Môžem robiť vychovávateľku v školskom klube, keď som magistra Sociálnej práce a DPŠ?

marcela.m
17. jún 2016

Opravujem otázku, mal byť bod 10: Môžem sa uchádzať o miesto vychovávateľky v ŠKD na ZŠ, ak mám ukončené magisterské štúdium Sociálnej práce a DPŠ? Ak áno, ktorý bod Vyhlášky 437/2009 Z.z. sa ma týka? Je to časť XIII, D bod 10 - úplné stredné vzdelanie a DPŠ? Lebo v ostatných sa nenachádzam. Iba v školskom internáte pri stredných školách A bod 14 - VŠ II. stupňa neučit. smeru a DPŠ. Na ZŠ by sa mi tým pádom neuznalo VŠ vzdelanie alebo iba maturita? Strednú školu mám Obchodnú akadémiu. Ďakujem za odpoveď.

sardinka335
17. jún 2016

Pokial ja viem z praxe, tak na poziciu vychovavatelky sa vyzadovalo a vyzaduje pedagogicke vzdelanie - stači maturita v pedagogickom odbore, doplnkove pedagogicke študium veru neviem či je postačujuce. Ale ak nemaju ludi tak zoberu. Kolegyna ma soc. pracu ale ma maturitu v pedagogickom odbore.

Druhá vec je čo mne osobne vadí, ze ked ludia nemaju čo robit tak si povedia ,,skusim v školstve,, sak snad to tam stačí ...aj v ŠKD treba vediet s detmi robit, nestačí len stať na ihrisku ako kolik vo fazuli a davat pozor. Treba robit prírpravy, aktivity, organozovat kolektív, robit didaktické hry - tie metodiky sme tam neštudovali snad na srandu kralikov, hudobny nastroj, ale na to aby sme vedeli ako s detmi pracovat - to socialna praca nema a DPŠ je len švindlkurz. Potom to v našom školstve vyzera tak ako to vyzera...
AKo nič proti zakladatelke temy, mozno by bola dobra skor ide o princip stretavam sa s tým aj v praxi ze niektore kolegyne maju uplne ine odbory vystudovane sice pedagogicke ale nevedia to robit, na deti hulakaju a je to len zašívaren ...čest vynimkám.

gir
19. jún 2016

@sardinka335 super si to napísala. Ja len dodávam, že najhoršie čo sa mohlo stať bolo dať školy pod obce a mestá a hlavne na obciach, kde si starosta zamestná koho chce lebo podľa nich je učiteľ len strážca deti a ešte nie je spokojný s platom. Hlavne prijímajú nekvalifikovaných, dajú im plat skoro na úrovni min. mzdy a obec ušetrí a deti niekto stráži. Celé zle ...

marcela.m
autor
19. jún 2016

To nie je diskusia, ale otazka,na ktoru som ocakavala odpoved. Dakujem za pochopenie. Nie som odkazana ist do skolstva,ale chcem a mozno mam ovela vacsie predpoklady na pracu s detmi,ako ti,co maju vzdelanie a nemaju k detom vztah. Vediem tvorive dielne,hram na tri hudobne nastroje atd.

gir
19. jún 2016

Odpoveď si si v podstate dala sama, Sociálna práca nie je pedagogika. Mala by si mať ukončené vychovávateľstvo - min, Bc, . Ani strednú školu nemáš pedagogickú, Prepáč ale aj napriek všetkým kvalitám si vzdelaním úplne mimo školstva. Tvoja otázka bola či môžeš učiť. Môžeš ak máš známeho starostu, primátora a pod.

marcela.m
autor
19. jún 2016

Nie ci mozem ucit,ale byt vychovavatelka v SKD. Mam statnicu z didaktiky predmetov soc.prace,ktore mozem ucit na ss a zs, z didaktiky a teorie vychovy,vseob,pedagogiku,specialnu ped. a zaklady psychologie.

marcela.m
autor
19. jún 2016

Mimo skolstva nie som,mam DPS a potvrdenie o pedagogickej sposobilosti😉 A pardon,nie statnicu,ale zaverecnu skusku z tych 5- tich predmetov,co som vymenovala.

marcela.m
autor
19. jún 2016

Nie ci mozem ucit,ale byt vychovavatelka v SKD. Mam statnicu z didaktiky predmetov soc.prace,ktore mozem ucit na ss a zs, z didaktiky a teorie vychovy,vseob,pedagogiku,specialnu ped. a zaklady psychologie.

marcela.m
autor
19. jún 2016

Suhlasim s vami,ze pedagog ma byt aj vzdelany v odbore. Len zial ani vystudovani pedagogovia nie su akymi maju byt. Nestaci mat vzdelanie,ale aj dalsie predpoklady,napr. osobnostne,moralne a pod. Aj vystudovani hulakaju po detoch a nie len to... A o venovani sa im v skd? Pustit im rozpravku viem doma aj ja. Pre ucitela to musi byt nie len praca,ale aj poslanie,a takych je malo. Na pracu s detmi treba mat aj charizmu. Deti by mali chodit do skoly radi,ale to by sa muselo vela zmenit... hlavne u nas na SK...