icon

Anglické školstvo

katkanova
22. jan 2013

ahojte, zaujimali by ma vsetky postrehy a skusenosti na tuto temu, ale hlavne skusenosti rodicov starsich deti co uz si tu nejaku tu dobu skoly odkrutili. O co menej sa tu deti naucia oproti slovensku? Je vobec nejaka realna nadej ze dieta skolene tu by sa dostalo na slovensku VS a zvladlo ju? Co si myslite o slovenskych vikendovych skolach? Ma to zmysel, alebo je to zbytocna zataz pre dieta - predsa len – cely tyzden skola a potom zas skola... dakujem za akekolvek prispevky

monikajaco
17. feb 2013

@aliza ahoj ja by som sa ta chcela opytat ako riesit to ze nase slovenske deti musia a to podotykam este raz musia ( co ma privadza do zurivosti) navstevovat aj slovenske skolstvo ... tvoja ma 7 rokov a este si to neriesila ? teda neviem ci maju tvoje deticky slovenske obcianstvo alebo nie ale ak ano tak este si ju neprihlasila do slov skoly na svk ? lebo ja zijem v Irsku tu mame slov. skolu do ktorej ju dam pretoze je to jednoduchsie a nie preto ze chcem jednoduchsie preto ze nemusime lietat domov raz rocne na rozdielove skusky ktore tieto deti musia robit ale moze ich urobit v tej skole tu u nas ... .. zo zakona totiz musis prihlasit dieta aj na slovensku do skoly pretoze ma slov. obcianstvo tak ma povinnost navstevovat slov. skolu ako aj ine deti zijuce na slov. aj ked tam vobec nezijeme .... mna z toho ide slak trafit ... pretoze presne ako si pisala vyssie je to skola ang. kazdy den a este 2x do tyzdna slovenska ktora je inak strasne narocna pretoze to deti moc nezaujima ..nevnimaju slovencinu za taku dolezitu co je logicke ked ju pocuje len od par ludi vo svojom okoli ... tak len som chcela vediet ci si to neako obysla alebo jednoducho ignorovala alebo sa ta to mozno vobec netyka .... dufam ze som to napisala tak ze si ma pochopila co sa vlastne pytam ze nepisem ako tatar ;) ja tiez chcem aby moje deti vedeli pekne po slovensky ale nie za takychto podmienok ...

roxi
17. feb 2013

@aliza veď ak je to celosvetové porovnávanie a robil sa rebríček podľa krajín, tak samozrejme, že to nemôže byť UK monitor. Ja som len písala ako príklad, že ani monitory tu na SK, nie sú smerodatné, ale skutočne, keď si nájdem viac času, tak si to podrobne prečítam, podľa čoho to porovnávali.

aliza
17. feb 2013

@monikajaco ahoj. Ano, dceru mam prihlasenu aj v slovenskej skole v BA. Bola tam minuly rok na jeden den a ze sa dohodneme na skuskach v lete, ale v lete nam to nevyslo, tak im musim napisat a dohodnut sa na toto leto. Vraj staci raz za 2 roky, nie kazdy rok. A tiez mam z toho nervy, kedze na SK sa vratit neplanujeme a momentalne na slovencinu nemame cas , ani nervy 😖. Ja sa ale trhat velmi nebudem, citat by mala vediet, to nie je take tazke a to ostatne, no neviem, fakt vramci moznosti.

monikajaco
17. feb 2013

@aliza no to aj mna tak napadlo ...ze ked uz budeme fakt musiet tak sa nebudem neako extremne anganzavot pretoze ani my sa nechystame vratit tam .... uz som si myslela ze ma potesis a povies neaku tajnu klucku akou si to poriesila 😉

aliza
17. feb 2013

@monikajaco zial, nemam...iba ak zmenu obcianstva 😎

monikajaco
17. feb 2013

@aliza no nase maju aj irske aj slovenske a poviem ti ze aj nad tym sme uz premyslali ze im zrusime slov. obcianstvo .... 😉 uvidime mozno buducnost ukaze ...inak na tej celej veci ma najviac stve to ze sme jediny stat na SVETE kto ma takyto zakon ...nikto to nema ani v cechach ani v polsku ani madary ani nikto len my ..... fakt skvela krajina .... hmmmm

aliza
17. feb 2013

@monikajaco ak maju aj irske, tak by tie skusky robit nemali, ci? mam pocit, ze som take nieco pocula

monikajaco
17. feb 2013

@aliza musia .... je jedno ze maju irske to na veci nic nemeni ... tam je rozhodujuci faktor to ze maju slovenske tiez ...

bambicka
17. feb 2013

@monikajaco @aliza dievcata, tak to som este nepocula...moja mala slecna ma len anglicke obcianstvo, som rozmyslala, ze ked pojdeme v lete domov, ze jej vybavim aj slovenske...ale teraz rozmyslam, ci to mam spravit...

monikajaco
17. feb 2013

@bambicka no tak ak spravis tak dotoho bude spadat aj ona 😒 🙂

katkanova
autor
18. feb 2013

@aliza ucitelky niekedy hovoria ze bol OK, inokedy "crying on & off" a to ja ani len netusim co si pod tym predstavit vzhladom na anglicky pristup k detom ze co ta nezabije to ta posilni 🙂 celkovo uz je to trosku lepsie, odkedy nechodime prec a rutinne chodi do skolky kazdy tyzden tie svoje dva dni. childminderku som napokon aj tak ziadnu nenasla co by sa mi pacila, tak som nas aspon zapisala na cakaciu listinu na inu skolku a potom uvidime - maju tam zvieratka, krasne prostredie a iny pristup tak uvidime - ale aj tak je to asi skor len dufanie ze sa dockame 🙂

akwee
18. feb 2013

@aliza @monikajaco ahojte, len som chcela prispiet k vasej diskusii o nutnosti zapisu dietata do skoly na slovensku, ktore ma dvojite obcianstvo. Tu je skopirovana cast textu z legislativy a aj link:

· Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije.

· Ak však má dieťa dvojité občianstvo, rodič tak urobiť nemusí, pokiaľ navštevuje školu v danom štáte podľa jeho legislatívy.

http://www.dokumentyskoly.tym.sk/zapis2011.pdf

waneska231
18. feb 2013

teraz som telefonovala s riaditelkou skoly na sk,takze staci dieta zapisat do skoly,ktoru by ste mali podla bydliska navstevovat,potom staci prist na rozdielove skusky raz za 4 roky,pokial sa budete chciet vratit.......takze som max.spokojna 🙂

monikajaco
18. feb 2013

@akwee hmmm tak ta jedna veta co tam je ma dost potesila 😉 .... mas s tym neaku skusenost ze ako na to ked to chcem aj na papiery ze je to tak naozaj ?

monikajaco
18. feb 2013

@waneska231 no ale vies co to je v praxi 4 roky doucovat vlastne dieta ktore chodi kazdy den do skoly ang.a potom este sa musi ucit slovenke ucivo ? ja mam kamosky ktore to uz absolvuju a kazda ti povie ze je to fakt pre tie deti ostara ....

monikajaco
18. feb 2013

@akwee normalne si mi urobila den 😉 ja sa tak tesim 😉 akurat tu pridam tu legislativu na tento rok 2013 ze to naozaj tak je ...http://www.rodinka.sk/predskolak/prvacik/zapis-....

waneska231
18. feb 2013

@monikajaco no,ale my sa nehodlame vratit,takze ziadne rozdielove skusky neabsolvujeme

akwee
18. feb 2013

@monikajaco nemam s tym zial ziadne skusenosti, zatial. Moje dcerky su este male: jedna bude mat tri roky a druha ma len tri mesiace. Ale z pociatku nas to doslovne vydesilo, nevedela som si predstavit, ze by mali este skladat rozdielove skusky a ucit sa navyse slovensku gramatiku. Obe maju aj anglicke obcianstvo a na Slovensko sa neplanujeme vratit. Cize ked to bude aktualne, skratka ju do ziadnej skoly na SK nezapisem a hotovo.

monikajaco
18. feb 2013

@akwee tak to sme na tom presne tak isto ..ani my sa neplanujeme vratit takze to nebudem tym padom ani uz riesit .... 😉

aliza
18. feb 2013

@waneska231 no ja si myslim, ze to nie je postavene na tom, ci sa chcete vratit alebo nie. Ten zapis do SK skoly je povinny pre vsetky deti slovenskeho obcianstva, pokial viem.

aliza
18. feb 2013

@waneska231 no ja si myslim, ze to nie je postavene na tom, ci sa chcete vratit alebo nie. Ten zapis do SK skoly je povinny pre vsetky deti slovenskeho obcianstva, pokial viem. Teda ak sa bavime len o slovenskom obcianstve.

aliza
18. feb 2013

@monikajaco tak vidis, dobre sa mi marilo, ze deti s dvojitym obcianstvom nemusia byt zapisane do sk skoly, super 😉

waneska231
18. feb 2013

@aliza ved pisem ,ze zapisat treba podla toho,kde ste mali na sk trvale bydlisko,ja so pisaa o tych skuskach rozdielovych

monikajaco
18. feb 2013

@aliza no ale to som citala prvy krat ... a som velmi rada ze si mi to ukazala 🙂 kebyze ta mam po ruke tak ta na kavu pozvem 🙂

aliza
18. feb 2013

@waneska231 aha, cize zapisat musim, ale ak sa nemienime vratit, tak netreba chodit na tie skusky? ci ako si to myslela?

aliza
18. feb 2013

@monikajaco rada by som sla 😉 , fakt skoda, ze ste tak daleko

aliza
18. feb 2013

@waneska231 a nemusi to byt podla trvaleho bydliska 😉. My mame trvale v inom okrese a zobrali mi ju do skoly v BA.

waneska231
18. feb 2013

@aliza ano zapisat sa musi,riaditelke to staci poslat mailom vo forme cestneho prehlasenia,rozdielove skusky staci raz za 4 roky,iba ked by sme sa chceli vratit,inak nie 😉

aliza
18. feb 2013

@waneska231 aha, to som nevedela, myslela som, ze ked sa zapise, musi chodit aj na skusky. Mna sa nikto nepytal, ci sa chcemem vratit alebo nie 😒

waneska231
18. feb 2013

@aliza no ved aj ja som mysela,ze budeme musiet pendlovat hore dole.......ale po dnesnom telefonate s riaditelkou skoly na Sk som si teda vydychla...Ze ked sa rozhodneme vratit staci zrobit rozdielovky po 4 -tom rocniku