icon

Aký máte názor na pravidlá vstupu do školy?

12. sep 2024

Maminy len ma zaujima vas nazor. Mame prvaka, v prizemi maju satne, teda len skrinky a hala bala, ze prvak vedla stvrtaka atd..Na prvom poschodi ma triedu. Len ide mi o to, ze ani rano ja ako rodic nemozem vstupit do skoly. Mohli sme len prvy tyzden s prvakmi a uz nie. Neprekazalo by mi to, len mi vadi, ze skola, ktoru navstevuje cez 400 deti sa otvara 7:45, o 8h zvoni. Ja ho tam zaveziem asi 7:50, len viete si predstavit, ked o 7:45 otvoria aky tam je natresk deti, najma tych n druhom stupni, ked ich vidim ako chodia, ze jednoducho nedavaju pozor na tych mensich, drgaju do seba. Takto som isla aspon rano po schodoch dole do satne a spat. Na poschodie do triedy uz nie. Keby otvaraju skolu skor, tak zaveziem skor, kym tam nebude tolko deti a nebudu tie satne tak preplnene. Aky mate na to nazor vy, ako matky, najma teda prvakov.

ibrunova
13. sep 2024

@janage rodič nemôže robiť dozor v škole, iba učiteľ.

janage
13. sep 2024

@ibrunova to bol len návrh či by to nejako nešlo.

Autorka, keby sa u žiaka stal úraz v triede, nie chodba, nie šatňa do tej 8.00. Že by deti pustili na 7.30 a úraz 7.45 potom by bol zodpovedný kto?
Často tie deti školy púšťajú 7.45,aby nestihli do tej 8.00 nič vyviesť pokiaľ by boli tých 10minut samé v triede.

Takže je to otázka peňazí na dozor, ne/dostatku personálu, bezpečnosti deti voči cudzim.

Ty vidíš len jednu časť a to tlacenicu. Tam si stále myslím, že by sa to dalo tým postupným pustanim deti poriesit.
Proste pustím prvú vlnu, počkám kým vojdú do šatne, potom druhu atď.

U nás napr.prvaci prvý ročník boli sami v triede zriedka väčšinou tam bola triedna s nimi. Pokiaľ išli cez prestávku mimo triedy tak už strážil dozor na dvore, chodbe.

ibrunova
13. sep 2024

@janage jasné, ale inak s tebou súhlasím. Tiež som jej písala, ako to bolo u nás. Najprv púšťali prvý stupeň a o 10 minút druhý stupeň.

sella38
14. sep 2024

@gelifil ucila som v skole,kde mali prvaci triedu hned vedla deviatakov....

sella38
14. sep 2024

Inac mi pride celkom vtipne, ako mnohe pisete, ze skola by musela zaplatit dozor na chodbe od 7.30 😂😂 Pracujem v skole, kde mame 900 ziakov, pravidelne mam dozor na chodbe od 7.30, v jedalni 100x do roka... niekedy mam pocit,ze viac dozorujem ako ucim....

nurielka
14. sep 2024

Moja prváčka od druhého týždňa chodí sama od vrátnice do rannej družiny o šiestej ráno. Proste neskôr ani nemôžem, obidvaja s mužom začíname ráno. Niekedy je tam prvá.. tak myslím, že s kopou deciek kebyže ide a so svojimi spolužiakmi do triedy na ôsmu je balada pre moje uši. Fakt, že toto sú problémy storočia. Že prečo začo načo..

basullinka
14. sep 2024

Ja učím takisto na škole, kde je cez 700 žiakov a máme to podobne. Pri vstupe do školy je vrátnica, rodičia idú dnu len ak majú dohodnuté stretnutie s niektorým pracovníkom, inak nie. Žiaci sa púšťajú o 7.45 a o 8.00 začína prvá hodina. Aby sa predišlo natresku, tak 1 stupeň ma skrinky oproti triede na svojich poschodiach a idu rovno tam. 2 stupeň má šatne na prízemí. Všade su dozory a aj v šatniach.
Na porade sme sa okrem iného zhodli, že v prípade škaredého počasia, mrazu, tak deti, ktoré prídu skôr, pustíme do školy, ale je to na zodpovednosť každého triedneho. Každý triedny vie, odkiaľ má deti a ktoré chodia busom a museli by dlhšie čakať, preto ich aj pustíme dnu, predsa ich tak nenecháme mrznut.

hara_vara
15. sep 2024

je to blbosť ale viem realita je taká bohužiaľ.

jana_eyre_2
15. sep 2024

Ja osobne sa skôr bojím cesty DO školy ako to ako to už je v škole.. cesty plne, či idú bicyklom, autobusom alebo autom - pri každej možnosti je neskutočne veľa rizika, určite väčšieho ako to či ho drgne nejaké staršie dieťa.. aj moji môžu vstúpiť až o 7:45, ale keď je takto hnusne, že prsi, fuci - tak ich pustia k skrinkam.. do tried až od 7:45.. je to kvôli dozoru ktorý môže byť iba na chodbe..

munlkak
15. sep 2024

V našej obrovskej škole cez 700 žiakov, môj drobný prváčik, iba prvý týždeň sme mohli s nimi. Chodí väčšinou do rannej družiny už cca 6:15, čiže nikde nikoho, ak ešte nie je otvorená šatňa , ide si sám po kľúčik, ktorý je zavesený na vyčlenenom mieste na to medzi ostatnými x-klľúčami. Je tam už ranná vychovávatelka ale nie vždy tam, behá medzi šatňou a zbernou triedou . Kupodivu , zvláda to sám bez nejakých ťažkosti. A to je ten typ dieťaťa o ktoré sa bojíš , či bude vedieť trafiť do triedy. Niekedy ak ide s manželom, na 7:40 keď sa otvorí škola pre zvyšok deti , vchádza do školy medzi obrovským húfom deti , tiež sa stane , že sa ktosi strkne a podobne, no musí si zvyknúť. No nie je sám, vchádza tam aj ďalších 80 prvákov . Chcem len povedať, že netreba to v sebe veľmi prežívať , aj keď to človeku príde pre nich ešte také "kruté ", veď nedávno boli pod.nesutalym dozorom v škôlke.Oni sú odolnejší ako.si myslíme, a veľmi rýchlo si zvyknú , hlavne keď vedia , že to musia zvládnuť sami, lebo mamka im už nepomôže. A to sú ďalšie kroky k samostatnosti a budovaniu sebavedomia. Aspoň ten môj drobec sa každým dňom cíti dôležitejšie , keď ho pochválim ako to zvláda.sam 😉

any_soj
15. sep 2024

Celkom nerozumiem, co riesis... Teda co riesis tu. Ak chces ziskat povzbudenie, ze to nie je normalne a mas bojovat o zmenu, tak ano, dobre, ze si napisala. Keby to bolo o mne, vybojovala by som dozor v satni a na schodoch - ak ja ako zakonny zastupca sa mam vzdat dozoru nad svojim malym dietatom, ok, ale musi tam byt zodpovedna osoba, ktora na 6 rocaka bude dozerat, aby ho 15 rocne stado nezvalcovalo. Naco je dozor na chodbach? Tak z toho isteho dovodu musi byt aj v satni, plus aj preto, ze je tam vela ziakov naraz. A za 2. jednoznacne musia otvarat skor. 7:35 aspon, jeden ucitel vzdy nech ma sluzbu odvtedy - ak ostatni zacinaju neskor, ouki, ale kto chce, pride skor, a caka v satni do 7:45 - vtedy uz je dozor aj hore.

emily5551
15. sep 2024

Neboj dieťa to zvládne úplne v pohode, ja mám tiež prváka a už je tam ako doma. Treba si uvedomiť, že takto sa škola zvyšuje bezpečnosť detí, keby mohli rodičia do priestorov školy, tak by mohol prísť do nej hocikto cudzí, a to pri dnešnej situácii (hlásenie bomb...) nie je dobré. U nás sa stalo, že napríklad dieťa šlo na wc a sedel tam cudzí chlap (našťastie neobťažoval dieťa ), ale dieťa malo potom strach v škole vykonať potrebu...

barbie2023
16. sep 2024

Normálna vec , u nás tak tiež funguje škola a deti mi žijú 🤷

simca06022011
16. sep 2024

@emily5551 tak ale zase dieta ma ratat s tym, ze na spolocnych wckach moze stretnut niekoho, kohokolvek
ALe inak jasne, ze po skole nemaju co dospeli len tak behat dnes, je to normalne aj podla mna

ivec16
16. sep 2024

ma dieta nejaky problem so stabilitou ci koordinaciou? ked do neho niekto stuchne hned spadne na zem? pytam sa lebo ja take jedno dieta mam, a v jej pripade by som obavala rovnako ako ty. A mam potom dieta zdrave a myslim si, ze to uplne v pohode zdrave dieta zvladne…

kamatopo
16. sep 2024

To státie aj v zime vonku mi príde už cez čiaru. To v akom krkahaji žijete? To pani riaditeľke nezáleží na zdraví svojich zverencov? Alebo čím menej žiakov tým menej roboty? 🤦S týmto som sa ešte nestretla a určite by som sa proti tomu náležite ohradila. Veď to nie je hádam jediná škola v okolí.

misinka0611
16. sep 2024

Hm, otvárať školu o 7:45 mi príde neskoro. Aký majú na to vlastne dôvod? U nás sa otvára o 7:15.

jumama
16. sep 2024

U nas ma prvy a druhy vstupen zvlast vchod, lebo su v inej casti budovy, inak presne ako u vas, cas otvorenia dveri aj to ze rodicia uz nevodia do budovy - cize trosku to tym malym mozno pomoze, ked nie vsetkych cca750 decak ide jednym vchodom.

luliu
16. sep 2024

@misinka0611 tak 7,45 je určite lepšie ako 7,15 - to je skoro, čo tam tie deti robia 45 minút? To je aj z hľadiska bezpečnosti nie veľmi dobre + učitelia musia mať dozor a teda do prace chodiť príliš skoro. Za mňa nereálne vo veľkých školách

misinka0611
16. sep 2024

@luliu Rodičia musia ísť do práce aj a ranná družina neexistuje tak lepšie ako čakať vonku, hlavne teraz v tejto situacii čo tu máme na západe. Aj dnes fúka ako besné.

barbie2023
16. sep 2024

Podľa mňa tu píšete bludy. Škola má rannú ŠKD ,ktorá sa otvára buď o 6.00 alebo o 6.30 a zatvára o 7.15 alebo 7.30 ak dovtedy dieťa nepríde tak z bezpečnostných a organizacnych dovodov musia deti čakať do 7.45 pred vstupom.

ibrunova
16. sep 2024

Každá škola môže mať začiatok vyučovania inak, aj kvôli spojom dochádzajúcich z dedín napríklad. A vždy keď otvárajú školu, tam musí byť dozor.

@barbie2023 nemusí to tak byť všade, ako je to u vás.

miroslava21
16. sep 2024

Ja mam tiez prvaka, chvalabobu maju osobitne budova 1 stupen a 2stupen ina budova. U nas maju naprv chodbu z ktorej sa ide do prezuvarne, bundy maju pri triede. Chodim s nim do tej chodby, tam ho pockam kym sa vyzuje a rozlucime. Som za to rada, zatial nam nik nevravel ci mozme alebo nemozme chodit s prvakom. Moj je samoststny, ale v dave alebo v novom prostredi potrebuje aspon zo zaciatku ocny kontakt so mnou na uistenie. V prvy tyzden ked bolo treba podonasat plno veci tak som sla s nim do triedy.
Tieto zakazy pre rodicov prvakov nechapem. Ano viem ze bezpecnost, ale urcite sa da najst kompromis. Ved je urcite lepsie ked je dieta citlivejsie ked ma toho rodica pri sebe, ako chodit v strese do skoly. Postupne nechavat dieta ist same, nebude to trvat 2 mesiaca. Ale tyzden je pre niekoho malo.
A to otvaranie skoly, no vpratat celu skolu do 10 minut je podla mna hrozne. 6 rocne deti spolu s 9viatakmi.

minutka
16. sep 2024

Nezorganizovana skola. Riesila by som cez radu skoly alebo ziadovatela. Ved to je nemyslitelne. Ja vozim syna na 7. V rannej druzine sa deti vyhraju, v bezpeci cakaju. Funguje od 6:30. Moj prvak nema problem v satni. Ale ma max pokoj. Sme mala skola

ibrunova
16. sep 2024

@minutka ona rannú družinu nechce riešiť.

autor
16. sep 2024

@minutka poobede do druziny nemusi chodit, a kvoli polhodinke rano tomuto platit mesacne tolko penazi. Ale keby to riesi problem, ale neriesi, nakolko druzina ma vchod inde. Takze potom aj tak idu ako vsetci ostatni aj v tom istom case.

ibrunova
16. sep 2024

ak má družina vchod inde, tak by sa netlačil s ostatnými, ale práveže by šiel iným vchodom dnu, nie? A potom už v budove by šiel s dozorom ku triede, u nás vždy šli pár minút pred tým, ako otvorili hlavný vchod. Ale 30€ kvôli tomu by som tiež neplatila, uvidíš, o pár dní na to aj zabudnete.

autor
16. sep 2024

@ibrunova vchod zboku, ale tadial sa neda prejst do satni, je to oddelene stenou.

barbie2023
16. sep 2024

@ibrunova som učiteľka a veru ešte som sa nestretla s tým,že by bola škola pre deti otvorená len 15min. pred vyučovaním. Niektoré deti dochádzajú z obcí autobusmi a neexistuje,aby v mrazoch či daždi alebo hocikedy čakali aj hodinu pred vchodom.

tratatundra
16. sep 2024

Máme to podobne s tým rozdielom, že na vstup do školy máme 10 minút - 7,45-7,55. Ja logiku nevidím a je to o to viac postavené na hlavu, že ranná družina je sprístupnená od 6,30 do 7,20, takže reálne je tam 25 minútové okno, počas ktorého sa dieťa nedostane do školy. Niektoré veci proste nemajú logiku.