icon

Ako znížiť stres dieťaťa pred tabuľou?

9. okt 2025

Ahojte, dcera chodí do 6.rocnika a má extrémny strach-až sa trasie pred tabuľou, krieda jej padá z ruky..v súkromí a pred kamoškami je veselá, plna energie..minuly rok mala same 1, ale teraz začala dostavať 3,4 a teda som jej ‘kricala’, že nech sa venuje učeniu a nie len ‘zabave’ s kamoškami. Ona sa aj učí, ale výsledky sú zle.Cize je možné, že za ten stres mozem ja??..začala som jej pomáhať s učením, preskúšam ju a vie to..ako jej pomôcť so stresom pred tabuľou! Keď píšu písomky,zevraj nemá stres,ale aj tak dostane zle známky..

pribinak
9. okt 2025

Boji sa nejakej konkretnej učiteľky? Alwbo sa jej to stáva na akejkoľvek hodine?
Kričaním si jej teda nepomohla

Asi by som kontaktovala školskú psychologicku, aby ráno pred vyučovaním urobila s dcérou dýchacie cvičenia na uvoľnenie a ak sa boji nejakej konkretnej učiteľky aby ju nejaký čas neskusala pred tabuľou

autor
9. okt 2025
@pribinak

Boji sa nejakej konkretnej učiteľky? Alwbo sa jej to stáva na akejkoľvek hodine?
Kričaním si jej teda nepomohla

Asi by som kontaktovala školskú psychologicku, aby ráno pred vyučovaním urobila s dcérou dýchacie cvičenia na uvoľnenie a ak sa boji nejakej konkretnej učiteľky aby ju nejaký čas neskusala pred tabuľou

@pribinak boji sa najviac 2 učiteliek..úplne je v strese pred tabuľou..ale ona má strach z učiteľov keď kričia..všetko si berie osobne. Syn chodí tiež na tu školu a on jej už vysvetľoval, že nech si to nevšíma..z jedného predmetu má 1 aj tak sa trasie pred tou učiteľkou ( učí ich aj iný predmet).Budú mat zdruzenie, porozprávam sa s triednou..jej sa boji najviac myslim, ale nechcem aby na nej potom sedela..

madeincssr
9. okt 2025

@anonym_autor netrvat na dobrych znamkach? Uvolnit sa a skusit to uvolnenie preniest aj na nu? Ked nejde o zivot/zdravie, ide o ...

pribinak
9. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak boji sa najviac 2 učiteliek..úplne je v strese pred tabuľou..ale ona má strach z učiteľov keď kričia..všetko si berie osobne. Syn chodí tiež na tu školu a on jej už vysvetľoval, že nech si to nevšíma..z jedného predmetu má 1 aj tak sa trasie pred tou učiteľkou ( učí ich aj iný predmet).Budú mat zdruzenie, porozprávam sa s triednou..jej sa boji najviac myslim, ale nechcem aby na nej potom sedela..

@anonym_autor išla by som za psychologickú, nech ju naučí trosku zrelaxovať predýchať stres

autor
9. okt 2025
@madeincssr

@anonym_autor netrvat na dobrych znamkach? Uvolnit sa a skusit to uvolnenie preniest aj na nu? Ked nejde o zivot/zdravie, ide o ...

@madeincssr áno, známky sú posledné, má com si zakladám..ale kričala som a zahrnula do toho ucenie, známky..a už ti nevratim spat..ona vie, že netolerujeme len lenivost..

autor
9. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor išla by som za psychologickú, nech ju naučí trosku zrelaxovať predýchať stres

@pribinak skúsim to s ňou poriesit..ona sa trasie pred tabuľou od začiatku roku a to som neriesila ešte jej známky a ucenie..ale podotkla vcera, že jej budem kričať kvôli známkam ..inak mna sa nebojí, mame zdravý -normálny vztah, len asi som to prehnala s tým kričaním kvôli známkam a učeniu

anonym_b2ce2e
9. okt 2025

Ja som bola tiez vzdy tremistka, a som vlastne aj dodnes a mam problem s prednasanim pred viacerymi ludmi. Myslim, ze moj siestak tiez. Nastastie to na znamkach nie je vidno, ale vidim to na nom, ako mi hovori domace ulohy, basnicky - nevie stat v klude a povedat naucene, kolise sa, skrabka ... Ja ho prave preto nutim hovorit mi tie domace ulohy, nech si to doma precvicuje, hovorit nahlas. Niekedy hram aj blbu, ze neviem, o com rozprava, nech mi to rozvinie, akoby mi to vysvetloval on ako ucitel a ja ako ziak.
Skuste pripadne vyskusat nieco podobne aj s tou tabulou, nalepte niekam papier a nech skusi pred vami odprezentovat tie veci, vypocty (matika) a pod. - ked ma strach aj pred vami, tak to mozno takto postupne prekona?

simca06022011
9. okt 2025

To ze si kricala neodcinis a podla mna za to ta trema pred tabulov nie je. Treba s kludom si pohovorit, ze nech si nerobi stres este viac ak sa boji ze dostane zlu znamku. AK ma stres z uciteliek a ich pristup je neprimerany, treba sa porozpravat s triednou, mozno skolskym poradcom ak maju, a s dcerou tiez predtym co sqa zmenilo v skole tento rok, ze sa takto vytremuje pred tabulou. Ci tam nie su nejake posmesky, sikana.. ci od deti alebo ucitelov.
Trocu sebavedomia jej dodat, nech sa skusi ucit nahlas a rozpravat si to potom. Ja som tiez mala stresy aj na strednej, a aj na vysokej, na to si clovek proste musi nejak zvyknut. Nie sme vsetci hviezdy prezentacii a takychto skusani 🙂) ale to neznamena, ze napr. z pisomiek dostane zlu znamku.

madeincssr
9. okt 2025
@simca06022011

To ze si kricala neodcinis a podla mna za to ta trema pred tabulov nie je. Treba s kludom si pohovorit, ze nech si nerobi stres este viac ak sa boji ze dostane zlu znamku. AK ma stres z uciteliek a ich pristup je neprimerany, treba sa porozpravat s triednou, mozno skolskym poradcom ak maju, a s dcerou tiez predtym co sqa zmenilo v skole tento rok, ze sa takto vytremuje pred tabulou. Ci tam nie su nejake posmesky, sikana.. ci od deti alebo ucitelov.
Trocu sebavedomia jej dodat, nech sa skusi ucit nahlas a rozpravat si to potom. Ja som tiez mala stresy aj na strednej, a aj na vysokej, na to si clovek proste musi nejak zvyknut. Nie sme vsetci hviezdy prezentacii a takychto skusani 🙂) ale to neznamena, ze napr. z pisomiek dostane zlu znamku.

@simca06022011 presne tak. Ja som mal z predtabulovania priam fobiu, ale pri pisomkach (ked nadomnou nestala ucitelka/ucitel) som to zvladal dobre. A nie, nebolo to podvadzanim. Kazdy sme nejaky a celkom zmenit (zvyknut si uplne) sa to nie vsetkym podari.

scorpionflower1
9. okt 2025

@anonym_autor nie je to jej vina, toto vytahovanie pred tabulu je cele na nic. Ja som ucitelka na strednej a pokail je to mozne, tak to nerobim. Aj aj som sa bala v tomto veku.
Ucitelia nemaju co hulakat.

anonym_a6d188
9. okt 2025

@anonym_autor skus sa pozhovárať aj s ucitelkami. Ak su normalne,tak sa budu snazit pomoct ti aj dietatu. Ja deti nevyvolavam pred tabulu, ak povedia, ze nechcu. Skusam ich potom z prvej lavice ,ked ostatnym zadam ulohu. Zas netreba deti silou mocou trapit.

madeincssr
9. okt 2025
@anonym_a6d188

@anonym_autor skus sa pozhovárať aj s ucitelkami. Ak su normalne,tak sa budu snazit pomoct ti aj dietatu. Ja deti nevyvolavam pred tabulu, ak povedia, ze nechcu. Skusam ich potom z prvej lavice ,ked ostatnym zadam ulohu. Zas netreba deti silou mocou trapit.

@anonym_a6d188 presne tak, spolocnost potrebuje aj tych vodcov, recnikov, prezentatorov, manazerov ludi, ale vsetci nimi nemusia (a nechcu) byt. Potrebujeme aj tych "neextrovertnych" ITckarov, vedcov, technikov, individualnych umelcov... a kopu dalsich.

autor
9. okt 2025
@anonym_b2ce2e

Ja som bola tiez vzdy tremistka, a som vlastne aj dodnes a mam problem s prednasanim pred viacerymi ludmi. Myslim, ze moj siestak tiez. Nastastie to na znamkach nie je vidno, ale vidim to na nom, ako mi hovori domace ulohy, basnicky - nevie stat v klude a povedat naucene, kolise sa, skrabka ... Ja ho prave preto nutim hovorit mi tie domace ulohy, nech si to doma precvicuje, hovorit nahlas. Niekedy hram aj blbu, ze neviem, o com rozprava, nech mi to rozvinie, akoby mi to vysvetloval on ako ucitel a ja ako ziak.
Skuste pripadne vyskusat nieco podobne aj s tou tabulou, nalepte niekam papier a nech skusi pred vami odprezentovat tie veci, vypocty (matika) a pod. - ked ma strach aj pred vami, tak to mozno takto postupne prekona?

@anonym_b2ce2e dakujem, vyskusame..len ona predomnou nemá strach..ešte je v obdobi puberty, ona má niekedy aj ignoruje 😬..

slovakboy
9. okt 2025

@anonym_autor ja som sa tak bál kričiacich učiteliek a doteraz mám strach aj odpor k ľuďom čo sú v komunikácii agresívni. Hluční. Moja mana v útlom detstve na nás veľmi kričala ale že hrozne. Vtedy sa myslelo že do 3 rokov si dieťa nič nepamätá a dá sa vydrezúrovať. Potom sa všetci čudovali akí sme boli poslušní všade. Zmenila sa keď sme boli na zakladke a definitívne keď sme boli v puberte. Ale už to bolo neskoro. Dá sa s tým pracovať aj mi to šlo paradoxne niekedy je dobré sa stresu vystavit ale až keď je človek v pohode a postupne. Nekričala si na ňu keď bola menšia? Môj jeden z bratov úplne prepadol všetkým ktorí kričia. Boji sa ich ale hrozne obdivuje. Ja nie. Aspoň toto mám vyjasnené. Bojím sa ich ale nenávidím a vyhýbam sa im oblúkom. Nie je to ale najlepšie riešenie lebo sa tak človek vyhýba konfliktom.

anonym_b2ce2e
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b2ce2e dakujem, vyskusame..len ona predomnou nemá strach..ešte je v obdobi puberty, ona má niekedy aj ignoruje 😬..

@anonym_autor tak moj syn asi este nie je uplne v tej puberte :D, mna este nastastie neignoruje a nakolko sme vychytali covid v prvaku a v druhaku, aj prestup na druhu skolu, tak som sa s nim ucila ja doma naviac aj najviac, tak ma este respektuje :D
(ale vies, ze v tom veku su obrovke rozdiely medzi chlapcami a dievcatami 🙂 )
My sme vcera mali akurat taky pripad, ze mali spravit projekt a porozpravat o nom, ucitelka sa aj pytala nejake otazky. Dosiel domov s tym, ze dostal jednotku a ze bolo super, ze mi to doma predniesol, ze som sa tiez pytala rozne veci a precvicovali sme si to.

Ale neviem, ci je za tym problemom u vas trema , alebo ci sa jej aj nestalo, ze sa jej ostatni pre nieco vysmievali a preto ma uz strach pred tou tabulou, ked to predtym nemala?
A pripadne sa s nou rozpravat o tych uciteloch vo vseobecnosti, ze su typy, ktori sa snazia vydobit si pozornost pubertakov/deti krikom, zvysenim hlasu a mozno to ani nie je adresovane priamo len na nu a ze sa ich nema preco bat ....

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
dory11
10. okt 2025

@anonym_autor tiež mi robil problém do povedať pred tabuľou skúšali sme to stále na koniec sme to robili tak že mám skúšali mimo vyučovanie ( ale mala som na to papier alebo som požadovala písomne skúšanie hlavne z cudzích jazykov (anglický a nemecký jazyk)a nebol stým problem časom som nemal problém odpovedať pri tabuli ale nie z každého predmetu napríklad cudzie jazyky som vždy mala možnosť skúsiť si známku opraviť mimo vyučovanie.

Ako to bolo minuli rok nemala stým problém ?

autor
11. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

Dakujem, len teda tam asi už nebude len problém pred tabuľou,ale aj písomky..tam sa nestrasie, ale asi nerozmýšľa..učila som sa s ňou..srandovsli sme,odpovedala do mikrofónu..vedela to všetko-poucky a jediná z triedy bum 4..ďalšie písomky 3..a povedala, že keď to učitelia hovoria pred celou triedou, aké má kto známky, že sa hanbi..veľmi plakala, že nech idem s ňou ku nejakej psychologické, že ona tomu nechápe,prečo má take známky..
@dory11 dakujem, vôbec, len sa bala ‘kriku’ niektorých učiteľov.Ale spominala, že viac deti sa boji niektorých učiteľov.Mala samé 1..ani som sa jej nevenovala.
@malinkajozka ona je doma plna elanu, bez strachu..povie všetko.Mam pocit, že chce byt stále ta dobrá žiacka a keď začala chytať 3,4, tak si možno uvedomuje, že sa zhorsila a väčšinou je to ona z tej triedy..oni sú celkovo silný a dobrý ročník. Neviem, ako jej mám pomôcť..mala ‘sen’ ísť na gymnazium s kamoskou (detsky sen) a teraz sa jej to všetko rúca.Nikto na ňu netlačí, snažím sa jej teraz pomôcť s učením ,ale ani to nefunguje..myslela som, že má ťažší start v škole po prázdninách, ale ten stres a známky poukazujú na niečo iné.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
12. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka dakujem, písomky jej nedaju domov,učitelia si ich nechávajú..zdruzenie ešte nebolo,ale mám v plane si to vyžiadať.Uvidime ako pôjde další týždeň.