icon

Ako vnímate deti s diagnózou v bežných školách?

5. jún 2025

čisto zo zvedavosti sa chcem opýtať a hneď na začiatok upozorňujem že hrozne obdivujem rodičov kt majú detičky s diagnózami.
čítala som článok o tom že školy nechcú prijímať deti s rôznymi poruchami správania (autizmu,aspergov syndróm atd).. ako to vlastne je? tu na koňovi sú často o tom diskusie a príde mi že tieto deti sú bežne začleňovane do bežného kolektívu. dokonca aj u nas v ms sú 2 deti s autizmom.
a teraz otázka za ktorú sa do mňa mnohí pustia-(ne)vadilo by vám keby s vašim dieťaťom chodí do školy (či škôlky) dieťa s nejakou takou dg? často tu píšu aj rodičia takýchto deti aké je to s nimi ťažké a ako uz nevladzu (čo úplne chapem) ale pritom majú byt v triede plnej deti bez takejto dg.. ako som spomínala u nás sú 2 deti s autizmom -1 dieťa sa adaptovalo, a kvôli tomu druhému nám dieťa odmietalo chodiť do škôlky-stále im bral hračky, kričal, vrieskal, hádzal veci, hračky okolo seba, naháňal deti a tie sa ho niekedy aj báli..uprimne bola by som radšej keby ho rodičia dajú zo škôlky prec pretože hrozne narúša celý proces. je mi hrozne ľúto toho chlapca aj rozumiem že aj on potrebuje kolektív a vzdelanie ale cca 18 deti ma trpieť kvôli jednému? ako to vnímate vy? naozaj je to čisto iba zvedavosť žiadna nenávisť alebo diskriminovanie takýchto detičiek

jana_eyre_2
5. jún 2025

Ja ale vidím najväčší problém v tom, že nie je dostatok miest kam by deti s diagnózami mohli chodiť. Preto bola inkluzia vymyslená, pretože tried pre takéto deti je málo, niekde vôbec, deti je veľa.. Asistentov je minimum, treba ich žiadať pomaly rok dopredu aby sa nejaky aspoň na chvíľu ušiel danému dieťaťu.. Deti je veľa, škôl malo, učiteľov malo, špeciálni psychológovia nemajú čas.. deti potom skončia doma, rodicia sú frustrovani, deti sú frustrované, celé zle.

problém je v celom školstve, jeho systéme, nikto nepodchytava problémy, nikto nemá podporu - učitelia, ani rodičia. Nie je problém v deťoch, je problém v Tom, že systém je zlý. Hlavne že sa vymýšla povinná škôlka od 3r a pritom naozajstné problémy nikto nerieši. 😒

viestta
5. jún 2025
@zuzana76

preto, vsetko treba posudzovat individualne, ta ista diagnoza moze mat rozne prejavy a v roznej intenzite, ale treba sa zamerat aj na deti bez poruch, lebo tych je tiez vela a su nezvladatelne a nepodchytene, chybaju im pravidla,

@zuzana76 presne. Tie bez pravidiel mozu byt este horsie ako tie so zvlastnymi potrebami. Minuly tyzden cez prestavku piataci vyvalili dvere z pantov. Akoze, fakt ich vyvalili. Ked sa to riesilo, tak sa od otecka riaditelka dozvedela, ze ma zabezpecit poriadne dvere, nie take co deti rozbiju 🙄

sara07
5. jún 2025

to nie je o tom že ho rodič silou mocou dáva do normálnej školy
to je o tom že to dieta sa musi vzdelavat a nemáš ho kam dat
do špecky s normo intelektom ti ho proste nezoberu, pretože nemá mentalny postih , testy nepustia
adhd školy alebo triedy alebo nks školy je ako šafranu , tam sa dostane málokto
nie každy rodič zvlada finančne alebo časovo vozit dieta do iného mesta
riešenie je domace vzdelavanie, na to potrebuješ byt doma
to nie je vždy o tom že rodič je hajzel čo sa tvari že nič nevidí , čo má podla teba akože robit ???
ano je % rodičov čo zatvara oči ale drviva väčšina proste nemá na vyber
nemôžu za to že deti nemaju asistenta a plavaju školou nejak len bude

zuzana76
5. jún 2025
@viestta

@zuzana76 presne. Tie bez pravidiel mozu byt este horsie ako tie so zvlastnymi potrebami. Minuly tyzden cez prestavku piataci vyvalili dvere z pantov. Akoze, fakt ich vyvalili. Ked sa to riesilo, tak sa od otecka riaditelka dozvedela, ze ma zabezpecit poriadne dvere, nie take co deti rozbiju 🙄

@viestta nam povedali rodicia na rodicovskom, ze si mame urobit bojove umenia a neviem aky cierny pas, aby sme ich dali do laty, tiez taka podarena trieda to je

brona235
5. jún 2025

Naša škola ( malá, dedinska) prijma také deti. Aj nespádové. Ja s tým nemám problém a deti tiež nie. Vidím aj na mojich deťoch, že to vnímajú normálne a berú ich ako rovnocenných spolužiakov. A ostatné deti v škole tiež. Zapájajú ich do všetkých aktivít rovnako a nikomu to nevadí.

araavdva
5. jún 2025

Necitala som celu diskusiu. Ale poviem to s môjho pohľadu matky dieťaťa s ADHD a aspergerom. V škôlke ju všetky učiteľky chválili. Žiadny väčší problém nebol. Deti ani nevedeli, že je iná.
V škole v podstate podobne. Jedine sme museli zvoliť iste opatrenia ktoré neobmedzili nijako ostatné deti ani chod vyučovania. Napríklad ma na vyučovaní a v družine povolené slúchadla keď je tam veľmi hluk alebo ju nieco vyrušuje na pisomkach a podobne. Sedí pred katedrou a tak. Nič katastrofálne.
Zato mala spolužiačku bez diagnózy ktorá ich bola, vyrušovala a pod. Tam sa to riešilo dokonca aj zo sociálkou.
Takže ono nieje problém väčšinou v diagnóze ale v niečom úplne inom.
Ale áno sú aj deti ktoré majú diagnózu a proste sa nevedia začleniť a podobne a potrebujú špeciálny prístup. Lenže na to sú neni naši učitelia školený preto je lepšie už tie poviem to ťažšie prípady dať do menších kolektívov kde sa im vedia náležite venovať.

ewwe
Autor odpoveď zmazal
autor
5. jún 2025
@sara07

to nie je o tom že ho rodič silou mocou dáva do normálnej školy
to je o tom že to dieta sa musi vzdelavat a nemáš ho kam dat
do špecky s normo intelektom ti ho proste nezoberu, pretože nemá mentalny postih , testy nepustia
adhd školy alebo triedy alebo nks školy je ako šafranu , tam sa dostane málokto
nie každy rodič zvlada finančne alebo časovo vozit dieta do iného mesta
riešenie je domace vzdelavanie, na to potrebuješ byt doma
to nie je vždy o tom že rodič je hajzel čo sa tvari že nič nevidí , čo má podla teba akože robit ???
ano je % rodičov čo zatvara oči ale drviva väčšina proste nemá na vyber
nemôžu za to že deti nemaju asistenta a plavaju školou nejak len bude

@sara07 ja s týmto súhlasím ani to neberiem nejak v zlom .. ja na týchto rodičov neutocim.. teda sa vlastne berie do úvahy mentálny intelekt ale ak ma dieťa napr narušenú emočnú inteligenciu na to sa neprihliada resp ma agresívne chovanie alebo celkovo rušivé spravenie

alenka58
5. jún 2025

problém je agresivita tak u diagnóz ako aj bez diagnózy, syn mal v triede spolužiaka bez diagnózy ale agresívneho, rodičia navyše podporovali finančne školu tak to učitelia trpeli, miestami riešili, samozrejme rodičia na nervy, až tak ublížil spolužiačke že to museli riešiť a chlapca preložili do inej školy a tam sa údajne tiež neohrial, ja vidím problém v tej agresivite, iná integrácia je ok

autor
5. jún 2025
@brona235

Naša škola ( malá, dedinska) prijma také deti. Aj nespádové. Ja s tým nemám problém a deti tiež nie. Vidím aj na mojich deťoch, že to vnímajú normálne a berú ich ako rovnocenných spolužiakov. A ostatné deti v škole tiež. Zapájajú ich do všetkých aktivít rovnako a nikomu to nevadí.

@brona235 u nás tiež tak akurat tk druhé dieťa bolo dosť rušivé a tam sa deti aj dosť sťažovali, s tým prvým nebol vôbec žiadny problém hoci je pravda že vraj predtym to aj s tým prvým bolo horsie ale sa to výrazne upravilo a zas viem že matka toho prvého dieťaťa sa mu dosť venovala keď malo ísť do škôlky.. pri tom druhom je vraj nedostatočný prístup rodičov

autor
5. jún 2025
@araavdva

Necitala som celu diskusiu. Ale poviem to s môjho pohľadu matky dieťaťa s ADHD a aspergerom. V škôlke ju všetky učiteľky chválili. Žiadny väčší problém nebol. Deti ani nevedeli, že je iná.
V škole v podstate podobne. Jedine sme museli zvoliť iste opatrenia ktoré neobmedzili nijako ostatné deti ani chod vyučovania. Napríklad ma na vyučovaní a v družine povolené slúchadla keď je tam veľmi hluk alebo ju nieco vyrušuje na pisomkach a podobne. Sedí pred katedrou a tak. Nič katastrofálne.
Zato mala spolužiačku bez diagnózy ktorá ich bola, vyrušovala a pod. Tam sa to riešilo dokonca aj zo sociálkou.
Takže ono nieje problém väčšinou v diagnóze ale v niečom úplne inom.
Ale áno sú aj deti ktoré majú diagnózu a proste sa nevedia začleniť a podobne a potrebujú špeciálny prístup. Lenže na to sú neni naši učitelia školený preto je lepšie už tie poviem to ťažšie prípady dať do menších kolektívov kde sa im vedia náležite venovať.

@araavdva s týmto súhlasím že to nie je stále iba o dg..

autor
5. jún 2025

je to hrozne smutne že naše školstvo (samozrejme nielen školstvo) nie je nastavené tak aby zivot takým deťom aspoň v niečom uľahčil

nika_23
Autor odpoveď zmazal
alenka58
5. jún 2025
@benit

Inkluzia ma zmysel vtedy, ak je prospesna pre obe strany. Ak je na ukor ktorejkolvek strany prestava davat zmysel.
Bude tu na mna utok, ale rodicia deti s tazkymi dg si casto idu za svojim aj na ukor vlastneho dietata.
Niektori z pohodlnosti, niektori si myslia, ze pre dobro svojho dietata.
Psychiatricka dg pri 25 ziakoch, kde su ohrozene denne bezne deti, nie je ok. Vlastna skusenost. Neda sa s tym pohnut, lebo rodic.
Dieta s tazkou NKS v beznej triede z pohodlnosti rodica, lebo vozit do vedlajsej blizkej obce nie, je tiez v neprospech vlastneho dietata.
Naozaj to treba posudzovat individualne. Su spolupracujuci rodicia, ktori sa snazia a da sa zvladnut aj inkluzia. Su dg, ktore sa daju zvladnut.
Aj 2 deti s rovnakou dg sa prejavuju rozne a znasaju napor skoly, kolektivu, poziadaviek .... rozne.

@benit inklúzia je vo svete bežná, majú metodiky a hlavne profesionálnych učiteľov, to len na SK je to stále problém

viestta
5. jún 2025

Ono je to aj celkovym nastavenim spolocnosti. Este stale nie sme pripraveni akceptovat inakost. Nie sme pripraveni s takymi ludmi koexistovat. Ak to chces vidiet aj z inej strany, mozes si precitat
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-zvladnut-partnerstvo-s-muzom-v-autistickom-spektre/

alan1234
5. jún 2025

ja napisem svoj pohlad. moj syn mal v triede chlapceka alé diagnozu neviem presne, viem iba ze bol hyperaktivny ale asi toho mal viac. Moj syn bol jeho naj kamos, spajalo ich kreslenie. Problem bol ze stahoval syna dole…co som zacala vidiet az spatne...problemy so spravanim, ani u uceni to nebolo ktovie co. V tretom ricniku ho uz prestala ucitelka zvladat, museli ho dat na osobitnu skolu. Az spatne syn rozpraval co vsetko sa dialo, ze bol aj agresivny, utekal dost casto……Dnes je syn stvrtak, vynikajuce studijne vysledky a spravanie bez problemov. Taha sa za spiluziakmi, chce byt najlepsi. Stale som bola za integraciu ale po trjti skusenosti asi fakt treba individualne posudzovat. Su deti integrovane ok a su deti integrovane kfe trpi cely kolektiv.

terezkaarthuramax
5. jún 2025

Ja mam diagnozy a chodila som do beznych skol

sara07
6. jún 2025

ano ty to chápeš ale také dieta v triede nechceš ale neodpovedal si čo ma ten hajzel rodič čo sa tvari že to nevidí robit

benit
6. jún 2025
@alenka58

@benit inklúzia je vo svete bežná, majú metodiky a hlavne profesionálnych učiteľov, to len na SK je to stále problém

@alenka58 problem je v tom, ze berieme si priklad od finska, zavadzame novinky len to podstatne nie. Pocty ziakov. Grohling navysil prvakov na 25. V kazdej prvej triede mame 5-6 deti s PO a to aj tazke dg.
Samozrejme asistentov nedaju.
Keby tam jolo 18 - 20 deti a asistent na plne vyucko hned by sa inak ucilo a aj inkluzia by bola ina.
Mame 720ziakov a stat nam dal 3,5 asistenta. To mame aspergerovv, psychiatricke dg. Tazke NKS. bezne adhd a dysky ani neratam. Spolu 130 deti s PO.
Na cudzincov som zabudla. Ukrajinci, srbi, moslimi, vietnamci, gruzinci.....
Pridu deti neovladaju jazyk.

gomak
7. jún 2025

Môj názor je nagatívny... Dieťa s autizmom nepatrí do triedy k bežným deťom...To iba štát tlačí túto nezmyselnú inklúziu. Keď príde na nich tá hystéria, čo je dosť častým javom, je to na nevydržanie.... Hádžu sa o zem, kričia pre uplné nezmysly. Vo vyučovaní to strašne prekáža..... Jedno dievčatko u nás v mš malo taký stres z toho chlapca, že sa začalo zajakávať. Takže nie, nie je to bežné prostredie v škôlke alebo v škole ani pre autistov ani pre bežné deti, ktoré ich musia trpieť!!!!! A rodičia by sa mali zmieriť s tým, že ich dieťa je iné a potrebuje špeciálnu starostlivosť v špeciálnej škôlke.

zuzana76
7. jún 2025
@gomak

Môj názor je nagatívny... Dieťa s autizmom nepatrí do triedy k bežným deťom...To iba štát tlačí túto nezmyselnú inklúziu. Keď príde na nich tá hystéria, čo je dosť častým javom, je to na nevydržanie.... Hádžu sa o zem, kričia pre uplné nezmysly. Vo vyučovaní to strašne prekáža..... Jedno dievčatko u nás v mš malo taký stres z toho chlapca, že sa začalo zajakávať. Takže nie, nie je to bežné prostredie v škôlke alebo v škole ani pre autistov ani pre bežné deti, ktoré ich musia trpieť!!!!! A rodičia by sa mali zmieriť s tým, že ich dieťa je iné a potrebuje špeciálnu starostlivosť v špeciálnej škôlke.

@gomak ja ucim autistku, ktorá nemá žiadne amoky. Su aj autisti, kde to nevidno.

sara07
7. jún 2025
@gomak

@gomak máš pas deti ktoré nikdy takéto stavy nemajú, v živote sa nehodili o zem , zoberu sa a zalezu do kuta alebo niekde a schovat
a ked takto reaguje dieta znamena že v triede zrovna nie je najlepšie prostredie, oni su ako lakmusove papieriky , ked nie je dôvod je uplne v pohode, vela zaleži od učiteliek lenže maloktora sa v tomto vzdelava, na škole sa to neučia
nehadzala by som všetko na vine je iba a len dieta , na vine su iba a len rodičia
a dieta s lahšim pas nepatri do špecilanej škôlky tam nema čo robit, nie v slovenskej kde je mix diagnoz ktore sa totalne vylučuju

viestta
7. jún 2025
@gomak

@gomak kiez by to bolo take jednoduche umiestnit dieta do specialnej triedy. Ten co nezazil, nikdy nepochopi. A dieta do skoly chodit musi, a co ma ten rodic robit?

martinadomianova
7. jún 2025

Ja sa im ani nečudujem. Nie každé dieťa sa dokáže adaptovať v kolektíve.

petronela1985
7. jún 2025

Myslím si, že tolerancia rodičov zdravých detí končí v čase, keď problémové dieťa robí ich dieťaťu zo života peklo. My sme mali takého chlapčeka v škôlke, terorizoval celú triedu, bil, kopal ich, s diagnózou sa jeho rodičia nepochválili, iba menili škôlky. Keď napadol moju dcéru, stepovala som pred škôlkou a vyčkávala jeho mamu (chlapec chodil do škôlky prvý a odchádzal posledný). Tak mamička pokrčila plecami , že syn je nezvládnuteľný. Tak priznávam, bola som k nej strašne nepríjemná. Nakoniec ho preložili.
Dcérka má kamarátku s ADHD a teda bolo to dosť zlé, musela opakovať prvý ročník dokonca. Myslím zlý výber školy, rodičia ju dali do bežnej, asistenta jej nepridelili. Teraz je druháčka, zvláda školu s odretými ušami. Nehovoriac o tom, že keďže opakovala prvý ročník, deti sa jej, žiaľ, smejú. Možno v špeciálnej by jej bolo lepšie.

autor
7. jún 2025
@benit

@alenka58 problem je v tom, ze berieme si priklad od finska, zavadzame novinky len to podstatne nie. Pocty ziakov. Grohling navysil prvakov na 25. V kazdej prvej triede mame 5-6 deti s PO a to aj tazke dg.
Samozrejme asistentov nedaju.
Keby tam jolo 18 - 20 deti a asistent na plne vyucko hned by sa inak ucilo a aj inkluzia by bola ina.
Mame 720ziakov a stat nam dal 3,5 asistenta. To mame aspergerovv, psychiatricke dg. Tazke NKS. bezne adhd a dysky ani neratam. Spolu 130 deti s PO.
Na cudzincov som zabudla. Ukrajinci, srbi, moslimi, vietnamci, gruzinci.....
Pridu deti neovladaju jazyk.

@benit tak to je dosť veľa deti teda. a to že je problém s asistentmi to som zachytila. nie je rozumnejšie priamo vytvoriť špeciálne triedy pre takéto detičky resp školy? či tie sú len nie všetky deti do nich patria či ako? my sme kedysi na zš mali vytvorenú špeciálnu triedu pre nevidiace alebo slabo vidiacich.. neskor to zrušili a rozdelili ich do bežných tried
@viestta zmenili sa podmienky umiestnenia do špeciálnej školy?

viestta
7. jún 2025

Autorka, do specialnej skoly su presne dane podienky na prijatie. Ak je aj nejaka skola pre autistov, je sukromna, je tam par miest, urcite sa tam nedostanu vsetky deti (a ani to vsetky deti s PAS nepotrebuju) a beru len tie najzlozitejsie pripady. Druha vec je, ze pre tieto specialne triedy na beznych skolach nie su podmienky, ucitelia a hlavne financie. Viem o skole, ktora chcela otvorit dalsie triedy pre deti s NKS. Tych deti je tolko, ze by riaditel z fleku naplnil v kazdom rocniku aj 2 triedy. Nedostal na to financie. Tak kde su tie deti? V normalnych triedach na ostatnych skolach, ktore nedostanu financie ani na potrebny pocet asistentov.

benit
7. jún 2025

Specialne triedy si skoly nemozu len tak same otvorit a rodicia tam deti odmietaju davat. Do specialnych skol este viac. Dnes aj ked ram dieta patri, posledne slovo ma rodic

autor
7. jún 2025
@benit

Specialne triedy si skoly nemozu len tak same otvorit a rodicia tam deti odmietaju davat. Do specialnych skol este viac. Dnes aj ked ram dieta patri, posledne slovo ma rodic

@viestta
@benit tak to je dobre naprd že síce deti sú ale peniaze na to sa nedajú 🤯 a teda to s tými rodičmi je to druha vec... pričom by to možno viac pomohlo aj samotným deťom ako sa trápiť v normálnej triede.

gomak
7. jún 2025
@viestta

@gomak kiez by to bolo take jednoduche umiestnit dieta do specialnej triedy. Ten co nezazil, nikdy nepochopi. A dieta do skoly chodit musi, a co ma ten rodic robit?

@viestta v prvom rade si priznať, že jeho dieťa je iné.. a hľadať možnosti... U nás rodič povedal citujem: Robte, čo môžete lebo ja si dcéru nedám do špeciálnej škôlky.... A tak sa trápime všetci...........