icon

Čo zvažovať pri žiadosti o komisionálne skúšky?

19. jún 2025

Prosím o radu, naozaj objektívnu (aj keby to pre nás nebolo pozitívne), išli by ste do žiadosti o komisionálne skúšky podľa známok v prílohe? (veľké previerky priemer na 3, malé písomky priemer 2, ale koncoročný výstupný test známka 1/2), triedny učiteľ plánuje dať na vysvedčení 3. (P.S.: Som rodič, takže neviem objektívne zhodnotiť prácu na hodinách.) Ďakujem.

Čo zvažovať pri žiadosti o komisionálne skúšky?
Strana
z2
nikii23
19. jún 2025

Osobne si myslím ze to je na 2. Ale zas komisionálky by som asi nechcela. 3 nie je taká katastrofa a tie komisionalky by narobili možno len kopec stresu co za to podľa mňa nestojí. Možno skus ísť za daným učiteľom do školy a spýtať sa ho, prečo to vidí skôr na 3. Možno ti bude vedieť povedať😊

januska12323
19. jún 2025

Do komisionálnych by som nešla, je až taká dôležitá známka? Trojka je podľa mňa zaslúžená keď veľké písomky na 3 plus ďalšie 3,4 ale neviem aký je problém s učením keď vie dostať aj 1 z písomky.

biba_18
19. jún 2025

kvoli trojke ťahať dieťa na komisionalky, čo ja viem… ale súdiac podľa priemerov zvyšku triedy bude medzi tými slabšími čo sa týka písomiek…

zuzanaete
19. jún 2025

Skoda, ze ucitel v systeme nezadal vahu jednotlivych kategorii. Priemer by hned inac vysiel.

deedol
19. jún 2025

aky je to predmet a je znamka podstatna pre buducnost dietata?

gabrielkaa
20. jún 2025

Ako sa cíti dieťa? Ukrivdene? Chce skúšky pred komisiou? Alebo to je len tvoja ambícia ?

petkavka
20. jún 2025

Zabudla si pridat vahu znamok. ucitel uz nedava sam svojvolne znamku. Akonahle je vazeny priemer 2.50001 = 3 na vysvedceni. On nesmie ani prileosit ani pohorsit. Na to su prisne kontroly

barka1
20. jún 2025
@petkavka

Zabudla si pridat vahu znamok. ucitel uz nedava sam svojvolne znamku. Akonahle je vazeny priemer 2.50001 = 3 na vysvedceni. On nesmie ani prileosit ani pohorsit. Na to su prisne kontroly

Je si dieta iste, že pol ročné učivo ovláda na 2? O aky predmet sa jedná? Ako funguje v daných hodinách? Ja by som to možno aj skusila, ak je to pre dieta velmi dolezite.
@petkavka to vazne? Tak to je hrozné. Známky predsa nie su všetko. U nás naštastie ziadne prisne kontroly nie sú.

letfenixa
20. jún 2025
@petkavka

@petkavka môžeš mi to vysvetliť? Tie prísne kontroly.

nelka93
20. jún 2025

Z veľkých dôležitých písomnej má 2 trojky, z malých previerok má od 1 do 4, dokonca poslednú jednotku má len za snahu, čiže to je bezvýznamná znamka. Jedine co sa podarilo bol vystupny test, ale aku ma vahu, to nebieme. Vážený priemer by bol na strane trojky si myslím. Komisionalky by som neriesila, však neprepada. Ak veľmi chceš, skus napísať učiteľovi, že podľa čoho sa rozhodoval

pietra
20. jún 2025
@petkavka

@petkavka čo je toto za hovadinu? Priemer je ešte stále len a len orientačný.

@autorka choď do školy za daným učiteľom, nech ti vysvetlí svoj pohľad na to, prečo z týchto známok ide dať dieťaťu 3. Známky sú na 2 a aj tým, že výstupný test napísalo na 1/2, dokázalo, že učivo na 2 ovláda. Ak nepochodíš u učiteľa, obráť sa aj na triedneho a riaditeľa školy. Len teda ideálne začať riešiť už dnes, keďže budúci týždeň sú už klasifikačné porady.

eeffka
20. jún 2025
@pietra

@autorka choď do školy za daným učiteľom, nech ti vysvetlí svoj pohľad na to, prečo z týchto známok ide dať dieťaťu 3. Známky sú na 2 a aj tým, že výstupný test napísalo na 1/2, dokázalo, že učivo na 2 ovláda. Ak nepochodíš u učiteľa, obráť sa aj na triedneho a riaditeľa školy. Len teda ideálne začať riešiť už dnes, keďže budúci týždeň sú už klasifikačné porady.

@pietra klasifikacne porady boli 19.6

pribinak
20. jún 2025

Nie nešla

Nie je nič horšie ako premotivovany rodič. No Bože tak bude mat trojku

mogaa
20. jún 2025

velké písomky boli na 3 .....malé písomky sa síce berú do úvahy, ale dôležité sú tie veľké....pri výstupnom teste bola známka ako bol priemer triedy.....

pribinak
20. jún 2025
@pietra

@pietra nie sú na 2. Však veľké písomky má za 3. Taka známka má väčšiu váhu ako mala písomka

Premotivovany rodič nič viac

rachel36a
20. jún 2025

Ak si je dieťa iste, ze známka nie je adekvátna a vie viac, tak chod...ale na vysvedčení bude mat takú známky, na akú urobi komisionalky...cize ak sa mu skúška nepodarí, kludne môže mať aj 4...moj syn na gymli v prvom ročníku robil z NJ...dala mu dvojku a on sa cítil na jedna...dívali sa na mna ako na debila keď som podavala ziadost....urobil na jedna...celých 6 rokov na gymli ho potom profacka riadne dusíka na nemčine...

lusesita2
20. jún 2025
@petkavka

@petkavka váha známok tam je, všetky majú váhu rovnakú 1 x

stvura
20. jún 2025

@autorka o ake stare dieta sa jedna? aku ma povahu? ci by zvladlo tie komisionalky bez ujmy...ono, ja som tiez premotivovany rodic a tiez mi velmi vadi nespravodlivost. Dobre sa tu krici takym co pre nich nie je podstatne ake ma znamky dieta alebo takym co maju znamky vybavene - pozname to vsetci, co si budeme nahovarat, ci uz su sponzori skoly alebo ludia so zvucnym a pre skoly podstatnym menom 🙂...neznasam to, ale vidim tiez stale tu nespravodlivost.
podla toho ako to je zadane je vaha znamok rovnaka aj ked nie ich vyznam...z pohladu ucitela (buduci) by som dala dvojku dietatu...
ako rodic by som trvala na dvojke i ked niektore premotivovane ucitelky sa tu budu bit do prs ze dieta ma mat trojku - jasne, ak ide o ich vlastne vieme ze su to sami jednotkari a reprezentanti skoly asi vo vsetkom aj ked nato nemaju...skus sa porozpravat s riaditelkou, mozno je znamka podstatna....
Inac moje dieta bude mat jednu trojku a jednu dvojku na vysvecku - tiez by mi lepsie padla ak by namiesto tej trojky bola dvojka lebo na skolu kde sa bude hlasit buduci rok je velmi podstatny priemer (40 bodov) a nikto tam neriesi ci bol udeleny spravodlivo

moonlight1210
20. jún 2025

A ma dieta schopnosti na 1, ci 2 z daneho predmetu?
Ak nie (zo znamok vyzera, ze skor na 2, az 3), je zbytocne ho trapit komisionalkami.

Navyse vyzera, ze ku koncu roka zbieralo skor zle znamky a to asi aj zanechalo vysledny dojem, ze je viac vedomostami k trojke, ako k dvojke.

Skor buduci rok skuste viac zabrat. Ked uz tak.
Teraz by som to nechala uz tak

zuzanaete
20. jún 2025
@lusesita2

@petkavka váha známok tam je, všetky majú váhu rovnakú 1 x

@lusesita2 Sice je tam vaha, ale skor je to nespravny udaj. Nemoze sa rovnat 3 z velkej pisomke 1 za snahu. Takze za mna tam ta vaha nie je zadana.

vevesh
20. jún 2025

Ak pozeram na celkovy priemer triedy, tak ide o slabsieho ziaka. A teda moja otazka by bola, ako sa stavia dieta k tomu- ma pocit, ze sedi na nom ucitel? Chce samo komisionalky? Ak ano, isla by som do toho aj za cenu horsej znamky. Ak nie, netrapila by som dieta, na buduci rok opravi (alebo si da vacsi pozor pri uceni a pisomkach).....

lukbe
20. jún 2025

Spravodlivosť by vždy mala byť. Ak vychádza takyto priemer, tak ma byt dvojka. Ak ráta s vazenym priemerom, má to byť v edupage zadané. Nechápem toto, aj keď som učiteľ. Išla by som sa aspoň spýtať, lebo takto sa to nerobí. Známky majú mať nejakú bodovu hodnotu, aby to ziakom i rodičom bolo jasné. Tu to jasne nie je. Učiteľka by sa mala naučiť, ako sa to robí. A ku komisionálkam...ak píše veľké písomky na trojky, neviem, či to dá lepšie. Ale každopádne by som si to išla vyjasniť.

avanka
20. jún 2025
@pribinak

@pietra nie sú na 2. Však veľké písomky má za 3. Taka známka má väčšiu váhu ako mala písomka

Premotivovany rodič nič viac

@pribinak ty si učiteľka?keď píšeš, že pre motivovaný rodič.
Sama viem, ako môže jedna jediná 3 pokaziť prijatie na SŠ. Starší syn študuje odbor, kde sa cielene pripravujú na VŠ, je ich 6 v triede a pri podávaní prihlášok nám povedali, že keď ma niekto 3, ani si nemá prihlášku podávať, lebo nemá šancu. A nikoho nezaujímalo, či je 3 spravodlivá alebo nie.
Ja si tiež nemyslím, že toto je jasná 3. Šla by som za učiteľkou, ale tu už je neskoro, u nás bola klasifikacna porada včera. Učitelia sú rôzni.
Ja mám jedného syna na základnej škole v 8 triede a jedného druhaka na strednej. Na základnej u syna slovenčina priemer 1,6, má jednotku, včera ho ešte skúšala, lebo,jej slová, má na 1 a jedno zlyhanie nič neznamená.
Geografia? Priemer 1,6, mal tam 3, nie jeho vinou, vysvetlím, aby sa tu do mňa niekto nepustil ( syn bol chorý, vypýtal si poznámky z geo, následne písali pisomku, syn naučený a bum, 3. Aj učiteľke to bolo čudné,tak prišli na to, že ona učiva spracúva formou prezentácie a z tých sa píšu písomky. Spolužiaci sú však leniví, prepísali si len časť poznámok a jasne, že im polovica učiva chýbala. Dostal okamžite od nej možnosť opravy, poslala mu kompletnú prezentáciu a samozrejme plný počet a 1. 3 mu tam však nechala, aj keď uznala, že to nebola jeho vina, ale priemer mu pokazila. Takže záver bol za 2 s odôvodnením, že je múdry , snaživý a extrémne šikovný, ale priemer nepustí. Syn s tým však nebol stotožnený, takže dostal šancu na opravu. Za sobotu a nedeľu zvládol komplet učivo geografie za druhý polrok, slepú mapu a napísať esej na 2 strany. Na vysvedčení má 1.
Ak by som vedela, že 3 dostal kvôli neuceniu, neriešili by sme to, aj keď sa zamýšľam nad tým, že či žiak nemá právo zlyhať. Jedna 3 a nemáš nárok na 1 na vysvedčení? Prečo? Učiteľku nikdy nebola hlava, nemala zlý deň, nezlyhala? Nepríde mi to fér.
Ďalšia učiteľka.. angličtina.. dve 5 zo slovíčok v 6 ročníku a záverečná známka ? 1 ..odpoveď? Pani ..., to je úplne v poriadku, aj jednotkár môže dostať 5 a nič sa nedeje.
Na strednej obdobne. Syn z anj samé jednotky, tesne pred klasifikáciou dostal 4, lebo neurobil nejakú domácu úlohu a záverečná známka 2. To dieťa už hádam v angličtine aj uvažuje. Nevadí. Snažil sa, teraz priemer 1,51 a na vysvedcku 1.
Ale ..ja si poznám svoje deti a viem,koľko času trávia nad knihami a ako sa poctivo pripravujú. Takže ma veľakrát mrzí to, že učitelia vyžadujú od detí milionpercentnost.
P.S. som dieťa učiteľa a riaditeľa školy, ktorý ťažil zásadu, že žiak môže mať aj štyri 5, ale keď vidí, že sa snaží, učí a hlási, 1 mať bude.

letfenixa
20. jún 2025
@eeffka

@pietra klasifikacne porady boli 19.6

@eeffka neboli. My máme až v pondelok.

lienka.7
20. jún 2025
@avanka

Sama viem, ako môže jedna jediná 3 pokaziť prijatie na SŠ. Starší syn študuje odbor, kde sa cielene pripravujú na VŠ, je ich 6 v triede a pri podávaní prihlášok nám povedali, že keď ma niekto 3, ani si nemá prihlášku podávať, lebo nemá šancu. A nikoho nezaujímalo, či je 3 spravodlivá alebo nie.
Ja si tiež nemyslím, že toto je jasná 3. Šla by som za učiteľkou, ale tu už je neskoro, u nás bola klasifikacna porada včera. Učitelia sú rôzni.
Ja mám jedného syna na základnej škole v 8 triede a jedného druhaka na strednej. Na základnej u syna slovenčina priemer 1,6, má jednotku, včera ho ešte skúšala, lebo,jej slová, má na 1 a jedno zlyhanie nič neznamená.
Geografia? Priemer 1,6, mal tam 3, nie jeho vinou, vysvetlím, aby sa tu do mňa niekto nepustil ( syn bol chorý, vypýtal si poznámky z geo, následne písali pisomku, syn naučený a bum, 3. Aj učiteľke to bolo čudné,tak prišli na to, že ona učiva spracúva formou prezentácie a z tých sa píšu písomky. Spolužiaci sú však leniví, prepísali si len časť poznámok a jasne, že im polovica učiva chýbala. Dostal okamžite od nej možnosť opravy, poslala mu kompletnú prezentáciu a samozrejme plný počet a 1. 3 mu tam však nechala, aj keď uznala, že to nebola jeho vina, ale priemer mu pokazila. Takže záver bol za 2 s odôvodnením, že je múdry , snaživý a extrémne šikovný, ale priemer nepustí. Syn s tým však nebol stotožnený, takže dostal šancu na opravu. Za sobotu a nedeľu zvládol komplet učivo geografie za druhý polrok, slepú mapu a napísať esej na 2 strany. Na vysvedčení má 1.
Ak by som vedela, že 3 dostal kvôli neuceniu, neriešili by sme to, aj keď sa zamýšľam nad tým, že či žiak nemá právo zlyhať. Jedna 3 a nemáš nárok na 1 na vysvedčení? Prečo? Učiteľku nikdy nebola hlava, nemala zlý deň, nezlyhala? Nepríde mi to fér.
Ďalšia učiteľka.. angličtina.. dve 5 zo slovíčok v 6 ročníku a záverečná známka ? 1 ..odpoveď? Pani ..., to je úplne v poriadku, aj jednotkár môže dostať 5 a nič sa nedeje.
Na strednej obdobne. Syn z anj samé jednotky, tesne pred klasifikáciou dostal 4, lebo neurobil nejakú domácu úlohu a záverečná známka 2. To dieťa už hádam v angličtine aj uvažuje. Nevadí. Snažil sa, teraz priemer 1,51 a na vysvedcku 1.
Ale ..ja si poznám svoje deti a viem,koľko času trávia nad knihami a ako sa poctivo pripravujú. Takže ma veľakrát mrzí to, že učitelia vyžadujú od detí milionpercentnost.
P.S. som dieťa učiteľa a riaditeľa školy, ktorý ťažil zásadu, že žiak môže mať aj štyri 5, ale keď vidí, že sa snaží, učí a hlási, 1 mať bude.

@avanka presne tak, uplne s tebou súhlasím. Sa mi paci, ako tu velice niektore vypisujú, ze známky nič neznamenajú, dôležité je to, čo žiak ovláda. Neviem, ale este stále sa prijíma na školy aj podľa známok, či sa niečo zmenilo? Stále sú nejaké bonifikacie za body...
@autorka pohovor si s dieťaťom, ako sa na to citi. Ci si myslíš, ze ma na lepšiu známku alebo nie. Ja som sama absolvovala KS z matematiky, lebo sme obdobne "premotivovanu" psychopatku a bolo to úplne normálne. Pred komisiou som počítala príklady, tam už učiteľka nemohla hodnotiť subjektívne, podľa seba (a podla toho samozrejme, kto jej co "šuchol" do vrecka) ako to robila bezne. A z 3 bola hneď 1 mimochodom.

avanka
20. jún 2025
@lienka.7

@avanka presne tak, uplne s tebou súhlasím. Sa mi paci, ako tu velice niektore vypisujú, ze známky nič neznamenajú, dôležité je to, čo žiak ovláda. Neviem, ale este stále sa prijíma na školy aj podľa známok, či sa niečo zmenilo? Stále sú nejaké bonifikacie za body...
@autorka pohovor si s dieťaťom, ako sa na to citi. Ci si myslíš, ze ma na lepšiu známku alebo nie. Ja som sama absolvovala KS z matematiky, lebo sme obdobne "premotivovanu" psychopatku a bolo to úplne normálne. Pred komisiou som počítala príklady, tam už učiteľka nemohla hodnotiť subjektívne, podľa seba (a podla toho samozrejme, kto jej co "šuchol" do vrecka) ako to robila bezne. A z 3 bola hneď 1 mimochodom.

@lienka.7 aj mne v práci kolegyňa povedala, že deti ženiem kvôli známkam.
Po 1, nie, chcú to sami,ja to s nimi len prežívam a občas mám potrebu tu nespravodlivosť vykričať do sveta
Po 2, ak ona už teraz vie, že syn jej pôjde za stolára, kde už je teraz prijatý bez ohľadu na známky, je to úplne iné, ako keď môj syn vie, že sa hlási na gymnázium, kde je pretlak výborných študentov a každá 2 môže znamenať menej bodov. Preto sa snaží a učí sa.

pribinak
20. jún 2025
@avanka

@avanka premotivovany sa píše spolu, ale to je len off topic

Toto podľa mna na 2 nie je

vulka
20. jún 2025

Zamyslela by som sa, že kde inde môže byť pes zakopaný? Ako sa dieťa správa na hodine, voči učiteľovi, voči spolužiakom,... Ak máte pocit, že učiteľ "sedí" na dieťati, tak by som do komisionálok asi nešla. Strašné, ale je to tak.

lienka.7
20. jún 2025
@avanka

@lienka.7 aj mne v práci kolegyňa povedala, že deti ženiem kvôli známkam.
Po 1, nie, chcú to sami,ja to s nimi len prežívam a občas mám potrebu tu nespravodlivosť vykričať do sveta
Po 2, ak ona už teraz vie, že syn jej pôjde za stolára, kde už je teraz prijatý bez ohľadu na známky, je to úplne iné, ako keď môj syn vie, že sa hlási na gymnázium, kde je pretlak výborných študentov a každá 2 môže znamenať menej bodov. Preto sa snaží a učí sa.

@avanka dôležitý je rozhovor s dieťaťom... ak to chce ono, tak nie co riešiť. Vtedy som tie KS chcela ja sama, lebo som vedela, že učiteľka je obyčajná korupcnicka a len za to, ze moji rodicia jej nič nedali "do vacku" bola urazena... inak tie KS vôbec neboli také strašné, normalne mi doslo napísané, z čoho ma budú skúšať (okruhy), boli tam riaditeľ zástupca, a 2 matikari z iných tried. V obálke mali pripravené štandardné príklady, žiadne "pikosky" a pod. Aj atmosféra bola úplne normálna, práveže by som povedala, že až priateľská. Na konci skonštatovali, ze 3 som mala uplne mimo, a keďže potom sa sťažovali aj iní rodicia, ďalší rok nás už neucila.

biba_18
20. jún 2025
@avanka

@avanka ak je dieťa na odbore, kde sú 6 žiaci - mal by mať 1-ku - a nie možno spravodlivú 2-ku ...

Strana
z2