Ako školy riešia šikanu medzi žiakmi?
https://www.cas.sk/clanok/3016003/tragicka-smrt...
Je to hrozna tragédia. Samozrejme škola nepripúšťa, že mohla byť v škole šikana. Klasika. Ja sa pýtam, tie ktoré ste mali zual osobne alebo s vašimi deťmi, takúto negatívnu skúsenosť, pomohla niekomu reálne škola pri riešení šikany? Ako sa k tomu postavilo vedenie školy? Aké kroky podnikli, ktoré aj reálne pomohli? Lebo čo tu v diskusiách čítam, väčšinou škola strká hlavu do piesku a je jej jedno, že deti trpia.
Väčšinou sa školy chcú tváriť že u nich šikana nie je tsk to takto tutlaju
napríklad reakcia na tie topanky bola - to by "on" isot neurobil, on je dobry chlapec, (urobil, priznal sa) a vsak (outdoorove) topanky sa normalne peru, mame ich oprat v pracke a nosiť dalej (išlo o nove topanky nemali ani 3 tyzdne)
@pink_lady to je sila, že to takto riešia, veď aj oni sú matky...empatia nula bodov
Ano, ucim 14 rokov a viem,ze sa sikana riesi
@ladybarbora tak, ale to že učis a máš skúsenosti s riešením šikany, nemôžeš hovoriť úplne za všetky školy a všetkých pedagógov na svete či Slovensku..
@ladybarbora áno, niekde len akože.
@jana_eyre_2 presne
U nás to funguje tak, že sa kontaktuje CPPaP, dokonca u nás boli aj preventisti na prednáške. S triedou pracuje psychológ a viete, kde to padá? Na nespolupracujúcich rodičoch. Mali sme chlapca, čo päsťami dobil iného chlapca - matka násilníka bežala podať TO ešte kym bol zbity chlapec na urgentne, aby ich predbehla. Odmietala intervencie v triede - museli s nimi súhlasiť. Alebo druhá matka, ktorá prišla vynadať domov učiteľke, že dala poznamku jej synovi, lebo spolužiaka nazval buzerant - podľa nej to nie je vulgarizmus. A mohla by som pokračovať. Pozitívne skúsenosti s rodičmi mám veľmi malé, obvykle prejdú rovno do útoku proti škole,proti učiteľom a proti sikanovanym detom-uz aj také som zazila. Hoci naše vedenie sa nedá, naše možnosti sú limitované. Nehovorim, že nie sú školy, kde sa to bagatelizuje - hlavne školy, kde je to vedenie staršie - aspoň takú mam skúsenosť. No vidím aj to, že od škôl sa očakáva viac, ako je im umožnené robit.
@jana_eyre_2 viem,ze u nas to beru az prisne (myslim na mojej skole).Ale skola ktora sikanu neriesi moze mat tvrdo uvalene sankcie kedze sikana je trestny cin. Takze ak triedna neriesi treba sa obratit priamo na vedenie skoly.
@michaela329 veru presne vacsinou je toto problém, rodičia nepriznajú že ich dieťa môže ubližovať
Ale čoby, veľmi dobre vedia, no žiaľ je taká doba, že je dôležité neukázať svoju chybu, nie riešiť problém. A na to raz doplatia.
@ladybarbora nie, šikana ako taká už nie je trestný čin ---ale priestupok...toto sa zmenilo , bohužial...a niektore skoly to radi vyuzivaju
@pink_lady tak nie že by sa to sprísnilo, ale naopak 🥺
Čo poznám zo svojho okolia , šikanované deti , väčšinou museli prestúpiť na inú školu …. To asi hovorí za všetko
Ja mojej ZŠ sa šikana nijak neriešila aj keď učitelia aj riaditeľ o nej vedeli.
Tento prípad je strašný ale toto nie je len školstve ale o spoločnosti na Slovensku. Inakosť sa považuje za niečo zvratene, nechutné... Myslenie ako v stredoveku deti a mladý získavajú doma, takže tu škola ťahá za krátky koniec. Musí sa zmeniť spoločnosť a potom bude aj takejto šikany menej.
Ty si svojim deťom vysvetlila čo sa stalo a prečo používanie slov, ktoré sú v tom článku je neprípustné a prečo majú tolerovať inakosť? Ja to moje dieťa učím od malička a aj včera som mu vysvetlila čo stálo, prečo sa to stalo a že výsmech z inakosti je prejav ubohosti.
@martinka17 áno, súhlasím - začína to doma, ale pokiaľ je doma dieťa vedené k stredovekým názorom, škola je ďalší článok ktorá preberá štafetu na odsledovanie nebezpečného správania a následnému zabráneniu, pouceniu, riešeniu (a to sa niekedy nedeje, často.sa.to rieši aj tu na koniku).. spoločnosť sme predsa všetci..
@ladybarbora za vsetky skoly tu asi nemoze pisat nik
@jana_eyre_2 áno, len toto je ťažká téma lebo aj tu na fóre nie raz čítam ako ženy takéto fázy dieťaťa zosmiešňuje, zľahčujú.... To máš ako alkohol - ak rodičia pijú pred dieťaťom, dávajú mu uchotnat a zatvárajú oči, lebo veď aj my sme boli mladý, tak sa nedá čudovať aké malé deti pijú alkohol, energeťaky, fajčia.... Veď aj doma je to ok, tak prečo nie. toto proste musí začať doma, kým rodičia nebudú s pochopením rozprávať doma otvorene o inakosti, dovtedy škola veľa nezmôže. A šikana na školách kvitne, riešenie nie je - osobná skúsenosť. Či už šikanovali učitelia alebo spožiaci, jediné riešenie bola zmena školy.
@martinka17 no len keď sa doma nikdy nezačne? Veď je široké spektrum ľudí, je nemožné pri niektorých očakávať že sa len tak zmenia a začnú rozprávať o inakosti, ak ju sami nenávidia.. v takom prípade musí nastúpiť škola a dietatu ukázať aj iný život ako vidí doma..
@jana_eyre_2 ja viem, máš pravdu. Možno tento prípad aspoň niektoré školy naštartuje áno tejto téme sa bude rozprávať viacej. Ak máme etickú výchovu, tak by toto nemalo byť problém zaviesť do osnov a deťom vysvetliť podstatu.
@martinka17 taký prestup na inú školu trvá ako dlho? Týždeň,mesiac alebo od prvého v mesiaci? Keď sa nabije o prestupe v priebehu roka...
@martinka17 ano, dúfam v to, že toto začnú školy reálne riešiť... Že si uvedomia aj svoj podiel zodpovednosti..
A tá etická, občianska - to je presne predmet kde by sa tieto témy dali zoširoka a super preberať... Ale napríklad aj v našej škole vidím že tento potenciál vôbec nevyužívajú.. sú to posledné hodiny ktoré často buď odpadnú, alebo sú odbavene tým, že deťom pustia film a to akykoľvek.. vrchol bol, keď učiteľ deťom 5takom na etickej výchove pustil venom, pre deti vrcholne nevhodný film.. a že veď oni si ho vybrali, lebo rodičia im to doma dovolia.. a ja som bola ešte tá divná čo vidi problém tam kde nie je...
Nespoliehajte sa len na skolu, ale sa obratte aj na detskeho ombudsmana, ak potrebujete pomoc. Popiste aky mate problem, a ze neviete ako mate situaciu riesit. A rieste to cim skor.
https://www.komisarpredeti.sk/
@pink_lady prepacte, ale toto ste nechali pekne daleko zajst, ked vam syn casto vravel, ze nevladze a bali ste sa ho sameho niekam pustit, aby si neublizil. To ako dlho ste cakali, ze to dospelo az do takehoto stadia a pritom ste vedeli, co sa mu v skole deje? Uz davno syna beriem z hentakej skoly. Na vasom mieste, to tu ani nepisem, lebo ste konali o minutu dvanast.
Zažila som šikanu keby moje dieťa šikanuje niekto okamžite zmením školu, málokto vie aké je to chodiť so strachom do školy
@gabrielamodrykonik prepac ale fakt nic nevies...mala som tu o tom aj temy, ale poziadala som o zmazanie, kedze sa mi matka toho decka posmievala skrz to co tu pisem a riaditelka sikanovala aj nas ...a ten chlapec bol novy v triede od septembra, zomlelo sa to cele od 8.9. do cca 15.11. a dokopy bol v skole 2-3 tyzdne, v novembri bol v skole len 1x. Potom uz v skole prakticky nebol, vybavila som mu dlhodobu PN, bol len na preskusani a od 1.2. prestup na inu skolu. Skôr to neišlo.
Prestup - ako sa dohodnete na novej škole. Moje dieťa menilo školu na začiatku roka ale len preto, že som nechcela ho vybrať zo dňa deň z triedy, bol prvák na základnej škole. Ináč po dohode by sa dalo napríklad od pondelka - v škole na skúšku bol tuším v utorok.
@gabrielamodrykonik aké ľahké je odsúdiť, mudrovať, poucat...

@pink_lady bože tak už také incidenty keď informovali...strašné...a akože či na tie incidenty vraveli? Ako to ospravedlnili?