Ako zvládnuť kritizovanie vášho dieťaťa od iných?
Dobrý deň,je to už piata vec,čo netaktne mi vytkla ohľadne dieťaťa/8rokov/.Tak,že mi dala najavo,že sa nestarám,alebo že má malý nejaký nepopulárny zvyk...už má naposledy úplne dojala.Nechcem byť konkrétna,nechcem názor na jej správanie,verte tomu,čo píšem.Ako si zachovať duševné zdravie,keď zjavne sedí na mojom dieťati.Nie je to len môj názor.Dakujem a prosím,nespochybňuje,ja som dlho bola chapava a hľadala chybu v nás.
Ja že aké tielko.Vieš nám priblížiť, ako sa niečo "dá vytknút" netaktne a čo konkrétne? Možno pre Teba je netaktné niečo iné ako napr pre mňa. Vôbec si neviem predstaviť, o čom sa tu bavíme.
@enmery tak ak si nezažila...nie je podstatné,čo...píšem,len mi verte,že je to tak ...potrebujem radu v alebo povzbudenie alebo aspoň účasť,že niekto tiež zažil.Konkrétna nebudem,úprimne...verím,že by sa vedela aj spoznať
Je to podstatne. Je rozdiel povedať "váš syn je debil" alebo "nechodí pripravený na hodiny" napr. Ale dobre, nemá to zmysel. Ťažko Ti niekto napíše, že tiež zažil, keď nič viac nenapíšeš. 🙋♀️
Ide o pocity zo situácie a nechcem prepierať okolností,tie už mám prebraté dávno a ak nenapíše,nenapíše.
Povedz jej narovinu, mám pocit, že sedíte na mojom dieťati. Hotovo. Aj keď ťažko radiť, keď ty ani nenapíšeš čo. Áno, sú aj učiteľky ktoré riešia fakt blbosti. Ale sú aj rodičia veľmi nedotkliví.
Povedz jej narovinu všetko a veci sa pohnú.
@ina2405 bude rodičko,mám v pláne ju už upratať,no..popravde...aj mám obavy,že to bude robiť ešte viac
Prides mi trochu emotivne z toho rozhodena, a v takom pripade neodporucam nikoho konfrontovat a upratovat verejne. Neskonci to dobre.
Myslim, ze ucitelka ma k svojmu postoju prepracovane dovody a moze ona argumentaciou upratat teba. Nie je ti to treba pred ostatnymi rodicmi.
Neurobi to dobre meno ani synovi.
Súhlasím, že netreba "upratať" nikoho a už vôbec nie verejne. S takým nastavením sa k ničomu nedôjde. Medzi štyrmi očami by som to riešila, ale nie formou "upratať".
Keď nechceš byt konkrétna tak sa ťažko radi... O koho ide o kamarátku, babku, učiteľku?? Je to asi dosť podstatne...
Je to akoby ja som prišla za tebou s tým ze mam problém prosím porad mi lebo už som v koncoch nevládzem ďalej ale sorry nepoviem ti o co ide len mi prosímta už porad co mam robiť... - dosť blbé si myslím 🤷
@kulumulu123 ide o učiteľku, teraz je zmenený nadpis
no hold mozno ma ucitelka pravdu a ty si ju nevies priznat... a nemas co "upratovat" ucitelku. dieťa sa inak správa doma ked je samé s rodicom pod dohladom a inak v kolektive kde si moze robit co chce ...
Keď je to niečo čo nechceš konkretizovať, tak asi to nejaká banalita nebude a možno kritika na tvoje dieťa je oprávnená. Pravda bude možno niekde uprostred, bohužiaľ to sa naozaj stáva, že učiteľka je "sadne" na jedného žiaka a vyčíta mu veci viacej ako inym.. Ale keď nepovieš konkrétne, fakt ti nemáme na to co iné napísať
Keby si opisala situaciu lepsie, mohla by si sa dockat aj nazoru, nikto ti nemoze povedat nazor na to, lebo nepozna tvoje dieta, my nevieme, čo robí zle, a naopak ani to, čo robi zle ucitel
Ak budeš upratovať verejne a ešte na rodičovskom, môže sa kľudne stat, že sa to otočí proti tebe. Nemyslím to v zlom, mali sme v triede povedzme viac živé dieťa, tiež to riešili na rodičovskom rodičia verejne a to čo im potom naložili ostatní rodičia sa im určite nepočúvalo ľahko- nehovorím, že to bude tvoj prípad, ale ja by som do toho tak radikálne nešla.
Mozno by bolo najlepsie zacat s upratovanim doma😉
Ja som mala pocit ze ucitelka na mne sedi. Prežila som to a mám uZ tu učítelku rada. Ja som toho nazoru ale ze ked uz niekto nieco kritizuje ma dat aj radu ako urobit vec lepsie. Medzi 4 očami sa s kludom porozpravat. Hnevom dosiahnes len to co nechces.
Zažila som, proste sme si nesadli ako ľudia (nikdy sme nemali konflikt, vždy som bola slušná). Štyri roky na pravidelnej báze rodičia chodili do školy a riešili ju. Nakoniec chodila na každú moju ústnu odpoveď riaditeľka, písomky mi kontrolovala iná učiteľka. Hneď ako sa toto začalo diať všetci zistili kde je pravda.
Ona ma hodnotila úplne iným metrom ako ostatných.
@ina2405 tak v prípade učiteľky by som si s nou dohodla stretnutie a snažila sa to vykomunikovat medzi 4 očami nie pred celou triedou. V prípade ze je stazovanie sa dieťaťa opodstatnené tak by som to riešila ďalej. Ale autorka by si mala uvedomiť ze nie všetko čo deti povedia o škole a učiteľoch je vždy úplne tak.. Mam s tým nejaké skúsenosti keď decká dom anakecaju rodičom že písali písomku z niečoho co sa vôbec neučili a nakoniec vysvitne že to tak celkom nie je iba podaktorí na hodinách vôbec nepočúvajú, nerobia si úlohy a potom keď príde písomka zrazu blbá známka tak aby nebolo doma zle tak je na vine učiteľka ktorá na hodinách nič nevysvetluje iba dáva následne písomky a sedí na úbohých deťoch ktoré sú v tom akosi nevinne, rodič sa dovali do školy na vrieska na učiteľku ktorá akosi nechápe co sa vlastne deje... Taky bludný začarovaný kruh s niektorými deckami 🤷🤷🤷
Ale nevravím ze je to autorkin prípad, preto by som sa to snažila vykomunikovat priamo s danou učiteľkou, overila si informácie aj z iného zdroja a potom to riešila alebo neriešila ďalej....
@kulumulu123 súhlas
Zase tu píšete, ako keby každá učiteľka bola špičkový pedagog kríženy s anjelom. Aj medzi učiteľkami sa nájdu aj sibnute, zakomplexovane furie, ktoré by sa v skutočnosti nemali starať ani len o trávnik a nieto este o zdravý vývin detí (v každom povolaní su aj taketo osoby). Obvykle sa upratať nedajú a je jednoduchšie preložiť dieťa na inú školu. Pokiaľ normálny rozhovor, prípadne rozhovor s nadriadeným nepomôže, je to tiez často jediná možnost.
Netaktne vytkla? Akoze povedla nejakym zvlastnym sposobom? Ci povedala na rovinu, bez zbytocnych reci?
Ze sa nestaras, maly ma nejaky nezvyk? Ide o hygienu? Alebo aka oblast aspon.. na spravanie to nevyzera..
Ovplyvňuje ta jeho "vec" ostatnych?
Kazda matka si chrani dieta, ale mozno to dieta robi nieco, co doma bezne pri matke nerobi... Tazko povedať, aj ako by to mohlo byt akceptovane inymi, nielen tou ucitelkou.. kedze nepíšeš detaily, tazko povedať.. skus sa len zamyslieť na druhy pohlad, situaciu, kebyze to robi ci nerobí druhé dieta.. a na rodicovske ist s kludom, normalne riesit problemy, bez utokov, ved vsetci chcete vyriesit situaciu
Zjavne si dostala naloženú pravdu a nevieš to rozdúchať, keďže sa bojíš uviesť pravý dôvod a nechceš to rozoberať hanbíš sa, to znamená, že na tom niečo bude pravdy, sú také mamicky, že nebodaj dačo slušne povedať to nie to nie moje dieťa takže viem si ťa predstaviť, keby sa nehanbíš uvediem konkrétne príklady čo sa stalo
@katulkagajdos tiez som zazil podobnu situaciu, mamicka zvolala rodicko a tam sa zistilo, ze problem je jej dieta a nie tie ostatne... bola z toho prekvapena, ze sa dieta tak sprava (a rozprava doma "trosku" ine veci ako bola realita)
@katulkagajdos tiez som zazil podobnu situaciu, mamicka zvolala rodicko a tam sa zistilo, ze problem je jej dieta a nie tie ostatne... bola z toho prekvapena, ze sa dieta tak sprava (a rozprava doma "trosku" ine veci ako bola realita)
Počkaj si na to rodičko a možno budeš prekvapená čo povedia ostatní rodičia o tvojom dieťati. Nie vždy je chyba na strane ostatných.
Treba sa porozprávať s učiteľkou, ale nie nabehnúť s výsledkom....ale skôr, že chces pochopiť čo sa stalo? Ako vníma tvojho syna ? Čo sa dá spraviť podľa nej, aby sa situácia zlepšila? Ak ti zodpovie na tieto otázky, budeš vedieť presne aky má postoj a či sa dá niečo zmeniť.
Nechaj si čas na rozmyslenie, nic nezatváraj az na ďalšom stretnuti , urob kroky...buď nápravou syna alebo tvrdším rozhovorom s danou učiteľkou, prip. s riaditeľkou...potom už len preloženie. Medzi stretnutiami máš čas na rozhovor so synom, rodičmi, osobou ktorej dôverujes.
Určite ešte pred rodičovským zrealizujte osobné stretnutie, najlepšie s manželom. Ale nereagujte na nič čo povie, len počúvajte a dávajte doplňujúce otázky. Napr. ako to myslíte? Prečo si to myslíte? Aká bola reakcia okolia? Keď budete dávať veľa otázok povie aj to, čo by chcela zatajiť.
Výsledkom stretnutia má byť zber informácií, nie konfrontácia.
..., že sa ty nestaras? ..., že má malý nepopulárny zvyk? Čiže zvyšok triedy má populárny zvyk? Každé dieťa je jedinečné, nemusí mať rovnaký zvyk ako zvyšok triedy...., že sa ty nestaras? V čom? Učení? Obliekaní? No ostáva to len na tebe prekonzultovať to priamo s učiteľkou a jej nadriadeným. Možno v prítomnosti nadriadeného učiteľka zistí, že jej do toho nič nieje, alebo budeš prekvapená o tom, čo vôbec netušís. Určite to rieš, nech tvoje dieťa sa cíti v kolektíve spolužiakov príjemne a rád chodí do školy. Držím ti palce, nech sa to vyrieši k spokojnosti 👍
Ak by sa učiteľka pýtala, že čo s tým budete robiť, treba povedať, že ste radi, že ste mohli získať informácie aj z jej pohľadu a musíte to teraz spracovať a nejak sa pohnúť vpred lebo vám záleží na dieťati. Žiadne sľuby ani vyhrážky!

Ak som písala nezmysly,tak nečítam po sebe,pardon za preklepy.Nemam teraz okuliare.