Augustové dieťa a nástup do školy v septembri
Ahojte maminky. Môj syn bude mať v auguste 6 rokov a mal by nastúpiť do školy. Chcem sa s vami poradiť, aké máte skúsenosti s augustovými detičkami v prvých ročníkoch. Moja mama je učiteľka na ZŠ a jednoznačne mi odporúča, aby syn do školy išiel, že sa už vie dostatočne dlho sústrediť, vie čítať a písať, že neskôr by sa v škole nudil. Na zápise v škole taktiež nemali žiadne výhrady, vraj je zrelý. Napriek tomu by som rada vedela vaše skúsenosti, či predsa len ešte rok nepočkať.
Syn má inak vyvinutú jemnú motoriku, čistú reč, akurát je drobnejší oproti iným prváčikom. Ďakujem za každú skúsenosť.
@m.i.r.i ano, ved povodne na to sa zaviedli odklady...aby sa pomohlo znevyhodnenym detom, dobehnut rovesnikov za ktorymi zaostavaju... a dajak sa to uz potom zvrlo...a straca to zmysel, lebo priklad ked ja svojmu zaostavajucemu, choremu dietatu dam odklad...v triede je x deti s odkladom, zdrave, prezrele...tak ci tak moje dieta opat zaostava a nedobehne... 😒 😒
Pamatam ako najstarsia dcera chodila do novej skolky od februara /stahovali sme sa/ a bola predskolacka..a furt mi hlasila, mamka ten a ten mal narodeniny. a ja sest rokov? nie mamka sedem. Vsetko mudre ukecane prerastene decka, kresbicky na nastenke super, no fakt som nechapala, co oni este robia v skolke??? 🙄 🙄 🙄
ja som mala spoluziacku, ktora sa narodila zaciatkom septembra a rodicia ju dali do skoly, aj ked 6 rokov mala az o par dni. nikomu to neprekazalo, kocka sa dobre ucila, bola sikovna.
teraz je fakt velka moda v odklade dochadzky, aj ked na to nie je vyslovene dovod 🙄
Ja mám dceru decembrovu, a išla do školy v septembri, ale musela robit kopu testov......
Myslím že tu ti zbytočne budeme písat my, ty musíš najlepšie vediet..........ale píšeš že vie čitat a písat už, tak neviem prečo by nemal ist do školy. V školke sa už bude nudit 🙂
@ivanazv ahoj, dakujem za info, ano, samozrejme, ze si syna najlepsie poznam a nemam pochybnosti, ze by ucivo zvladol, ide mi skor o skusenosti maminiek, ako mladsie deti vychadzaju s viac ako o rok starsimi spoluziakmi.... lebo dnes je bezne, ze do skoly idu viac ako 7 rocne deti...presne ako pisala jolinka, nechcem, aby bolo moje dieta utlacane len preto, ze je trebars drobnejsie a najmladsie v triede
a ver ze viem o com hovorim, robila som vramci bakalarskej prace prieskum v ZS ohladom sikanovania ziakov, tak preto som chcela pocut nazor mamin, co maju rovnako stare deti 🙂
@lindush Moja išla 5 ročná do školy, a teraz má 7r je druháčka a niektoré deti maju už 8 rokov niektoré skoro 9r. Tiež som sa obávala ako to zvládne, je najmladšia z celého ročníka, ale naštastie jej ide všetko super. Možno ten rozdiel je len v telesnej, že predsa skočí menej do piesku, alebo nezahodí loptu až tak daleko.....
@lindush ahoj,mam augustovu dceru,ktora nastupila do skoly v septembri ako 6 rocna,teraz konci 3 rocnik a je medzi najlepsimi ale aj najmensimi.spoluziacky co mali odklad su o hlavu vyssie,no zatial sme ziadne problemy nemali ohladom sikanovania. Aj ked musim povedat ze naroky su dost vysoke co sa tyka uciva.
Ja som narodena koncom augusta, vzdy som bola najmladsia z rocnika a mala som spoluziakov aj o vyse roka starsich. Nikdy som nepocitovala nejake rozdiely, od prveho rocnika som sa ucila sama.
Vyhodu som videla hlavne neskor, ked koncili strednu skolu ako 20r ak mali 5rocnu tak mali 21, ked plus VS cize dalsich 5-6r tak to je masaker.
Nedavaj odklad len preto, ze je to teraz moda, ak tam fakt nie su zavazne dovody ja odklady neuznavam. A ten argument ze predlzit detstvo, to sa akoze detstvo konci nastupom na ZS?
Teraz po VS mam spoluziacky, ktore su o 3-4r starsie a uz musia velmi kalkulovat ak chcu stihnut rodinu do 30 atd.
@lindush pridam moju skusenost... dcerka je septembrova, takze teoreticky by mala zacat az v septembri 16. Kedze sme v anglicku, kde zacinaju deti v 4-roch, tak ma pomalicky za sebou prvy rocnik. ano, nesedia v laviciach ako sa sedi doma, su na koberceku, pracuju v malych skupinkach a maju aj cas na hranie.. ale zase su v skole od 8:45 do 15:00, cize toho ucenia tam je celkom dost... v citani je na urovni vyssieho rocnika, postupne prechadzame doma aj slabikar, ucia sa kopec veci (napr minule prisla domov a rozpravala o ozone, kysliku, vie ze znacka vody je H2O atd).. matematiku maju zatial jednoduche zratavanie a odcitavanie, cisla atd...
samozrejme jej ten rok pomohol a je velky rozdiel ci dieta ma ledva 4-roky alebo uz ma 5, pretoze vyvin v tom obdobi je obrovsky a 4-rocne deti naozaj neprejavuju zaujem o ucenie... takze sa neboj ze to tvoj syncek nezvladne, ak sa tesi do skoly a chce ist, tak ho len podporuj 🙂.. aj ked sa mu nebude chciet sediet a pisat ci citat, nalepia sa na neho ine veci ktore ho bavia...
@lindush ja mám dcéru narodenú 31. augusta, nastúpila do školy s odkladom, hoci od štyroch rokov vedela čítať, počítala bez problémov..... neviem, či sa nudila, ale môj názor je ten, že by sa nudila, aj keby nastúpila o rok skôr, takže nudu som neriešila.
prostredný syn je júlový a dali sme ho do školy normálne. takisto čítal, počítal... bol najmenší z triedy, tichý, taký chlapec sám pre seba. prešli sme si kadečím, vrchol bola šikana, ktorú sme museli riešiť dosť dlho. aj z tohto dôvodu som napriek snahe psychologickej poradne zaškoliť najmladšieho ako päťročného - odmietla /je decembrový/. Naozaj sa v škole nudí, ale pri starších som zistila, že skoršie zaškolenie nudu nevyrieši - len ju čiastočne oddiali.
Nevravím, že vyslovene ľutujem, že prostredný nešiel do školy o rok neskôr, nakoľko nemá s učením žiadne problémy, VŠ študuje ľavou zadnou, ale myslím, že za rok, čo by bol dlhšie v škôlke, by emocionálne viac dozrel a mohli sme si "odpustiť" veľa problémov.
@lindush moj syn je drobnejsi tiez voci ostatnym prvacikom....a to je tretiak 🙂 keby sa deti davali do skoly podla vzrastu, tak ten moj este asi sedi doma 🙂
ak vsetko ostatne bez problemov zvlada, tak nechapem nad cim uvazujes......
je jasne ze mamicky zvazuju ked ich dieta ma velke medzery tam a tam.....ale pre drobnejsi vzrast odklad nema zmysel 🙂
@katarinamarkova ahoj, dakujem za odpoved.
Samozrejme, ze nizsi vzrast nepovazujem za dovod na odklad. Pisala som to v kontexte toho, ze dnes je celkom bezne, ze v triede su aj 7 rocne deti ci nemaju "augustove" maminy skusenost, ze mladsie deti su v triede tichsie, utlacanejsie, ze sa nevedia presadit atd..
Moj syn je totiz vseobecne sikovny, akurat je tichsi, nikdy nebol vodca v skolke, ale pritom je rozumny, zaujima ho vselico o vesmire, dava mi take otazky, ze musim rozmyslat, ako mu to mam vysvetlit, aby tomu vo svojom veku porozumel. Nemam teda strach, ze by ucivo vedomostne nezvladal. Skor ci nepockat rok len kvoli tomu, ze by emocionalne dozrel, bol by priebojnejsi a nie zakriknuty... Napriek jeho sikovnosti sa totiz aj teraz obcas stane, ze v skolke za nami place... rozhodovanie je tazke 😒
My sme synovi dali odklad, je júlový a od veľa ľudí som počula, že letní chlapci sa zvyknú automaticky posúvať o rok neskôr, ale asi to aj záleží na dieťati ako sa vie sústrediť, či nie je ešte veľmi hravé, to už musia posúdiť rodičia. Náš napríklad sám povie, že do školy ešte nechce ísť. Mňa odhovárala aj moja mama, lebo brat je tiež narodený v júli, veľmi chcel ísť do školy, tak ho dala v septembri ako ostatné deti a potom mal problémy, nevedel sa sústrediť, učiteľky sa stále sťažovali, že je pomalý, takže mama si s ním užila návštevy u psychológov a výsledok bol vždy taký, že je to normálne zdravé dieťa, len jednoducho ešte nebol na školu pripravený. Podľa mňa to s tou nudou je len taký výmysel, nám to tiež hovorili učiteľky v škôlke, že aby sme neprepásli ten čas keď sa dieťa ešte chce učiť, ale myslím si, že zo začiatku tým, že je to niečo nové pre dieťa, tak ho to baví a potom po čase sa nikomu nechce učiť.
Ahoj pridavam svoju skusenost.
Syn je narodeny 22. augusta a od septembra isiel do skoly, bol sikovny tak sme ani nerozmyslali o odklade do skoly aj ked mal dost citlivu povahu. Urobili sme dobre, nemal ziadne problemy ani s ucivom ani s kolektivom, bol najmladsi z triedy ale aj najsikovnejsi. Dnes je prvak ale uz na strednej uci sa dobre opat patri medzi najmladsich z triedy ale nema s tym ziadny problem. Takze nase rozhodnutie bolo spravne. Myslim si ze ty najlepsie poznas svoje dieta a ty najlepsie vies co by bolo pre neho najlepsie. Keby sme my neboli presvedceni ze to zvladne tak by sme ho do skoly nedavali. Takze daj na svoj instinkt, verim ze sa spravne rozhodnes!
Vela stastia!!
@lindush Ahoj, môžeš prosím napísať, akú výšku a váhu má tvoj syn? Len chcem porovnať, lebo keď sme boli na zápise, tak učiteľka hľadala jeho "staršieho" brata, ktorého doprevádza na zápis.
Môj je tiež augustový, maličký (chodíme na endokrinológiu). Ja som dala odklad, lebo má ešte medzery vo výslovnosti (logopedička odporúčala, aby nemal problém s učením sa písmenok). Psychológ tiež vravel, že pokiaľ sa mu nedarí, alebo ho niečo nezaujíma, absolútne stráca záujem a koncentráciu. Hoci v niektorých oblastiach je v pásme nadpriemeru. To som zistila aj ja, keď riešime úlohy pre predškolákov, ak to nevie alebo mu to nejde, tak s ním nepohnem.
@lindush ja sama som septembrova a isla som do skoly v septembri. cize som mala vlastne este 5 a az na zaciatku skoly v polke mesiaca som mala 6, nikdy nebol Problem az do 8 triedy same jednotky. Na strednej podobne s tym ze ked sme maturovali tak najstarsi spoluziak mal 20 a ja som mala 17 papiere kedze sa soferak robil v skole a Bola to jedna vyucovacia hodina som si kvoli tomu robila jeden skolky rok plus prazdniny a plus polovicka noveho mesiaca z noveho skolskeho roka aj ked som zu do skoly nechodila 😀
@liebling98 ahoj, moj syn ma 114 cm a 19 kg ... v jeho triede v skolke su deti aj mensie, ale tie do skoly nejdu... ale o tu vysku mi az tak nejde... a tvoj syncek kolko meria a vazi ? Tak samozrejme, pokial je augustovy a ma nejake medzery, aj by som aj ja riesila odklad, ale moj ako-taky problem nema, okrem vyssie spomenuteho
@lindush môj má 105cm a váži 16kg. Ale hlavne, že je zdravý.
@liebling98 moja dcera isla jedna zo 113 a druha 111 cm do skoly 😉 a to sli skoro 7 rocne , syn ma skoro 6,5 a ma 115 cm. My sme s muzom mali vyskou, ja mam len 153 cm, muz o 10 viac 😉 😉 😉 tak keby sme mali cakat kedy deti dosiahnu vysku priemerneho prvaka co je vraj 120 cm tak by isli do skoly 8-8,5 rocne 😅 😅
@jolinka to je ok, ja som sa len pýtala na čísla, lebo som chcela vedieť, čo je pre zakladateľku drobné dieťa. Môj takmer 6 - ročný syn je bohužiaľ výškou na úrovni 4 - ročných detí. A veľmi to vidieť.
Ak by som mala čakať ja na 120cm, tak čakám hádam do puberty. Za rok narastie snáď aspoň tých 6-7cm, aby mal ako 7 - ročný výšku cca 112cm.
@liebling98 no moja fmladsia dcera mala 7 rocna 111 😉 je narodena zac. oktobra, takze isla do skoly v termine skoro 7rocna, a to az v okt. mala tych 111. Boli sme aj na endokrinologii..ze vsetko OK, geneticky podmieneny nizky vzrast, s tym sa neda nic robit, bude nizka
@liebling98 ale ona je aspon pevna, ze aj tu tasku uniesla, aj ked ju za nou skoro nebolo vidno 😀 😀 😀 syn je nastasie o cosi vacsi a dufam do septembra doskrabe na tych 116-117cm. to uz je skoro v norme 😉
u nás malo tiež jedno dievčatko odklad len preto, že je menšia, úplne na hlavu, pretože keď sa pozriem na jej rodičov, ktorí sú o kúsok väčší od kýbla, tak neviem, čo čakajú, aké výšky, za ten rok veru veľmi nepodrástla, zasa je najmenšia z detí, s ktorými pôjde do školy
vo vedľajšej dedine zasa učiteľky nahovárajú mamičky letných detí, aby si dali odklad, vraj to nezvládnu a pod. pritom hlavný dôvod je, že majú veľa detí, vychádzali by im dve triedy prvákov, a na to nemajú ani priestory a ani financie na učiteľa, celé zle, celé choré
@rakywanda veru uplne zle...u znamych v dedine to iste..bolo o 2 deti naviac a museli by otvorit dve triedy...pritom tie dve triedy by bolo super pre deti, lebo by ich tam bolo v kazdej myslim po 14-15 deti, tak nejako..neviem presne teraz kolko je maximum na jednu triedu...ale tak tiez radsej ukecali dve mamicky na odklad a otvoria len jednu..velmi zle dovody su na tie odklady..cele nedomyslene...

mam skusenost. starsi syn je nar. 3. augusta. mala som tiez dilemu ci ho dat do prvého rocnika alebo odklad. uz je sneho piatak. d prvého do stvrteho rocnika boli na vysvedceni same jednotky od druhého rocnika sa ucil sam.