icon

Aký máte názor na pravidlá vstupu do školy?

12. sep 2024

Maminy len ma zaujima vas nazor. Mame prvaka, v prizemi maju satne, teda len skrinky a hala bala, ze prvak vedla stvrtaka atd..Na prvom poschodi ma triedu. Len ide mi o to, ze ani rano ja ako rodic nemozem vstupit do skoly. Mohli sme len prvy tyzden s prvakmi a uz nie. Neprekazalo by mi to, len mi vadi, ze skola, ktoru navstevuje cez 400 deti sa otvara 7:45, o 8h zvoni. Ja ho tam zaveziem asi 7:50, len viete si predstavit, ked o 7:45 otvoria aky tam je natresk deti, najma tych n druhom stupni, ked ich vidim ako chodia, ze jednoducho nedavaju pozor na tych mensich, drgaju do seba. Takto som isla aspon rano po schodoch dole do satne a spat. Na poschodie do triedy uz nie. Keby otvaraju skolu skor, tak zaveziem skor, kym tam nebude tolko deti a nebudu tie satne tak preplnene. Aky mate na to nazor vy, ako matky, najma teda prvakov.

lenkahvh
13. sep 2024

@autorka
"Skusim navrhnut, ci by nemohli otvarat skolu skor aspon o nieco, nevidim problem v tom, ze ja nemozem ist dnu, do satne."

davam ti tak 5% uspesnost
ale skusit treba, ak mas chut

vychadzam len z toho, ako to u nas nebolo mozne, skola do 700 deti a vzdy pekne stoja rano do 7,45 - ako som pisala, desatrocie to tak je, aspon co ja viem a ziadna matka s tym nepohla, mohla sa aj na kolomaž rozliať pred školou, nic sa nezmenilo

faith6
13. sep 2024

Aj môj syn nastúpil do 1 ročníka a mohli sme snimi ísť do šatne a do triedy len prvý týždeň , sú tam otvorene 3 triedy prvákov ,dokonca aj nultý ročník tiež otvárajú vchod o 7.45 ja idem s malým cca 7.50 strašne veľa detí jeden cez druhého sa strka predsta tí naši prváci teraz vyšli zo škôlky a niektorý su maličký vzrastovo tiež syn musí prejsť veľké schody aby sa dostal do triedy, prvý týždeň som aj do triedy chodila zrazu všetko zatrhli ,dnes mal výtvarnú mal doniesť kufrík s vecami plus velikanske výkresy no syn má na sebe tašku školskú plus dáždnik plus ten kufrík no nevedel to odniesť všetko hore sám, vstúpila som do školy hneď ma išli ukamenovat že rodičia majú vstup zakázaný akože som povedala ze ako si ma taky malý prváčik všetko odniesť sám hore? Došla dole učiteľka akurát a zobrala mu to ,rada by som sa aj ráno porozprávala s učiteľkou ako to ide atď malému ale ako keď nechcú púšťať rodičov? Všetko cez edupage riešiť.. áno nech sa učia zodpovednosti ale nemuseli takto ihneď to spraviť nič by sa nestalo keby počkali kým sa tie deti všetko naučia

simca06022011
13. sep 2024

Momentalne je cas rodicovsky zdruzeni, treba si to spisat a pytat sa, navrhnut zmeny. ROvnkao budete volit rodica do rady skoly, treba to rovno tam predostriet. U nas o 7mej otvaraju kniznicu ktora ma iny vchod = mozu tam cakat vsetky deti, ktore dochadzaju, lebo kvoli roznym opatreniam /kovid, bomby../, sa zrusilo otvaranie skoly skor. Dalsia vec je, preco nie je ranny klub, to nechapem celkom... naozaj otvorit velku skolu o 7:45 je neskoro. TO mensi sa ledva stihnu prezut a utekat do skoly, tento rok napr. maju povinne v skole 2x do tyzdna akysi "kruh", kde sa rozpravaju, musia tam byt pred vyucovanim.. PRvy stupen u nas ide dnu skor, druhy az po 7:30. Rovnako skrinky su rozdelene nie hala bala, ale pekne po triedach.
Rano aj z bezpecnostnych dovodov (aj cez prestavky) ma kazda chodba dozor...

simca06022011
13. sep 2024

@lenkahvh mozno keby sa rodicia spojili, pohli by... u nas by to na rade nepreslo, bez riadneho odovodnenia, preco t nie je mozne... nemozu deti vonku hodinu mrznut lebo skola je zamknuta a potom sa napchat dnu 400+ deti za 5minut asi tazko napcha...

lenkahvh
13. sep 2024

@simca06022011 aj u nas su mali do 7,30 - ale autorka pise, ze prichadza 7,50 - cize na jej zvazeni je mozno ozaj dat dieta do druziny alebo s nim prist ovela skor, aby sa vyhlo tej mase
aj v nasej skole su dva bloky pre 1 a 2 stupen, cize male deti sa nemiesaju s velkacmi - ale autorkina skola to asi tak nema
rozhodne treba aspon skusit riesit v skole priamo

krkavcia_mater
13. sep 2024

Dieťa od rodiča môže oddeliť iba súd. To, že akceptujete prikaz školy, ktorá na to nemá právo je vaša vec.
Prečo by som nemohla vstúpiť do budovy, kde mám dieťa. Na zaklade čoho mi škola obmedzuje rodičovské práva?

simca06022011
13. sep 2024

@lenkahvh nepise ci maju nemaju rannu druzinu, ak maju, nevidim ziadny dovod preco by prvy stupen nemohol ist dnu hocikedy. do druziny sa predsa nechodi v urcenu hodinu. Mozno to tam ani nemaju

koniarova
13. sep 2024

@simca06022011 nemôže ísť prvý stupeň hocikedy, lebo by tam musel byť dozor.
Družina je iné,tam si ich preberie učiteľ.

simca06022011
13. sep 2024

@koniarova ak ma skola druzinu, tak samozrejme ze moze, ako sa tie deti dostanu inak do skoly? U nas druzina bola a deti mali volny vstup male do skoly/zvonilo sa, velkacov nepustali.

A samozrejme, skolnik bol dole rano :D

autor
13. sep 2024

@lenkahvh len my chodime 7:50 kvoli tomu, ze naco tam ist skor, ked az 7:45 otvoria. Druhy den sme isli skor, lebo som nevedela, ze to takto otvaraju, tam uz plno deciek, otvorila sa skola a hotovy natresk. Cakali sme este dalej, kym vyjdu po schodoch do budovy skoly, lebo plno deti najma tych velkych uz davno pred 7:45 caka na schodoch pred budovou. Tak kvoli comu mame chodit skor?

koniarova
13. sep 2024

@simca06022011 ale len tie pustia, čo idú do družiny. Iné nie. Kto dohliadal na tie ostatné,čo neboli v družine?.

simca06022011
13. sep 2024

@koniarova jaj sme sa nepochopili, ja to myslim tak, ze to dieta prvy stupen nemusi tam cakat, moze ist do tej druziny predsa neustale.. tam nie je dany cas odkedy dokedy musia prist.

koniarova
13. sep 2024

@simca06022011 tak to áno. To máš pravdu.

akvi
13. sep 2024

Niekedy mam pocit,ze skoly si zbytocne komplikuju zivot nezmyselnymi a dokonca aj protipravnymi zakazmi a prikazmi. Nerozumiem tomu, aky je problem, ak rodic odprevadi dieta. Ucila som v skole, kde rano rodicia chodili s detmi az k triede, tam mi dieta odovzdali a obcas sme si pred triedou pokecali vsetci spolu, aj tym sa predsa buduju vztahy a dobra atmosfera skoly a triedy. Nikomu v zivote nenapadlo, ze by to malo byt inak a to sme boli klasicka statna skola.. Moje dieta bolo v dvoch skolach, jedna sice mensia, okolo 100 deti a druha 250 deti a aj tam sa to dalo, vzdy sme s detmi isli k triede a dialo sa tam presne to, co pisem vyssie, pokecali sme rodicia spolu, ucitelka sa obcas pridala, obcas aj deti, budovali sa pekne vztahy a jediny, komu to vadilo, bola druha skola, s ktorou sme mali spolocny vchod, ale mohli akurat tak suchat nohami a zavidiet nam nase vztahy s ucitelmi aj rodicmi navzajom. Argumenty, ze "ak by to robil kazdy, tak bla bla bla", su uplne scestne, pretoze sa to tyka vylucne mensich deti, uz pre stvrtakov je doprovod rodica trapny a nik ho nevyzaduje, jedna sa skoro vylucne o prve rocniky, obcas druhe a tretie a urcite nie vsetci to takto potrebuju a citia, cize nie, nebudu to robit vsetci a nebude tam este vacsi chaos. Ale vsak, co je jednoduchsie, ako nieco zakazat, ze, miesto toho, aby sa z toho vytazilo to dobre..

luliu
13. sep 2024

@simca06022011 nemôže sa ísť do druziny kedykoľvek. U nás len do 7,15. Ak dieťa príde 7,20 už ho nepustia a musí čakať na 7,40 kedy sa otvára skola

simca06022011
13. sep 2024

@akvi no zaviedli to kvoli bezpecnosti... lebo kto bude kontrolovat kazdeho dospeleho co sa tam prechadza? podla mna prave ako ucitelka by si to mohla chapat...

simca06022011
13. sep 2024

@luliu tak u nas 1-2 rocnik, ked bola mala tak to takto nebolo :D a hlavne u nas maju rozum a skolu neotvoria 15minut pred zvonenim, ked este aj ziadaju od deti aby boli pred zvonenim pripravene v klude na vyucovanie... lietat nevedia bohuzial. Proste 7:30 idu deti dnu a vybavena vec, je tam skolnik, chodby maju ucitelov = strasne namahave, skola so 600 detmi

akvi
13. sep 2024

@simca06022011 to je taky ofajc, ze bezpecnost. Praveze to, ze s mensimi detmi idu rodicia, to je dobre pre bezpecnost, pretoze dozor nevidi naozaj vsetko. Si stala niekedy na dozore v satniach alebo na tej obrovskej vstupnej chodbe?? Ja ano. Je nerealne obsiahnut cely ten priestor. Btw., nik cudzi tam praveze nema sancu, pretoze po tyzdni poznas vsetkych rodicov, co je len a len dobre. Neskutocne zla je prave ta anonymita velkych skol.

30katrusa40
13. sep 2024

Škola to ma riadne blbo riešené decká na 1-4 môžu ísť do šatne a tam čakať keď prídu skorším spojom od 7mej 7:30 ich púšťajú do tried a 7:45 začína vyučovanie. Na 5-9 tiež ale nečakajú v šatni ale idú hneď do tried už od 7. Všade je dozor v šatni aj na chodbách. P

simca06022011
13. sep 2024

@akvi dobre ako vies, ze ked sa tmoli nejaky dospely po skole je to rodic alebo nie je? alebo zlodej, uchyl alebo ktokolvek? Kazdy ucitel pozna rodica kazdeho.. ? no samozrejme :DD A to nehovorim len o otm, ze ku niekomu patri, ale napr. ze nieco zrazu "nezmizne" zo skoly a pod... ja som ok s tym, ze rodicia nepobehuju po skole... na druhej strane, u nas v prvom rocniku bol prave problem dostat dieta z triedy, keby som tam nemohla vybehnut po nu, cakala by som mozno do vecera.. lebo kolkrat vychovaavtelka "zabudla" dieta poslat :DDD alebo tak strazila deti, ze dvihali same telefon a posielali deti iba ked ich napadlo :DDD Ak sa chcem rozpravat s ucitelkou a pod, hocikedy mozem, staci jej zazvonit a pusti ma dnu, alebo sa vopred dohodnem...

akvi
13. sep 2024

@simca06022011 vsak pri vstupe na chodbe je vzdy dozor. A ver mi, ze po tyzdni poznas vsetkych a ak vidim, ze tam niekto len tak vbehol bez dietata, tak ho zastavim. A tiez ak prisiel niekto novy s dietatom, tak som zvykla pristavit dieta a to mi vacsinou hned referovalo, ze to je babka/tetka/krstna atd.. este raz, NIKDY to neboli davy dospleych, vzdy je to zalezitost prvych rocnikov a aj to nie vsetkych deti, takze sa to da ustriehnut. Z mojho pohladu je urcite lepsie, ak mi prvakov nezvalcuju pubertaci pchajuci sa do dveri. Ale ved mne to je vlastne jedno, ja by som nechcela mat dieta v skole, kde by mi nedovolili vojst s nim, pre mna je to zly signal.

ullala
13. sep 2024

Nechapem preco nemozu otvorit skolu od siedmej. K comu je dobre, ze ju otvoria 7:45 a deti stoja vonku? U nas su na stastie normalni a skola je normalne od siedmej otvorena a decka idu do skolskeho klubu a ten, kto pride po 7:45 ide rovno do triedy.

autor
13. sep 2024

Tak maminy informovala som sa na ten skolsky ranny klub, stalo by ma to 30€ mesacne, na co ho tam davat, ked poobede nemusi, no nie? Ale, skolsky klub je v skole, tiez na prizemi, ale deti tam maju chodit bocnym vchodom, ked mozu ist do satni a tried, musia ist tym istym vchodom ako ine deti, cize ani tato moznost to neriesi.

luxus10
13. sep 2024

poznam skoly, o takmer 1000 detoch, kde mozu rodicia prvacikov odprevadit svoje deti az do tried, pomoct im s vyzliekanim, prezuvanim, ci len postat, a to cely skolsky rok, len prvacikovia ale cely rok,...tak kde je problem, ?????

a je to prave preto, aby sa deti nebali, aby do nich nik nesacal, nevrazil a nik ich nesikanoval hned zrana...a triedy aj satne maju na prizemi,nemusia chodit po schodoch, samostatnu cast len prvaci...

takze aj tak sa to da....

ibrunova
13. sep 2024

Skús navrhnúť to, čo som ti písala vyššie.

earlgrey
13. sep 2024

Ja si pamätám ešte keď ja som chodila na základnú školu a to je pekných 30 rokov dozadu...tiež sme všetci čakali pred budovou školy a otvárali ju 7:45...mali sme 15 minút na to, aby sme v tom hufe detí našli šatňu, prezuli sa a utekali do triedy a bola to vážne tlačenica, nenávidela som to. Družina síce bola a určite je aj vo vašej škole, len možno má iný vchod a v určitý čas ten vchod zatvárajú ako to bolo na našej škole...tiež rodičov dnu nepúšťali...

earlgrey
13. sep 2024

Aha už čítam, čo si napísala, že je iný vchod...to som si aj myslela...

luccija
13. sep 2024

To majú veľmi krátky čas na to, aby sa prezliekli, prišli do triedy, vybrali zošity.Spytaj sa na rodičovskom.Este prvakom dať horné skrinky je dobrá hlúposť.Naco má dieťa vstávať tak skoro a chodiť do rannej družiny len, aby sa v kľude prezlieklo?v zime budu naobliekaní bude to trvať dlhšie....
@earlgrey my sme mali každá trieda svoju separe šatňu také železné kumbalky, takže boli iba jedna trieda spolu.7:20 začínalo vyučovanie a od 7.05 sa mohlo vojsť dozor bol iba pri vstupe do školy a na chodbe.Plus prváci boli vždy na spodnom poschodí.

earlgrey
13. sep 2024

@luccija No áno, aj my sme mali také železné klietky 😁 ale vážne otvárali až o 7:45. Upratovačky otvárali ... oni mali služby...a potom na chodbách mali dozor učiteľky...Ja si pamätám, že najhoršie bolo, keď sme mali prvú hodinu telesnú výchovu...kým som sa preborila do šatne a prezula prešlo 10 minút...behom som utekala na druhú stranu školy, jak labirint, aby som sa stíhla prezliecť na telesnú 🙄 ale áno...ako prváci sme síce vchod mali hore...tam sme mali aj šatne...a išli sme dole po 300 schodoch na prízemie do tried....A síce moja mama pracovala na tej škole...a mohla ma tam pustiť skôr, mohla ma pustiť z iného vchodu...ale nechcela som, aby som bola zvýhodňovaná a tým pádom terčom niektorých detí...

janage
13. sep 2024

Autorka škola je malá? Veľká?
V šatniach správne chápem, že dozor nie je, ale na chodbách už je?
A áno rodič nesmie vstúpiť kvôli bezpečnosti deti. Si vezmi školu kde sú 3, 4 prvacke triedy po cca 20 deti. To máš minimálne 60 deti, každý má väčšinou 2 rodičov, niekoho môže nosiť este aj babka či dedko. To máš cca 120 ľudí. Tak ako by si si predstavovala overovať či to je fakt rodič prváka a nie schizofrenik čo si školu vyhliadol lebo hlasy mu povedali. Reálny prípad z Čiech, mladá žena pobodala študenta v šatni ten zomrel, ďalšiu študentku ťažko zranila.
Predtým to urobila v materskej škôlke. Po nariadenom liečení ju uznali za nie nebezpečnú a prepustili.
Školu si vyhliadka bez akejkoľvek väzby na ňu. Nahodne.
Vieš ty koľko psychiatrických pacientov beha po vonku.
Vid včera diskusia pomoc manžel má psychicky týra, lieky nezaberajú, do nemocnice nechce. Predtým len mal depresie a chcel sa zabiť.

30e sa tebe zdá veľa, ale škola by musela zabezpečiť dozor na všetkých chodbách už od tej 7.30, pri saniach tiež, aby zas nedochádzalo k sikane mladších staršími a aj ho zaplatiť. Spotreba elektriny ak rozsvieti pol veľkej školy o 15min. skôr.

Ja by som navrhla toto. Púšťať triedy postupne. Teda 1.2. ročník, potom 3.4. A druhý stupeň, kde sú žiaci už väčší šikovnejší nakoniec. Už to by zabránilo narazovemu vhupnutiu všetkých do dverí a vstupnej chodby.
Bol by ochotný robiť dozor niekto z rodičov? Že by ste sa dohodli, urobili rozpis a mali služby ako pomocný dozor. Niečo ako keď niekto z rodičov ide s triedou a učiteľom na výlet.