Ako zistím, či je obvinenie zo strany spolužiačky pravdivé?
Milé maminy,
mám syna 9r., povedala by som taká stredne ťažká povaha (má svoju hlavu a ide si za tým, za čím chce), ale zase dobrák, len v poslednej dobe flákal úlohy, sem-tam nám zaklamal (napr. že má umyté zuby a nemal) ale aj vážnejšie veci (doniesol si domov niečo zo školy, čo mu nepatrilo a klamal).
Každopádne vážnejší problém so správaním v škole až doteraz nemal. No doniesol poznámku, že na školskom výlete ťahal spolužiačke mobil z vrecka a pokúšal sa vytáčať tiesňovú linku. Iný spolužiak to oznámil majiteľke mobilu a tá mu ho vraj vytrhla z ruky. Oznámila to učiteľke až na druhý deň, aj to preto, že iné dieťa, čo to asi videlo, to oznámilo svojej matke a tá to zas povedala matke toho dievčaťa - majiteľky mobilu. To dievča to matke doma nepovedalo preto, že sa bála, lebo si nedávala pozor na svoje veci. Je to také trochu domotané, každopádne dospelý to nevidel nikto, žiadny učiteľ, len deti.
Syn prišiel domov s plačom, že on sa toho mobilu ani nechytil, tak sme ho netrestali, kým sme sa osobne nestretli tou spolužiačkou a jej mamou. Vypočula som si teda, ako sa to podľa nej celé stalo (a nevyzerala, že si vymýšľa), pričom môj syn stále zoči-voči nej len ticho stál a opakovane tvrdil, že to on nebol. Doma sme sa potom ešte o tom rozprávali a keďže ma niečím iným nahneval, posadila som si ho na stoličku a povedala som mu, že kým mi nepovie pravdu, tak tam bude sedieť. Vyhodila som mu na oči jeho predošlé klamstvá (ktoré sa stali naozaj krátko pred týmto) a povedala som mu, že práve preto skôr verím tým druhým deťom ako jemu, lebo ma už nie raz oklamal. Na to sa zrazu priznal, že áno, on to bol.... uľavilo sa mi, že konečne sa priznal a môžeme to "uzavrieť".
Lenže... o 2 dni bol na prechádzke s mojou mamou, čiže jeho babkou, s ktorou má dôverný vzťah a ona mi povedala, že sa nejako dotkli tej témy na prechádzke a on jej povedal, že sa priznal, lebo som to vraj ja tak chcela. Keď si to tak spätne uvedomím, áno, v podstate som od neho chcela to priznanie a on to presne dešifroval z môjho správania....
Nedalo mi to a spýtala som sa aj jeho samého, prečo sa mi priznal, keď babke vravel niečo iné. On mi na to povedal, že mu to už pripadalo márne.... Prišlo mi veľmi ľúto, že som si vlastne sama zmanipulovala dieťa k priznaniu...
Mne, môjmu mužovi aj mojej mame sa nezdá, že by v tomto klamal ( a bol ešte tak rafinovaný, že najskôr popiera, potom sa prizná a potom povie, že sa priznal kvôli mne), ale zase videli to minimálne 2 ďalšie deti, tak to nie je len tvrdenie jedného dieťaťa proti druhému. Pritom sú dobrý kolektív a doteraz sme nemali problém čo sa týka spolužiakov. Aj keď syn mi spomínal, že sa mu to dievča vraj vyhrážalo, že sa mu pomstí (neviem ale za čo).
Naozaj by som chcela vedieť, čo sa tam udialo.... a hlavne nechcem stratiť dôveru svojho dieťaťa. Doteraz, keď sme prišli na nejaké klamstvo tak nezatĺkal, priznal to, ale v tomto prípade je to omnoho komplikovanejšie.
Čo si o tom myslíte? Ako by ste to riešili? Je to oficiálne obvinenie a ak tvrdí, že je nevinný, tak potom ako rodič chcem stáť pri ňom. Ďakujem za každú radu.
@j.a.n.e.7 prosím ta, ty si zaloz detektívnu kanceláriu!! Z komára si urobila nie ze somára ale minimálne mamuta!! Ako pedagog (momentálne sice nie v praxi) ti hovorím, ze tvoj syn nič strašne neurobil, decká povyvádzaju aj horšie veci. Na školskom vylete ťahal spoluziačke mobil a z toho kauza na 3 strany...spoluziačka nemala čo vytahovat mobil na vylete a on jej ho nemal čo tahat. A to je podla mna cele a tam to malo aj skončit. Miesto toho si doma zneurotizovala ,,pol baráka,, a na čo by si iný uz ani nespomenul ty riešiš ešte aj na verejnom fore. Aj moj syn prišiel nedavno s poznámkou ze ,,sa vyhrázal spoluziakovi,,. Pýtam sa ako? Syn mi tvrdil, ze povedal nejakemu prvakovi,ze ,,jeho mama ho opustila ked bol ešte v bruchu,,. No...vraj si chalani hovoria v triede všelijake taketo kraviny a vychovavatelka to počula a brala to ako vyhrázanie. No tak podla nej vyhrázanie, podla mna to nestoji za reč. A vraj ešte ,,vieš čo je najväčšia odvaha? Ked vylezieš z potratového kýbla...😨
Skratka osobne som sa na tom zasmiala...ze su to kraviny a hovorim synovi, ze vieš ze ta vychovavatelka nema rada taketo reči tak si davaj pozor a kontroluj sa. Bodka, punktum. Na dalšiu poznamku typu ,,porušuje školsky poriadok,, som odpisala pani učitelke ,,ako?,,
Ja nehovorím, ze moje dieta je nejaky anjel, ale na 90% su toto zabomyšie vojny, ktoré nestoja za to aby som sa nimi zaoberala viac ako je nutné. Na školách je tolko vysoko problémových detí, ze to moje je ešte slabý odvar, takze nezatazujem sa somarinami. A to radím aj tebe. Selektuj, čo je naozaj doležité a čo nie. Lebo prvotný problém pre ktorý vznikla tato kauza bol krtinec a nie hora...len tu horu si z toho sama spravila.
@j.a.n.e.7 Konkretne tuto udalost s mobilom by som na tvojom mieste uz nieriesila. Sustredila by som sa skor na to, aby sa syn nestal zberatelom veci, ktore mu nepatria a bol si vedomy následkov svojho konania.
P.S. Raz som ukradla spoluziacke zmizik 🙂 Zrejme to bol za sociku nedostatkovy tovar. Spoluziacka plakala a videla, ze zrazu ja som novou majitelkou zmiziku. Uz neviem, ako to dopadlo, ci som jej ho vratila, alebo nie ..... ale inak dnes som slusnou obciankou Slovenskej Republiky a neprivlastnujem si veci, ktore mi nepatria.
@zltyslonik sak učitelka to ani nevidela, tak moze riešiť? Ja som zastanca systemu ,,vyriešte si to medzi sebou,, a to učím aj deti nech oni ako prvé hladaju riešenie...a ked nevedia tak zasiahnem ja. Samozrejme sa musi jednat o nejaku takuto vec, nie ze sa mi tam dve decka biju do krvi a ja sa prizeram...kolko krat prišlo dieta za mnou ze ,, a on mi...neviem čo....,, hovorím mu ,,nezaluj a vyriešte si to medzi sebou,,. Treba rozoznavat horu a krtinec...A ,,milujem,, ked pride take dieta čo samé robí ,,capačiny,, a ide zalovat na ineho. Ja sa tiez nenechám zatiahnut do kazdeho konfliktu čo sa okolo mna vyskytne. Lebo učitel, vychovavatel vzdy skončí v tej najhoršej pozicii - sudca...často ani neviem kto začal, jeden tvrdí to, druhý hento.
A tie ,,potratarske reči,, vieš...tie deti potrebuju byt zaujimave, potrebuju upozornovat na seba, potrebuju ,,srandičky,, a idu do puberty...jasne ze im to treba vysvetlit ze teda toto je nevhodné, ale ja ako decko som tiez kade čo natrepala...a verím tomu ze keby som začala robit so synom scenu v troch dejstvách tak mi nabuduce nič nepovie. Takto aspon viem, ze sa mi zdoverí lebo vie ze nezačnem vystrajat a vyslýchat ho pod lampou...ale normalne sa o tom bavime a dufam, ze skor prijme moju radu. Jasne ze keby vystrajal moc tak pritvrdim, ale škreky, vresky si nechavam na vážnejšie previnenia.
@zltyslonik A este si pamatam, ze sme s kamarátkou ukradli z kostola drobaky pri nejakej soche, kde sa davali milodary a kupili sme si za to nanuky a zuvacky Pedro a Bajo, nech mi pan Boh vsetky hriechy odpusti 🙂
@toskanka skvele...😇
@margotka33 A z tohto som sa tusim bala fararovi vyspovedat, tak sme s Naďou zlozili prisahu, ze to bude nase dozivotne tajomstvo 🙂
@toskanka to sa Ti ani necudujem.. 🙂
@j.a.n.e.7 Taka vtipna historka na odlahcenie - jeden chlapec vzal kamoske mobil, odfotil sa a napisal spravu jej tatinovi - nieco v zmysle, ze tento chlapec sa jej velmi paci, je do neho zalubena, nemoze si pomoct a co ma robit. A ocko to zrejme pochopil, ze by to nikdy nespravila, ze to bol zart a napisal jej, ze si mohla aj krajsieho vybrat, hoci krasna nie je vo vztahoch prvorada 🙂 Samozrejme bol to uz trosku vacsi pubertak. A kamoska sa sice hanbila, ale zaroven jej to trochu imponovalo. Vsetko je to o miere humoru, ktoru v sebe mame, niekomu by to smiesne byt nemuselo. Chcela som tym len povedat, ze deti mozu mat vseliake dovody, trebars spravit takyto nejaky zart a niekto hned za tym vidi kradez. Je mi cudne, ze hned za tym vidia vsetci kradez, ved na ten mobil mohol siahnut len tak, automaticky, ze jej trcal z vrecka, ze sa vsetci okolo hrali.. Ano, mal sa spytat a to je cele, co mu k tomu vsetci mali povedat a co ho mali naucit - ak si chces brat cudzie veci, hlavne taketo drahsie, a nie je to nejaky tvoj najsam kamarat, ktoremu to ze sa neopytas nevadi - tak sa dopredu spytaj. Miesto pokarhani ponukat detom riesenia.
A z opacneho polu ma napadol iny chlapec - z intraku, dobrých 20 rokov dozadu. Ten casto priniesol nieco na vylepsenie izby: sprchova ruzica - z plavarne, bambusove rolety - z bytu od tety, kde bol pomahat upratovat, vseliake kohutiky z vodovodov, tych mi ukazoval hned niekolko v krabici, slahacka v spreji - z nejakeho baru... On o sebe vedel ze je kleptoman, nemohol si pomoct, ked sa mu zdalo, ze on danu vec potrebuje a ten druhy ju naplno nevyuziva. Hoci aj on trebars na tie kohutiky vodovodne vyuzitie nemal... pochadzal z rodiny, ktora trpela velkou nudzou, zili vo velmi zaostalych podmienkach na tu dobu, takze tak u neho kleptomania vznikla. Tu je clanok: http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...

@daneso ďakujem za reakcie, človek by neveril, ako dokáže jedna hlúpa poznámka pokaziť človeku nie jeden deň, prakticky to v hlave stále riešim, čo by bolo najlepšie spraviť. Z reakcie učiteľky je jasné, na koho strane je, ani si neoverila tú tiesňovú linku... a mňa postavila do roly, že moje dieťa mi klame a mám si to s ním poriešiť. Ale my si nemyslíme, že v tomto klame, on nie je zlý, ani zákerný a napadla ma ešte aj taká vec, ak by niekto chcel niečo niekomu ukradnúť, určite to nebude držať v ruke a vytáčať ešte nejaké hovory, ale schová si to, nie?