Ako zvládnuť nástup do 1. triedy bez znalosti jazyka?
Ahoj,
mate niekto osobnu skusenost s nastupom do 1.rocnika dietata, ktore neovlada jazyk danej krajiny. Dcerka ma prave nastupit do nemeckej ZS(prestahovali sme sa len pred mesiacom). S manzelom sme uz totalne vystresovani, co nastane po nastupe a ci sme jej nesposobili zbytocnu traumu. Na SK sa v kazdom pripade chceme vratit, kedy to nevieme(mozno o rok a dva). Prave som volala s riaditelom nasej SK skoly a povedal mi, ze to bude pre mna velmi narocne zaroven preberat s dcerkou ucivo, ktore beru na ZS na SK a vraj ju mozem vela veci naucit nespravne a pod. nakolko nemam pedagogicke vzdelanie. Bojim sa, ze dcerke ublizim. Prezili ste niekto podobnu situaciu?
Poradil mi aj riesenie formou odkladu, ale toto si nepripustame, nakolko je novembrova a skolu evidentne uz potrebuje, ledva sme vydrzali v skolke posledny rok.
Dakujem..
ahoj ako ucitelka ti mozem poradit len to, ze odklad by nic nevyriesil. Skus v NJ skole dohodnut individualny (alebo aspon miernejsi plan) a doma preberat ucivo po dohode s malou - nie kazdy den, ale povedzme, ze si vyhradite 3 - 4 dni na preberanie SK uciva. Bude to narocne. Prvy rocnik je narocny aj keby bola v SK skole. Najma pre rodicov je to obdobie, ked musi dietatu venovat 100% casu a pomoct mu osvojit si studijne navyky.
@babulina pridavam skusenost ked sme dali dieta syna do kanadskej skoly, nevedel nic vobec len pozdrav. Tiez sme mali strach ako to zvladne, prve 3 dni prisiel zo skoly a povedal ze nechce tam chodit lebo nic nerozumie ani detom, ale potom asi 6 mesiace len nasaval a potom zacal postupne rozumiet, vobec sme ho anglicky neucili nic, dodnes chodi rad do skoly aj ked nerozumie vsetko. Popritom ho ucim kazdu sobotu po slovensky, viac mu ale ide ta slovencina, po slovensky vie citat ale po anglicky sa mu nechce to je ten problem ale co uz v lete ide na skusky na sk, taky je zakon. Deti sa rychlo naucia neboj. Ale je na vas ci ste dali odklad beztak ak budete v zahranici bude sa to musiet ucit tak ci tak, myslim ze cim skor tym lepsie.
@inki Ak ho hned das do skolky - staci poldennej, do septembra bude rozpravat takmer ako rodeny nemec. Myslim, ze odklad skolskej dochadzky nie je az take jednoduche vybavit, to by dieta muselo byt vyvojovo znacne pozadu, aby mu to povolili. Existuju integracne triedy, kde sa vacsi doraz kladie na jazyk, po case, vacsinou uz po jednom roku vedia deti tak dobre rec, ze ich preradia do klasickej skoly. Dieta rocnik nestrati, lebo v integracnej triede sa prebera normalne ucivo, ale s ohladom na neznalost jazyka.

@inki ahoj nedaj žiadny odklad. Čím skôr to prehupnete ty lepšie.
Najskôr bude mimo a za 6 mesiacov bude rozprávať!!!nic neboj