Ako zvládnuť kritizovanie vášho dieťaťa od iných?
Dobrý deň,je to už piata vec,čo netaktne mi vytkla ohľadne dieťaťa/8rokov/.Tak,že mi dala najavo,že sa nestarám,alebo že má malý nejaký nepopulárny zvyk...už má naposledy úplne dojala.Nechcem byť konkrétna,nechcem názor na jej správanie,verte tomu,čo píšem.Ako si zachovať duševné zdravie,keď zjavne sedí na mojom dieťati.Nie je to len môj názor.Dakujem a prosím,nespochybňuje,ja som dlho bola chapava a hľadala chybu v nás.
Skutočne nie si? Tak potom si si hrkla 3 - 4 panáky na odvahu písať nezmysly?
@mandarinka555 nie,nepijem ani nefetujem.Dokonca aj slušne odpovedám.
Nechcem byť konkrétna a bodka.Som opatrná napriek ánonymite.Tot vsio.
Ale takto ti nikto skutocne nepomoze ani dobre neporadi
Ty si uplne mimo zena,citat sa to neda ani boh nevie co ty od koho chces.
@mamaaja82 len z prečítaní autorkinych komentárov som vydedukovala, že jej problém spočíva v tom, že učiteľka jej dieťa veľa a často napomínať aj za veci, ktoré sa zrejme netýkajú školy a že naznačila netaktne autorke aj to, že je to spôsobené jej výchovou.
Ak je to takto, treba rozlišovať o aké veci ide. Ja mám zase opačný problém, synovia triedna je veľmi tolerantná, dokonca aj zvyšní pedagógovia a potom vzniknú situácie, z ktorých už nevie kade von ani učiteľ, lebo veď to žiakovi dovolil (napr. doberaju sa s jedným učiteľom, stále v rámci slušnosti, ale napriek tomu sa učiteľ cíti urazený, lebo sa na pripomienke môjho syna zasmiala celá trieda)
Vieš, možno to u teba je normálne a ozaj to patrí k veku tvoje dieťaťa, musí sa len rozlíšiť to, že ide o školu a nie domácnosť, respektíve ihrisko. Možno sa tých veci nazbieralo za celý čas už dosť a učiteľovi uz praskli nervy.
Príklad od nás syn je totálny šuňoš a lajdak, pokiaľ mi niečo do toho prišlo a neskontrolovala som ho keď si dával veci do tašky, tak sa pravidelne stávalo, že čosi zabudol. Alebo to len proste nevedel vo svojej taške nájsť...
Dospel do takého štádia, že keď si prvýkrát zabudol kufrík na výtvarnú učiteľka už bola na neho taká naštvaná, že mu dala poznámku ale súhrnnú žiak si vkuse nenosí pomôcky....
Jasne, že on si to zobral, ze mu píše len o tejto jednej konkrétnej hodine a začal sa s ňou "hádať" že to nie je pravda, že si ho s niekým pomýlila a pod....
Nedeje sa to isté u Vás?
Hm, takze niečo dôležité ešte chyba… Ucitelka ma tieto poznámky na adresu dieťaťa (syna?) častejšie než u iných deti. Myslis si teda, že niečo proti nemu ma.. že je za tým niečo viac?Alebo ide skor o spôsob akým sa ona na jeho adresu vyjadruje? A to ta trapi, zranuje? Pripadne ta trapi to, že toto správanie môže ubližovať tvojmu synovi? Alebo je tam ešte niečo iné, čo sa ti nepáči a prečo si robíš starosti?
Mne nevadi, že sa nevyjadrujes konkrétne. Chápem to tak, že chces skor zdieľať skúsenosti s niekym, kto zažil cosi podobne, možno sa v tom lepšie zorientovať a vidiet tvoj problém jasnejšie, pomohlo by i (aspoň) nejaké pochopenie
@tiika no presne,nechcem konkretizovat.Ze som v emócií a zranuje ma to,to máš pravdu.
Teraz už je to dospelak a je veľmi úspešný. Nezlomilo ho to. A chodil aj po vyšetreniach. Dr mu kadejake lieky predpisala, nic sme mu nedavali. To proste bolo kvoli pristupu druhych. A a samozrejme rodicia najhorší... Teraz je premiant v rocniku, robi to co ho bavi a pracuje. Držím palce.
@sashulla skvelé,že syn to v pohode zvladol😊♥️🙂..a dakujem
Synova učiteľka tiež riešila len jeho. Keď sa to nakopilo,povedala som jej,že už budem ignorovať poznámky, aj som urobila poriadok v triede s tými, ktorých sa to týkalo,lebo ona to riešiť nechcela. Chvíľu bol pokoj. Na ďalšom stupni už mal iného učiteľa a waaaw prekvapivo ani jedna poznámka!
Momentálne máme tiež problém v dcerinej triede,už aj tam učiteľky potrebujú stále niečo riešiť, úplne kraviny,zisťovala som si u rodičov a zase waw dcerina chýba to nebola ale učiteľky si nebudú zisťovať druhú stranu, len potrebujú vinníka a tým to končí. Treba si stať za svojím dieťaťom,Vy ho poznáte najlepšie a vznikajú nepríjemnosti len za to lebo oni nemajú údajne v kompetencii si zisťovať všetko. Ale obviňovanie a robiť traumy deťom,to už áno. Držte sa. Bude dobre. Len musíte byť silná a naozaj zvážiť,aké je to Vaše dieťa,či sa mohlo niečo stať,čo rozprávajú alebo nie. A hlavne si to pozistovat aj u rodičov, ak sa to týka viacerých.
Nuž asi by si potrebovala, aby pani ucitelka zmenila spôsob komunikácie, aby uviedla nejaké príklady, popisala veci s ktorými je nespokojná, no zároveň posudzovala tvoje dieťa individuálne, prip. brala do uvahy situáciu doma, ak zazivate nejaké ťažšie obdobie. Kritika je vždy nepríjemná, a je lepšie keď sa podá konštruktívne a nie je mierená osobne. Snazis sa určite najlepšie ako vieš, no pokial by ona mala nejaké rozumne návrhy ako dietatu pomôcť, zrejme by si sa snažila spolupracovať.
Ďakujem všetkým.
Autorka, vidíš že zjavne žiadna z nás nevie čítať pomedzi riadky a absolútne nikto nepochopil o čom to píšeš a tým pádom ani netušíme či sme niečo podobné zažili. 🤷 Prepáč, ale pôsobíš akoby si bola minimálne na nejakých silných oblbovákoch. 😳 Prosím ťa, ty sa len na rodičku nepúšťaj do žiadneho upratovania, lebo budeš sama uprataná učiteľkou len tak zahučí. Rieš to radšej medzi 4 očami a nie pred rodičmi pokiaľ sa nechceš strápniť. Ak máš problém a nechceš napísať o čo ide, skús navštíviť psychológa a poradiť sa s ním. 🤷
@evaachesa to nie..rodičko bude individualne
@evaachesa nie som na ničom
Ok tak aspoň že tak. Rovno to tam preber s učiteľkou. My ti s tým žiaľ nepomôžem keďže netušíme o čo ide.
@letfenixa videla som to na poznámkach a každú jednu som so synom rozoberala. Na základe toho,čo mi povedal, som informovala rodičov ďalších detí a tak som zistila,že to,čo robil môj syn, robili aj ostatní. (Ale pritom úplne banality,nikomu neublizoval, spolu sa chlapci hrali). A pani učiteľka nebola prítomná,pretože dávala poznámky na základe zalovania dievčatiek. Sama mi to povedala do očí.

Veď je to anonymná téma, tak ako do riti máme reagovať, keď ani len netušíme, o čo sa jedná?