icon

Čo dávate robiť 9 ročným slečnám?

bonaqa2013
22. jún 2015

Ahojte maminky. Blížia sa prázdniny a doma budú moje 3 slečny vo veku 9,7,a 5 rokov. Keďže nechcem aby skysli pred počítačom, telkou a mobilom, chcem ich zamestnať v domácnosti. Skúste mi napísať čo robia vaše deti vo veku 7 až 9 rokov. Ďakujem.

lubina
22. jún 2015

mame 2 dcerky, 9 r. a 6 r. Zatial az tak vela doma nerobia, ale predsa, vynesu smeti, vylozia riad z umyvacky riadu, upracu si izby (take to "zhruba" ulozenie veci) a utru prach, obcas sa ta starsia snazi povysavat...maju vela zaujmov, starsia robi gymnastiku - 4x tyzdenne, plus samozrejme ucit sa do skoly, cize nema tolko casu. Cez vikend mi rada pomaha varit 😉 ...mladsia napadobnuje starsiu sestru 😀

cairka
23. jún 2015

Keď chce, tak urobí už čokoľvek. Len škoda, že nechce častejšie 😉 Oficiálne nemá žiadnu fixnú povinnosť, spolu so sestrou zhruba to, čo píše @lubina , popratať svoj bordel. Vie pozametať, povysávať, pomôcť s prádlom, riadom, varením...ale zatiaľ sa ju snažím presvedčiť, že to chce dobrovoľne, nie vždy úspešne 😀 (Majú 9 a 5 r.)

jolinka
23. jún 2015

ja mam 8,5 a 10,5 rocnu....upratuju si izbu, staraju sa o skreckov vcitane cistenia klietky, to komplet sami, povysavaju / u nas je bitka o vysavac 😅 😅 / Starsia vesia a zbera saty vonku na zahrade, oberaju drobne ovocie a hrasok. Chodia na nakupy tu v dedine. Na nakupy uz chodi aj 6 rocny syn. Davaju pozor na mladsich bratov.

Starsia uz dokaze olupat zemiaky, pokrajat zeleninu do polievky.

jolinka
23. jún 2015

Moje nie su nejake maniacky na PC ci telku, mobil starsia dostala, ale bude ho pouzivat az od buduceho roku ked bude chodit na nejake kruzky sama. Ako ich poznam, budu sa hlavne sami hrat na zahrade, robit si "predstavenia" s pesnickami , to je inak vyhoda velkej partie deti 😉 Pridu tu sesternice oni tiez k nim, potom jeden tyzden u babky, jeden u nagymamy a jeden tyzden rodinny tabor s mensim poctom deti do 15. Manzel menil pracu takze dlhsiu dovolenku asi mat nebude, tak len cez vikendy na kupaliska prip. nieco po Slovensku pozrieme.

cerez
23. jún 2015

Mám 10 ročnú a chodí so smeťami, poutiera riad, prach vo svojej izbe - nerobí to pravidelne, ale raz začas musí, robí si poriadok v izbe. Teraz už aj vysáva. Nemá problém odskočiť do obchodu, keď niečo pochybí - to robí najradšej. Toto všetko nerobí sama od seba, ale na výzvu. 😀
Minule som bola u kamarátky a dcérin spolužiak ako prišiel domov, videl zemiaky nedoškrabané, tak sa do nich sám od seba pustil. Šlo mu to ako dospelému. Tak sme dcére dali tiež škrabať zemiaky a veru problém. Nevedela čo má s tým robiť, viac do toho ďobala. Teraz po troche budeme skúšať motoriku aj pri škrabaní. 😀

jaja1979
23. jún 2015

@bonaqa2013 Moja ma 10 a vie robit vela veci, ale vsetko vacsinou z donutenia - upratat si izbu, povysavat, umyt umyvadla, vanu, utriet prach, vylozit umyvacku riadu, ist na drobny nakup, ist po brata do skolky, nakrajat zeleninu na salat, pomoct pri zavarani - odstopkovat jahody, ceresne, vylupat hrach, poskladat niektore pradlo, sparovat oprate ponozky, postlat postele. A mam este dvoch mensich chalanov a ti dokazu robit takmer to iste a ani mi to neofrflu... Som zvedava, dokedy im to vydrzi...

jolinka
23. jún 2015

@jaja1979 no vidis lupanie hrachu som zabudla 🙂 🙂 🙂 to nase robia radi...len ta efektivita ehm ehm 2 do ust, 1 do misy 😅 😅

lilimoni
23. jún 2015

Moja 7,5 rocna rada vysava 😀 a aj umyva s mopom 🙂

bonaqa2013
autor
23. jún 2015

@lilimoni
@jolinka
@cerez
@cairka
@lubina
maminky ďakujem za Vaše odpovede, vidím, že cez prázdniny asi nastolím nejaký prísnejší réžim. Moje slečny nie že by nevedeli, ale sa im nechce. Takže od 1.7 sa im už bude musieť chcieť.... Nás doma naši rodičia tiež zamestnávali a sme tu.....

lilimoni
23. jún 2015

@bonaqa2013 jasne 🙂 nech sa naucia, ja od svojej tiez necakam uplne sperilne upratovanie ale ucit sa musi 🙂

ellca123
23. jún 2015

ja by som povedala ze u deti je to aj otazka zvyku a pravidelnosti /umyt riad,ci povysavat.....

danielahamar
23. jún 2015

ja mám dvoch chlapcov, kt. robia od cca 6rokov upratujú riady prádlo poskladané do svojich skríň, smeti, starší nám už aj kosí dvor, vyzliekajú periny, vysávať sem tam, ale to ako keby ani nerobili 😅

saska112
25. jún 2015

Moja dcera ma 9 a kazdy den na starosti upratat postele a podusky ma gauci, ale rozmyslam ci jej este nieco nepridam 😀

maja2039
25. jún 2015

bonaqa2013 dobra tema akurat bol krik nasa 12 r.sumarizovali sme vcerajsok 2 hodky sims na notase potom pred telkou v ruke s tabletom a ked uz zalahla v tom momomente si pisala cez viber na mobile so spoluziackou 😀 😀 😀
ale no take bezne drobne prace kolo seba vo svojej izbe porobi, odkladat oblecko , smeti vynasat, no a rada sa cez vikend mota pri vareni..... 🙂