icon

Čo potrebujem na zápis do prvého ročníka?

sarkulka
1. jan 2011

Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať ako prebieha zápis do prvého ročníka základnej školy 🙂 🙂 Vyžaduje učiteľka od detí niečo konkrétne, napr. počítať, rozoznávať farby a pod. ?

lamada181
18. jan 2011

mamkaivka no teda no mi sme isli na cirkevnu lebo mala nechcela pocut o inej skole
no mi mame vela skol a vcera to vyzeralo ze aj vela deti je a zapis
maya gratulujeme

mamkaivka
18. jan 2011

@lamada181 moje 2 staršie dievčatá tiež chodili na cirkevnú, nevedela som si predstaviť štátnu školu, no mali sme tam problém, tak som ich preradila na štátnu, / viac rodičov preradilo deti / a som spokojná aj keď na štve že majú málo náboženstva ale ináč je to lepšia škola aspoň u nás.

lamada181
18. jan 2011

no prave u nas si vsetci chvalia tak uvidime snad bude dobre 😀

sarkulka
autor
18. jan 2011

Ahojte, my sme na zápise neplatili nič, p. učiteľka mi dala zoznam vecí, ktoré musím kúpiť a rozhodnutie príde poštou 😉

danielik79
18. jan 2011

tak ja mám na zápis doniesť zo sebou aj 15 euro na pomôcky a zošity.

betkavlcekova
19. jan 2011

ahojte, tak nas caka tiez zapis 11 a 12 februara, uz mame vyvesene na nastenke v skolke, my sme na 99% rozhodnuti, ze zostavame v skolke uvidime ako dopadne marek na testoch v tej specialnej poradni

marfigirl
19. jan 2011

ahojte,
nam sa skola pacila. Najlepsie bolo, ked sa pytal riaditel deti, ze co sa im pacilo. Jeden povedal, ze jemu sa pacila 1.A, lebo tam chodila jeho kamaratka a moj maly mi povedal, ze sa mu pacilo, ze tam mali rozne skolske tasky 😀 Deti to tam vobec nebavilo, je to sranda, ako to vnimaju. Som zvedava na zapis, uz aby to bolo.

mmonika
19. jan 2011

@danielik79 aj ja som platila zapisne 15 € ,aj ked ma maly odklad skolskej dochadzky... 😖

danielik79
19. jan 2011

@mmonika a to už prečo ved má odklad od psychologičky,nemala si ten papier so sebou .Na to nemajú právo.

mmonika
19. jan 2011

@danielik79 ja este priamo papier od psycholigicky nemam ,ze to psychologicka posle priamo na skolu....

Ale dnes mi ucitelka co uci dceru ,odkzazala ,ze ked mi pride aj zo skoly papier ze ma odklad a tento skolsky rok nenastupi ,tak ze potom mi ich vratia .. no som zvedava 😒

danielik79
19. jan 2011

@mmonika to je ale zderstvo 😠

mmonika
19. jan 2011

@danielik79 tiez som to povedala-( pockam dokedy mi pridu papiere ,a uz aj idem za riaditelkou .. ) ja len dufam ,ze o rok ked uz pojde ozaj do skoly nebudem zas platit ..

danielik79
19. jan 2011

@mmonika 😅 to už by som sa sťažovala na inakších miestach.

leka323
21. jan 2011

Ahojte, tak my sme včera absolvovali zápis, syn bude mať v júni 6 r. Učiteľky syna pochválili, nebál sa, komunikoval, pekne rozprával, že vraj je šikovný a vidno, že má staršieho brata. Že "zácvik" tam je.. 🙂 🙂 🙂 Pýtali sa samozrejme na adresu, meno, dátum narodenia, farby, kreslil postavičku, vľavo, vpravo, hore, dole ukázať, počítal zvieratá na obrázku...

danielik79
21. jan 2011

@leka323 tak aj vám gratulujem ku zvádnutiu zápisu 🙂 🙂 🙂 a už len školskú tašku kúpiť. 😉

marfigirl
21. jan 2011

my sme boli nakoniec na zapise dnes, lebo zajtra ideme prec. Uz nam aj dali papier, ze je prijaty.
U nas musel povedat meno, adresu, pospajat spravne pocet bodiet s cislami, napisat svoje meno, odpisat slovo ciapocka, mal tam bludisko, dokreslit tvary(vlnky,ovaly,obdlzniky,trojuholniky) dokonca riadku, spravne zoradit rozhadzane obrazky z rozpravky cervena ciapocka, mal pocitat stvorce a urcit, ktory je modry. Niektore deti mali aj skakat na jednej nohe a poskladat take puzzle z geometrickych tvarov.
inak sme nic neplatili, dostali sme taky letacik, co budu potrebovat, co by mal ako buduci prvak vediet,ako sa spravat
Drzime palce aj vsetkych ostatnym buducim prvacikom.

lamada181
21. jan 2011

baby ja som kupovala skolsku tasku tak aby ju jezisko doniesol
s topgalu su velmi dobre a co mam zname su velmi spokojne
mi sme chory a v pondelok idem do skoly pre papier o rozhodnuti a prijaty do zs 😀 😀

danielik79
21. jan 2011

no ja rozmýšlam že tašku pôjdem kupovať zajtra akú máte vy ,mysím s akým motívom.

leka323
22. jan 2011

@danielik79 Ahoj, ďakujem, tašku dostane k narodkám, ale ja nepreferujem žiadne obrázky na aktovkách, aj so starším som sa dohodla, že kúpime bez obrázku a súhlasil, s mladším sa porozprávam tak isto... 🙂 🙂 🙂 Je to na každom, každému sa páči niečo iné... Starší má obrázky akurát na doskách, do ktorých odkladá zošity... tak primerane stačí...

danielik79
22. jan 2011

no baby dnes som bola pozrieť tašky a ako som pozerala pod 30 ani nešli asi predsa len s taškou ešte počkám.Predsa budú aj lacnejšie a krajšie. 🙂 😉

mia.
22. jan 2011

ahojte, aj nás čaká zápis, pozerala som ponuku aktoviek na nete /niektoré sú teda riadne drahé/ a našla som aj celkom dobrý článok
http://www.alinka.sk/c/kupujeme-prvu-skolsku-ak...

gebula
22. jan 2011

Ahojte,ani neviem ako začat.... baby ak budete mat nazor na to čo ja teraz napíšem,tak rada uvitam každy jeden nazor 😉 totižto,dcera je septembrova 24.,čiže ma 5r a a mes. Rozhodli sme sa,že ju dame zapísat do školy. Zapis bude 2.2.2011,ale pred tým ako bude zapis som sa rozhodla,že to prekonzultujem so psychologičkou,teda nech jej da spravit testy,a nasledne som chcela vediet jej nazor uprimny. Takže pred týždnom sme boli na testoch,dosiahla nadpriemer,psych.sa vyjadrila,že može do školy,je rozumna..... Učitelky v školke tiež sa vyjadrili aby sme skusili. Dcera prejavuje velky zaujem o školu,dost ju motivuje staršia dcera,ktorá je teraz 1ka,čomu sa aj teším,lenže moj problem je v tom,či ozaj dat dieta skorej zaškolit,alebo nechat ešte rok v školke? Ako počuvam ostatnych rodičov,tak vačšina je pre odklad alebo postupovat tak ako im roky vychadzaju. Uberam jej takto dectvo? Mam z tohto dilemu,či to neolutujem a tak. Však ale v septembri bude mat 6rokov,čiže je to taky prelom,že niektorí davaju tieto deti do školy a niektorí nie. Zatial ďakujem 🙂

babulina
22. jan 2011

@gebula - ja som julova, nasi ma dali do skoly ako 6rocnu, bola som najmladsie dieta v triede, a tak to vlastne ostalo az do vysky, mama vzdy tvrdila ze prvy polrok bolo vidiet rozdiel medzi mnou a ostatnymi detmi ze som bola trosku viac detska ale ze som to "dobehla" a neskor predbehla (dostala som sa do vyberovej triedy od 3.triedy a potom na 8rocny gympel), ja to neberiem ani ako plus ani ako minus ze ma dali rodicia do skoly ako 6rocnu, pokial neni vyslovene upato detska - co asi teda neni ked dosiahla nadpriemer tak by som ju s kludnym svedomim dala do skoly, drzim palce nech sa jej dari

gebula
22. jan 2011

@babulina ďakujem,tieo slova zneju ukludnujuco,a povzbudila si ma 🙂

danielik79
23. jan 2011

@gedula a prečo nie ved teraz deti vedia niekedy viac ako ich rodičia. 🙂 😉

tanya78
23. jan 2011

@gebula ahoj, ja toto isté teraz riešim so synom. Písala som o tom aj v téme test školskej zrelosti. On je síce narodený 15. augusta, čiže jemu aj roky na vstup do školy sedia. Zápis zvládol super, máme doma už aj papier o prijatí, učiteľky ho tiež do školy odporúčajú. Čo ma ale odrádza - bude v triede najmladší, aj o rok, keďže dnes sa väčšina letných detí dáva do školy o rok neskôr. Vypočula som si aj názory učiteliek z prvého stupňa a tie hovoria, že ten ročný rozdiel medzi deťmi hlavne v začiatkoch dosť vidieť. Keby išiel o rok neskôr bol by "najšikovnejší", takto sa bude "trápiť" (chápeš ma 😉 ). Ďalej sa obávam toho, aby ho tie staršie deti nejako "neutláčali". Dnes je mrcha svet... Čo zmešká? Kam sa ponáhľať?
Nepoznám tvoju dcéru, ale dievčatá sú vyspelejšie a aj dozrievajú skôr ako chlapci. Daj na svoj inštinkt. Ak ju aj psychologička odporúča, tak ju do školy daj. A hlavne ak aj ona sa do školy teší. Ja stále nad tým premýšľam, ešte nás čaká v marci porada so psychologičkou a na základe toho sa rozhodneme. Držím palce a hlavne dobre sa rozhodnite 😉

lenka2412
23. jan 2011

Ahoj, moja dcéra sa narodila 8. septembra, do školy som ju nedala a neľutujem. 🙂 Teraz je druháčka a školu zvláda super.

gebula
23. jan 2011

@danielik79
@tanya78
@lenka2412 .....dievčence,každa mate iny nazor,čo je teda pochopitelne. Staršia dcera je tiež koncom septembra narodena tento rok bude mat 8rokov,ale ju som tiež nedala skor do školy,hoci cela rodina na mna tlačila,aby išla ved je šikovna. Šikovna aj bola aj je,teraz je prvačka,ale ked pozriem do ich triedy aky maly drobci tam chodia tak ju niekedy aj lutujem,lebo sa často stažuje že su to deti ukričane,rozkokošene..... Ju som aj ja chcela dat skor,ale priznam sa že nemala som prehlad o tom kto sa zaobera so skorým zaškolovaním a ako to prebieha,tak som sa len učitelky opýtala v školke na dceru,že by som ju dala do školy,a učitelka ma odbila vetou-ved ona je ešte hrava,ale ved všetci prvačikovia su hrave,asi až tak po ten januar,a potom tu školu beru ako samozrejmost. Ona tiež chcela ist do školy už pred rokom,no dala som sa odbit učitelkou a nešla som si za tym dalej,tak som ju nechala ešte rok v školke.Priznam sa,za ten rok ovela zmudrela..... A teraz pri tejto druhej dcere som už vedela ako mam postupovat,v školke som nič nehovorila,najskor som chcela aby sa vyjadrila psychologička.
@tanya78 tieto otazky si kladiem aj ja Čo zmeška? Kam sa ponáhlat? Ale ak by im roky dobre vychadzali tak ja nevaham a smelo ich davam do školy,pravdaže ak nie su nejake zdravotne problemy alebo psychicke.

gebula
23. jan 2011

zabudla som ešte,že pri staršej dcere,ked odchadzala zo školky,tak učitelka si ju nevedela vynachvalit,a tiež poznamenala,že škoda,že sme ju nedali o rok skor do tej školy 😠

andrejo
24. jan 2011

No my mse boli v piatok na zapise. Prisli sme tam vypisali papiere (sme z 2 obvodu davame do 1. obvodu v BA). zatial si syn sadol a pokecal s ucitelkou, pytala sa ho na pismenka, cisla, obrazky ci vie pomenovat po anglicky a tak. Porozpravali sa a on popri tom stihol ankreslit smetiarske auto 🙂
Takze ano ucitelia sa porozpravaju a zistuju nejake tie veci co deti vedia aby vedeli pripadne rodicovi povedat co si myslia. Ci by bol vhodny odklad a tak. nas syn sa do skoly uz velmi tesi a sam sa zacal zaujimat o pismenka a cisla a pisat aj doma a tak takze nerozmyslame nad odkladom.