Ako školy riešia šikanu medzi žiakmi?
https://www.cas.sk/clanok/3016003/tragicka-smrt...
Je to hrozna tragédia. Samozrejme škola nepripúšťa, že mohla byť v škole šikana. Klasika. Ja sa pýtam, tie ktoré ste mali zual osobne alebo s vašimi deťmi, takúto negatívnu skúsenosť, pomohla niekomu reálne škola pri riešení šikany? Ako sa k tomu postavilo vedenie školy? Aké kroky podnikli, ktoré aj reálne pomohli? Lebo čo tu v diskusiách čítam, väčšinou škola strká hlavu do piesku a je jej jedno, že deti trpia.
@martinka17 tsk to je super, že to ide aj tak rýchlo a nemusí dieťa čakať na polrok alebo nový školský rok...
@martinka17 my sme prestupovali na sukromnu a neslo to skor ako k zaciatku noveho klasifikacneho obdobia...Ale niekedy to mozno ide, ked je menej deti a podobne
@pink_lady a to má dieťa trpieť napr ešte 4 mesiace?
treba sa pytat na viacerych skolach, das sa riesit PN ak inak nejde (povedat dr co sa deje) alebo individualnym vzdelavanim... My sme moc moznosti nemali lebo dieťa je so švvp a skola na ktoru prestupuje taky ziak musi mat na to podmienky (napr psycholog, specialny pedagog, asistenti - čo pocas roka uz je tazko atd)
ale uprimne som rada ze to je za nami, bolo to strasne tazke obdobie a cim prv na to zabudnut ...nespominat na to uz
@pink_lady aj moje dieťa išlo na súkromnú, možno je to veľkosťou mesta, voľbou školy, tvrdohlavostou matky, ročným obdobím..... Ja neviem, úprimne - naše školstvo je náročné na pochopenie a ja počítam každý rok dni do najbližších prázdnin, aby som od toho systému vypla.
Autorka - nenechaj dieťa trpieť mesiace, hľadaj riešenie okamžite. Skúšaj na FB skupiny, kde sa riešia podobne problémy - nájdi dane mesto... Neviem proste hľadaj. Mne raz dokonca jeden obrovský problém v škole pomohla vyriešiť špeciálna pedagogička. Navrhla riešenie, ktoré má ani nenapadlo, že by existovalo a ono to fungovalo a zmenilo život môjho dieťaťa na nepoznanie. Dodnes jej za to stále v duchu ďakujem.
@pink_lady individuálne vzdelávanie prebieha ako? Že na každý predmet príde na preskúšanie napr raz za nedyac?
*mesiac
@martinka17 ale tiez pises, ze isiel az od septembra, tak vlastne nevies, ci by to islo skor. Nie je to urcite tvrdohlavostou matky, zvlast ked ide o dieta so svvp. Ak dieta meni bydlisko tak je to viac menej o povinnosti, a potom su este moznosti, znamosti ....Malokedy nam prisiel ziak pocas roka...Ozaj len ked sa stahoval alebo otec bol kamos s riaditelom, ...a to cosiuz oducene mam...Je to aj preto ze skola dostava peniaze na ziaka k 15 septembru ...potom ak prestupi inde, skola na ziaka nedostane uz ani cent
autorka, raz za tyzden na 2h ...ale su skoly kde to ide aj raz za pol rok
@pink_lady a to preskusavali každý predmet?
@pink_lady lebo ja som šikanu učiteľky zastavila. A preložila som ho, lebo na danej škole nevedeli pracovať s deťmi s IVP, posadili ho do poslednej lavice a ignorovali ho. A to mi veľmi vadilo.
A teda viem že by to išlo skôr, lebo sme s ako tom bavili kedy, možnosť okamžitého prestupu bola ponúknutá. Zase ja píšem o Košiciach, veľké mesto, obrovská ponuka škôl. Teda iný "trh" škôl.
@pink_lady a to škola koľko dostáva za jedného žiaka? Je to mesačne alebo na začiatku školského roka jednorazovo?
kolko skola dostava na ziaka, zhlavy ti nepoviem, da sa to dohladat na stranke ministerstva - normatívy na ziaka - odvija sa to aj od diagnoz...a zalezi od dohody so skolou, ci bude kazdy predmet skusat....
@pink_lady dakujem
U nás som to ukončila hneď v zárodku pred 3 rokmi, učiteľka to nevyriešila tak som si dotycnu odstavila na ulici a hotovo, odvtedy je pokoj a ešte na aj zdraví, stačilo postrašiť a bol pokoj
Ja mam skúsenosť a škola dala hlavu do piesku.
Stupňuje sa to. Moja dcéra agresora dokopala nakoniec tak ona má kľud už. Dostala poznámku a podľa učiteľky prekročila čiaru. Škoda že neriešila keď agresor robil zle. On je chudáčik matka ho opustila.
Ostatné deti také šťastie nemajú. Robí im zle fyzicky aj slovne. A bavíme sa o 1 stupni na ZŠ.
Všetko sme chceli a riešili oficiálne. Ale dočkali sme sa len kecov a výhovoriek. Ešte dcéra bola obvinená že si za to môže sama lebo je tichá a bojazlivá. Tak už nie je. Chvalabohu.
@bosorkabb ináč toto často školy zvaluju na sikanovaneho, že keď je taký tichý... No a čo keď je tichý...každý je nejaký... Preto má trpieť? Strašné...
Mladšieho dávam na bojový šport a učím ho brániť sa. Nič iné nepomôže.
Učiteľka škoda písať a to som mnohé nenapísala keďže toto je verejné fórum. Ale názor na ňu mám svoj a pekný nie je.
@martinka17 tak mozno by bolo dobre sa podelit o skusenosti akou konkretnou radou vam specialna pedagogicka pomohla vyriesit vas problem... Mozno to pomoze aj dalsim...
@gabrielamodrykonik práveže nepomôže, bola to špecifická rada ktorá bola viazaná na vedenie danej školy, na konanie riaditeľky, na konkrétny rozhovor. moja rada ale vždy je, získavať informácie, hľadať a uprednostňuj súkromné osoby aj inštitúcie pred štátnym. Jediná štátna inštitúcia, ktorá funguje v KE a aj nás podržala je v KE Barca, štát ju ruší, čistá irónia osodu.

@jana_eyre_2 áno, náboženstvo sa berie vážnejšie ako slovenský jazyk ale tieto predmety sú skôr do počtu, fakt smutné.