icon

Ako usmerniť dieťa zamerané na seba?

16. júl 2025

Ahojte, mam syna, jedinacika, 10 rokov. Vsimla som si, ze pri diskusii s kamaratmi sa casto preteka, ako on vie lepsie, ako on bol tam a tam, chvali sa. Ja ked poviem, ze sa tesim, ze pojdeme do hotela a budu bufetove stoly, hned odpovie, ze ale to budes mat len 3 dni, ja mam v tabore ovela dlhsie. Kamarat povie, ze nieco videl, zazil, on odpovie, ze ja som zazil viac toho a toho alebo zacne spochybnovat, ze to ten kamarat nezazil, ze nevravi pravdu. Je to neznesitelne, stale vravi nieco proti, oponuje alebo sa chvali v kolektive. Nevie prijat informaciu ako taku, tesit sa s niekym uz vobec nie. Doma taki nie sme, uz aj mne to velmi vadi. Co s tym?

doriiis
16. júl 2025

Bez urážky ale toto sú typické črty narcisa....hovoriť len o sebe a všetko otáčať na seba.
Tu by som vyhľadala odbornú pomoc.
Mám takú kolegyňu.Ona vždy len o sebe a teraz po novom o svojom nenarodenom dieťati.Jej citujem ,,nedovyvinute decko v bruchu" je už teraz šikovnejšie ako niektorí dospelí.
Nevieme sa dočkať,kedy vypadne na matersku

sarahh09
16. júl 2025

@anonym_autor mne to príde iba ako porovnávanie, treba mu vysvetliť nech dá šancu pochváliť sa aj kamarátom.
Možno mu chýba pozornosť, súrodenec,

anjelicek26
16. júl 2025

Povahu velmi, velmi tazko budes menit.. tazko radit, hlavne 10 rocny uz s tebou nejake situacne modelovy hry hrat nebude, ze prijat a tesit sa s inymi, je tiez fajn... ked jeho nastavenie vnutorne je take, ze chce byt prvy, mat viac, byt najlepsi...

marsmykkok
16. júl 2025

Pamätám si nedávno diskusiu, kde bol škôlkár, čo sa chválil všetkým a suseda zlá, že z neho nie je na mäkko a nepototo sa z toho že má napríklad nanuk, ale povie že aj ona má a samozrejme väčšina že však malé dieťa, prirodzene že sa chváli, . Ale porekadlo ohýbaj ma mamko pokým som ja Janko platí a toto treba stopnúť už v útlom detstve a nepodporovať dieťa v tom. Lebo v budúcnosti sa to už nezmení a v kolektíve bude všade neobľúbený. Chvastačov nemá nik rád.

autor
16. júl 2025

Nechvalime ho prehnane, ale ked je to nejako zasluzene, vtedy ano. Nie sme nejaki bohati, normalna rodina, ma vsetko,co potrebuje. Je cielavedomy, ide si za tym, co si zaumieni, dost tvrdohlavo a vytrvalo. Napriek tomu s nezmyselnymi poziadavkami u nas neprejde. Neviem, ako ho formovat, aby vsetko nevztahoval na seba (aj to negativne- oni sa na mna pozeraju, co si budu mysliet, isto si hovoria o mne) a neustale nepotreboval s druhymi superit. Naopak, ohladom skoly od neho nepocujem, ako chce byt najlepsi, tam mu je hocico dobre, ked sa mu nechce. Nerobi to vzdy, ale su obdobia, ked je v tomto neznesitelny a prevazuju.

denkabemommy
16. júl 2025
@anonym_autor

Nechvalime ho prehnane, ale ked je to nejako zasluzene, vtedy ano. Nie sme nejaki bohati, normalna rodina, ma vsetko,co potrebuje. Je cielavedomy, ide si za tym, co si zaumieni, dost tvrdohlavo a vytrvalo. Napriek tomu s nezmyselnymi poziadavkami u nas neprejde. Neviem, ako ho formovat, aby vsetko nevztahoval na seba (aj to negativne- oni sa na mna pozeraju, co si budu mysliet, isto si hovoria o mne) a neustale nepotreboval s druhymi superit. Naopak, ohladom skoly od neho nepocujem, ako chce byt najlepsi, tam mu je hocico dobre, ked sa mu nechce. Nerobi to vzdy, ale su obdobia, ked je v tomto neznesitelny a prevazuju.

@anonym_autor mali sme rovnaký problém pri synovi (ale bol mladší) veľakrát sme si pokecali o tom, čo kamoši a tak a v tej debate som mu povedala, že je super keď vieme oceniť druhého, že to z nás nerobí horších ľudí ale naopak lepších. Občas ešte príde s takou blbosťou, že ma všetko lepšie ako jeho brat ale už je toho minimum. Veľakrát počuje, že oceníme aj my iného dospelého, že je v niečom dobrý 🙂. Skús aj ty syna možno viac pochváliť ale nie spôsobom aký je super úžasný ale napríkad v štýle “všimla som si, že si umyl riad, ďakujem” alebo “videla som, ako si požičal hračku inému dieťaťu, to bolo pekné” 🤷🏼‍♀️ hocičo z bežného dňa môžeš vybrať a takto to označiť ako dobrý čin, bez preháňania.

autor
16. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_autor mali sme rovnaký problém pri synovi (ale bol mladší) veľakrát sme si pokecali o tom, čo kamoši a tak a v tej debate som mu povedala, že je super keď vieme oceniť druhého, že to z nás nerobí horších ľudí ale naopak lepších. Občas ešte príde s takou blbosťou, že ma všetko lepšie ako jeho brat ale už je toho minimum. Veľakrát počuje, že oceníme aj my iného dospelého, že je v niečom dobrý 🙂. Skús aj ty syna možno viac pochváliť ale nie spôsobom aký je super úžasný ale napríkad v štýle “všimla som si, že si umyl riad, ďakujem” alebo “videla som, ako si požičal hračku inému dieťaťu, to bolo pekné” 🤷🏼‍♀️ hocičo z bežného dňa môžeš vybrať a takto to označiť ako dobrý čin, bez preháňania.

@denkabemommy dakujem, robime to, ale dam si zalezat, aby som kazdy den ocenila nieco, kde prejavil dobry charakter, lebo vzdy to chvalim, ked sa to stane. Len sa to nedeje casto.

denkabemommy
16. júl 2025
@anonym_autor

@denkabemommy dakujem, robime to, ale dam si zalezat, aby som kazdy den ocenila nieco, kde prejavil dobry charakter, lebo vzdy to chvalim, ked sa to stane. Len sa to nedeje casto.

@anonym_autor toto správanie môže byť spôsobené práve pocitom, že nie je dostatočne dobrý… akože je to fakt na mesiace roboty ale nič, čo sa nedá napraviť, naozaj stačia maličkosti. Inak je super hra aj človečina -zameraná na pocity celej rodiny, tam sa človek veľa dozvie aj to pomáha všetkým sa vyjadriť 🙂

anonym_7642ec
16. júl 2025

Ako to opisuješ, tak mi to príde ako nedostatok sebadôvery a sebahodnoty. Neverí si, potrebuje vynikať. Možno nehodnotitr doma jeho, ale možno ste zvyknutí veľa hodnotiť doma pred ním okolie a ľudí, porovnávať, rozoberať kto čo povedal. S 10ročným sa už dá rozumne porozprávať. Povzbudzovať ho v jeho hodnote, ale zároveň mu vysvetliť, že vzťahy s ľuďmi sú zložité a je pekné vypočuť aj iného, zaujímať sa o neho úprimne. Ja by som sa ho kľudne aj opýtala, prečo má potrebu sa stále vychvaľovať, byť lepší. Aspoň sa nad tým zamyslí. Každý je originál. Pre Teba ako mamu bude vždy ten najlepši, ale je normálne, že každý je lepší v niečom inom. To by som mu určite povedala.

autor
16. júl 2025
@anonym_7642ec

Ako to opisuješ, tak mi to príde ako nedostatok sebadôvery a sebahodnoty. Neverí si, potrebuje vynikať. Možno nehodnotitr doma jeho, ale možno ste zvyknutí veľa hodnotiť doma pred ním okolie a ľudí, porovnávať, rozoberať kto čo povedal. S 10ročným sa už dá rozumne porozprávať. Povzbudzovať ho v jeho hodnote, ale zároveň mu vysvetliť, že vzťahy s ľuďmi sú zložité a je pekné vypočuť aj iného, zaujímať sa o neho úprimne. Ja by som sa ho kľudne aj opýtala, prečo má potrebu sa stále vychvaľovať, byť lepší. Aspoň sa nad tým zamyslí. Každý je originál. Pre Teba ako mamu bude vždy ten najlepši, ale je normálne, že každý je lepší v niečom inom. To by som mu určite povedala.

@anonym_7642ec praveze kvoli nie vhodnemu spravaniu casto hodnotime aj jeho, rozoberame. Ma tendenciu vzdy hadzat vinu na ucitelov kamaratov, na nas, pocuje od nas aj kritiku, mozno tam je chyba...musim prehodnotit aj moj pristup...

meg91
18. júl 2025
@doriiis

Bez urážky ale toto sú typické črty narcisa....hovoriť len o sebe a všetko otáčať na seba.
Tu by som vyhľadala odbornú pomoc.
Mám takú kolegyňu.Ona vždy len o sebe a teraz po novom o svojom nenarodenom dieťati.Jej citujem ,,nedovyvinute decko v bruchu" je už teraz šikovnejšie ako niektorí dospelí.
Nevieme sa dočkať,kedy vypadne na matersku

@doriiis ale prosím ta nepreháňaj
Už len to,že si to vsimla zacne riesit
Su to deti..mocividne sa maju dobre.Takze to dieta tie reči nevidelo vo videu na YouTube..ale v reále..a radi sa predvádzajú prost3 deti ..absolútne by doň to neriešila na MK ale len napomenula svoje dieťa

laskonkaq
19. júl 2025

@anonym_autor mne to pripadá akoby bol neistý sám sebou. A v tom vytahovani sa hľadá sebahodnotu.

anonym_7833a5
19. júl 2025

@anonym_autor ja mám presne takého známeho ktorému keď pošlem fotku z dovolenky on mi pošle fotku novej kabelky svojej ženy 🤣 neznesie aby sa mal niekto lepšie ako on. Je to závisť alebo nejaká psychopatia? Neviem

kkatkka07
20. júl 2025

@anonym_autor Ak by sa vám nedarilo vo vašich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

https://www.union.sk/zlava-na-online-konzultaci...

marsmykkok
20. júl 2025

Nemáte v rodine nejakú poruchu osobnosti? Lebo nejaké narcistické črty tam sú proste, či to chválenie a ešte viac to že ak niečo nejde/nedarí sa dáva to za vinu iným? Vie si priznať chybu alebo reaguje typicky narcisticky že ak druhá strana vyžaduje ospravedlnenie/priznanie chyby tak sa ospravedlní v štýle ok bol som taký a taký, ALE preto že si povedala to/urobila to , teda proste stále je na vine niekto druhý.

autor
20. júl 2025
@marsmykkok

Nemáte v rodine nejakú poruchu osobnosti? Lebo nejaké narcistické črty tam sú proste, či to chválenie a ešte viac to že ak niečo nejde/nedarí sa dáva to za vinu iným? Vie si priznať chybu alebo reaguje typicky narcisticky že ak druhá strana vyžaduje ospravedlnenie/priznanie chyby tak sa ospravedlní v štýle ok bol som taký a taký, ALE preto že si povedala to/urobila to , teda proste stále je na vine niekto druhý.

@marsmykkok velmi dobre si to vystihla, vzdy pri ospravedlneni, ktore je vynutene, je tam, ze spravil som to, lebo ten a ten spravil to. Ked mu to neschvalim, zase pride ale, lebo, vzdy je vina niekoho. Narcisticke crty v rodine su. Je takyto odmalicka, robil to uz v skolke. Ja nikdy nikoho neobvinujem, tento vzor u mna nevidel, ked sa nespravam spravne, normalne sa mu ospravedlnim. Ale on to tak nerobi, ani nikdy nerobil, aj ked to vidi. Hm...ale co s tym?

marsmykkok
20. júl 2025

anonym No najlepšie by bolo ísť k psychológovi a nejaké psychoterapie aj pre neho aj rady pre teba ako sa k nemu správať. Ak je tam nejaká porucha osobnosti úplne sa to odstrániť nedá, ale dá sa naučiť aby on s tým lepšie pracoval aj ty a okolie aby ste vedeli ako na neho reagovať, nech v budúcnosti proste sú tie príznaky čo najmenšie a ako tak funguje, hoci so vzťahmi s inými to bude mať vždy ťažké s tou jeho osobnosťou.