icon

Ako to je s obedmi v škole?

adelsa
15. júl 2020

Ako ste si uz vsimli vlada zrusila obedy. Ale nikto nepovedal od kedy to vlastne plati. Az od januara? To znamena ze od septembra uz budeme platit plnu sumu? Tak vas chcem poprost ci vie niekto viac. Dakujem.

deti95060810
15. júl 2020

@letfenixa aj moje deti si chválili.... že varia dobre. doplácali sme réžijný doplatok 10e/ mesiac/ 1 dieťa a za športovú triedu sme doplácali 35 centov/ každý obed/ 1 dieťa.... za druhý stupeň to bolo niečo menej.... Ale dcéry si ozaj pochvaľovali....

sara07
15. júl 2020

@adelsa chceš povedat že ti nebude stačit 44 € na mesiac pre dieta na stravu ???? to kde maju taku platbu za obedy v škole ???

november1111
Odpoveď bola odstránená
berenika39
15. júl 2020

@adelsa Kdo platí obědy za vás doma?

sara07
15. júl 2020

@adelsa ty dostaneš 44 € na dieta na každe dieta na mesiac ako danovy bonus
a to každy mesiac budeš mat znižené dane čiže dostaneš viac v hotovosti na svoj učet , viac ti ostane
a je na tebe či si ho uplatniš každy mesiac alebo raz ročne
a ten danovy bonus dostaneš aj ked budu prazdniny, ked bude škola zavretá, bude chore čiže takto si mala 10 na mesiac teraz len 7x takto dostaneš danovy bonus 12 x do roka
netráp ma 😝

sara07
15. júl 2020

@november1111 a otec si nemôže uplatnit ten bonus ??

viestta
Odpoveď bola odstránená
hastrmistr
15. júl 2020

@adelsa ja som platila 20e a kopec rodičov platilo aj viac....

november1111
Odpoveď bola odstránená
gazpalm
15. júl 2020

@adelsa tak napr.ked nemam a mam 5 deti zaplatim obedy z pridavkov na dieta cca rovnaka suma, alebo si nerobim 5 deti, ked nemam ani na obedy, alebo daju sa vybavit zadarmo pre socialne slabsich som tu postrehla , riesenie sa vzdy najde 😉

sara07
15. júl 2020

roku 2019 je mesačná suma daňového bonusu stanovená vo výške 22,17 eura; od 1.4.2019 sa suma mesačného daňového bonusu na dieťa do šiestich rokov veku zvýšila o 22,17 eura, teda na 44,34 eura, ktorá sa vzťahuje aj na vyživované dieťa, ktoré v mesiaci apríl 2019 dovŕši šesť rokov veku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
sara07
15. júl 2020

@november1111 ale danovy bonus si môže uplatnit len jeden rodič, čiže ak matka nepracuje a otec pracuje uplatnuje si otec
ak pracuju obaja uplatnuje si jeden podla toho ako sa dohodnu
je to pevna suma o ktoru zaplatiš menšiu dan

november1111
Odpoveď bola odstránená
sara07
15. júl 2020

@viestta ja ako neviem čo hekaju
však dostanu 44 na mesiac
obedy stoja na mesiac dajme tomu 34 €
čiže jej po zaplatení ostane na učte navyše oproti predtym "obedom zadarmo" 10 €
ked dieta ma prazdniny alebo je doma nemá žiadny obed zadarmo, ale danovy bonus má na každy mesiac v roku
čiže nedostane 10 x obed zadarom mesačne ale dostane 12 x danovy bonus
ja ako fakt nechápem čo je na tomto na nepochopenie

sticker
belllinka
15. júl 2020

@sara07 Ficovolicom to nevysvetlis, netrap sa 😂 Ona nechce 44 eur kazdy mesiac na ucet, to je o nicom, ona chce obedy zadarmo 😀

viestta
Odpoveď bola odstránená
marryen
15. júl 2020

Buďte radi, že dávajú niečo namiesto toho.....mohli to zrušiť úplne a nedať namiesto toho nič! To nieje povinnosť, dávať obedy zadarmo.... Fakt, čo ste robili cca pred januárom 2019, kedy sa za obedy " normálne " platilo?

berenika39
15. júl 2020

Není normální platit za službu? Za to, že dítě dostane oběd? Za to, že nemusím vařit a prcek si po škole dojde do jídelny? Mě by ani nenapadlo chtít tohle zadarmo. Platím, protože někdo pracuje, někdo poskytuje službu, někdo má náklady s tím, aby syn si dal po škole oběd....nevím, kde by se braly peníze na to, aby některé děti jedly zadarmo?

jaroe
15. júl 2020

my sme platili reziu 10E/mesiac, ako pri troch detoch to bola uspora oproti cca 30E/mesiac, ale moje decka na tie obedy dost frflali, tak ja dufam, ze po zruseni obedov zadarmo sa aspon kvalita vrati naspat...

letfenixa
16. júl 2020

@deti95060810 nehovorím o kvalite stravy, ale o "výhodách obeda zadarmo", u nás bol veľký problém s kapacitou jedálne, keď predtým sa stravovalo cca 60% žiakov a zrazu všetci. Bol problém nájsť silu do kuchyne. Dlhý rad. Dokúpiť riad, príbory. Nie všetky deti chcú jesť v škole napr. aj kvôli spojom, krúžkom, ...

kristiii
16. júl 2020

@sara07 no podľa mňa ani ty nepocitas dobre. Predtým dostala 22, potom 44, čiže 22 rozdiel. Ak budú stáť obedy napr.tych 34 tak bude vlastne 12 v mínuse. Ak teda niekto nič nedoplacal. A áno, cez prázdniny bude v pluse. Ako vravím, mne je to jedno, len mi to nedalo 🙂

sara07
16. júl 2020

@kristiii ale teraz ten zvyšeny 44 € na mesiac dostane každé dieta do 15 rokov, teraz je deleny na 22 a 44
a dostane to na každé dieta

sara07
16. júl 2020

@jaroe teraz dostaneš danovy bonus 44 € na mesiac na hlavu na dieta na každe do 15 r, čiže 3x 44 mesačne každy mesiac,
nedostaneš niečo fiktivne zadarmo ale dostaneš keš reálne

sara07
16. júl 2020

uprimne ked zrušia gastrače a ludia dostanu keš na pasku hádam to nebude také zle 😂😂

mogaa
16. júl 2020

@sara07 pre mňa ako zamestnanca je jedno či dostanem gastráč alebo peniaze(peniaze búdú len tá cena gastráča čo dopláca zamestnávateľ zo sociálneho fondu).....keďže som si vedela okrem obedov minúť gastráče aj na potraviny, tak mi ani nevadili.....ale ich zrušením klesnú tržby v reštikách odkiaľ si ľudia objednávali obedy , takže príde k ďaľším nezamestnaným z tejto oblasti.....ak niekto chodil na obedy zaplatil gastráčom, teraz ak bude mať reálne platiť hotovosťou denne za obed 5-6eur, tak neverím že na tie obedy aj chodiť bude.....

tilko
16. júl 2020

daňový bonus na dieťa ale nedostáva každý rodič...to budú asi potom ešte nejaké iné riešenia...

ukulela
16. júl 2020

@kristiii ale doplácali aj za obedy zadarmo. Len sa to schovali ako poplatok za réžiu. Pozri, môj mal 4 roky, teda bez nároku na obedy zadarmo a robilo nám to plus 10e mesačne oproti poplatkom, keď obedy zadarmo neboli. Takže diky, Hrona, za obedy zadarmo. Prečo ich nemala všetky deti v škôlke, len predškoláci? Navyše áno, zvýšili sa náklady a niekde aj klesla kvalita. Lebo za stranu jednotky od štátu, čo bolo tuším 1.20€navarit nie všade vedeli. A tiež, ale to je už iná téma, problém s deťmi s diétami a intoleranciami. Takže záver, nie, obedy zadarmo neboli a vďaka tomu výmyslu sme mnohí dokonca platili viac. Tiež bol problém s evidenciou, odhlasovanie, atď. Drbnuty ficov výmysel ako vlaky Zadarmo, keď ku nám vlaky nechodia....

maciatkolulu
16. júl 2020

@adelsa nerozumiem, keď nie ste sociálne slabší, tak potom aký problém zaplatiť normálne obedy keď ti ešte štát prispeje na jedno dieťa 44???my platíme obedy v škôlke na jedno dieťa v štátnej škôlke 4,5 denne😂😂😂😂