Ako sa vyrovnať so slabými výsledkami dieťaťa?
Ahojte, ako sa zmierit s tym, ze nase dieta slabo prospieva? Sme obaja vs vzdelani ludia, bezchybna gramatika, ... a nase dieta, napriek tomu, ze sa mu venujeme, nosi zle znamky uz na 1.stupni zs.
Ako to prijat?
Dysortografia, skus si o tom prečítať. Chodila
niekedy logopedicke? Môj syn to ma, ma poruchu zvukového vnímania reči, nerozoznava znele a nezrelé hlasky, namiesto z napíšeš s a naopak, takto to ma s veľa hlaskami. Nepočuje rozdiel, kedy je di, ti ni,li makke a tvrde....preto ma veľa chýb. Spája slova, nepíše dlžne...
Ja som bola taketo decko a presne preto som si vzdy myslela, ze gramatika ide sama, no nejde, nie kazdemu, aj ked sa snazi a syn s dcerou a ich sadily a dyktat ma prebrali😂uz to ide ovela ovela lepsie, kazdopadne by som uz sedela u psychologicky na otestovanie, ci tam nebude dys a na druhej strane hladala, v com je dieta sikovne a motivovala tym smerom
Nic si z toho nerob. Dieta nemusi byt talentovane vo vsetkych smeroch. Dolezite je, aby sa nasla v niecom. Ved nakoniec ju bude zivit to co si sama vyberie a hadam ju to bude aj bavit. Na znamky ci dobre alebo zle si nakoniec nikto nespomenie a nebudu nikoho zaujimat 🙂
@annm81 suhlasim, ze matika sa neuci kvalitne. Ale domnievam sa, ze existuje niekolko “logik” (tusim si z psychologie spominam, ze su 4 zakladne). Lebo napr casto dobru matikar ma slaby cudzi jazyk, hoci aj ten ma svoju logiku a system. Inak, ked spominas tu geometriu, v tej som nebola dobra a myslim, ze kvoli priestorovej predstavivosti. Tam mam evidentne o koliesko menej. Pre mna predstavuje stavanie lega velky problem 🙈
Posla mna by pomohlo prestat porovmavat dieta s ostatnymi a rozvijat co mi ide. Zmier sa s tym aka tvoja dcera je a podporuj ju a hlavbe nepocuvaj ostatnych ze ake su ich deti skvele, lebo v 99% to nie je pravda a doma riesia to co ty.
@tetapetra aj doktorad🥳🤣
Tak sa zastav u mňa v práci - v škôlke pre deti s autizmom. Mám v triede dieťa sudcu a vš učiteľky, druhý otecko je chirurg, mamka anesteziologička.... 🤷🏻♀️ a detičky nízkofunkčné, nesamostatné..
Toto je trápenie, nie diktáty v treťom ročníku.
@mimikas asi ano.len na edupge vidiet, ake znamky boli a nasa jedina 5.cloveka to zaboli, hlavne, ked sa jej denne venujeme.stoji to kopec casu, usilia a ona donesie 5. Ale hlavne, ze si z toho nic nerobi ona😁👍
@nikaeli ach jaj.tak to ano😩😭ved ja som vdacna, ze je zdrave, len som si myslela, ocakavala, ze dieta vzdelanych rodicov nebude mat problem s blbymi i/y ckami😕😞
@mimikas vidim to cez edupage.ostatnych 20deti malo 1,2. Ona jedina 5. Cloveka to zamrzi..
@simsalabim Cudzí jazyk je omnoho viac o pamäti (slovná zásoba) a o povahe (veľa ľudí má silný blok hovoriť v cudzom jazyku). Človek pri učení jazyka síce často začne logickým systémom, aspoň kým hovoríme o dospelých a deťoch od školského veku, ale neskôr prechádza na to, že si pamätá vzory a až tu je to štádium, kedy dokáže jazyk naozaj používať.
Priestorová predstavivosť, ktorú aplikuješ pri legu, nie je podľa mňa úplne nevyhnutná pri pochopení geometrie, i keď samozrejme pomôže. Veľa žien má napríklad problém s "v pravo - vľavo". Kým muži zvyčajne vnímajú orientáciu na strany úplne automaticky (rovnako ako hore-dole), ženy sa musia zamyslieť. Ak ale v geometrii dokážeš logicky aplikovať naučené poznatky, nepotrebuješ nevyhnutne priestorovú orientáciu - možno nespravíš všetko z hlavy, ale na papieri áno.
Preboha slovensky jazyk nie he genetická záležitosť 🤦♀️ skúste pripafne viac čítať, možno má fotografickú pamäť a co to sa zlepší 🙏
Vďakabohu za mojich rodičov. Až sa mi zle číta taký príspevok... smutné...
Velmi dufam, ze obaja rodicia maju nejaku medicinu, alebo pravo, co urobili s cervenym diplomom a tak aj doktorat . nie doktorad...a teda aj "velky" a nie nejaku humanitnu zbuchanu...alebo minimalne zo zahranicia nejaky diplom z univerzit co je v TOP 10 inak tiez by som nevyskakovala....uz lutujem to dieta ako to bude ak nebude prospievat, aj si nebodaj vyberie nejaku skolu s remeslom a nie vysnenu VS..lebo musi...a panboh zavaruj zata co by bol len s ucnovkou alebo strednou skolou...ak tak, no dieta na adepta na sikanu alebo ze sa bude rezat a nesplnat prehnane naroky rodicov...
Prosím ťa na ten genetický predpoklad si ako prišla? 🤦🏻♀️ Ja som JUDr.,vysokú školu som urobila bez toho aby som opakovala čo len jeden zápočet alebo skúšku a napriek tomu môj syn bojuje so školou od 1. ročníka,prvý diktát mal za 5,ak dostane z diktátu 3,tak oslavujem,teraz je štvrták..Byť tebou,tak ju dám otestovať,či nemá dysgrafiu,môj syn má dysgrafiu aj dyskalkuliu,so školou bojujeme dennodenne,ale mne sú známky ukradnuté,ide mi len o to,aby nejako prešiel,viem,že sa snaží najviac,ako sa dá,ale proste mu to nejde..Má aj rôzne úľavy a asistenta..Takže byť tebou,zmením svoje vnútorné nastavenie a nerobím z toho detektívku..Môjmu v škole nejde prakticky nič a nejdem sa z toho zabiť,tvojej nejde len slovenčina a ideš sa z toho zblázniť,buď rada,že aspoň ostatné veci jej idú..A daj ju otestovať..
@lubkavargova1 vobec na nu netlacime.nevie o nasich pocitoch.je to spokojne a stastne dievcatko😉🙂
Inac to je doktoraT nie doktoraD. Takze mozno predsa len tu gramatiku ma dedicnu 😉😃
@lucylaw dakujem za reakciu. Vela mi riadky v tejto diskusii davaju. Nam to prislo ozaj zvlastne, kedze aj surodenci, svagrovci jednotkari.. ale teda,zmierime sa s tym. V 2.roc.to nebolo az taketo zle, musime si len zvyknut a teda dat ju otestovat. Dakujem za pohlad aj rady.
ja aj syn veľa čítame, on začal tak "vážne" čítať v treťom ročníku. Odvtedy máme s diktátmi pokoj. Proste má to y/i v oku. Ja keď si nie som istá, tak si to napíšem s y aj s i a čo je "krajšie" to je správne 😉
@larinka552 som cakala, kedy sa niekto toho chyti🤣 pisem popri robeni vecere, takze mi usiel prst. Mudrlantka😃
@larinka552 raz som mala byvaleho, ktory ma myloval🙈🤣ked citam konika, fcb, za hlavu sa chytam.niekomu ani ten autokorekt fakt nepomoze😃
Moji rodičia čistí jednotkari, ja čistá jednotkarka, všetci sme sčítaní, rozhladeni. Môj brat skoro celú zakladku trojkar, z diktatov najlepšie štvorky. V 9.rocniku nastal zlom,zrazu vedel pravopis, pritom v živote neprečítal jedinú knihu. Nemá síce vysokú školu, ale darí sa mu v tom,čo robí, aj keď vyštudoval niečo iné
Tak to si cakala spravne. V takejto teme si si mala dat na gramatiku extra pozor 😁
Ten byvaly bol mozno inak mudry a sikovny aj ked ten pravopis neovladal..
Dokonca
Môj brat je členom klubu Mensa a gramatiku mal na ZŠ otrasnú. Netráp sa tým.
Ja učím slovenčinu a moje decká slovenčinu neznášajú a diktáty úplne 😁
Len to ci si z toho nieco robi nevies uplne, ani ona sa z toho uplne neraduje asi. Ale uprimne, v 7 triede bude mat 90% deti z diktatu najlepsiu 3. Mozes pisat diktat 3x za den a ak ma nejaku dysku tak to neuvidi. Ale zato moze vediet koepc inych uzasnych veci. Ja sama mam dys a ucila som sa dobre a skoncila vysku na same 1. Diktat v tom neheal ziadnu rolu, rolu zohralp to co som sama chcela a co ma bavilo.
@dadushka007 máte kvôli tomu nejaké úľavy pri diktatoch? Píše doplnovacky alebo nieco také?
Ja ta uplne chapem. Clovek sa nedokaze vyhnut ocakavaniam. Ale nic s tym neurobi. Skus ju motivovat, nech viac cita. Ja som mala z diktatov vzdy 1, ale len preto, ze som bola knihomol. Dodnes som zatazena na gramatiku, spravne pisanie, rozpravanie, aj v anglictine som na to hakliva. Syn to ma tazke, nerad cita, zo skoly nosi vyrazy, z ktorych mi vlasy dupkom stoja, nervujem sa, ze v tv rozpravaju nespravne, v novinach su gramaticke chyby. Stale synovi vysvetlujem, ze patri k zakladnemu vzdelaniu, ovladat gramatiku. Ale je to boj s veternymi mlynmi, uz som si to vysporiadala, som ticho, je to len moja tajna posadnutost.

Neverím, že s tvojim blbym názorom máš VŠ. Tu je vidieť, že fakt VŠ neznamená rozum 🤦🏻♀️🤦🏻♀️