Čo si myslíte o štrajku učiteľov?
chcel by som vedieť aký máte názor na túto tému môžete napísať čokoľvek ale v rámci slušnosti nikoho neurážajte dakujem 😉
Ano kazdy ma právo na super plat. Ja som tiez VS vzdelaná a momentálne na úrade práce po skončení materskej.
Plat som mala max. 600 E - 10 hod v práci , angličtina , akt trebalo rano o 5 tej na bitúnok a pod. Do práce som sa skenovala cez prst a kamery som mala nasmerované a na WC.
Ale ok.
Robím si do kalendára "čiarky" koľko učiteľka chyba , kedy maju prázdniny , riaditeľskej voľno. A pod.
A raz to zverejním .
Nikoho nezaujíma ze davam 11 E za družinu a platím krúžky a decká tam niesu.
Učiteľka pošle mailom kedy a aké písomky a ja robím jej robotu.
1. suhlasim ze skolstvo je v zlom stave a treba mu venovat pozornost .. lebo to ake je skolstvo sa odraza na stave spolocnosti a formuje dalsie generacie
2. velka cast sucasnych ucitelov si nezasluzi nic a mala by zmenit povolanie ... ale ak tam raz maju byt aj dobri ucitelia, slusne zivobytie by malo byt samozrejmostou
3. samotne peniaze nepomozu, suhlasim s tymto: https://dennikn.sk/349036/vyssie-platy-nemusia-...
4. celkovo strajk vitam, jednak sa ma nijako nedotkne ale hlavne trochu narobi pred volbami problemy ficovi
ja tiez nesuhlasim.
toto je kazdorocny problem + zakazdym pred volbami "ostry" strajk, pretoze oni chcu viac ako maju uz v tabulkach zadane a tiez sa im nepaci, ze dostali zvysene o to o co je inflacia!!! vobec si neuvedomuju ze 50 % slovakov a rodicov deti v skolach nedostava ani taketo zvysovanie (aj niekolko rokov!!!!) a kvoli tomu, ze oni su nespokojni, tak tito rodicia maju kvoli nim viac problemov uz beztak problematickom zivote. a ste mi na smiech co tu hovorite, ze mame viac drzat s ucitelmi a podporovat ich a pod. povedzte mi koho kedy podporia ucitelia? ked pojdu strajkovat bannici, upratovacky, uctovnici, predavacky, adm. pracovnici - budu ucitelia stat v prvych radoch???? budu sa za nich bit do prs???? prd palovu!
taktiez - chudatka novonastupeni ucitelia - ti maju predsa tak malo penazi a o tych tu ide - povedzte mi, kto ked novonastupi do prace ma normalny plat???? ja som mala prvu vyplatu 6300 SK a z toho som 4000 Sk vratila rodicom co mi pozicali na cestu a zvysok som si musela odlozit na dalsi mesiac na cestovne + znovu si poziciavat, len aby som sa dopracovala k dalsej vyplate. zivot je taky, musis sa vediet postarat sam o seba. a nie plakat kazdy rok, vyvijat natlak na spolocnost, aby ta vsetci lutovali a ziadat stale viac a viac...
ucitelia maju niekolko velkych vyhod kvoli ktorych su stale ucitelmi (ak odhliadneme od tych, co to beru ako poslanie 🙂 )
1. prazdniny - a to ze maju 45 dni dovolenky je cisty fakt. a sorry, ale v kazdej praci si skoro kazdy zamestanec musi nadrabat.
2. tabulky - presne vedia kedy a za co dostanu viac. kedy im staci napisat 60 stranova praca, spravit skusky, kt. si mozu aj 3x odlozit a tak si spravit atestacie a zvysit si plat (kludne aj pocas MD!),
3. kreditovy system - ist na skolenie, zbuchat pracu/seminarku (ak su slusni, spravia si ju samy), a hned je o par eur viac na vyplate - ja sa musim v svojej praci vzdelavat kazdy rok a nedostanem za to ziadny cent navyse!!!, a to ze si ich musia po 7 rokoch obnovit? noaco? hadam si stale pamataju do bodky to, co sa ucili pred 7 rokmi? vsak to tu uz zaznelo - odovzdavaju vedomosti dalej, mali by byt "up to date".
4. dochadzka do prace - zacinat o 7 a koncit o 13tej je super 🙂 samozrejme nie kazdy to ma takto... a to, ze si musia brat pracu domov je mi sice luto ale vela adm. pracovnikov to robi tiez. ale oni casto chodia domov az po 18-19tej hodine. a to si ich potom ich rodiny fakt uzivaju.
5. vylety & vzdelavacie poukazy - kto sa zadarmo pocas roka dostane na rozne vylety? samozrejme je tam aj vysoka zodpovednost a preto nejde 1 ucitel na 30 ziakov... ale ja viem aj o pripadoch, kedy sa v skole robili vylety a ucitelky si davali echo kamoskam na MD, nech sa pridaju za par centov a mozu ist s nimi.... aj ja by som sla, len asi nemam spravne kamosky 🙂
a este mnoho inych veci, kt. tu nebudem menovat....
nechapte ma zle. nie som proti ucitelom, dokonca som bola pred par rokmi sama za nich strajkovat - podporovat spoluziacky a podobne... ale odkedy som rodic a musim znasat vsetky tieto "vyhrazky", som doslova unavena z tohto kazdorocneho divadla a staznosti.... myslim, ze je u nas vela VS vzdelanych ludi, kt. vobec nezarabaju to, co si zasluzia, ale netlacia a nezneuzivaju druhych na svoje vlastne "pravo".
a btw - ja som mala o uciteloch vzdy vysoku mienku - aj ju stale mam (teda ako o ktorych), ale to, co tu pisete, ze teraz ich vsetci vidia ako chvost spolocnosti a pod... si myslim, ze si sposobili ucitelia samy sebe - pretoze ja by som k takemuto vyjadreniu/nazoru v zivote neprisla sama od seba - skor mam pocit ze samy ucitelia mi to vsugeruvavaju pri kazdom strajku a vyhlaseni v TV.... ospravedlnujem sa, ak som sa niekoho dotkla. pekny den,
Strajkovat. Nasa vlada by nemala pozerat na skolstvo a zdravotnictvo. Od pondelka budu niektore skoly zatvorene, pokial nema rodic este rodicov na dochodku,musi si brat dovolenku aby mal kde nechat deti. Sice som mlada, no robila som za strojom. Mam ,,slavnu" obch.akademiu, a nik ma nezoberie na poziciu, v ktorej som sa vyucila kvoli posratej praxi. A kde ju ma clovek ziskat? Dva roky som robila za strojom, o tom, kolko som.mala nadcasov a nepreplatenych,radsej pomlcim,pretoze som ich robit musela. A vyplata?😁 na zaplakanie. Ked Vam pride na ucet kazdy mesiac 380eur, 30eur prejazdite, potrebujete si zaplatit stravu, byvanie. To je na zaplakanie. Na nohach osem hodin kazdy den plus ked tak do mesiaca aj 50hodin nadcasov. A clovek je rad, ze ma aspon tie ,,drobne". Na toto by si mala posvietit nada vlada. Nielen na ucitelov a sestricky. Napr.minimalna mzda,aj to ako vyzeraju dochodky ludi, ktori sa nadreli,aby mali aspon minimalny dochodok. Ved je to HANBA! A my, mladsia generacia si mame pomaly zacat setrit na tie dochodky. Keby si kazdy jeden v parlamente ukrojil zo svojho platu a zil z 500eur, som zvedava ako by prezili. A hned by boli peniaze na vsetko...
No myslim si ze nato ze odrobia 4-5 hod za den maju az moc. + ucitelky ktore maju kuzky,aj v skolkach, a my na mateaprskych ak chceme ist si privirobit deti treva strcit do jasiel.. Neauhlasim so ziadny!pm ich strajkom ,nech su apojkojny stym co maju lebo mile rada si vymenim500-700 € A mojich 190 €
Kazdy moze strajkovat, teda takmer kazdy. Ak chcu strajkovat ucitelia, preco by nemohli? To je jedno, za co kto strajkuje, ked chce, moze za co chce. A co sa tyka dehonestovania prace ucitelov, to ani neberiem vazne. Kto si to vyskusa, inak bude hovorit. A porovnavat robosa za pasom a ucitela, ako...robos tiez mohol ist studovat a ucit, kto ho nutil ist za pas s vyucnym listom? Ved kazdy ako si zariadi, nie?
Ako tu uz zaznelo - kazdy ma pravo na strajk. takze ked chcu, tak suhlasim.
Ale ich strajk nepodporujem a skor ho vidim negativne.
keby radšej zmodernizovali výučbu a nie len o platoch a eurách sa bavili možno by sa aj niečo pohlo ale zase je to iba o € + deti ako zajatci
nudné memorovanie a 0 praktických či kreatívnych vedomosti
vsetci mozu strajkovat ma na to pravo, ale dnes mi kamoska hovorila ze je na prasky ze nema kde deti nechat a ze jej ucka povedala nech to riesi OCRkou alebo opatrovatelku kedze nema starych rodicov. no a nakoniec sa to vyriesilo ,,samo,, a ako ??? no predajnu potravin museli zatvorit lebo ziadna nemala kde dat deti iba jedna slobodna by makala... takze zamestnavatel musi z tech.pricin zatvorit a pride o trzby vdaka strajku .. tolko realita dnesneho dna
co sa tyka zdravotakov viete ako to bude ? pekne pride den vypovede sestricky vypracu skrine s haraburdami a pridu na meisto nich dochodkyne a potom postupne pockaju kym skonci tento rocnik zdravotných sestier a cau parky postupne aj dochodkyne. A som zvedava kto tym zdravotnym sestram bude platit hypoteky !!! lebo boli tak ,,odvazne,, ze dali vypoved a kde pojdu ??? do nemecka ked nevedia ani prd po nemecky ? alebo kde pojdu maximalne do CZ
toto sa presne robi u súkromníka a prenesie sa to aj do zdravotnictva a zamestnavatel ti povie nepaci sa ti mam na meisto teba dalsich 5
ze robia spravnu vec...maju moju podporu. Ale pridat im nepridaju, uz sa Fico nechal pocut. Do volieb nic nedostanu.
Aaaaaaa,podaktore mudre ako radia,urcite od fachu:DDD Typicka Slovač,ktorá ked pocuje,ze sa ma niekomu pridat na plate,prve co nastane,zavist,ved co by chceli? O druhej su doma,maju "prazdniny" a co este?Iny,inteligentny argument uz nie je?! Zjavne tu ziadna ta,co to pise,danym povolanim nepresla,ani nikoho v rodine nemala.
Pravda je taka,ze plat zverejnovany ministrom je zavadzanie,ved podla vlady je priemerna mzda na SR 882 eur,kto ju ma???Cudujem sa,ze im to stale este verite,tie zvasty,ktorymi zamerne stvu ludi proti sebe,pretoze keby sa ludia podrzali a spojili,konecne by nieco dosiahli.Takto dosiahneme vzdy iba plne vrecka nasich politikov.
V strajku nejde len o platy,hoci su slabe.A vobec tu nejdem do debaty a porovnavania platu ucitela a predavacky.Preboha!!Na SR si zasluzi kazdy vyssi plat,ale je logicke,ze nebudem porovnavat dve nezrovnatelne povolania!Preto ja podporujem vsetky strajky,ci ucitelov,ci sestriciek,ci lekarov,ci zelezniciarov...Ved kto je nespokojny,nech sa ozve a nezavidi tomu,kto ma na to guraz. Take nazory typu,ze vcera sestricky,dnes ucitelia,zajtra kto???No radsej sestricky a ucitelia ako pchanie aj mojich penazi vsetkym politikom a celym rozvetvenym rodinam!Ved to pocujete denne v tv spravach,kam idu nase dane a to vam nevadi?!
Strajkuje sa za tri poziadavky,dalsou je,aby mali vsetky deti pravo na rovnake podmienky vzdelania. Minule tu bola diskusia,aku sumu platite v skole na zaciatku roka a ake poplatky,strasne rozhorcenia a teraz,ked je strajk za to,aby sa posunuli peniaze do vybavenia a bolo skolstvo bezplatne,nesuhlasite a zavidite.Tak na co sa potom mnohe stazujete???Viete same,co chcete?
Tretia poziadavka,vzdelanie....Ten mudry nazor,ze ved hadam vedia o 7rokov opat zlozit skusky,aby ziskali tie kredity za nejaku rychlo a lahko napisanu pracu...:DDD No smejem saaaa.To skolstvo je cele take lahke,uzasne a perfektne,sa cudujem,preco ste vsetky nesli studovat pedagogiku a vzdelavat deti.(Nebudem tu rozpisovat priklad,ako par kreditov ziskate za to,ze znova studujete na VŠ,popri praci a detoch po veceroch studujete,vsetky dovolenky travite v knihach,aby ste v lete zostatnicovali,stoji vas to studium niekolko tisic eur,nervov a zdravia,aby sa vam potom v konecnom dosledku navysil plat o niekolko percent...Take lahke!)
A uplna perla,ze vylety zadarmo :DDDDD Jasne,ti ucitelia ked idu do muzea,v ktorom uz stokrat boli,s plnym autobusom deti,z ktorych sa mnohe v muzeu ani spravat nevedia,lebo rodicia s nimi nikde neboli,je pre nich uplna slat uzit si taky vylet zadarmo:DDDD
A este na zamyslenie ten pracovny cas,ak je ucitel plateny od pol 8 do pol 2,znamena to,ze taka hlasatelka tv novin je platena len za pol hodinu svojho programu,vrcholovy sportovec za 10sek. svojho sprintu,atd??? Asi nevidite,ze cez ten "volny" cas a sviatky opravuju prace vasich deti a denne si robia pripravy na vyucovanie,ak chcu,aby ta hodina za nieco stala, cez "prazdniny" pisu tie uzasne lahke prace,prerabaju osnovy a plany,robia triednu agendu a milion inych papierovych zabavnych prac.
Ludia,ved sa uz zamyslite!To uz ako bude vyzerat ta nasa spolocnost,ked si nevazite pracu tych,ktori vam toho tak vela dali. A ak sa zvysia platy sestrickam,lekarom,ucitelom,....nastane tlak a bude to mat pozotivny dopad aj na ostatnych pracujucih ludi.
Alebo radsej nie,radsej mudrujme o praci inych,nesuhlasme,nepodporme vlastnych a posuvajme tak peniaze tym,ktori pre nas toho tolko robia- politikom...imigrantom,Grekom,...atd.
Ucitel - ako POVOLANIE su plateni dobre. ludia su ooovela slabsie plateni. A za POSLANIE su plateni az az! poslanie ma byt na urovni ochoty.dobrovolnosti, potreby pomahat, chciet niekoho naplnit...samotne zmyslanie ze poslanie ma byt vysoko peniazmi ocenovane je z principu chore.
Nech si strajkuju, ked si myslia, ze im to pomoze. Kazdy si vybral svoje povolenie. Ucitelia za prazdniny nemozu nepocitam strajk. Je to tazke lebo ja mam len 30 takze mam len 4 tyzdne volna. Robim na 3 smeny. Pol Slovenska nieje spokojna so svojim platom. Syn je len prvacik sam ostat nemoze. Ucitelia strajkuju, ale skola zabezpecila aby mohli ist do druziny a mali obed. Ja za druzinu platim 25€, obedy a kruzky vyde ma to aj 100€ mesacne. Ucitelka im dala vela uloh. Ja sa s nim neviem tak ucit ako v skole. Maju same prazdniny a potom to rychlo dobiehaju. Treba zmenit system a skolstvo. A zbavit sa politikov.
Súhlasím. Každý má právo na štrajk. Som učiteľka na materskej a tak viem o čom hovorím. Všetky, ktoré tu porovnávate učiteľov s predavačkami a inými, zabúdate na to, že učiteľ potrebuje vysokú školu. Nemôžete porovnávať hrušky s jablkami. Ja sa môžem ísť postaviť zajtra za pás, ale neviem, či by niekto od pásu mohol ísť zajtra učiť maturantov. Ak máte vzdelanie, máte dostať adekvátny plat. Kamarátka, ktorá robí nechty, zarobí o polovicu viac ako ja a moja kaderníčka skoro dvakrát toľko čo ja. Niektorá z vás tu písala , že mala prvú výplatu 6300 Sk, tak moja bola 5900 a tiež som cestovala. Niektoré dni v robote nestíham ani potrebu a obedujem až o pol tretej. O siedmej odchádzam do práce a nikdy nie som doma pred treťou. Keď sú rodičovské združenia a maturity, tak o pol siedmej. Tiež nikoho nezaujíma, kto sa mi postará o dieťa. Alebo vtedy, keď riešim problémového žiaka a rodič môže až po piatej. Keďže túto robotu robím poctivo, každý deň potrebujem ešte dve hodiny na prípravu (po dvanástich rokoch učenia). Takisto som celý deň na nohách, v robote nesedím ako si mnohí myslia. Vy naozaj veríte tomu, že učiteľka na prvom stupni naučí deti písať, tak že celý deň sedí pri stole? A len učitelia vedia, koľko administratívy musíme robiť okrem učenia a často počas dovolenky. Niektoré píšete, že sme vedeli do čoho ideme. Vy ste v 14. alebo18., keď ste si vyberali školu vedeli koľko budete zarábať? O tom silne pochybujem.Toto je fórum pre mamy a každá by chcela, aby jej dieťa malo dobrých učiteľov, dobré vzdelanie a potom dobrý plat. Ale pri týchto platoch zostanú učiť len tí najslabší, dôchodcovia a zopár idealistov. To negatívne o učiteľoch, čo tu píšete, je v mnohých prípadoch bohužiaľ pravda práve kvôli tomu. Lepší idú preč. Veľa skvelých kolegov odišlo radšej manuálne pracovať do zahraničia. Chlapi z roboty sú celé prázdniny v Čechách alebo ďalej, aby si privyrobili. Tak túto dovolenku im treba závidieť. A že sú aj zlí a neschopní učitelia? Áno. Tak ako aj neschopný lekár, alebo neschopná úradníčka pri okienku. Tak je to všade. Mám svoju robotu rada, ale je to každým rokom ťažšie a keby som bývala v inej časti Slovenska, kde je viac pracovných príležitostí, tak už dávno odídem.
Suhlasim so strajkom,ale nemyslim,ze zvysenie platov nieco vyriesi,cely system odmenovania by mal byt prerobeny. A najma pristup k ucitelom je zalostny,tunak pani nado mnou pise o uradnickach,kto si dovoli nahukat na uradnicku za okienkom,ked mu je jasne,ze bez jej pomoci nic nevybavi..? Ale k ucitelom su vsetci akoby to boli lenivi prizivnici,sluhovia na strazenie deti
Ja som vyštudovaná učiteľka a nikdy som to nerobila...prečo? Nástupný plat mi ponúkali 480eur, tak ja som študovala 5 rokov VŠ, bavilo ma to, vzdelávala som sa, no v iných zamestnaniach som dostala oveľa vyšší plat, tak som od práce v školstva musela upustiť....a porovnávať učiteľa a napr. predavačku alebo robotníkov je úplne scestné....predsa aj oni mali možnosť ísť na vš a študovať....
Či si vybrali správny čas a spôsob neviem posúdiť, ale je fajn, že sa ozvali a aktívne sa aspoň snažia o nejakú zmenu... Keď si myslia, že ju potrebujú, prečo nie? Väčšina ľudí na Slovensku by si zaslúžila viac....Len si neviem akosi predstaviť, na základe čoho by mali viac dostať.... Na základe hundrania na internete či dakde v krčme? Na základe osočovania a závidenia druhému? To asi nie 😒
Porovnávať jednotlivé povolania navzájom, mi príde trochu zcestné, lebo každé obnáša to svoje....Tak isto ako v školstve, tak i v obchodoch, závodoch, úradoch a pod. sa nájdu "osobnosti", ktoré tam vďaka svojmu prístupu nemajú, čo hľadať. Poďme preto teraz ohovoriť trebárs všetky poštárky, aké sú...., lebo ja som zhodou okolností mala s pár takými zlé skúseností 😠
Mimochodom z myšlienok typu - keď išiel učiteľ do školstva, vedel, do čoho ide - mi vyplýva, že každý človek pri nástupe do práce, vie do čoho ide a preto namiesto sťažností, ako je na tom Slovensku blbo, by sme mali byť vlastne všetci šťastní a spokojní, s tým ako to tu je 😵
A teraz sa k tomu vyjadrím ja študent 🙂 každá práca má byt spravodlivo ohodnotená.Ale ísť štrajkovať pretože máme nízky plat.Niekto ma ešte menší niekto z vysokou školou maká na pokladni nesedí si na zadku a plače,že ma malý plat.Ale niečo preto aj robí posúva sa ďalej.Ak viem,že v nejakom odbore budem dostávať malý plat a viem,že sa s tou školou nikde inde neuplatním tak to študovať nejdem!Samozrejme existujú učitelia ktorí by si vyšší plat naozaj zaslúžili pretože mňa osobne niečo naučili dokážu žiakov podporiť naučiť niečo im do života dať.Ale zase existujú aj iný učitelia.Asi to už bolo dávno keď ste študovali 🙂 ale momentálne to funguje tak.Učiteľ príde sadne si otvorí učebnicu niečo sem tam aj povie zhodí žiaka pred celou triedou,že je hlúpy pretože nerozumie nejakej nezmyselnej rovnici poriadne si premastí svoje vysokoškolské ego a odíde.Viacej by sa mali riešiť osnovy aké sú na Slovensku.Možno ani neviete čo sa vaše deti učia a čudujem sa,že sa tomu ešte nikto nepostavil.Zo základnej školy si maximálne pamätám písať čítať počítať základné príklady ostatok je len premrhaných 9 rokov na škole.A,že učitelia vychovávajú...Ani dobrá výchova rodiča ani učiteľa nevie ovplyvniť čo z toho človeka nakoniec vyrastie.Môžete im dať základy ale každý jedinec sa vyvíja podla toho aký je on sám vo vnútri a ako okolie ovplyvňuje jeho správanie.Mne osobne škola do života dala len jedno.Uistila som sa v tom čo som si od začiatku myslela ...Dala mi depresie,stres,nechuť tam vôbec chodiť.A vyhrážky neprejdete ročníkom.Mňa sa to síce netýkalo ..ale nadávať žiakom,že sú idioti,že patria na psychiatriu pretože neovládajú perfektne matematiku.Hanba nášmu školstvu.Učiteľ by mal žiaka motivovať.Nehovorím sú aj deti ktoré sa nedajú zvládať.Ale nás hádzali všetkých do jedného vreca trestať všetkých kvôli jednej osobe.Kde to žijeme?Naozaj asi v 18 storočí.Kde sú mladý učitelia ktorý vedia žiakov motivovať spraviť aj s fyziky zaujímavú hodinu?Samí starci zakomplexovaný samá teória matematika s nepodstatnými výpočtami maturita na 200 strán nič nám to v živote nedá.Pomaly každý rodič trestá svoje dieťa zato,že sa neučí.Zamysleli ste sa niekedy vôbec nad záujmami tých mladých ľudí?Mňa tiež škola nebaví a to som dospelý človek len viem,že v tejto krajine bez titulu neznamenám nič.Hlavné je,že budem mať papier a vedomosti? Nič si z toho nepamätám pretože sú to naozaj nudné veci ktoré mladých ľudí naozaj nijako nenapĺňajú.Načo mi je vedieť ako sa počíta príklad ktorý vlastne nemá výsledok?Učiť sa gramatiku angličtiny keď nevieme poriadne ani tú svoju?Kedy sa máme ako naučiť rozprávať v angličtine keďˇsa zaoberáme tým čo oni sami nevedia.Mali by sa riešiť osnovy a nie učiteľské platy naše školstvo stojí za no ani to neviem pomenovať.Hlavne,že všetci máme všeobecné vzdelanie a každý je tu hlúpy jak táko nevychovaný drzí ľudia hlavne,že to má vysokú školu to,že človek ma depresie zo školy to nikoho netrápi.Deti nemajú čas ísť ani vonku lebo pani učitelia si plnia svoju robotu na 100 percent 🙂) No preto sa rodičia s nimi učia.Rodič snáď zato dostáva plat,že mi vysvetľoval matematiku pretože pani veľkomožná pani učiteľka toho nebola schopná?Treba zmeniť školstvo celý systém.Načo žiak chodí do školy keď sa aj tak všetko musí učiť doma sám.Všetko učivo všetky informácie si ja ako študent musím zohnať sama vysvetliť si to sama naučiť sa to sama zaplatí mi to niekto?Som v škole 8 hodín ako pracujúci človek ledva sa mám čas najesť som v kŕči celé dni na každú jednu hodinu sa učiť a tváriť sa ako ma to baví.A hlavne milujem učiteľov ktorí si chcú silou mocou presadzovať svoju pravdu ako je ich predmet dôležitý.A keďˇto raz niekoho nebaví čo je idiot?Treba toho človeka ponížiť?Stredné školy by už mali byť o tom aby sa človek mohol pripraviť do zamestnania ak nemá peniaze na vysokú školu.Na strednej sa učí to isté čo na základnej škole.A to,že ma niekto umelecký odbor?Z tých predmetov čo človeka baví sa študuje minimum 2,3 hodiny za týždeň.Ďalšie sú 4 roky matematiky,biológie,dejepisu,ekonomiky...Keby ma zaujali takéto predmety tak idem na gymnázium nie?Človek sa teší,že ide študovať niečo čo ho baví a zrazu veľké booom reforma.Z dvoch rokov matematiky na 4 roky.Aby som náhodou nezabudla aké to je robiť niečo nezmyselné.A najviac sa mi páči odpoveď na otázku ..načo mi to je? Keď raz budeš mať deti tak ich to naučíš 🙂) super a načo sú potom učitelia?A škola celkovo?Nato aby sa nám život začal po 30 roku životu?Nato sa už nikto nepozrie táto téma sa utláča nikto sa nespýta na názor študentov a keďˇaj áno tak odpovedajú ľudia ktorí nič iné nedokážu len sa bifľovať deň čo deň ale v reálnom živote sú nevzdelaný nedokážu sa postarať ani sami o seba.Len mamička vybav mi toto mamička čo budem robiť teraz po škole.Nič mi škola do života nedala len záťaž stres a raz pochopenie mojich detí prečo sa nechcú učiť niečo v čom nevidia význam.Pretože škola nedáva nič do života ako sa pohnúť ďalej žiadna prax.Len kopa kopa teórie.Milé mamičky vy sa ešte čudujete,že sa vám deti neučia?Tak ako pán Ján Amos Komenský povedal...,,škola má byť hrou a deti sa majú učiť najprv praxi,, Prečo sa to potom učím o takej osobnosti keď školstvo túto praktiku vôbec nepresadzuje.Nudíme sa tam len tam sedíme ako teliatka a potom sa čudujme,že sú doma aj v škole deti také živé.Ja osobne nemám nemám ani čas rozmýšľať nad tým,že by som vyšla von prejsť sa stále len škola škola škola....známky.Prídem domov zase škola.Treba sa vzdelávať to súhlasím ale prečo má mať Slovák vedomosti ako celá Amerika nerozumiem.Koľko ľudí si zo základnej školy si nepamätá ani to čo sa učili ako prvé.A majú sa dobre lebo sa chceli mať dobre.To,že sa niekto neučí a preto skončí ako žumpa...Tak je dobrý v niečom iné čo mu škola nedá.Viem,že sa tu určite nájdu ľudia ktorí budú obhajovať,že treba vedieť perfektne všetko tak sa dopredu ospravedlňujem za gramatické chyby.Asi sa mi viacej páčila Bernolákovčina Píš ako počuješ.Ale nato sa už zabudlo.Radšej sa poďme hrať na múdrych.A umierajme s pocitom,že sme vedeli všetko ale nič sme nezažili 🙂
Súhlasím. Veľa o učiteľskej práci už bolo uvedené, len navyše spomeniem, na margo tých, ktorým sa táto práca zdá adekvátne ohodnotená, vyskúšajte si týždeň tejto práce a potom hodnoťte. Po prvom dni za takýto plat by ste to zabalili. A pre tých, ktorí porovnávajú prácu predavačiek, robotníkov a pod., áno, všetci majú nízke platy, ale ktorí z nich by mohli ísť do väzenia za to, že pokazia nejakú súčiastku, nesprávne vydajú zákazníkovi? Učiteľ je za žiakov zodpovedný, ak sa im niečo stane, nesie za to zodpovednosť. Výlety? Veľký stres pre všetkých učiteľov. Vyskúšajte, potom hodnoťte. Základné zručnosti, ktoré ovládate, čítať, písať, počítať, viete len vďaka učiteľom. Koľkí rodičia by boli schopní toto svoje deti naučiť?
cecilka 88, píšeš, akoby empatickí učitelia boli len na vašej škole. Hrať sa v tomto prípade na empatického je priehľadné. Ani z našej školy sa všetci do štrajku nezapojili, nezapojili sa tí, ktorí sa pchajú riaditeľovi do zadnice a aj tí, ktorí by si za korunu dali vŕtať dieru do kolena. Nezapájajú sa len učitelia, kde na stoličke zriaďovateľa sedí smerák. Riaditelia, majúci na zadkoch prirastené riaditeľské stoličky, sa boja pohnevať si nadriadeného, jasné, že zo Smer, ako by vyzerali, že situáciu na škole nezvládli a učitelia si dovolili zapojiť sa do štrajku.
A čo sa týka predavaciek, upratovaciek a všetkých, ktorým sa zdá, že majú tiež slabé platy, nech si vydobyjú väčšie, veď aj im ústava zaručuje právo na štrajk, stačí len odvaha.
nesuhlasim,čo by sa stalo,keby sme v obchode nenasli tyzden chlieb,pecivo,maso,mlieko,lebo vsetci maju male platy.Tadeto cesta nevedie
Nesúhlasím..r esp. je mi tojedno, môj názor je, že je ich práca dostatočne ohodnotená.. a ak by som raz šla na vysokú školu, tak bez váhania by som šla učiť... ľudia bežne na slovensku robia za menej penazí, ťažšiu prácu.. tí, za pasom, by mali ísť štrajkovať ako prví....
naša škola sa do štrajku nezapojila
mali by ist do toho plosne, uplne vsetci a naplno, keby vypadli vsetky zakladne skoly, materske skoly a stredne skoly, keby si museli rodicia zabezpecit dovolenky a strazenie pre deti, vtedy by musela vlada zasiahnut, takto sa im vysmeju do ksichtu a nic nedosiahnu...
Som ucitelka,mam dve vystudovane fakulty, a teraz ucim na ZS. Suhlasim plne so strajkom. Aby som uviedla niektore mamicky do obrazu, ja nepracujem len 4 hodiny denne. Zacinam o 7.10, v budove skoly som do 14.10, lebo mam tak nastavene hodiny, dokonca v pondelky tam som do 15.30. ked si to spocitate, tak vychadza v priemere 7 hodin aj 10 minut denne. Teda vlastne mi ostava 20 minut denne na ostatne. OK. Podme pocitat dalej, ucim matematiku v styroch triedach, s priemernym poctom 22 ziakov na triedu, kazda trieda pise minimalne raz pisomku z matematikz. Priprava jednej pisomky trva aj s prepocitanim a urcenim obtiaznosti a potrebneho casu asi 2 hodiny. To mam dalsich 8 hodin za tyzden, oprava jednej pisomky trva cca 10 - 20 minut, podla obtiaznosti a velkosti pisomky, tak kto vie nech pocita kolko uz pracujem nadcas. Pokracujme dalej, znamky treba nahodit na internetovu ziacku knizku. Ucim este biologiu a informatiku, mam kazdy rok deviatakov. Pripravne testy na monitor, vyhladavanie testov, oprava tych testov a praca s nimi popoludni, aby nieco vedeli, pred monitorom aj rano ako nulta hodina. Okrem toho som triedna ucitelka a zas sme pri papierovackach, kontrola vymeskanych hodin, kontrola ziackych kniziek, uzatvarenie na nete, uzatvaranie klasifikacneho, triednicke hodiny.....no a teraz nech mi niekto spocita, kolko casu vlastne pracujem. Doma mi hovoria, ze stale. Pracujem uz rano o 5. ak som vecer nestihla, aby som mohla venovat cas aj svojmu ditetu. K prazdninam poviem len tolko, ze co to je? Posledne 4 roky nerobim cez prazdniny nic ine, len prerabam skolsky program z matematiky, informatiky a fyziky. Minule leto na to padli 4 tyzdne. Nikto nepovedal, ked pracujes, necerpaj dovolenku, berie sa ako samozrejmost, ze to urobim v case svojho volna. Nuz a kto pracuje pocas svojej dovolenky z vas? Hadam nikto.
Ak hovorite o pracovnych podmienkach, kto z vas nosi vlastny notebook do prace, kupuje si papier, plati farbu do tlaciarne, kupuje si potrebne veci? Kto s inych zamestnani si musi este aj toaletak kupit do prace alebo mydlo? Lebo skola nema peniaze? Nuz myslim, ze takych je malo.
A teraz k pripomienke, preco sme to sli studovat.....nuz len tolko, predstavte si , ze taki blazni, ktori to budu chciet robit sa nenajdu. Potom co ? Vase deti bude kto ucit? Mame ist k pasu? Ok, a co s vasimi detmi, kto ich nauci, kto im da vzdelanie? Predstavte si situaciu, ze ucitelia nie su. Co bude z vasich deti? Aku sancu budu mat v zivote?Mozno uz deti vasich deti pocitia, ze vzdelanie je vysadou a nie sluzbou a budu platit velke peniaze, aby mohli chodit do skoly. Lebo pravda svata, co je zadarmo, beru ludia ako samozrejmost a az ked to stratia, uvedomia si hodnotu toho, co stratili.
No, ako prvé chcem niektoré z vás vyviesť z mylnej predstavy o tom, že učiteľ má dvakrát viac dovolenky ako iný. Nie, učiteľ je nútený počas prázdnin čerpať dovolenku a ked ju nemá je na PNke alebo čerpá náhradné voľno za suplovane hodiny (ak ich má dosť) ako náhle čerpá PN tak neberie plat ako si niektorý myslia. Plat učiteľa nie je 600e (to tak možno po 20rokoch praxe, všetkých kreditov a príplatkov za triednictvo a podobné) reči typu že niektorý má 1000 sú smiešne! Najprv si zistite pravdu. 1000nemá ani riaditeľ na škole!!! To, že tých 500e je málo je iná debata - robota to je ťažká a ani nie pre to samotné vzdelávanie, ale skôr pre "múdrych" rodičov, ktorý dokážu všetko obrblat, znehodnotit a hlavne vypestovať k učiteľom veľmi negatívny prístup. Zamerajte sa však aj na vybavenosť školy, niektoré hlavne mestské školy idú s dobou a škola je suprovo vybavená, avšak väčšina škôl je v dnešnej dobe na tom tak ako pred 100 rokmi. Chýba materiálne vybavenie a preto aj názorne vyučovanie ide do úzadia. Problém s peniazmi sa takto ťahá všade, ako náhle škola niečo nemá, žiada sa od rodičov aby zaplatili knihy, učebnice a iné potrebné veci, ale platiť to neustále tiež nie je ľahké a pre väčšie rodiny nemožné ☹ rodičia kydaju na školu, škola na rodičov a je z toho kolotoč, ktorý sa nerieši. Peňazí je všade malo ☹ nepáči sa mi ani komentár, že obchodník robí viac a za menej peňazí. Áno je to tak a nezávidím mu tu prácu, avšak učiteľ nie len že minimálne 5 rokov študoval VS ale aj počas práce musí študovať, zbierať a hlavne platiť si rôzne školenia (či kreditove alebo iné) a gól je ešte to,že je od neho vyžadované vzdelávanie, ale ak to vyjde počas pracovnej doby, musí si brať dovolenku ☹ Otras. Náš súper kreditny systém je len o zbieraní hlúpych kreditov bez rozmyslu a hlavne za vidinou väčšieho platu - nie vylepšenia vzdelávania ☹ ak chce učiteľ vzdelávať inak ako "tradičné" musí na to mať aj financie. Všetko si ťahá z vlastného vrecka... Napríklad certifikát na používanie programu na škole som platila ja, lebo ho využívam so žiakmi, pracujeme s rôznymi prác. listami, ktoré tlačim doma a na svoj papier. Exkurzia, kde sa deti dokážu veľa naučiť lebo sa učia vyskusanim si všetkého (názorne) často platím ja, lebo škola na to peniaze nemá a niektorý rodičia tiež nie. Je to nápor na peňaženku učiteľa ale i rodičia a čo na to stat? Nič, veď je bezplatné školstvo... Bohužiaľ nie každý do štrajku môže ísť, ako aj v iných oboroch sa ľudia boja o prácu a sú pod takým tlakom, že sa toho vzdali ☹
Držím im palce. A áno, aj iné povolania sú u nás slabo platené, tak nech sa konečne ozvú aj ostatní ľudia a urobia niečo tiež. Ak budú všetci len čušať, držať ústa a krok, nikdy sa nič nezmení k lepšiemu.
Ja by som nikdy nešla študovať vs ak by som vedela ze budem mat na chuja prácu,na chuja plat a ešte aj rodičov za ordelov...sa vôbec divím,že sa na to necga niekto ukecat, tam by som začala, odhovorit každého čo by len pomyslel štát sa učiteľom, budú orazdne vs a potom iz bude musieť vláda niečo spraviť. Takto to dopadne bohvie ako, a druhá vec dúfam že keď už štrajkujú tak to robia poriadne a vzali si na to neolatene voľno,čo znamená aj odhlásenie zo soc. A zdrav poist... Nie že dovolenku a PN..... Ale je mi to jasne ze to tak robia....
SÚHLASÍM, jednoznačne som za. Kto nezažil, nepochopí...a preto sa tu ozývajú proti štrajku poväčšine tí, ktorí ako učitelia nepracujú. To, že sú aj iné povolania platene menej ako učiteľ je pravda. Len nezabúdajme, že učiteľ je každý deň v svojej práci jednou nohou v base. Je za žiakov zodpovední. Zodpovedá aj za mnoho ďalších vecí. Práca je to neskutočne náročná, aj časovo, aj keď poniektorí si myslia, že doučím a padla. Ale nie. Ešte aj cez víkend, počas ktorého ostatní si užívajú sneh, alebo oddych ja sedím pri počítači, obložená knihami a hľadám si materiály pre žiakov.
Čiže................. JEDNOZNAČNE SÚHLASÍM!!!!!!!!!!!!
A kto nevidí do problematiky, nech sa radšej nezmyselnými písmenkami nestrápňuje. 😉
Zo štrajkom súhlasím - ale len preto,aby v školstve mali motiváciu ostať ľudia, ktorí to preto, že je to ich poslanie. Keby sa mali ale platy zvyšovať konkrétne, tak len dcérinej učiteľke na prvom stupni by som aj 3x toľko dala, len nech neujde, ale ostatné skúsenosti také ružové nemáme. Takže štrajk áno, aby deti mali šancu stretať v škole PANI UČITEĽKY a nie vyhorené bosorky....

ja nesuhlasim, poznam ludi čo robia v štatnej sprave a robia nočne 12tky, sviatky, vikendy, Vianoce a podobne a nemajú toľko čo oni. Keby ich postavia do fabriky kde si 12 hodin nesadnu a zarobili by minimalnu mzdu tak by videli...