Ako zatraktívniť čítanie pre žiakov základnej školy?
Ahojte, študujem v tejto oblasti a prirodzene ma zaujíma, ako školy priťahujú mládež, predovšetkým prvý stupeň k čítaniu. Stále nám hovoria ako dnešné decká nemajú záujem, nechcú a nedokážu čítať (vplyvy smartfónov), ale treba hľadať spôsoby aby to chceli a bolo to pre ne znesiteľné.. Ako im túto aktivitu zatraktívňujú? Tí, čo nemajú radi čítanie- pomohli im komiksy alebo audioknihy alebo niečo iné?
Máme triednu knižnicu (okrem školskej samozrejme). Od tretieho ročníka si deti nosia do školy vlastné knihy, ktoré postupne čítajú v rámci hodiny čítania, vždy povedia, čo nové sa dozvedeli. Ja sama im čítam na hodine čítania knihu na pokračovanie - baví ich to, tešia sa na ďalší príbeh.
Ja ti viem povedať, ako u dieťaťa zabiješ lásku ku knihám - daj mu robiť povinne čitateľský denník. Najlepšie z 10-tich bájok, ako to mal napr. môj syn v päťke.
A čo sa týka vzoru v rodine - záleží od dieťaťa. Sú deti, ktoré sa dajú stiahnuť rodičom, sú také, z ktorých čitatelia proste nebudú. Ja čítam veľa, takmer všetko, čo sa mi dostane pod ruky a moje deti nečítajú, nikdy nečítali a asi ani nebudú. Muž tiež hovorí, že jediná kniha, ktorú prečítal, boli vysokoškolské skriptá.
@alexandra_pavlova myslím, že najdôležitejší je príklad v rodine, keď dieťa od malička vidí, že rodičia čítajú knihy, chodia do knižnice, čítajú mu pred spaním rozprávky, ukážu mu, že informácie nájde aj v knihách, enyklopédiách, berie to ako samozrejmú súčasť života
Detom som citala odmalicka kazdy den, ja milujem knihy, ale moje deti necitaju vobec 🙂 Takze na nich nejaky vzor neplatil.
@alexandra_pavlova Zalezi nielen na skole, ved dieta ku kniham maju viest aj rodicia. Moje deti citaju stale a ani neviem, ci ich v skole k tomu niekto viedol, su to moje deti, nespolieham sa len na skolu.
Detom som citala odmalicka kazdy den, ja milujem knihy, ale moje deti necitaju vobec 🙂 Takze na nich nejaky vzor neplatil.
@belllinka to je zvláštne, nenahrádzajú čítanie mobilom?
@alexandra_pavlova na nasej ZS pisali deti pravidelne citatelsky dennik az do druheho stupna, neviem presne, kolko knih za rok museli precitat. Ale vsetky knihy boli podla vlastneho vyberu, prezentovali ich pred spoluziakmi a castokrat takto inspirovali ostatnych, aby si ich tiez precitali. Takto si predstavujem pristup skoly k citaniu, u nas to mali dobre premyslene.
No a doma, citala som knihy detom od babatka, kazdy vecer. A tiez videli citavat knihy nas dospelych, spolu sme chodili do kniznice, na sviatky a za vysvedcenie kniha vzdy musela byt.
Asi to je od povahy. Najstaršia dcéra je úplný knihomoľ. Miluje knihy, číta vo viacerých jazykoch (aktuálne je na 2st. ZS). Mladší syn (1st. ZŠ) nečíta, nebaví ho to. Mne sa páči, že každý rok na našej ZŠ čítajú deti k triede jednu knihu všetky deti poločne. T.j. škola každému dieťaťu zapožičia výtlačok tej knihy. Napríklad u nás čítajú knihu Matilda od Roalda Dahla...každý týždeň si majú doma prečítať 5 kapitol, vypracovať k nim pracovný list a následne sa o tom rozprávajú v škole. A svete div sa, kniha Matilda zaujala aj môjho syna - nečitateľa. Čítam knihu s ním a musím povedať, že tá kniha je ozaj super pre dnešné deti, zábavná i poučná. Používa moderný jazyk. Takže za mňa je dobré začať s knihami, ktoré zaujmú väčšinu detí a tým sa ich pokúsiť pritiahnuť k čítaniu. A aj tento model spoločného triedneho čítania jednej knihy sa mi páči.
@alexandra_pavlova ja som vsetkym detom citala a vela. V kniznici sme boli kazdy tyzden. Za rok som im precitala vo veku 4-5 rokov do 200 knih. Boli sme v iniznici ako inventar. Ked uz mali citat same uz sa im tak nechcelo. Syn cita viac dcerka menej len to co musi..v druhom a tretom rocniku robia citatelsky kazdy mesiac..
@alexandra_pavlova myslím, že najdôležitejší je príklad v rodine, keď dieťa od malička vidí, že rodičia čítajú knihy, chodia do knižnice, čítajú mu pred spaním rozprávky, ukážu mu, že informácie nájde aj v knihách, enyklopédiách, berie to ako samozrejmú súčasť života
@anonym_a5ec6f toto všetko robím aj som robila, a aj tak moje dcéry citat knihy nechcu. Pritom ja čítam pri každej možnej príležitosti, je to pre mňa najlepšia forma relaxu.
@anonym_a5ec6f toto všetko robím aj som robila, a aj tak moje dcéry citat knihy nechcu. Pritom ja čítam pri každej možnej príležitosti, je to pre mňa najlepšia forma relaxu.
@anonym_b6f648 obmedziť mobil nepomôže?
@alexandra_pavlova casto sa hovori, ze k citaniu maju priviest dieta rodicia a ja to sice vnimam podobne, lenze napriklad aj v nasej rodine sa asi stala chyba v matrixe, alebo neviem, mozno niekto mudry by vedel povedat. My sme s muzom zanieteni citatelia, mame uzasnu kniznicu, citali sme synovi kazdy jeden den, aj syn to velmi miloval, ked sme mu citali. Na dovolenku je hlavna tema nie ake oblecenie si berieme, ale ake knihy si berieme.. No a napriek tomuto vsetkemu, nase dieta necitalo a necita.. Podla mna citanie je proste zaluba, ako kazda ina. Takze naozaj nie vsetci radi citaju a ja na tom nic zle nevidim. Za nasho detstva sme velmi na vyber nemali, tak proste citalo viac deti, ako dnes. Dnes su ine moznosti travenia casu a tak sli knihy trochu do uzadia. Beriem to ako fakt, nie ako zlyhanie skoly alebo rodiny.
Kazdopadne, co som si vsimla v nasej skole, tak deti milovali pocuvat pribehy a niektore to k citaniu pritiahlo. Mali sme v kniznici knihy, kde deti vyberali, ako sa bude vyvijat dej. To boli suverenne najoblubenejsie knihy, lebo vzdy sa sice odhlasovalo, ze kam sa dej bude uberat, ale deti chceli vediet aj, co sa stane, ked sa dej uberie tym druhym smerom. Takze toto bola fakt dobra motivacia pre niektorych.. Tak isto komiksy, specialne manga, tie pritiahli mnoho deti ku kniham.. Ale nie kazdy sa stal zanietenym citatelom..
@anonym_b6f648 obmedziť mobil nepomôže?
@anonym_a5ec6f u nás nie. V Tom čase mobil ani nemali, doteraz majú obmedzený čas. Radšej si maľujú, kreslia, tvoria. Čítať ani za svet... Už len fakt, keď musia.
Deťom kupujem knižky, čo ich zaujímajú, čítam si s nimi od mala. V čítanke aj v šlabikároch sú také o ničom texty, že niekedy nechápem, kto takú blbosť mohol vymyslieť - dcéru doslova musím nútiť čítať, ak ju niečo baví začne si čítať aj sama. Je druháčka a robia čitateľský denník z čítanky...čomu nerozumiem, že prečo... Takže určite by pomohlo, aby mali deti niečo zaujímavé na čítanie moderné - úryvky z novších kníh pre deti, slová primerané veku v učebniciach a čitateľský denník mohli robiť z knižiek, čo si samé vyberú čítať, potom by určite školáci mali menší odpor k čítaniu.
Ďakujem zatiaľ všetkým za odpovede. Zaujímavé postrehy🙂
U nás mali 1x do týždňa hodinu kde si nosili svoje knihy, do slovníčka si zapisovali každý deň počet prečítaných strán a na konci školského roka ten kto mal prečítané najviac vyhral napr záložku do knihy.
Moja to vyhrávala od 2-4. ročník. U nás sa veľa číta, ja si deň bez knihy neviem predstaviť a dcéra je súťaživý typ, tak sa snažila.
Teraz už keď nemusí číta menej.
@alexandra_pavlova ja som vsetkym detom citala a vela. V kniznici sme boli kazdy tyzden. Za rok som im precitala vo veku 4-5 rokov do 200 knih. Boli sme v iniznici ako inventar. Ked uz mali citat same uz sa im tak nechcelo. Syn cita viac dcerka menej len to co musi..v druhom a tretom rocniku robia citatelsky kazdy mesiac..
@slavomira236 presne, tiež sme im čítali vždy pred spaním, akonáhle boli už veľkí, aby čítali sami v pohode, tak už sa im veľmi nechcelo. To už muselo byť, aby ich nejaká kniha bavila natoľko, že si ju čítali.
Mne kedysi povedali, ze treba nájsť vhodný žáner, ktorý človeka priťahuje a pôjde to samé. Mala som asi 12 rokov, keď sa mi zapáčilo čítanie.

u nas v skole sme riadili na kazdom poschodi kniznice s knihami pre 1. stupen aj 2. stupeň (su to vlastne skrinky v ktorych su na roznych miestach poukladane knihy. napr. na chodbe su aj 3-4 taketo kniznice rozmiestnene. deti si mozu citat cez prestavky, dokonca aj cez hodiny ak spravia aktivitu ktora bola naplanovana. bezne si ich poziciavaju aj do druziny. ucitelia vedu deti k citaniu, podporuju ich aby si ich brali rozpravaju sa o knihach o com su, robime vo velkej kniznici co mame jednu miestnost pre deti 1.stupna rozne aktivity zamerane na spoznavanie kniziek, cita sa im z nich kazdy tyzden vzdy uryvok a koho zaujmu mozu si ich pozicat na citanie... ale citanie nie je o skole ale o tom co dieta vidi v rodine. mame ziakov 2.stupna ktory v zivote neboli v kniznici, doma sa necita nemaju knihy ale aj take deti, ktore citaju denne lebo to vidia aj doma. napr. ja citam tiez knihy po mne zacali aj vsetky moje deti, tiez citaju denne, lebo maju vzor...