Ako vnímate deti s diagnózou v bežných školách?
čisto zo zvedavosti sa chcem opýtať a hneď na začiatok upozorňujem že hrozne obdivujem rodičov kt majú detičky s diagnózami.
čítala som článok o tom že školy nechcú prijímať deti s rôznymi poruchami správania (autizmu,aspergov syndróm atd).. ako to vlastne je? tu na koňovi sú často o tom diskusie a príde mi že tieto deti sú bežne začleňovane do bežného kolektívu. dokonca aj u nas v ms sú 2 deti s autizmom.
a teraz otázka za ktorú sa do mňa mnohí pustia-(ne)vadilo by vám keby s vašim dieťaťom chodí do školy (či škôlky) dieťa s nejakou takou dg? často tu píšu aj rodičia takýchto deti aké je to s nimi ťažké a ako uz nevladzu (čo úplne chapem) ale pritom majú byt v triede plnej deti bez takejto dg.. ako som spomínala u nás sú 2 deti s autizmom -1 dieťa sa adaptovalo, a kvôli tomu druhému nám dieťa odmietalo chodiť do škôlky-stále im bral hračky, kričal, vrieskal, hádzal veci, hračky okolo seba, naháňal deti a tie sa ho niekedy aj báli..uprimne bola by som radšej keby ho rodičia dajú zo škôlky prec pretože hrozne narúša celý proces. je mi hrozne ľúto toho chlapca aj rozumiem že aj on potrebuje kolektív a vzdelanie ale cca 18 deti ma trpieť kvôli jednému? ako to vnímate vy? naozaj je to čisto iba zvedavosť žiadna nenávisť alebo diskriminovanie takýchto detičiek

@sara07 bavime sa o tazkej nks a v spojenej skole v triede pre nks. Su s nimi dobre skusrnosti 7-8 deti v triede, spec pedsgog a asistent k tomu. Triedy pre autisticke deti, kde pracuju s nimi individualne.
Nasa specka pre deti s variantami ma dobre referencie. Su tam romske deti v prevahe, ale rodicia, ktori uz tam dieta dali si chvalia. Casto krat su to len predsudky. Aj ta matka co to nakoniec vzdala povedala, ze ako by na nu pozeralo okolie, ze nosi dieta do specky. Pritom 10rocne dieta, na urovni 5,5r. Nezvladlo sa za 2 roky naucit citat, pisat, pocitat. Kde by mu asi bolo lepsie? V beznej triede, kde je 25ziakov, asistent na par hodin. Dieta je stale posledne a zaziva len neuspech? Alebo v specke, kde by mal na vsetko viac casu, boli by deti na mentalne podobnej urovni a malo by sancu zazit aj uspech? Povedzme si, na beznej zs, nie su ucitelky specialne pedagogicky. Tam su, vedia s nimi inak pracovat a maju asistentov, co na beznej skole je to velmi tazko s asistentmi.
Si nastavena proti specialnym skplam, nevidis v nich vyhody pre deti, tak trap svoje dieta na beznej.
@benit ano moje dieta plava v škole , su aj problémy
ano ked bude trieda s nks alebo s menším počtom deti okamžite prestupime ihned ...som ochotna cestovat do 20 km ..
seriozne máme na vyber to čo máme alebo špecialna škola s mentalnym postihom .. na sukromnu školu školné proste nemáme ... ano mohli by sme si zobrat ešte dalšiu pracu ale potom zvyšne deti budu bez kružkov , a hlavne kedy budeme vlastne s nimi ???