icon

Čo ak odmietnem zaplatiť školské poplatky?

lienkafoj
5. sep 2013

Dievčence, čo sa stane, ak odmietnem zaplatiť vymyslené školské poplatky? Pani učiteľka si vymyslela, že kniha z matematiky a SJ pre 4. ročník je zlá, že sa z nej učiť nebudú, tak si pýta peniažky na kúpu novej.... ďalej kniha z AJ, "nepovinné čítanie, Slniečko, ... spolu 47 (!) € na jedného / mám dve deti a u prvákov je to obdobné...
Môže si učiteľka svojvoľne určiť, z akej knihy sa budú deti učiť? Mám ten pocit, že je to ako u lekára s liekmi. Príde predajca a ponúka produkt a lekár /učiteľ/ si vyberie a dostane samozrejme províziu keď si to kúpi celá trieda.... veď keď som to zrátala, tak ma krpci vyšli zatiaľ najmenej na 350€ aj s družinou a obedmi. MôŽEM ODMIETNUŤ ZAPLATIŤ?

mima4
7. sep 2013

@maminka30
poviem ti na to svoj nazor. 85 % informacii zo zakladky su mne do zivota uplne naprd 😉 Zabity cas, zbytocne informacie...

lili_mia
7. sep 2013

@sissy27 K tej gramatike, ja tomu hovorím hrubá drzosť písať .. vravely .. a ked sa ohradí, že na tom nezáleží, dooobre, takýto človek u mňa skončil. Iné je ked sám povie, že tomu nerozumie, že sa mu to pletie, vtedy mám pochopenie. /Proste ked človek nie je v rodine vedený aj týmto smerom, tak sú jedinci, ktorí to samostatne nezvládajú. Dupľom, ak mali slovenčinára, ktorý dal pätorku, než by sa na pozrel hlbšie.

@maminka30
Doteraz nechápem, načo mi bolo dobré vedieť pomenovať všetky kosti u kapra 😀 😀 😀 a pravdupovediac, ani si nespomínam na podrobné pomenovanie mužský ústrojov v panvovej oblasti. Ved tie vonkajšie majú rôzne ľudové pomenovania, ktorým rozumejú aj lekári a tí sú extra študovaní 😵 😵 😵 V pamäti mi utkveli špongiózne erektilné telieska 😀 😀 😀 😀 😀

sissy27
7. sep 2013

@lili_mia 😀 😀 😀 ja milujem "vysačky" - tie sú tak časté, že pomaly si na to zvykám 😝 a úplne idem do kolien, keď niekto pre istotu napíše, že sa vopred ospravedlňuje za preklepy, ale opraviť to nie... to tajne dúfam,že sa raz niekto takto lenivý preklepne aj keď mi bude vkladať peniaze na účet a miesto 10€ mi vloží 1000€, veď preklep a škoda času opravovať 😎

monika15
7. sep 2013

@sissy27 no ja ta chapem ... ja len hovorim 🙂 vies ake su dnesne ucitelky..... 🙄 🙄 🙄 🤐 🤐 🤐

lili_mia
7. sep 2013

@sissy27 Tu na koníku už gramatiku neriešim, ozaj sú tu ľudia, čo majú existenčné problémy a z ich postoja ku gramatike mi je jasné, že sú aj duchom slabšie zmýšľajúci. Ak chceš gramatický výbuch na kompletku, zaregistruj sa na pokeci, chod do sexzoznamky a chvíľu čakaj, príde správa "cav kces my ho vihonyt" znie to takmer ako niečo po rusky prepísané do latinky, nevieš náhodou, čo odo mňa chcel? 😀 😀 😀 😀 😀

sissy27
7. sep 2013

@monika15 podľa mňa dnešné učiteľky sú rovnaké, ako tie pred 20 rokmi 😉 sú to v prvom rade ľudia, a tak ako si nemusím rozumieť s kolegyňou v práci, tak si nemusím rozumieť s učiteľkou, čo sa mi aj stalo pri tej, ktorú sme mali prvé dva roky, ale iným rodičom vyhovovala... takže nejak sa problémov v tomto smere nebojím, máme aj záložný plán 😉

sissy27
7. sep 2013

@lili_mia ďakujem, tieto atrakcie si neprosím, nemusím mať všetko 😝 😀 na pokec už ozaj nemám vek ani bunky...

zuzana76
7. sep 2013

@sissy27 faktury su vzdy k nahliadnutiu, ako vravim, provizie su v podobe jednej ucebnice ucitelke zdarma, teda napr ked objedna 50 ks ucebnic Themen aktuell , tak jednu sadu, teda knihu a pracovny zosit ma zdarma teda pre ucitelku

sissy27
7. sep 2013

@zuzana76 no som zvedavá, či bude aj táto faktúra k nahliadnutiu... ako hovorím, je mi čudné, že ja aj na jednu sadu dostanem výrazne lepšiu cenu ako niekto, kto berie vo veľkom a ešte čudnejšie, že sa učiteľka ani len nesnaží vyjsť v ústrety rodičom a poobzerať sa po lacnejšom dodávateľovi...

dedenini
7. sep 2013

toto nase slovensko uz fakt nevie nacom ma ludi zdierat... co aspon vzdelanie by mali dopriat zadarmo, ci aspon najmenej poplatkov...ako toto citam je to strasneeee ..som zhrozena z toho ☹

juliana77
8. sep 2013

@maminka30 Presne ako píšeš, deti majú nesmierne rezervy v základných životných informáciach, hlavne že sú nabúchané nepotrebnými frázami. Presne ako píšeš, voľakedy sme sa učili dobre že nie z toaletného papiera, nekrmili sme si oči brutálne ilustrovanými knihami, ale bolo na hodinách podchytené jadro života.

juliana77
8. sep 2013

@dedenini Toto je názor každého, kto žije v zahraničí a má možnosť porovnať. 🙂 🙂

juliana77
8. sep 2013

@lili_mia Nie je celkom pravda, že ľudia ktorí nie sú stotožnení s gramatikou majú problémy existenčné, pretože bez problémov nájdeš aj pána riaditeľa, ktorý sa tiež s gramatikou moc nemusí.

Zrejme si mala na mysli celkovú štylizáciu a spájanie slovíčok, z ktorého sa dá vydedukovať mentálna vyzretosť.

Rozprávam spisovne, proste som naučená z domu, dakujem za to mojej matke, ktorá napriek tomu že sme žili na dedine s dialektom, nepovolila a učila nás spisovne. Ide ma rozhodiť ked môj 13 ročný syn, chodí zo školy a "z terénu" ze slovenčinum, neví poráne vyprávať i ked ho neustále napomínam a ked som sa ho spýtala, čo na to slovenčinárka v škole, odpovedal mi, Mami ona vypráva horšé jak ja. Vivat slovenčina.

sharlotta
8. sep 2013

@juliana77 Ja som mala stastie na slovencinarov. Moja mama nas mucila diktatmi, ale teraz vidim, ze sa aspon nemusim za seba hanbit. Slovencinarka na zakladke nas vkuse upozornovala na nespisovne slovicka a na strednej sme mali slovencinara z Detvy. Chudak, ten musel strasne trpiet 😀 (pochadzam z vychodu). Ale ked treba, viem hovorit spisovne (co je vlastne vacsina casu) a ked treba, viem hovorit aj dialektom. Nebolo to na skodu, lebo od narodenia som vyrastala v prostredi, kde sa hovorilo 4 slovanskymi jazykmi (ak ratam aj dialekt) a vdaka tomu nemam problem rozumiet akemukolvek inemu slovanskemu jazyku...Ale podstata je vediet svoj vlastny rodny jazyk! Ked teraz pocujem na ihrisku kyblik, hupacka, boticky a spol. tak mam az strach z toho, ako budu moje deti rozpravat.... 🤐 😅 😲 😖

sharlotta
8. sep 2013

Este som naozaj ani raz nepocula niekoho povedat "vedierko"....Ani raz!

palomka
8. sep 2013

mne sa vidi, ze sme v skole mali v lavici po jednom casopise...ale nepamatam si ci sme kupovali na striedacku alebo nam ucitelka objednavala-kupovala 🙂 a ZRPS sa mi tiez vidi,ze je vlastne nepovinne. aj tak sme si peniaze do divadla, kina a muzea nosili my 😖

silvapokorna
8. sep 2013

Dievčatá, pekná téma. 😀 Ja sa priznám, že som vždy mala problém s i/y, nebola som si všade úplne istá, aké tam patrí. A teraz žijem v Čechách a začala som pracovať s textami českými aj slovenskými a trpím. Koľkokrát je to presne opačne, napríklad aj s/z. Tam, kde mi píšeme s, Češi v tom istom slove majú z. No hroza. 😀 Ale pýtam sa dokola, nechávam si kontrolovať a snažím sa to do tej hlavy v 30tke dotlačiť. Na začiatku mi to robilo neporiadok aj v slovenčine, ako sa mi to plietlo, teraz už je to lepšie. Chce to cvik a trpezlivosť. Ale keď si niekedy pripravím texty v noci a potom to druhý deň čítam, tak sa musím sama smiať, čo som to popísala. 😀
A moja 4,5 ročná dcérka, aj keď na ňu doma rozprávam slovensky, ona odpovedá už skoro čistou češtinou. Mne sa teda do slovenčiny pletú aj české slová a ani si to niekedy nevšimnem.
A ako tu spomínate napríklad "vedierko" a "kýblik", tak by ma zaujímalo, či používate slovo "leukoplast" alebo "náplasť". A je správne "tie náplaste" alebo "tie náplasti"?
Nedávno som to zisťovala kvoli správnej slovenčine a priznám sa, že by som sa hádala aj, ako to má byť a nemala som pravdu. 😖

dedenini
8. sep 2013

@juliana77 ja v zahranici zijem... ale nemam este scim porovnavat... dcerka ma este daleko do skoly... no viem aj podla seba , ze za cias ked som ja chodila do skoly , tak bolo vela toho co platit... ale mam pocit, ze cim viac ide slovensko do haja, ludia bez prace, minimalna mzda smiesna, tak v skolach pytaju stale viac a samozrejme aj inde..a za faakt hluposti... je toho fakt moc.. nemam slov nato..strasne daco

juliana77
8. sep 2013

@dedenini pravdepodobne spejeme k rozdeleniu škôl na súkromné vo väčšom množstve a štátne. Kto na to bude mať bude platiť za úroveň výučby a za ochotu pedagoga investovať niečo do žiaka, viac pozornosti, a kto na to nebude mať bude v rámci povinnej školskej dochádzky absolvovať školu, niaku školu, myslím základnú.

dai
8. sep 2013

@andrii rada by som ta len upozornila ze ked tvoj muz pracuje v zahranici tak z jeho dani nie je na sk financovane nic, kedze ich odvadza v zahranici...

zuzanarichard
8. sep 2013

moja dcéra prišla v piatok zo školy s tým,že nemčinár objednal "nepovinné"časopisy záväzne pre všetkých žiakov a vraj majú doniesť do stredy 7 eur,je to magor,to mi je jasné už druhý rok,ale toto už presahuje moje chápanie...dcéra je síce už na strednej,tak sa ho spýtala,čo sa stane,ak to nedonesú..tak ju vyvliekol na chodbu,že ako to myslela,a ona vraj,normálne,proste ten časopis nechceme...tak sa nasral a že už to je objednané a zaplatiť to musia!!!tak sa naňho chystám na rodičku,čo si to dovoluje!!!

dedenini
8. sep 2013

@zuzanarichard by som mu nic nezaplatila ....

zuzana76
8. sep 2013

@zuzanarichard u nas sa to robi nasledovne, ja dam detom dokonca aj podpisat co si objednavaju, teda napriklad ucebnica v hodnote 21 eur , samzorejme dostanu asi 2 dni na premyslenie, ze kto si objedna a kto si kupi sam, potom sa zapisu a ucebnice sa objednaju, to je cudne, ze to objednal len tak sam od seba, to by som si nikdy nedovolila

biancal
8. sep 2013

@anexis tie casy este su, kedy dostavaju deti ceruzky
hold- nie sme vsetci kakaovy 😀

andrii
8. sep 2013

@dai ...ja to viem...ale doteraz-20 rokov tu pracoval...a musel odísť kvôli systému,ktorý tu funguje,či skôr nefunguje... musel odísť pracovať do zahraničia,aby sme mali aj na tie poplatky a učebnice a pracovné zošity deťom do škôl... ver tomu,že ak by mal prácu tu,tak by od rodiny určite neodcádzal,nepracoval 16 hodín denne,neriskoval svoj život...a ja by som bola tiež radšej,keby tie dane odvádzal tu,teda bol doma a nebola som na tri deti,na domácnosť a na prácu na tri smeny sama...chceš si to so mnou vymeniť ?,stačí na na mesiac....ako píše @biancal ... nie sme kakaoví, nesedíme doma a nečakáme na sociálne dávky, učebné pomôcky zadarmo a obedy za jedno euro 😠

brnka
8. sep 2013

@zuzana76 Zuzka, od veci otazka - sa mi tak mari - ty si byvala v NR, ze? Ste sa prestahovali?

dai
8. sep 2013

@andrii no... kazdy zijeme svoj zivot, nesieme svoj kriz - naozaj chces menit? vzdy existuje viac rieseni, je len na nas co si zvolime😉

dai
8. sep 2013

@zuzanarichard nic nepovinne platit nemusite a on nema pravo odvas ziadat peniaze ...normalne staznost k riaditelke aj cez pravnika keby robil problemy

andrii
8. sep 2013

@dai ..zamestnáš môjho manžela ty? lebo tu na východe je bieda s prácou... viem,o čom hovorím..žijem tu.. a nemám 20 rokov...niečo som si už odžila

dai
8. sep 2013

@andrii nepodnikam, nemam ho ako zamestnat... okrem toho som sa za pracou prestahovala takze nezijem na vychode. a o tom som pisala - kazdy ma moznost volby. ja zostavam s rodinou v sr akurat som sa stahovala za pracou - opustili sme vsetko a vsetkych s muzom ale zijeme spolu s detmi tam kde praca je. ja by som nikdy nevolila moznost muz do zahranicia a ja doma - ked uz tak cea rodina, so vsetkymi negativami a pozitivami co to prinasa.
ale myslim ze toto je uz uplne od temy a my 2 tu nic nevyriesime😉