Čo by mali deti robiť v školskom klube?
Ahojte,zaujímal by ma názor rodičov,ktorích deti navštevujú v škole ŠKD. Čo je pre vás dôležité,aby deti robili v ŠKD? A zároveň čo vám vadí na vychovávateľke alebo činnosti. Trváte na plnení plánu alebo je pre vás prvoradá spokojnosť dieťaťa? Vadi vám prísny prístup? Som vychovávateľka už tri roky a napadol mi takýto vlastný prieskum, aby boli rodičia aj deti čo najviac spokojní. Ďakujem
U nas deti vela tvoria a aj sportuju, chodia na vychadzky. Vychovavatelky sa snazia.vymysliet vzdy nieco nove,,neokukane. Snazia sa.vyhoviet kazdemu,,cinnosti striedaju,,nie kazdeho vsetko bavi....Niektore.vyrobky maji fakt pekne. V.skd su moje deti spokojne.( Plus vybavili moestnost aj,pre nahradne oblecenie, ked sa deti zaspinia, poleju alebo ked maju premocene oblecenie , maju nahradne)
Este minuly rok chodili takmer kazdy den okolo 14tej von - do 15tej. potom myslim mal byt olovrant a o 15.30 tusim ulohy mohli pisat. To bola tretiacka. moja byvala max do 15tej.
Tento rok maju novu vychovavatelku - je aj asistentkou. Ona zvolila skor taky kamaratsky pristup. Su stvrtaci - nechce sa im uz velmi von chodit a tak su vacsinou vnutri a pusta im rozpravky. ani neviem, ze by spominala, ze by daco tvorili. v podstate sa tam kazdy hra a zabava ako chce
U nás sa presúvajú do škôlky na obedy. To majú tak 600m tam, 600m späť, potom ostávajú vonku. Keď prídu dnu si starší si robia úlohy. Prváci v družine iba čítajú a písanie si robia doma.
Keď som ja chodila do družiny, tak tí starší čítali s prvákmi. Vždy sme boli dvojice.
Mne sa veľmi páčilo ked sme si mohli doniesť hrnčeky do družiny a v zime nám vychovávateľka uvarila čaj. Dievčatá sme si robili také dievčenské posedenia atď.
No a ďalej sme sa hrali, robili nejaké aktivity. Keď sme boli vonku, hocičo sme zbierali a potom sme z toho tvorili. Kvietky z listov, postavy z otlačených listov, postavičky z gaštanové atď atď. Na Pintereste je milión inšpirácií.
Mne napr. prekaza na SKD ze uplne spokojne dajj vychosky detom mobily, nech sa bavkaju. Ako toto bg som uplne zatrhla. Ved na mobiloch su decka dost aj doma a este aj v SKD im to budeme servirovat, nech su z nich zavislaci. Takze mobily by som urcite zrusila a zrusila by som aj vychosky co kazdu chvilu kukaju do mobilov. Mobily odlozit a nech sa im naozaj plnohodnotne venuje, nieco vymysli, nejaku aktivitu, hru. Ale samozrejme nech deti necha na dvore sa aj volne pohrat.
Mne v ŠKD chyba voľná hra a viac pobytu vonku.
A tv by som zrušila úplne...
Dievčence, ja neviem ako vy, ale ja som v družine raz mesačne chodila do kina na detské predstavenie. Tešili sme sa tam a mali sme to radi. Ja by som teda filmy v ŠKD úplne nerušila, len by som to dala naozaj len raz mesačne.
To je veľmi milé že sa zaujímas, naozaj.. 😊
Mám tri deti, dve už ŠKD nenavstevuju, ale tak čo považujem za najdôležitejšie je, aby decká chodili veľa von, ak sa nedá von, tak skúsiť možno niečo čo by mohli robiť s pohybom aj v interieri.. aby sa po vyučovaní to na vybehali a nepozerali telku.. tá telka je totiž najviac čo mi vadí ak sa v družine púšťa - nerobí to každá vychovávateľka, ale pár áno a ja to teda považujem za dosť nevhodné.. chápem ak je niečo nevyhnutné čo musí spraviť že na chvíľu pustí, ale mám skúsenosť že sa púšťala aj denno denne a to je podľa mňa neprípustné.. v škole na vyučovani deti stále sedia, preto som bola veľmi vďačná každej vychovavatelke ktora deti brala von..
Ja teda nie som dlho v práci takže moje decká sú vonku vždy poobede, ale myslím že najmä tým deťom ktoré sú v druzine dlho pobyt vonku veľmi prospeje..
potom kreatívne činnosti, vyrábanie z papiera, maľovanie.. to je výborné na psychiku deti.. a napríklad sa mi páčilo, že dala triediť fazuľu s hrachom a sosovicou - po skupinkách deti súťažili ktore družstvo aky dosiahne čas..
Takže za mňa - družina má byť o oddychu, hoci chápem že niektorí rodičia ocenia aj robenie úloh - nemalo by sa dávať nič navyše na učenie - len urobiť si úlohy a užívať si voľný čas vonku a niečo tvoriť.. ak nejaké dieťa potrebuje zabrať v učení, mali by to s dieťaťom riesit potom rodičia..
@silvike - podrobnosti neviem. dcera spomina, ze vela s nimi debatuje. A mne to nevadi z toho dovodu, ze polovicu tyzdna tam dcera nie je - lebo po obede odchadza na kruzok. a ked tam zostava, tak max. do tej 15tej a to vyslovene sa chce s kamaratkami hrat - bud mali obdobie takych tych papierovych babik - toca boca, alebo pet schop. Takze neriesim.
Ale aj spominala, ze vonku su hlavne tie mensie deti a dochadza tam ku "koliziam" s tymito vacsimi.
@kaca222 vacsinou nechodia - neznamena ze nechodia 🙂 Ja vidim na dcere obrovsky rozdiel medzi 1-2.rocnikom a 3.-4.rocnikom - asi hlavne tento stvrty najma dievcata uz dost rychlo dospievaju a vonku teraz v zime napr. si maju niekde pri stene susotat, ci co? Ucitelka im teda urcite vonku nerobi program, aby tam nepostavali a nemrzli. Takze za mna, radsej vnutri v teple, ako vonku postavat. Tie male tam pobehuju, skumaju... Tieto vacsie to uz nebavi. Chalani ze hravali futbal, ale na tych mensich prvakov boli dost "drsny" a tolko priestoru tam zas nemaju, aby sa nejako rozptýlili
Čím viac píšeš, tým viac chýb robíš. "Sú moc hlučnÝ." Toto nie sú preklepy ani zďaleka. Evidentne žiješ v sebaklame, ale to je Tvoja voľba. 🤷 Ja len tie deti ľutujem. Čo ich môžeš naučiť, keď sama nevieš? 😢
Mna by potesilo, ak by deti mali viac volnej hry, boli vela vonku a hybali sa. Podla mna riadenej cinnosti je v skole az az. Vobec nepotrebujem, aby vychovavatelka animovala detom poobedie. Skor by ma potesilo, ak by sa zapajala do hier deti, pripadne ich nejake hry naucila a bola "pritomna" tu a teraz. Cize nie, ze decka hrajte sa a ona cumi do mobilu, ale pozoruje a vnima dynamiku skupiny, citi, kedy treba korigovat, kedy nechat tak... Dodnes spominam na moju 1.triedu - ucil ma chlap a jeho zena nam bola vychovavatelka. Uzasna dvojica, casto sme chodili na vylety po okoli. Vzdy sme mali mat 3 koruny v penazenke, lebo oni hocikedy zavelili, ze ideme vlakom alebo busom tam alebo tam, pobehali sme cely okres, rozne pamatihodnosti, prirodu, kupat sme sa chodili, opekat do lesa. To bolo nieco uzasne, doteraz spominam.. V zime zase sankovat, korculovat. Vzdy bolo co robit. A oni nas neanimovali, len proste vytvarali moznosti. A to mi dnes velmi chyba. Deti su v takom streotype, vzdy to iste akoby, chyba spontannost.. Domace ulohy by som ja plosne zrusila, cize toto fakt neocakavam, ze budu robit v klube. Aj ked chapem, ze potom doma to je tiez na nervy, vecer sediet nad DU. Cize ulohy zrusit..
@ankare napríklad ich môže naučiť empatii k druhým.. alebo pekne komunikovať medzi sebou.. alebo ich môže naučiť strihať, či dobre kopať do lopty.. vychovavatelka nemá učiť pravopis a cením si skôr ak ma správne hodnoty..
autorka, mohli by ste sa mi napísať správu? Ďakujem 🙂
este k tomu kriku - ked som nastupila do skoly (som byvala ucitelka), tak mi kolega poradil, aby som nekricala, ze to aj tak nefunguje, a aby som si trenovala "prisny ton". teda ze ked nieco povies, decka musia vediet, ze prekrocili hranicu, aj bez kriku. a inak mne sa paci, ze sa takto pytas na nazory 🙂
@deedol co znamená prísny ton? Rozprávať nahlas?
@sisi7781 rozpravat tak, aby vedeli, ze sa blizia s prekroceniu hranice. Skor dorazne ako nahlas
@sisi7781
@deedol
Podľa mňa "prísny tón" nič nerieši, tak isto, ako krik. Ak na nejaké deti funguje, tak len preto, že vyvoláva strach, presne ako aj ten krik. Čo funguje je podľa mňa jasnosť. To znamená, že nejaké "požiadavky" majú byť vyslovené adresne a zrozumiteľne. Zároveň tá korekcia toho, čo dieťa robí/nerobí má vychádzať z toho, že dieťa vníma svoje potreby a potreby iných. Iba tak sa niečo skutočne naučí. Nie neustálymi príkazmi a poučovanim. Ale práve tým komunikovanim potrieb.
@sisi7781
@deedol
Podľa mňa "prísny tón" nič nerieši, tak isto, ako krik. Ak na nejaké deti funguje, tak len preto, že vyvoláva strach, presne ako aj ten krik. Čo funguje je podľa mňa jasnosť. To znamená, že nejaké "požiadavky" majú byť vyslovené adresne a zrozumiteľne. Zároveň tá korekcia toho, čo dieťa robí/nerobí má vychádzať z toho, že dieťa vníma svoje potreby a potreby iných. Iba tak sa niečo skutočne naučí. Nie neustálymi príkazmi a poučovanim. Ale práve tým komunikovanim potrieb.
@akvi jasne, beriem, ked mas par deti. ale ked ich mas 20+ a potrebujes, aby ta pocuvali, ver tomu, ze ten prisny ton pouzijes. (nie zastrasujuci, skor mozno raznejsi?) nemyslim, ze by sa ma moji 16+ studenti bali, ked som ho pouzila, ale aspon zacali davat pozor
Pre mna je top pobyt vonku.
Pre rodicov asi pisanie uloh, aby mali doma pokoj.
@akvi jasne, beriem, ked mas par deti. ale ked ich mas 20+ a potrebujes, aby ta pocuvali, ver tomu, ze ten prisny ton pouzijes. (nie zastrasujuci, skor mozno raznejsi?) nemyslim, ze by sa ma moji 16+ studenti bali, ked som ho pouzila, ale aspon zacali davat pozor
@deedol je trochu dosť rozdiel 16+ a deti v školskom klube 😅 Aj keď teda ani tie 16+ by nemali počúvať rev učiteľky.Ale chápem, čo chceš povedať.
Btw, tých 20+ detí tiež krik nepotrebuje, len bohužiaľ, pokiaľ už od MŠ sú deti zvyknuté, že ich niekto komanduje krikom, tak je veľmi náročné naučiť ich, aby vnímali aj "normálny" hlas.
@deedol je trochu dosť rozdiel 16+ a deti v školskom klube 😅 Aj keď teda ani tie 16+ by nemali počúvať rev učiteľky.Ale chápem, čo chceš povedať.
Btw, tých 20+ detí tiež krik nepotrebuje, len bohužiaľ, pokiaľ už od MŠ sú deti zvyknuté, že ich niekto komanduje krikom, tak je veľmi náročné naučiť ich, aby vnímali aj "normálny" hlas.
@akvi mne to hovorit nemusis, mam doma hypersenzitivne dieta, ktore malo s tym v skolke problem a na atletiku odmietol chodit, lebo trenerka zvysovala hlas (tiez tam mala podla mna privelky pocet deti). ale tu sa pytala ucitelka na SKD, cize skolakov (ano, stale malych a citlivych) a myslim, ze ked ti 20 deti vrieska a nevedia sa ani presunut z obeda do triedy alebo opacne, ine ako raznejsi ton velmi nepomoze. bola som toho svedkom cely minuly rok, nasa skola sa snazi ist respektujuco, maju polovicny pocet deti v triede, no len kym jedneho pekne poprosis, nech sa nevala po zemi, lebo sa ideme presuvat, dalsi dvaja si hadzu ovocie, co dostali na obed, dalsi dvaja odbehnu za roh a dalsi dvaja sa stuchaju a asi prvi dvaja-styria ako tak stoja a cakaju. ja tie ucitelky obdivujem, ako to davaju, s malymi detmi je podla mna velmi tazko.
@akvi a este dve veci: 1) skusme nebrat krik a razny ton ako synonyma. a po 2) ked ma ucitel/ka respekt, staci sa aj ticho zadivat a zdvihnut obocie a uz vedia, ze by sa mohli trocha utisit, aby na nich nikto nemusel kricat. "ja si pockam" 🙂

U nás sa chodí s deťmi von medzi 14-15. Nejdeme len ak leje alebo je naozaj zlé počasie. To potom cítiš, že tým deťom chýba vyblázniť sa, takže sa snažíš ísť stále.
Ja som mala vždy pripravenú 1-3 aktivity (podľa toho, kedy končili, koľko sme stíhali) a pravidlo bolo, že do jednej sa MUSIA zapojiť všetci. Ak sme robili viac, boli ostatné už dobrovoľné (zväčša chceli). Úlohy sa robia po 15tej, keď prídeme dnu, ale ak si niekto chcel robiť skôr počas "voľna", kľudne mohol. Mala som zopár detí, ktoré napr v daný deň mali krúžky do večera, tak s nimi som robila úlohy skôr, aby to stíhali.
Mám krabice s rôznymi hrami, aktivitami, ktoré si deti môžu zobrať alebo sa hrať, ako chcú.
Úprimne, neznááááášam crafty veci, takže toto bolo pre mňa utrpenie, keď sme museli robiť 😂 ale aj také dni sme mali.
A z času na čas sme si robili "movie night". Pripravila som popcorn, deti si doniesli sladkosti, vody, deky, vankúše a poobede sme pozerali nejakú rozprávku.
Ono záleží veľmi aj na triede, aké sú tie deti, čo ich baví. Každá trieda je iná, každé dieťa. Nikdy nevyhovieš všetkým, treba hľadať zlatú strednú cestu.
Aby si ty naplnila plány, vedenie spokojné, rodičia spokojní, deti šťastné a aby to niečo deťom do života dalo.