sa s tým pracovať. V hre môžu byť aj nejaké dys poruchy, ktoré dieťaťu budú komplikovať život, ale tiež sa s nimi dá pracovať.