Čo ak odmietnem zaplatiť školské poplatky?
Dievčence, čo sa stane, ak odmietnem zaplatiť vymyslené školské poplatky? Pani učiteľka si vymyslela, že kniha z matematiky a SJ pre 4. ročník je zlá, že sa z nej učiť nebudú, tak si pýta peniažky na kúpu novej.... ďalej kniha z AJ, "nepovinné čítanie, Slniečko, ... spolu 47 (!) € na jedného / mám dve deti a u prvákov je to obdobné...
Môže si učiteľka svojvoľne určiť, z akej knihy sa budú deti učiť? Mám ten pocit, že je to ako u lekára s liekmi. Príde predajca a ponúka produkt a lekár /učiteľ/ si vyberie a dostane samozrejme províziu keď si to kúpi celá trieda.... veď keď som to zrátala, tak ma krpci vyšli zatiaľ najmenej na 350€ aj s družinou a obedmi. MôŽEM ODMIETNUŤ ZAPLATIŤ?
Ja chapem,ze na to mamicky nemaju peniaze,este k tomu ked maju 2 a viac deti. Len si treba uvedomit,ze ryba smrdi od hlavy. Ani nam sa nepaci,co sa v skolstve deje.Preto sme aj isli do strajku,ktory nie je len o platoch,ale celkovom stave skolstva. Papalasom zalezi len na ich kseftoch a na plebs z vysoka kaslu. Ja som kludne aj za generalny strajk. Clovek poctivo pracuje a nema z coho zit.
baby a ked si tie knihy nove na zaciatku roka zaplatim, si ich aj nechame na konci roka? lebo ak ich raz cvaknem, tak ich nevratim..... ti radsej do nich vlozky zabalim....... 😀 😝
Nečítala som všetko dopodrobna,čo sa tu k tejto téme popísalo,ale písať,že ak chceme,aby deti mali kvaliné vzdelávanie,tak máme doplácať,tak to sa mi nepáči. Odkedy som skončila školu pracujem-samozrejme okrem materskej.Odkedy pracujem,tak odvádzam dane... u nás je v ústave zakotvené bezplatné vzdelávnie.....a za školské učebnice, pracovné zošity doplácam každý rok viac a viac.... Možno by som sa s tým zmierila,ak by som mala iba jedno dieťa,ale v rodine,kde je detí viac,je to finančne ozaj veľmi náročné...Niekto napísal,že peniaze odkladať už pred začiatkom šk.roka a tak vlastne na tie poplatky našetriť...Ale čo ak rodina nemá z čoho odkladať vopred,pretože žije od výplaty do výplaty? Čo ak nemá starých rodičov,ktorí majú dostatočne veľký dôchodok,aby mohli "zasponzorovať"? ...Najlepšia bodka v tom všetko je tá,že mám aj 3-4 roky staré pracovné zošity a učebnice, z ktorých sa moje deti vôbec neučili,vôbec ich nepoužívali... majú v prac. zošite zapísanú napr.len jednu,dve strany... Obe dcéry chodili na rovnakú základnú školu a každý učiteľ chcel iné prac.zošity,takže ich ani nemohla použiť mladšia dcéra po staršej...Dokonca sme mali aj anglické pexeso,ktoré bolo tak prepotrebné a nevyhnutné a museli ho mať-stálo 8 eur a 4 roky bolo ani len nepostrihané,lebo ho vôbec,ale vôbec nepotrebovali.... Tak sme ho darovali....aj tie pracovné zošity...Zbytočne vyhodené peniaze....
Necitala som uplne celu temu, ale mozno by to mohlo fungovat aj u Vas tak ako u nas v zahranici. Samozrejme tiez kupujeme knihy. Ale organizuje sa u nas koncom skolskeho roka, takisto aj zaciatkom septembra burza na skolske knihy, takze kto ma tie knihy zachovale, moze ich ponuknut na predaj o rok mladsim ziakom a takisto kupit sebe knihy spod ruky
...je mi jasne, ze za knihy platit proste musim, ale poplatok za ZRPŠ sa mi velmi platit nechce. Nemam pocit, ze by z toho bol nejaky extra prospech pre ziakov, takze ma v plane tento rok ho nezaplatit. Vie mi niekto povedat, co by to eventualne mohlo znamenat pre syna?
@barcelona94901 hm...kde mas zubarku? lebo my takisto chodime na preventivky a menej ako 30 € som asi este nikdy neplatila...dokonca muz cvakal za trhanie zubu 30 😒
@lienkafoj tak urcite by to trebalo riesit priamo s vedenim, alebo na rodicku
mame prvaka a aj mne sa oci prekrucaju uz z tych poplatkov, u nas nielenze platime za pracovne zosity, ucebnicu na Aj a predplatne casopisu ( dokopy 33 eur) triedny fond 2 eura, este cakam na sumu ZRPS aka bude...obedy 22, skolsky klub 11 na mesiac, ale budeme platit aj na verejnu zbiekru pre skolu formou mesacnych prispevkov...bud 2 eura, 5 alebo 10...ak nechceme prispievat, bude sa vraj konat nejaka brigada, kde ...neviem ci musime, alebo len mozme nejakym sposobom pomoct pri pracach okolo skoly alebo co
a este sme platili 5 eur za čip na obedy...ak ho strati, platime znova
no des toto, kde su casy kedy sme este aj ceruzky dostali 😒
@winka99 zubárku mám perfektnu,má uplne ľudové ceny ,navyše chodíme k nej všetci bez strachu ,vrátane detí ,mne zachránila zuby ,takže v tomto klop-klop
@barcelona94901 asi si z NR podla tvojho nicku, tak daj tip na tu zubarku do Ip prosim, dakujem
@anexis bohuzial skoly dostavaju len dotacie na ziaka, je to naozaj velmi malo, ja som ucitel a zaroven aj rodic, detom sme do skolskeho klubu zadovazili hracky, knihy atd... svojpomocne, plati sa 10 eur za mesiac, taketo prispevky si inak schvaluje skola na plenarnych zdruzeniach, takze ak sa vam nieco zda vela, tam sa vtedy treba ozvat.
@zuzana76 napíšem ,som z nr,dochádzam k nej ,pretože bola jediná,či mi skutočne pomohla 😉
na Slovensku neexistuju prispevky od statu na skolu pre decka zo socialne slabych rodin? Treba si pytat peniaze tam.
@andrii
ale ty mas velmi vela bezplatnych veci (platime ich z nasich dani) a to je to, ze neplatis v skole skolne, kde by boli energie, prenajom miestnosti, kde sidli skola, pedagogickych aj nepedagogickych pracovnikov atd.
Skus si preratat tieto naklady.... mozno by si realne platila aj cca 300 eur ako skolne, ale vdaka principu solidarity toto je hradene z dani vsetkych obyvatelov, aj tych, co tie deti nemaju.
@mima4 ... máš pravdu...z princípu solidarity môj muž šiel pracovať do zahraničia,aby sme mali z čoho žiť a ja sa tu sama musím trápiť s troma deťmi,starať sa o celú domácnosť a popritom pracovať na tri smeny...z princípu solidarity majú niektoré deti,ktorých rodičia nikdy nepracovali, všetko zadarmo ....
@andrii
ale z principu solidarity su ti z dani vsetkych obyvatelov tejto krajiny hradene mnohe veci. Kto plati ucitelov, ktore ucia tvoje deti? Kto plati priestory/energie? Kto plati obedy tvojim detom? (upozornenie: su dotovane aj zo strany statu) Toto vsetko je hradene z financii vsetkych ludi a pravdaze je to hradene pre vsetky deti, nakolko v nasom state je povinne chodit do ZS. Taktiez pokial deti/studenti cestuju dopravou, MHD... platia polovicne cestovne, ale ta druha polovica cestovneho nepadne z neba 😉 Mas ju dotovanu opat zo strany statu. Dokonca aj cele listky su dotovane este... Keby sme mali zit tu realny a skutocny kapitalizmus, tak sa vsetci posereme 😀
@macamac po mojej čerstvej skúsenosti sa mi nechce veriť, že učiteľ nemá províziu z kníh, ktoré objednáva pre svojich žiakov.... netvrdím, že všetci, ale nájdu sa aj takí...
konkrétne - p. učiteľka angličtiny si vypýtala 20€ na učebnicu a prac. zošit... ja som ju v kamennom kníhkupectve našla za 15,54€ (kniha+PZ)... dostala som ešte zľavu 3€ pri kúpe dvoch sád (zobrala som aj pre kamošku), čiže ma jedna sada vyšla na 14€.... neverím, že ak p. učiteľka objedná 100 sád, tak sa nedostane pod túto cenu... a keď som jej to povedala, že by bolo vhodné, aby o tejto možnosti informovala aj ostatných rodičov, tak sa zatvárila kyslo a vyhovárala sa, že už je neskoro, lebo ona má spravenú predobjednávku a dnes musí potvrdiť počet kusov ale teda mňa z tej predobjednávky stornuje, keď teda chcem... a to sa ešte stihla priznať, že knihy nestoja 20€, ale 19€ a teda ten zvyšok plánuje investovať do nejakého divadielka, ale to si myslím, že mali byť rodičia informovaní, na čo všetko vyberá peniaze... plánujem to predniesť na rodičku a vypýtať faktúru k nahliadnutiu pre ostatných, som zvedavá, či moja dcéra tento rok neprepadne z angličtiny 😅 😀 😀 😀
@mima4 ...zjavne si vôbec nepochopila,o čom som ja písala.... ja tu nepíšem o nejakom cestovnom a o energiách...ja tu píšem o tom,že niektorí rodičia musia odísť od svojich rodín,aby mohli zaplatiť za učebnice a pracovné zošity,ktoré v konečnom dôsledku často použijú iba párkrát,.... a niekoré deti,ktorých rodičia sedia doma, pozerajú telenovely a popíjajú,tak tieto deti majú všetko zadarmo...
@aduskatt Tuším to ZRPŠ ide akurát na energie a kedže sa v zime viacej kúri, tak priebežne vyberajú rovnaký poplatok za celý rok. Celkovo to záleží na gazdovaní každej školy, čo z toho platí. U nás na strednej napr mikulášsky balíček dostávali iba tí, ktorí chodili na obedy, teda kto nechodil, nemal. Takýto obed sa dostal na hranicu vtedajších 45SK, klasický obed bol za 24SK. Vyrovnávali to lacnejšími obedmi, čo im bolo prd platné, pretože decká sa z obedov, kedy boli špagety, či makové slíže, odhlasovali. Došlo to až tam, že nás v jedálni odmietli odhlásiť z takéhoto obedu. Aj ked som sa ohradila, že posledné dve vyučovacie hodiny strávim na opačnom konci mesta na vyšetrení v nemocnici, po ktorom ani nemôžem jesť. Tak si mám doniesť ešus a buchla mi pred nosom. Ja som sa z trucu na další mesiac poodhlasovala z piatkových obedov 😀 😀 😀 cirkevná škola, takže v piatky boli pôstne obedy. Pani si to všimla, ale zas už ma nútiť nemohla. 😵
@sissy27 no ja neviem, netvrdím,že nemáš pravdu a ani to,že provízie pri veľkom počte kusov nie sú
ale taká obyčajná dedinská škola, kde v ročníku je okolo 20 detí, určite nemá
napr. viem,že pri objednávke časopisov je nejaká zľava, ale keďže všetky faktúry idú cez riaditeľa a ekonómku, tak viem, že tá zľava sa u nás automaticky presúva do školských peňazí a nie do vačku učiteľovi 😉
@macamac čo sa týka našej triednej p. učiteľky a veciam, ktoré ona objednávala, tam nemám pochybnosti, dôverujem jej... ale čo sa týka angličtinárky, tam už tiež pochybnosti nemám, ale opačným smerom 😖 tak nejak si myslím, že mohla / mala pozisťovať najlacnejšieho dodávateľa, alebo teda aspoň vtedy, keď ja som jej povedala o výrazne lacnejšej variante, mohla zareagovať inak a nie výhovorkami, že už sa to nedá zmeniť...
@monika15 hmmm myslíš, že mám "držať hubu, šúchať nohami a platiť, koľko si kto povie" len aby moje dieťa netrpelo na angličtine? to ju radšej preradím na nemčinu a anglicky môžeme aj doma debatovať alebo so segrou cez skype... nevidím nič zlé na tom, ak slušne prednesiem na rodičku aj iné možnosti a poprosím o faktúru k nahliadnutiu, nakoniec je to jej povinnosť nám ju poskytnúť...
už som sa takto párkrát ozvala na rodičku, ohľadne nejakých organizačných a finančných vecí, a aj keď teda vtedajšia učiteľka škrípala zubami, rodičom sa nejak rozjasnilo 😀 ale teda vždy slušne a k veci...
Viete čo,keď sa všetky zamyslíme,nad tým ako sme my volakedy chodili do škôl.....
netvrdím že treba učiť z pretpotopných učebníc,ale nemam ten pocit,že zakupovaním učebníc a pracákov by niekam viedlo.
veď teraz mi príde synator domov a povie....mame si spraviť na počítači projekt trebars z čítania.
my sme si museli knihu prečítať a potom sa niečo robilo.
zo slovenčiny napísane učivo len do 2riadkov.
Kebyže sa každá zamyslíme realne kolko sme sa učili my a každá si myslím že sme to niekam dotiahli. 😀
teraz už pomali decka nebudú vedieť ani len základy.
môj nazor
@sissy27 Ja by som sa ani trochu nedivila, ak by to nebolo formou, že tie knihy idú od dodávateľa či ako to nazvať, ktorý so školou uzavrel niečo ako výhradnú zmluvu. Teda všetko sa bude objednávať len u toho jedného a on dajme tomu zaplatí škole novú maľovku, pretože táto varianta ho aj tak výjde lacnejšie, než by nemal žiadne tržby a musel by zavrieť firmu. Pre školu je to super mega výhodné, lebo neplatí nič, do pivnice, teda k rodičom do peňažky, sa už nepozerá nik 😀
@maminka30 no ja mám taký pocit, špeciálne z toho, čo je vidno na diskusných fórach, že mnohí to nedotiahli ani len k základom slovenského pravopisu, čo sa mi zdá spolu s násobilkou ako také minimum vzdelania 😅 viem, že je isté percento dyslektikov, dysgrafikov a dyskalkulikov, ale zas až toľko hádam nie... takže radšej sa nejdem zamýšľať nad tým, ako pekne to zvládla naša generácia so starými učebnicami... 😀

@zrka Ja si prácu učiteľov vysoko vážim, vzdelanie je základ spoločnosti, samozrejme, že mám výhradu voči jednotlivcom. Pri štyroch deťoch by som ti o tom mohla napísať aké som mala skúsenosti a samozrejme, nie je učiteľ ako učiteľ, a ako sa hovorí, že prácu si nemáme nosiť domov, tak ani súkromie by sme nemali nosiť do práce.
A skutočne niektorí učitelia svoju prácu odfláknu, či sa to tu niekomu páči alebo nie. Poplatky som platila, aj ked to nemalo logiku, ale rodičia veľa krát nemajú gule otvoriť si ústa a nedaj bože aby to vyzeralo, že ja nemám niakych 15 eur na časopis, a ten časopis niekedy celý rok ani neotvoria.