icon

Ako zabaviť nadaných prvákov v triede?

zdenka2784
9. okt 2024

Dobré ránko, mám tu nejaké kolegynky, pani učiteľky, ktoré sa pasujú s podobným problémom ako ja? Som triedna prvákov. Mám v triede dve deti, ktoré chodili na numicon a stále navštevujú nejaké inovatívne krúžky matematiky. Vedia písať všetky čísla, rozklad čísel no proste všetko učivo prvého ročníka, dávala som im aj úlohy navyše ale to nezaberá, stále sa nudia, ležia na lavici. Ten istý problém máme s kolegynkami aj so slovenčinou, deti mi prichádzajú a vedia čítať, písať. Keď sa učíme nové písmena či čítať tak sa nudia lebo to už vedia. Stretávate sa s tým? Ak áno ako to riešite?

Strana
z4
tiika
12. okt 2024

@akvi píšeš mi z duše, veľmi výstižne a trefne napísané k tomu vedeniu hodiny a ulohe učiteľa. Toto mna asi najviac štve, že sa ostatní ľudia akosi nedokážu pozrieť na vec z tohto pohľadu.

tiika
12. okt 2024

@kp7333 za tým, čo pises, môže byt skutočne dôvod, ktory bráni zmene. Pokial sa učitelia budú snažiť vyhovieť nastavenému systému, pokračovať vo vyslapanych koľajách, v tom “ako sa to ma” robiť, ako ich to na vš naučili, budú čas venovať takej forme prípravy, aby naplnili to, čo sa od nich očakáva.

Najskôr by museli prijat inú predstavu o svojej role učiteľa, pripustiť a uveriť tomu, že sa da učiť aj inym spôsobom, že môžu byt rozdiely medzi deťmi a že je to pre tie deti prospešnejšie. Vtedy by cela ta príprava (nielen jej cast) či vedenie hodiny už zo svojej podstaty vyzerali inak. Nebolo by to vnímané ako niečo navyše.
Tu je podľa mna hlavnym problémom zmena nastavenia a mysle.

maya_hi
13. okt 2024

@ibrunova ako "navyše"? Veď práve preto že začalo hádam. Či to mala zistiť v lete, že tam má šikovných žiakov? 😏

maya_hi
13. okt 2024

@akvi učíš aj teraz? V štátnej škole, na Slovensku?

ibrunova
14. okt 2024

@maya_hi vyučovanie začalo, ráno o 7.50 a ona zrazu píše.. A odvtedy samozrejme ani prd.. Keď začne hodina, normálna učiteĺka nevezme do ruky mobil s potrebou písať na koňa.

martul
14. okt 2024

@ibrunova môj syn mal prvú hodinu telesnú s telocvikarom a nie s triedou.

akvi
14. okt 2024

@maya_hi nie, ja už neučím, pretože v tom nastavení dnešného školstva a tým, akú predstavu mám ja o učení, je veľký rozpor. Pre mňa niečo ako výhrada vo svedomí.

maya_hi
31. okt 2024

@ibrunova 😁 jaj. No dobre. Máš pravdu. Spokojná? 🙈 z teba musia mať učiteľky tvojich detí depresiu 🫣 toto sú presne tí najhorší rodičia, všadebolkovia, ktorí robia všetko, len sa nestarajú o deti 😏

kulumulu123
31. okt 2024

@zdenka2784 možno by bolo fajn tie deti oddeliť do samostatnej skupiny možno spojiť aj iné triedy aby sa na matiku a slovenčinu delili na deti ktoré sa prvé základy učia v škole a deti ktoré to už vedia a teda môžu ísť svojim tempom a tým nebudú rušiť ostatných tým ze sa nudia... V našej škole tento systém funguje super od 1 ročníka ale chce to zapojiť celý rad pedagógov a zladiť rozvrh...

kaciato
4. nov 2024

@inulienka29 moja zase vedela citat ked nastupila do prveho rocnika ale nie z mojej vlastnej vole pytala sa stale na pismenka a ked uz ich vedela zacala si ich spajat hlaskovanim takze som ju musela naucit slabokovat aby nemala zlý navyk ale nemam pocit ze by sa v prvom rocniku nudila asi naozaj ako tu radia dievcata davat nejake cvicenia navyše aby nevyrusovali 🤷 ostatnyc

Strana
z4