icon

Čo zaujimavé mali vaše deti doniesť do školy?

tykat
16. okt 2016

Tak sme prave s muzom stiahli sedmicku vinka aby drahe dieta mohlo do skoly priniest postruhanu korkovu zatku na nejaky pokus. 😀 Samozrejme spomenulo si dnes vecer.

A co vy? Ake najdivokejsie poziadavky mali ucitelia na pomocky?

Strana
z5
katka253111
18. okt 2016

@timea7 tak tomu verim... skola si bude drzat dieta vplyvnych rodicov a zatial ostatni odidu...

timea7
18. okt 2016

@katka253111 ale tiež som jednou z tých, ktorá sa pri slove "projekt" vysýpa 😀 😀 😀 😀

katrinka8
18. okt 2016

@timea7 - to fakt? Normálne strácam ilúzie o školstve, myslela som si, že toto sú skôr veliké výnimky... ☹

katrinka8
18. okt 2016

@kenzom - áno, to je fakt, s tým učitelia nič nemajú, len by na to mohli občas prihliadnuť, že to tak je 😉

timea7
18. okt 2016

@katrinka8 áno, fakt...o odbornosti učiteľky si myslím svoje. Tých rodičov poznám veľmi dôverne, jedných, druhých aj tretích. Ja som ilúzie o školstve na Slovensku stratila už dávno - som učiteľka.

katrinka8
18. okt 2016

@timea7 - áno, viem, že si učieľka 😉 Len som si vždy myslela, alebo mala takú vieru v to, že tých lepších je viac, vlastne väčšina. Doteraz sme mali asi veliké šťastie, čo sa škôlky týka, na učiteľky (alebo na škôlku aj ako takú - obyčajnú štátnu), proste že sami zdalo, že keď je toľko učiteliek správnych na svojom mieste v jednej mestskej škôlke, tak som to brala ako nejaký štandard - že skôr tých horších je málo, že vyslovene musíš natrafiť.
Ale teraz, keď je dcérka už prváčka, mám pocit, že sme prišli do iného sveta. Viem, že toto je absolútne off topic, a dúfam, že mi zakladateľka odpustí, že to tu píšem 🤐
Tie ilúzie mi búra prístup k rodičom zo strany školy (informovanosť na bode mrazu sa mi zdá, základné veci sa človek dozvedá neskoro, obvykle skôr náhodou), to, ako sa učiteľka chová k vzťahovým problémom detí (nerieši - robí Ti spolužiak zle? Pichá Ťa cez hodinu bezdôvodne, berie Ti z ruky ceruzku? Provokuje, vyrušuje Ťa? Nevšímaj si ho! Brániš sa? Za trest Ťa presadí k "čiernemu chlapcovi" 😕 - kamarátkina dcérka, pričom chlapca - provokatéra presadila k mojej, tak sa scenár opakuje, plus najnovšie jej natrhol Šlabikár a popísal ceruzkou rukáv na tričku - s tým, že moja sa nebráni, ona je taký typ hanblivý, že nechce robiť rozruch cez hodinu, apelujem na ňu, nech to povie pani učiteľke, tak uvidíme. Ilúzie strácam, keď vidím niektoré praktiky typu - dávam včielky za všetko (akože motivačne zo začiatku), pričom je to mnohokrát že fakt zle - ale ja ako rodič nevysvetlím dieťaťu, že to tak písať nemôže, lebo sa mu to nikdy správne nepodarí - keďže predsa tam mám včielku, a to je dobre. Potom strácam ilúzie, keď následne má dieťa správne urobenú úlohu opravenú na nesprávne alebo keď pani učiteľka nepochopí, že deti niečo pochopili práve tým iným spôsobom (to 1 z 2 rôznych možností nepresného zadania) Ilúzie strácam, keď vidím, že mnohokrát je predpísané písmeno pani učiteľkou nesprávne (zlý sklon, ktorý je v danom tvare na začiatku písania podstatný- aj keď dokážem to pochopiť, že keď to predpisuje 25x, asi to už nebude ukážkové) - argument "aj pani učiteľka to tak má" ma zabíja, lebo viem, že na toto nemám argument ja. A dnes ma dorazilo, keď pani učiteľka podpísala mojej dcére výrobok z VV "Tereska" (Volá sa Tereza) 😨 😨 😨
Ilúzie strácam, keď vidím, ako jedna - dve vychovávateľky jačia na dieťa v družine na chodbe, ako pominuté, šialené ženy - predo mnou, cudzím rodičom (nebolo to prvýkrát). Nikdy by mi nenapadlo, že toto všetko si mám osobitne zisťovať pred zápisom do školy, ktorá je v našom meste hodnotená ako veľmi dobrá, kopec známych si ju chváli, deti majú dobré študijné výsledky... Ja viem, že je to o ľuďoch, aj všetky tieto veci, ale ak mám pravdu povedať, som dosť sklamaná momentálne, že som naraz v poslednej dobe natrafila na mnohé prešľapy ☹

lilke
18. okt 2016

@katrinka8 k tej ucebnici matiky, naozaj je priserna. ☹ ale tak je to s viacerymi ministerstvom platenymi ucebnicami, a alternativne, schvalene, ale nefinancovane, su omnoho lepsie.

tykat
autor
19. okt 2016

@lilke ...my si tie nestatne neschvalene kazdy rok platime. Nastastie su rodicia ochotni. Ked si predstavim kolko penazi ide do skolstva na rozne reformy a vysledok nula nula nic tak mi je z toho zle. Stale len o niecom diskutuju, analyzuju, pripravuju, predstavuju vizie a smery...a deti sa nemaju z coho poriadne ucit.

emilia25
19. okt 2016

Pomocky pre dalsi rok znamena ze rodicia zaplatia za knihy pre dalsi rok.to su tie pomocky.ja si pametam ked pomocky boli tam vsetky zosity ceruzky vykresy farebne papiere a knihy sa fasovali.dnes je realita taka ze zosity a vykresy nie su pomocky ale zoznam co skola vycapi na internet a rodic musi kupit.takze ja nechapem tomu vyrazu pomocky pre dalsi rocnik to by mali premenovat na ucebnice pre dalsi rocnik.slabikar tiez bol jeden dnes kazdy rok deti maju iny.a ta rychlost kazdy den jedno pismeno potom to tak vypada deti nemaju si to kedy ani zapametat a potom si ich vymienaju zamienaju.no uplna katastrofa v dnesnej dobe.

katrinka8
19. okt 2016

@lilke - no my sme kupovali inú, lebo vraj tá pôvodná je zlá. Ale tak táto je fajn celkom, občas sa aj tu asi nájde niečo také "iné", ale zase väčšina sa mi zdá OK 😉 Ktovie, aká je tá pôvodná - doporučená.

katrinka8
19. okt 2016

@tykat - no, na Slovensku si politici myslia, že keď nariadia zmenu tabule z čiernej na zelenú, že urobili reformu školstva 😠

Strana
z5