Čo potrebujem na zápis do prvého ročníka?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať ako prebieha zápis do prvého ročníka základnej školy 🙂 🙂 Vyžaduje učiteľka od detí niečo konkrétne, napr. počítať, rozoznávať farby a pod. ?
@lamada181 ved je to len možno rutinná záležitosť ved aj malý ked mi nastupoval do škôlky sme mali stretnutie s logopedičkou a to vyslovuje všetko normálne.Možno si chce škola trošku pred rodičmi šplhnúť že keby ste mali nejaký problém s deťmi ked nastúpia do školy.
@syslica vitaj v klube .Tie testy na IQ robil malý u psychologičky ako 4 ročný .Vyšlo mu že je nad priemer.Kládla mu rôzne otázky a mal tam kresliť a tiež mu jemná motorika nešla.Osobne si myslím že tie deti v ich veku to všetko čo majú sa naučia a aj dobehnú.
Ahojte, môžem sa ku Vám pridať? Na zápise sme boli s malou v utorok 🙂 Presne deň predtým mala dcérka 6 rokov 🙂 Hneď sa jej ujala jedna pani učiteľka a mňa druhá.Ja som vypisovala potrebné papiere a malá sa rozprávala s pani učitelkou,kreslili, písali, stavali si kocky a tak ďalej 🙂 Na konci sme dostali papier,že nás prijali 🙂 som veľmi rada, lebo ja som chodila do tej školy 9 rokov 🙂
@gebula ahoj ja mam podobnu dilemu dcerka bude mat 13 sept 6 rokov ale dala som ju do skoly viem ze je rozumna 3 roky uz chodila do skolky aj ucitelky v skolke odporucali ze kludne moze ist do skoly boli sme u psychologicky ona odporucala aby sme sa prestahovali do NZ [byvame nedaleko od NZ]aby mohla navstevovat skolu kde je trieda pre nadane deti. ale ja nie som si ista ci by nebolo dobre este 1 rok v skolke one je taky hyperaktivny typ, neposedna ,neviem ako tam bude vediet sediet 45min ,teraz uz vie citat [samozrejme nie plynule ale pekne pomaly ,matematika jej ide veli dobre 4 ciferne cisla jej nerobia-[myslimslovom ][vie co je plus minus....ale predsa nie som si ista ze so spravanim s nebude mat problemy alebo s disciplinou...uz je zapisana ale neviem ci som dobre robila,aj jedna ucitelka v skole sa vyjadrila ze jej ukradnem 1 rok z detstva -no dakujem pekne to by som nechcela..keby sa narodila 31. augusta by som nemusela nad tym lamat hlavu...
Ahojteeeee 🙂
@syslica ahoj vitaj 😉 gratula k "syslíkovi"IQčovi 😀 tie testy nie je potrebne robit zas v septembri,mne to teraz vysvetlovala psychologyčka,vačšinou sa deti testuju raz do roka a to uplne stačí,no ale zaleží aj na rodičoch či chcu zopakovat s deckom tie testy,aj ja som chcela,ža by mi Kiku otestovala napr.koncom augusta,ale vravela,že ked ma nadpriemer vobec netreba 😕 a diiiiiiik za podporu,važim si to veeeeelmi 😉 a že aj oktobrove deti davaju zaškolovat vo vašom okolí??? 😲 😲 no ale zas každe dieta je indi-vindi 🙂 minuly rok sme sa so staršou dcerou rozhodovali tiež či do nadanej triedy alebo klasika,ale vyhrala klasika a staaaašne sme spokojný 🙂 tvoj menší "syslík" je ako moj najmenší ,aj ten by najradšej išiel s dievkami do školy 😀
@danielik79 uplne suhlasím čo sa týka sustredenosti a grafomotoriky,oni tie deti to tak nevnímaju,ale počas školy to dobehnu určite viem,pretože so staršou dcerou chodia deti,kt. sa za pool roka naučili všetko 😉
@em83 čaf vitaj 🙂 prajem sa tvojej malej darí v škole 😉
@evickapooh možem ti povedat,to že je neposedná vobec nevadi,ved niektoré deti ako pozorujem v dcerinej triede tak aj teraz postojačky píšu alebo čitaju,učitelky ich sice upozornuju ale treba im dat čas,a tvoja dcera je šikulka ona to zvladne,poprípade sa vybeha počas prestavky 😀 ved to,že keby bola tiež augustova si tiež nelamem hlavu 😅
@evickapooh Ja síce nemám žiadne skúsenosti s nadanými deťmi, syslík ešte nie je oficiálne "diagnostikovaný" IQáč, je len "podozrenie" na základe predškolského testu, ale tvoja dcérka mu je veľmi podobná. Nenechaj sa zneistiť hlúpymi rečami, ja som tiež veľmi váhala, ale mnoho lekárov odborníkov, ktorí Jerguška poznajú, mi svorne tvrdilo, že za ten rok v škôlke by nič nezískal, len by zakrpatel a že sa mu máme radšej venovať doma a intenzívne rozvíjať, čo ho baví (množstvo vecí) aj to, čo mu nejde (grafomotorika, pohybové zručnosti).
@gebula Osobne poznám 3 októbrové deti (2 z materského centra a 1 z MŠ), ktoré pôjdu v septembri do školy a za tie dve, ktoré poznám veľmi dobre, aj ich rodičov, môžem 100% tvrdiť, že to zvládnu ľavou zadnou, napriek dátumovému hendikepu.
Čo syslík stváral s pani učiteľkou za zatvorenými dverami som sa nedozvedela, vraj samé ľahké 😉 , potom ešte dekoroval karnevalovú masku pre seba a brata, lepil na ne také farebné papieriky, ktoré si nastrihal, učiteľka mu hovorí, že nemá dávať moc lepidla, aby mu nepresahovalo a on že "veď keď ho tam bude viac, jednoducho ho prekryjem papierom takej istej farby, ako je maska a nikto to nezbadá 😀 Pedagogička len pozerala... a ja tiež.
gebula mi uz chodime do skolky len teraz ideme na operaciu tak je doma 😀
a dakujem snad to tak bude
@danielik79 potvrdenie o prijati sa posiela. Ale mozno u vas nebol plny stav
@andrejo u nás to dávali priamo lebo je to praktické ako sa vyjadrila riaditelka školy .A u nás to neni vela detí ak ich bude 10 v triede budú radi.
@danielik79 Desať detí v triede by som brala 🙂 , aspoň sa im budú môcť lepšie venovať... u nás budú otvárať dve plné triedy prvákov, ročníky 2004 a 2005 boli silné. Školskú tašku pre svoje najmilšie vnúčatko zakúpia starí rodičia, asi sa budem musieť nechať prekvapiť...
@lamada181
Čo máte? Teraz je každému lepšie doma, všade vonku kopec vírusov, chrípky a pod. Mladší syslík má pred sebou tiež operáciu, teraz má síce nádchu, ale do 18.2. snáď bude v poriadku na odbery. Tak sa držte a zostaňte zdraví!
@syslica no ja dúfam že sa im budú riadne venovať.Učitelky vyzerali že sú fajn .My sme malá dedina a tam kde bude chodiť tiež je to malá dedina takže detí nič moc ale čo je po nich ročník tak ten bude o niečo silnejší.
Ahojte 🙂 U nas sa tiež posiela doklad o prijatí poštou. Ako som sa dočítala na našej stranke kde bude chodit kika do školy,tak prijali 70detí,a otvaraju 3 triedy,to je tak akurat si myslím 😉
mi ideme na vybratie noisnych mandli ideme 17 - 18 februar ale po tjto noci nam to asik prelozia mali dostal od nas chorobu takze teplotuje a sopli
baby strasne sa tesim do hodinky mi ma sestra porodit malu netrku joj tak sa tesim koki konecne zas nejaky krpec v rodine
@lamada181 tak gratulujem k dalšiemu bábu v rodine.A aj keby ste boli chorý nosnú mandlu môžu vybrať len nesmie mať teplotu náš tak bol.
@danielik79 no tak pri takom pocte je to jasne. V BA je to tak ze niektore skoly otvaraju 2 triedy a maju zaujemcov tolko ze by ani 3 triedy nestacili, takze preto sa posielaju rozhodnutia dodatocne. My stale dufame ze to vyjde.
U nás to bolo tak, že deťom z obvodu dali vyjadrenie hneď (lebo tie podľa zákona musia prijať), ostatným dali podľa toho, ako sa im zdali na zápise. Niektorým hneď, niektorým poštou.
@andrejo ako som písala mi sme fakt len malá dedinka s počtom obyvatelov do1000.
@danielik79 My máme asi podobný problém ako @andrejo, škola je v okrajovej časti BA, ktorá sa teraz dosť živelne rozrastá a minulý rok malo veľa detí odklad. Neviem, aký je normatív na prvácke triedy, z priestorových dôvodov ale otvárajú len 2 ... no uvidíme ... už ja som tam chodila do školy, zástupkyňu robí moja bývalá najmilšia učiteľka, takže je jasné, že my sme nad inou alternatívou ani nerozmýšľali.
@lamada181 Mladší syslík pôjde na kombinovanú ORL a URO operáciu, jedna časť je aj výber nosnej mandle, ak nebude do odberov zdravý, tak ho skrátka nezoberú a môžme čakať ďalšie 3-4 mesiace. Ale ja som tiež počula, že aj "nie celkom zdravé" deti bežne operujú, iba neviem, či by som to riskla kvôli celkovej anestéze ☹ .
Späť k téme: Mám takú záludnú otázku, bola by skôr pre učiteľky I. stupňa ako @mtsl, ale priznám sa, na zápise som sa neodvážila spýtať, aby na mňa divne nepozerali. Takže: rok má 12 mesiacov, to je jasné, ale ako sú mesiace rozdelené do ročných období??? Pokiaľ si dobre pamätám, my sme sa učili, že jar je: marec, apríl, máj, leto: jún, júl, august atď. Lenže mm tvrdí - a opiera sa aj o knižku "Moja prvá knižka o ročných obdobiach", inak super knižka - že jar je apríl, máj, jún.... skrátka všetko posunuté o 1 mesiac. Napríklad december vychádza ešte na jeseň a marec v zime 😲 Čo vy na to? Je to blud, či nie? Môj manžel, zástanca prísnej logiky tvrdí, že ak je napr. počas 20 dní júna ešte jar, tak celý mesiac patrí k jari - lebo prvý letný deň je až 21.6, všakže?
Kým sa pôjdem s takýmito otázkami blamovať do školy, rada by som vedela, čo si o tom myslíte vy? Ak si myslíte, že celému sysliemu klanu švitorí, pokojne si to myslite 😀 , my doma riešime aj onakvejšie veci, keďže sme takí "inteleguáni " 😀 😀 😀
@syslica Mám prváka a učili sa to tak, ako to poznáš ty. 😵 Takže jar je: marec, apríl, máj.
Ak je to Vaša spádová škola, nemali by ste mať problém dostať tam malého. Dieťa z obvodu prijať musia. Aspoň tak nám to povedali na odbore školstva, keď sme sa boli informovať my. Oni sú tam od toho, aby tie obvody urobili tak, aby boli školy rovnomerne naplnené.
@syslica mam druhacku a je to tak ako si myslis ty... jar je marec april maj... / lebo marec ma den jarnej rovnodennosti cize zacian astrologcka jar/ a zima je od decembra lebo tam je zasa den zimneho slnovratu najkratsi den zaciatok astrologickej zimy/ takto sa to ucia druhaci aj tie datumy sa ucia kedy sa zacina zima.. a kedy zacina jar...
baby dakujeme a mali je chory mame antibiotika zapal priedusiek tak nechcu a mal aj febrilne krce
tak ze zas sa nam to prelozilo
ale skusim volat do za tam je dr ktory to robi super
baby tak zajtra drzte palce zajtra idem do tej skoly kvoli malej uz teraz mam stiahnuty zaludok a neviem co
dneska som tu mala maminu a moja milovana dcerka nie aby sa hrala so starou mamou a ona jej precitala cely slabikar a robila si nejake priklady s matematiky no co vam poviem ak mi povedia zajtra nieco take ze ju nechcu lebo je septembrova a povedali prečd tim ze ju beru tak to bude moja smrt lebo fakt neviem ako jej to vysvetlim a nemam tucha co budem s nou doma robit jeden rok v skolke ju tu nechu lebo nevedia co s nou robit
Ďakujem všetkým za zodpovedanie otázky 🙂 . Teší ma, že ste všetci, dokonca aj učiteľka, potvrdili môj názor.
@lamada181 - nestresuj sa zbytočne, keď raz prisľúbili, že dcérku zoberú, prečo by to mali meniť? A ak máte aj odporúčanie od psychológa (ak máte), vôbec nie je čo riešiť.
Malý nech skoro vyzdravie, operácia ho aj tak počká ...
@lamada181 a ako ste dnes dopadli .
baby som rozcarovana nahnevana tak
ucitelia v skole si dovolili rozdelit rodicov do troch skupin a to rodicov deti ktory nechcu aby ich deti isli do skoly potom na rodicov ktorych deti urcite idu a potom rodicov do ktorej patrim aj ja ze sa nevedia rohodnut no co vam poviem,
tak tej skupine sme 5
a vsetci uplne mimo
musim ist znova na nejaky test a aj dr napisla posudok a neviem co
ale hlavne ze paulinka je velmi socialne vyspela, krasne rozprava , nema problem komunikovat alebo nieco proste a teraz zrazu mi na koniec povie ze este s nou spravia jeden test ale ja som im povedala ze budem trvat na tom aby isla do skoly lebo si s nom radi v skolke nedaju som priserne nahneva baby a to som uz asi hovorila xix
ako vraj ju beru len chcu ten test je to normalne mne sa to nezda a boli tam maminy ktore deticky maju teraz 6 rokov

Ahojte, hlásim sa do klubu, zápis máme zajtra, starší syslík má 6 v júni, tiež som zvažovala, či ho dám zaškoliť, lebo podľa mňa sa nedokáže dlho sústrediť a obsedieť a má problémik s grafomotorikou... lenže nám by nikto papier na odklad nedal. Psychologička ho do školy tiež odporúčala a keď som sa pýtala na možnosť otestovať ho neskôr, bližšie k septembru, navrhla mi IQ testy- podľa nej sa javí na IQ v hornej hranici... no, uvidíme, ale rozhodne ho nebudem separovať medzi nadané deti, zostane v kolektíve kamarátov, ktorých pozná.
U nás dávajú mamy zaškoliť aj októbrové deti, takže žiadne obavy, mamičky septembrovčiat! Ale je to vždy o osobnosti toho-ktorého dieťatka.
A potenciálneho škôlkara od septembra máme tiež 🙂 , ten by zas škôlku najradšej úplne preskočil a išiel s bratom rovno do školy.