icon

Ako zvládať malého rebela v školskom veku?

12. aug 2025

Má doma niekto malého rebela? Myslím 7-8-9 ročného. Nakupujeme školské pomôcky a nič nie je dobré, má vlastné zásady a to aj v obliekaní.
Ako riešite takéto deti? Proste on je šikovný, v ZŠ úspešný, ale má vlastné zásady, v jeho veku názory, čo by bežne takéto dieťa nemalo mať - napr. politika.

sissy27
12. aug 2025

@anonym_autor sú veci v ktorých ustúpim, resp. urobím kompromis, a sú veci, kade vlak nejde. 7-9 ročný je stále dieťa, tak zásady nech má, ale nie aby ma s tým šikanoval. O tom, či sú školské pomôcky "dosť dobré" nerozhoduje on, ale nakupuješ podľa zoznamu od učiteľky a podľa svojich finančných možností. To isté čo sa týka obliekania - môže sa hádzať o zem, že chce také onaké, obliekať sa bude primerane príležitosti a rodičovskej peňaženke. Takže nebude chodiť do školy vo vyťahaných špinavých teplákoch, oblečie si slušné čisté veci. A hrať futbal tiež nepôjde v nových nohaviciach, pekne si dá tie tepláky, ktoré sa nehodia do školy a môže ísť. Nejak takto som to riešila ja.

rozculena
12. aug 2025

politika?

sticker
kacena4
12. aug 2025

no v prvom rade mu nastavit pravidla a nie aby si dieta vyberalo ze toto ano a toto nie... ked nieco potrebuje tak sa to kupi ci uz v ruzovej alebo zelenej farbe

januska12323
12. aug 2025

Aké zásady môže mať pri kupovaní pomôcok? Chceš tieto alebo tieto, nevyberieš vyberiem ja. Potrebuje nové nohavice? Tu máš na výber jedny si zober inak beriem ja alebo budeš chodiť v slipoch. Keď ti bude skákať po hlave teraz neviem čo spravíš v puberte. A čo s tým má politika? Tej ešte nemôže rozumieť.

liusa82
12. aug 2025

ja som bola takáto od decka a som aj doteraz a nepomohli si naši teda ničím 😀😁 na všetko som mala vlastný názor,svoju hlavu,neposlúchala som prikazy ktoré mne sa zdali divné alebo som vyhodnotila že mi nič nedajú..čo narobíš povaha.Ale bude to mať v živote ťažké ak sa trošku neokreše,neprispôsobí to viem podla seba

sissy27
12. aug 2025
@liusa82

ja som bola takáto od decka a som aj doteraz a nepomohli si naši teda ničím 😀😁 na všetko som mala vlastný názor,svoju hlavu,neposlúchala som prikazy ktoré mne sa zdali divné alebo som vyhodnotila že mi nič nedajú..čo narobíš povaha.Ale bude to mať v živote ťažké ak sa trošku neokreše,neprispôsobí to viem podla seba

@liusa82 čo myslíš tým "nepomohli" ? dostala si všetko, čo si si zmyslela?

liusa82
12. aug 2025

@sissy27 no že nepomohli si naši s tou mojou povahou tvrdohlavou aj tak som si spravila čo som chcela a uznala za vhodné .Síce som jedináčik aj mi naši dopriali to je jasné ale tak to nebolo rozmaznanosťou.Zas nie som rozmaznaná.To si nemyslím.Ale aj nie vedeli povedať ak bolo treba

caroline_
12. aug 2025
@liusa82

@sissy27 no že nepomohli si naši s tou mojou povahou tvrdohlavou aj tak som si spravila čo som chcela a uznala za vhodné .Síce som jedináčik aj mi naši dopriali to je jasné ale tak to nebolo rozmaznanosťou.Zas nie som rozmaznaná.To si nemyslím.Ale aj nie vedeli povedať ak bolo treba

@liusa82 ja som bola taka ista a doteraz nerozumiem mojej mame ked si spatne rozpamatam aky mala problem s tym ze som sa chcela obliekat podla seba, uz som tie veci mala nakupene od nej a boli aj primerane pocasiu,stale bol problem

tiika
12. aug 2025

@anonym_autor Neplati, že nič nie je dobre. Nie je to dobre z nejakého dôvodu. Aké sú tie dôvody a zásady, ktoré ma?
Nemám problém si tieto veci ani od dieťaťa vypočuť a zaujímať sa o to, čo by chcelo, čo si predstavuje. Snažiť sa vyber prispôsobiť.

Avšak samotný nákup pomôcok, oblečenia závisí od konkrétnych možnosti, od toho aká je ponuka, koľko čo stoji a pod. Väčšinou sa vieme dohodnúť, spraviť nejaký kompromis. Pokial sa to nedarí, posledné slovo, rozhodnutie ako i zodpovednost su na mne.

siska53
12. aug 2025

@anonym_autor Daj mu na vyber z dvoch moznosti. A nech si vyberie. Ak nie, vyberies ty a hotovo. Ak su veci, na ktorych ti nezalezi, tie nech si vyberie on.

marsmykkok
12. aug 2025

Neviem no, ja som v podstate bola rovnaké dieťa čo malo svoj názor (aj na politiku), vyspelé až príliš, jedináčik, ale teda práve preto že som bola rozumná nebol so mnou problém v takom veku. Proste ak sa mi páčil medvedík a mama povedala, že mi ho kúpi, ale až o 3 týždne po výplate bola som s tým ok, na bicykel som čakala veľmi dlho a počkala som, napríklad mi mama kúpila nejaké veci naviac ako voňavú gumu alebo tak, ale zase pamätám si že som chcela trojposchodový peračník a to jej asi prišlo veľa peňazí, tak mi dala na výber len z tých jednoposchodových a vybrala som si. Teda ak je rozumný nevidím dôvod prečo by nemal chápať že niečo je moc drahé alebo zbytočné alebo nevhodné. Ak s tebou bojuje a presadzuje len svoje je to len jeho panovačnosť alebo že sa cíti že je nad tebou. Teda je na tebe či budeš povoľovať alebo proste dáš ultimátum, že napríklad budete vyberať spolu, ty dáš možnosti a on vyberie čo sa mu najviac páči alebo mu vyberieš ty sama čo uznáš za vhodné a nezasiahne do výberu vôbec.

mikadooo
12. aug 2025

@anonym_autor ťažko. Mám rôzne stratégie. Napr.: Musí mať pocit, že "vyhral". Niekedy treba ísť na to systémom, že poviem, že čierne je biele a on si vyháda, že nie, je to biele a ja mu kvázi ustúpim, a je kľud. Alebo do nemlátom vysvetľovať, byť milá ako anjelik, aj keď on je ako čert, tváriť sa ako ho chápem, atď, no hotová panenka Mária zo mňa. Tak vtedy vie tiež niekedy ustúpiť, akurát táto stratégia chce nastavenie v buddha móde. A niekedy proste neberiem ohľady a vtedy je to s revom, jak keby som ho z kože drala (napr. sprchovanie večer, keď on stále zdržiava, lebo musí ešte zaparkovať autíčko a potom musí ešte sa ísť porozprávať z tatom a potom musí ešte sa prejsť do kuchyne, a potom musí ešte xy iných veci urobiť, len aby nešiel do vane). O politike sa doma bavíme minimálne, správy len tie krátke z rádia, takže vôbec netuší kto je kto. Pár dní dozadu sa hral s kamiónom, že Pelegrína ide do rakúska a baby sa na tom smiali a pýtali sa ho, že kto je Pelegrína, tak vedel, že to je nejaký človek, ale to bolo tak všetko.

elzena2
12. aug 2025
@caroline_

@liusa82 ja som bola taka ista a doteraz nerozumiem mojej mame ked si spatne rozpamatam aky mala problem s tym ze som sa chcela obliekat podla seba, uz som tie veci mala nakupene od nej a boli aj primerane pocasiu,stale bol problem

@caroline_ možno chcela to oblečenie ušetriť na špeciálne príležitosti. Alebo bolo nepraktické a vedela, že sa musíš na telesnú rýchlo prezliecť, tak nechcela dovoliť niečo s veľa gombíkmi.

anonym_d3751a
13. aug 2025
@mikadooo

@anonym_autor ťažko. Mám rôzne stratégie. Napr.: Musí mať pocit, že "vyhral". Niekedy treba ísť na to systémom, že poviem, že čierne je biele a on si vyháda, že nie, je to biele a ja mu kvázi ustúpim, a je kľud. Alebo do nemlátom vysvetľovať, byť milá ako anjelik, aj keď on je ako čert, tváriť sa ako ho chápem, atď, no hotová panenka Mária zo mňa. Tak vtedy vie tiež niekedy ustúpiť, akurát táto stratégia chce nastavenie v buddha móde. A niekedy proste neberiem ohľady a vtedy je to s revom, jak keby som ho z kože drala (napr. sprchovanie večer, keď on stále zdržiava, lebo musí ešte zaparkovať autíčko a potom musí ešte sa ísť porozprávať z tatom a potom musí ešte sa prejsť do kuchyne, a potom musí ešte xy iných veci urobiť, len aby nešiel do vane). O politike sa doma bavíme minimálne, správy len tie krátke z rádia, takže vôbec netuší kto je kto. Pár dní dozadu sa hral s kamiónom, že Pelegrína ide do rakúska a baby sa na tom smiali a pýtali sa ho, že kto je Pelegrína, tak vedel, že to je nejaký človek, ale to bolo tak všetko.

@anonym_autor dala by som mu najavo, že ja mám tiež svoje zásady a kým to bude hradené s mojich financií, tak sa môže zdúvať kľoko chce. Takú ešte nehrali, aby mi 7-8-9 ročný frkan skákal po hlave. Čo sa týka oblečenia, ak je to vhodné, pre moju peňaženku prijateľné, nechám ho vybrať . Ak by skákal, že chce niečo iné, smola. Chýbajú pravidlá, mali byť stanovené už dávno. A kľudne môžete diskutovať o politike, nechápem, na čo si to tu vôbec spomenula, deti oredsa zaujíma všetko.
@mikadooo tak takúto hru by sm s dieťaťom nikdy nehrala, Pre jeho dobro. Aj ostatní členovia domácnosti majú svoje nároky a potreby, nie je stredom vesmíru. Musí mať pocit, že vyhral. No nemusí a čím skôr sa s tým stotožní, tým lepšie pre jeho život. Lebo tam nebude vždy vyhrávať

mikadooo
13. aug 2025
@anonym_d3751a

@anonym_autor dala by som mu najavo, že ja mám tiež svoje zásady a kým to bude hradené s mojich financií, tak sa môže zdúvať kľoko chce. Takú ešte nehrali, aby mi 7-8-9 ročný frkan skákal po hlave. Čo sa týka oblečenia, ak je to vhodné, pre moju peňaženku prijateľné, nechám ho vybrať . Ak by skákal, že chce niečo iné, smola. Chýbajú pravidlá, mali byť stanovené už dávno. A kľudne môžete diskutovať o politike, nechápem, na čo si to tu vôbec spomenula, deti oredsa zaujíma všetko.
@mikadooo tak takúto hru by sm s dieťaťom nikdy nehrala, Pre jeho dobro. Aj ostatní členovia domácnosti majú svoje nároky a potreby, nie je stredom vesmíru. Musí mať pocit, že vyhral. No nemusí a čím skôr sa s tým stotožní, tým lepšie pre jeho život. Lebo tam nebude vždy vyhrávať

@anonym_d3751a hehe, neboj sa, to, že nemusí, sme skúšali tých 6 rokov predtým 😁. Písala som stratégie, ktoré fungujú, nie tie, ktoré nefungujú moja. Asi nemáš dieťa, ktoré má hodinové hysáky, lebo nie je po jeho.

anonym_d3751a
13. aug 2025
@mikadooo

@anonym_d3751a hehe, neboj sa, to, že nemusí, sme skúšali tých 6 rokov predtým 😁. Písala som stratégie, ktoré fungujú, nie tie, ktoré nefungujú moja. Asi nemáš dieťa, ktoré má hodinové hysáky, lebo nie je po jeho.

@mikadooo mýliš sa, s takými deťmi, deťmi, nie dieťaťom mám bohaté skúsenosti 🙂, preto som to napísala

mikadooo
13. aug 2025
@anonym_d3751a

@mikadooo mýliš sa, s takými deťmi, deťmi, nie dieťaťom mám bohaté skúsenosti 🙂, preto som to napísala

@anonym_d3751a no tak s mojím nemáš🤷. Jedine so svojimi

jesenzima
13. aug 2025

@anonym_autor moje dieťa môže mať akékoľvek zásady, čo sa týka školských pomôcok- nevyjednavam, kúpim čo treba .. čo sa týka oblečenia, môže si vybrať, čo sa jej páči, v určitej cenovej hladine, zatiaľ sme sa vždy dohodli. A čo sa týka rozmarov typu "majú všetci" "môžu všetci", tak tam vysvetlím, prečo ona bude "jediná iná"...

elzena2
13. aug 2025
@jesenzima

@anonym_autor moje dieťa môže mať akékoľvek zásady, čo sa týka školských pomôcok- nevyjednavam, kúpim čo treba .. čo sa týka oblečenia, môže si vybrať, čo sa jej páči, v určitej cenovej hladine, zatiaľ sme sa vždy dohodli. A čo sa týka rozmarov typu "majú všetci" "môžu všetci", tak tam vysvetlím, prečo ona bude "jediná iná"...

@jesenzima takže napr. kupis neprakticky peracnik, len preto, že ma Stitch alebo Minecraft? Alebo argumentujes, nech si kupi skaredsi (v jeho ociach), ale taky, ktory mu dlhsie vydrzi? Ak by stali rovnako.

jesenzima
13. aug 2025
@elzena2

@jesenzima takže napr. kupis neprakticky peracnik, len preto, že ma Stitch alebo Minecraft? Alebo argumentujes, nech si kupi skaredsi (v jeho ociach), ale taky, ktory mu dlhsie vydrzi? Ak by stali rovnako.

@elzena2 nekúpim nepraktický,len kvôli obrázku. kúpim prakticky a áno, v jeho očiach skaredsi.. alebo má možnosť si vybrať iný, ale z tých praktických..

iwesska
13. aug 2025

Politika? Myslis napr.tak,ze on pravicovy volic a vy lavicovi,alebo naopak? 🤣

beata_k
13. aug 2025

@anonym_autor Ak to nie je tak podstatne necham vyber na neho. Ak to je podststne vyberiem ja, ale dohodnem sa s nim, ze potom moze opat vyberat on ( opat nepodstatnu vec). Bojovat nema zmysel a ani nechcem bojovat. Ma svoj nazor a ja tiez. Snazim sa o dohodu. Pretlacit si svoje len preto, ze mam tu moc sa mi nevyplaca. Nenosi to. A ak aj ano tak je okolo toho tolko somrania, ze to aj kona polozi. Ale teda musim povedat, ze vzdorovity je len na mna. Ucitelky sa nestazuju. ( ano, su situacie kedy idem aj cez moc rodica lebo tie situacie su nebezpecne)

A nie, nie je to vychovou. Druhe dieta take nie je. Je to povahou.

sissy27
13. aug 2025
@liusa82

@liusa82 8r dieťa je plne závislé od rodičov, takže to by som sa pozrela, ako "si bude robiť čo chce" 😀 je to len o tom, či rodič povolí alebo nie, to je celé. Samozrejme nepotrebujem si dokazovať autoritu štýlom "lebo som povedala" ale jednoducho 8r sa podriaďovať nebudem. Ako som písala vyššie - sú veci, kde sa dá dohodnúť, nájsť kompromis, alebo naozaj vyjsť dieťaťu v ústrety ale v podstatných veciach ustupovať nebudem.

anonym_823893
13. aug 2025

Nevidim dovod nedovolit mu skolske pomocky, ktore sa mu pacia. Sama som rovnaka, robia mi radost pekne veci, viac ma potom tesi praca. Ano, niekedy su tie pekne pomocky podstatne drahsie, ale mne sa takyto pristup oplatil, deti s vacsou radostou plnili povinnosti, ked si tie veci mohli vybrat same. Pri obleceni trvam na kvalitnych materialoch a prisposobit sa pocasiu, inak, nech nosia, co sa im paci. Nastastie, zatial nevyberali nic vyslovene nevhodne, alebo prilis odhalene.

autor
17. aug 2025

Nie, nebavíme sa o voličoch, ale zasypáva otázkami z politiky a aj si povie názor.
Zväčša okomentuje, že mu ani nemám značkovať veci, on nebude chodiť označený a on jednoducho nebude používať také pomôcky, ako chce ZŠ, lebo on považuje za zbytočnú stratu času písať napr. ceruzkou. Chce všetko Minecraft samozrejme, snažím sa kúpiť, nemám s tým problém, ale nie všetko je kvalita.