icon

Čomu sa venujú deti 1 až 4 ročníka na základnej škole?

suschi6
8. nov 2016

Ahojte, dufam ze tu takuto diskusiu mozem zalozit ale potrebovala by som od vas pomoc.Kedze tu je vela mamiciek, myslim ze mi viete poradit najlepsie. Robim diplomovu pracu a ta je zamerana na deti a ich kulturu od prvej po stvrtu triedu a teda najma stvrtu triedu. Chcela by som od vas pocut rady a nazory ze co dnesne deti od 1-4 triedu robia, co ich bavi, ake hry sa hravaju sa kamaratmi a spoluziakmi. ake maju zaluby, ci sport, rucne prace, nejake tie naramky ci teraz ficia, alebo si pamatam ze kedysi sme zbierali rozne obrazky, ze co fici teraz. alebo ci pretvaraju rozne basnicky a zosmiesnuju ich ako kedysi my sme si pospevovali: prsi prsi len sa leje vinetu sa z okna smeje .... a podobne, ze ci viete o takych recnovankach aj od vasich deticiek....budem vam velmi vdacna za kazdu odpoved a este ked napisete aj v akej triede vase dieta je aby som mala lepsi prehlad... Dakujem krasne

Strana
z3
magmolatus
8. nov 2016

@suschi6
Asi ťa sklamem.
Pravda je taká že dnešná doba je dosť skazená a nemá takmer nič spoločné s našim detstvom, respektíve tým čo píšeš.

Dneska frčia tablety, mobilné telefóny a násilné hry.

Dnešné decká vo štvrtej triede sú už dosť materialisticky založené. Kto má väčší a lepší telefón tak ten je v škole frajer.

Teda aspoň tak som postrehol nejaké reakcie a som dosť sklamaný.

Uvidím ako dopadnú moje deti, ale dúfam že nie takto.

j93375
8. nov 2016

no tak toto si tiez rada precitam,co ma v dnesnej dobe caka, nakolko mame prvaca,tak tiez zatial neviem nicim prispiet, este sa len oboznamuje s kolektivom,takze nejake kamaratsva po 2 mesiacoch tam este nie su.

sardinka336
8. nov 2016

@suschi6 čo bavi dnešne deti? čest vynimkám....Tablet, mobil - hry na nich ako je clash of clans, minecraft ...pozeraju youtuberov ako je Gogo, Selasi....su schopní hrať to aj ked sa stretnu s kamaratom, ze to hraju ,,vedla seba,, kazdy na svojom telefone 😀
a basničky....citujem..maličká som, chlpatá som, ešte jeden chĺpok goriláá som...
Tak na tom by fičal naš 4tak...inak ma rad bicyklovanie, behanie po vonku, stara sa o akvarko...a dcera druhačka tiez ma rada tablet a hry na nom a ma rada ručne prace, ako je vyšívanie, kreslenie...a obe deti radi ,,varia,, nechám ich spravit natierku, šatočky z listkoveho cesta. Minulý rok frčali tie naramky z gumičiek, niekde su ešte take ,,dozvuky,,.

chanel5
8. nov 2016

Mozem povedat za dievcata, mam prvacku a bala som co ma caka, vsade same negativa o telefonoch, tabletoch atd... a zatial nic take som nespozorovala, chodia na tanecnu, gymnastiku, dramaticky, radi kreslia, frcia babiky, pet shop, monster. Co mi dcrera rozprava tak sa hraju cez prestavky, samozrejme raz sa nebavia s tou potom onou :D
Vo volnom case chodime na detske prestavenia, kino, stretavame sa s detmi zo skoly, skolky....

womankc
8. nov 2016

@magmolatus žiaľ dá sa s tebou len súhlasiť .................
U nás na škole sú napríklad výborné družinárky , tak sa teším, že moje dieťa ide aj do prírody , aj na výstavu, na korčuľovanie, na plávanie ......
inak u nás prevláda pozeranie rozprávok , maľovanie ,šport a najviac a najradšej sa hráva vonku na záhrade so zvieratami, alebo na miestnom ihrisku s deťmi .......

magmolatus
8. nov 2016

@chanel5 @womankc
Ak sa staráš, tak s tým problém nie je. Ale je dost vidno ze rodicia sa deckam nevenuju (nemaju cas alebo nevladzu, su donemoty v praci) a sup ho tablet do ruky.

Poznám rodinu takú ako som písal a poviem ti že z nich nikdy nic nebude. Uplne zblbnute technikou.

womankc
8. nov 2016

@magmolatus tak snažím sa starať , všetky moje deti mali výtvarnú , hudobnú , šport k dispozícii, ale aj tú techniku im doprajem, myslím si v rozumnej miere ... úplne zabrániť sa tomu nedá a poviem úprimne ak chcem niečo urobiť , tak to dieťa proste pozerá rozprávku,lepšia situácia je , že je vonku znesiteľne a to ide von. U nás to teda takto funguje a úprimne si trebárs uvedomujem ,že napríklad pri tej telke by mohla napríklad najmenšia byť aj menej

ejuska79
8. nov 2016

moja je krasokorčuliarka, už patri medzi pretekárov, tréningy ma každý deň 2 aj 3, okrem nedele...po treningoch sa učíme, je prváčka a amjú toho fakt hodne...ked má volno je rada že si pozrie rozprávku, hráme veľa spoločenské hry aj s malým (4 roky).. áno, povolím im aj tablet... ale nie každý deň ho pýtajú a ked tak max. 0,5 až 1 hodina, ak ich tam niečo zaujme... nie som zástancom hier ani tejto modernej technike, ktorú ja okrem PC nevyužívam, ale povedzme si, ovládanie tejto techniky bude pre ich život nevyhnutné, a ani z nich nechcem mat outsiderov v koletktive, i ked napríklad proti 3 rocnemu bratrancovi su v ovládaní tabletu a počítača uplne nuly...

womankc
8. nov 2016

@chanel5 u nás napríklad bábiky skoro vôbec nefičali najmenšia má slabosť len pre ironmana 😀 a morské panny a teda pet shop aj u nás najviac sa zahrá s nimi a legom

jasminet
8. nov 2016

ja mam druhacku a chodi na flautu, vytvarnu, tenis, lyzuje, korculuje, miluje plavanie, cita knihy (dobrovolne a rada), maluje, vyraba si vlastne divadielka na palicke (ceruzke), pocuva hudbu, tancuje, kde moze tam sa zavesi dolu hlavou.. a lakuje si nechty, pozera dvd, obcas hry na pc a tablete. nema mobil, nema vlastny tablet, nema vlastny pc a este velmi dlho nic z toho mat nebude.

tie riekanky a vtipne pesnicky jej obcas s niekym z rodiny zaspievame ked si spomenieme, vzdy ma z toho velku zabavu. aj hry na krvave koleno (zabite ma, ale nepamatam si pointu hry), cukor kava caj rum bum - to naucila uz kamosky v skole, minule sme vytiahli gumu na skakanie...

sardinka336
8. nov 2016

Ach boze moj... mravokárci....ten tablet a telefon im treba dopriat v rozumnej miere. Mat určene pravidla ze kolko na tom dieta bude a kedy to proste bez pardonu vypina a odklada. Kolko rodičov mozno neda do ruky ten tablet...ale tie deti z toho detstva tiez nič moc nemaju lebo su len vláčené po krúžkoch po škole az do večera. Ano...bavi ich to budete oponovat. Tiez sa tým deťom venuje ,,inštitucia,, resp. trener, učitelka v ZUŠ a nie rodič ako taky...zasada je všetko s mierou.

perdiem
8. nov 2016

@magmolatus joj, povedať, že z dieťaťa nikdy nič nebude je silná káva... Len tak mimochodom, čo tu vysedávaš na koni? Za pc prípadne tabletom či čím. A potom sme sklamaní. Deti sú poväčšine obrazom svojich rodičov. A ja vo svojom okolí nepoznám žiadne dieťa, ktoré vkuse "tabletuje". Ale je potrebné si uvedomiť, že deti tiež nemôžeme odrezať od technológií. Ja dovolím aj tablet. Veď dnešná doba to doslova vyžaduje.
Ale k otázke: výtvarná, drobné ručné práce, zvieratká, bicykel, korčule. Čo čas a počasie dovolí.

womankc
8. nov 2016

@ejuska79 inak aktívne robený šport závodne aj nám vyriešil dilemu čo s časom ..... naši tiež boli radi, keď sa vôbec pri tréningoch 5x týždenne / cez víkend dvojfázovky / dostali k počítaču... Na jednej strane to bolo hrozne časovo a fyzicky náročné , ale na druhej strane som vôbec neriešila žiadne problémy typu čo s voľným časom 😀

0silvia0
8. nov 2016

@magmolatus a u tvojich detí robíš aké opatrenia aby nedopadli ako tie deti zblbnuté technikou o ktorých píšeš?

womankc
8. nov 2016

@sardinka336 tak trošku s tebou nesúhlasím, moje deti sa napríklad prihlasovali na všetko samé , len nám to doma oznámili / že či im to zaplatím heheheh */ postupom času si sami určili prioritne veci, čo ich najviac bavili . Ja ale som im chcela dopriať také všeobecné vzdelanie v každom smere..... nech vyskúšajú.... ja som bola len rada. Radšej nech sa starajú inštitúcie , ako vôbec nikto . Ja napríklad ako dieťa som tým trpela , lebo nemohla som nič, lebo na všetko , čo som chcela som počúvala, že nemôžem, lebo nemáme peniaze..... aspoň , že vtedy aj na škole boli dobré krúžky , tak som sa vždy niekam pichla...... Ja som si povedala, že moje deti dostanú možnosti aj keby som mala rožky suché žuvať. Tak som aj urobila a zatiaľ to neľutujem

tyelde
8. nov 2016

Tiez si z detstva pamatam vselico, ale...mame druhaka, bavi ho floorball a futbal, zvykne sa bicyklovat s kamosmi a lovit pokemonov, ma rad star wars tak zbiera somariny ohladne toho a hra sa na playstation 🙂

0silvia0
8. nov 2016

ale nedá sa vytlačiť dnešným deťom technika zo života len preto, že my sme mali iné detstvo. Ak by boli za našich mladých čias smartfóny a tablety, verte, že by sme všetci po nich túžili... Ide len o to, správne zatriediť voľný čas, aby bol strávený aj aktívne, a samozrejme dopriať aj oddych na tablete/telefóne v rozumnej miere... technika je súčasťou tejto doby, nedá sa to ignorovať...
pred pár rokmi keď neboli tablety všetci zalamovali rukami, že sú deti pred televízormi... v dnešnom svete sa objavujú a asi aj budú objavovať rôzne technické vymoženosti, ide len a len o to využívať všetko s rozumom

sardinka336
8. nov 2016

@womankc ale ved ja nehovorim ze deti aj same nechcu niečo robit...ale tu v BA je taka moda robit taxikara po kruzkoch, premotivovane matky sa poobede stavaju taxikarkami z kruzka na kruzok a myslia si ake su super.

jasminet
8. nov 2016

@sardinka336 moja mala si vsetky kruzky vybrala sama - vytvarnu, tam chodi uz 4 rok a stale ju to bavi, flautu si vybrala v prvom rocniku na zakladnej, myslela som, ze ju to po prvom roku prestane bavit, ale nie, pokracuje, teraz pribrala tenis - maju moznost v skole kruzok zadara, tak preco nie - chcela to. ale mame dohodu, ze ked ju nieco prestane bavit, bohuzial, musi dochodit kym je to zaplatene, nie ze po mesiaci s tym sekne a ja som prachy vyhodila von oknom. este chcela tanecnu, ale na to nemame ani peniaze ani ona talent.

korcule a lyze robi rekreacne ked je prilezitost, nikdy z nej nebude zuzulova, ale bavi ju to a nikto jej to, ze to vie uz nevezme - a venuje sa jej aj instruktor, lebo bohuzial - ja to neviem.

0silvia0
8. nov 2016

@womankc ak sú deti aktívne a chcú samé, je to super. Ak si matka na deťoch lieči nedostatok z detstva (neber osobne) a strká deti kade tade zo strachu aby nemali ani hodinu času na ten hrozný prekliaty fuj tablet, to nie je tiež v poriadku. Deti potrebujú aj oddych, ktorý si zvolia sami, fakt relax, nie len behanie z krúžku na krúžok...

tilly
8. nov 2016

nasi su futbalisti, hraju za kluby, nie kruzky, tak nam to zabera dost casu, kedze je to timovy sport, maju tam vela kamaratov, tak sa stretavaju aj mimo treningov a hraju futbal alebo podobne veci

cez vikendy, ked nie je futbal, sme bud na bicykloch a v zime skoro kazdy vikend na lyziach, zaciname o dva tyzdne a skoncime koncom marca 😀

na hry na tabletoch, pc a podobnych veciach nie je cas ani chut, doma sa radsej zahraju s autodrahou, autickami alebo aj doma kopu do lopty, tablety pouzivaju pri dlhych cestach v aute, ale aj to sa radsej bavia medzi sebou

co sa tyka tych "recovaniek", tak ano, prerabaju, len v tom pouzivaju slova ako sracka a pod, tak ich treba krotit v tom

celasapremenim
8. nov 2016

@suschi6 ahoj, nase, v tomto veku pravidelne plavali, hrali na hudobne nastroje..husle, klavir, strasne vela citali knihy, aj v cestine, turistikovali sme kazdy vikend s geokachingom, bicyklovali, maly mal uz scateboard, to si obcasne trenoval, ale nechytilo ho to potom uz.....skor bik, kolobezky, v triedach ficali kartove hry, aj tie klasicke, v druzine, ak boli dnu, tak hrali damu aj sachy, ping pong na chodbach, loptovu hru o stenu, to neviem ako sa hralo, to chalani vela hravali.....v tretom a stvrtom rocniku dostali deti v skolach mobily si pamatam, viem, ze niektore deti sa vela hrali s tym, takze naozaj hlavne chalani tomu prepadli, baby si plietli gumickove naramky nejaky cas, ale hrali aj rozne activity napr. bang a to tam vela hravali
asi je dolezite ako je dieta vedene

napr. teraz, ked maju 11 a 14 hrame velmi vela munchkina, double, dixit...aktivity doma po veceroch, niekedy je to hruza trojhodinova :D obaja hraju tiez minecraft, lenze upraveny, aby tam neboli nejake slehy na deti...to sa vsetko da prisposobit, mame aj shield laptopy, streamujeme hry na tv, ale to velmi malokedy, tam hraju rozne detske hry, v pohode, nic take tam nemaju, teraz skusaju aj gta, co je 3d svet, ale to nie je asi pre deti, co maju sklon k agresivite, treba davat pozor, co clovek pre ake dieta s akym charakterom vyberie, lebo tak aj si vedie tu hru a okrem toho aj v agresivnej hre sa da rozne spravat, nemusis riesit to, co je tam misia, ale mozes riesit uplne ine veci a to je pri nich vzdy a vzdy manzel
inak chodia na plavanie, mala na husle, syn na skalolezectvo teraz v zime a chce strasne chodit na hrnciarstvo, tak to prave riesim
no a mala pise knihy, obaja velmi vela citaju, aj z citacky, aj normal knihy, vela aj v cestine
a maly este stavia arduino najnovsie a aj ho programuje, krpata programuje v pythone, to beru aj v skole, ale teda riesia to vo velkom aj doma
a okrem toho tu ficia aj origami v poslednom case, no ja to uz nestiham ani sledovat, furt sa tu daco deje a z tych aktivit tu je vsade naskladane vsetko, aj tak vyzerame :D

piacere
8. nov 2016

vieš čo je irónia? Môjho prváka nesmierne baví futbal... a ako sme ho naň v septembri zapísali, tak sme momentálne aj skončili... pretože náš terajší školský systém mu neumožňuje venovať sa AJ záľubám... proste nestíha.... Denne má navalených toľko domácich úloh, že sme radi, že to stíhame.... futbal musel ísť, žiaľ bokom.... takže moje drahé dieťa - aj keď má cnostnú záľubu (futbal - pohyb), nemôže sa jej momentálne venovať.... lebo my cez týždeň neriešime nič iné len škola-škola-škola.... hnus...

womankc
8. nov 2016

@0silvia0 áno s tým súhlasím
našťastie moji si vyberali sami , jasné , že časom mali aj krízy a to som im ja pomohla regulovať. Vždy sme skončili v dobe, kedy sme sa navzájom rodičia aj deti dohodli, že ďalej sa nepokračuje.....

celasapremenim
8. nov 2016

hej a este sa po byte ostreluju nerfkami :D
s kamoskami a kamosmi sa stretavaju po skole, maly chodi s kamosom pustat lode na strkovec a mala chodi kadetade, napr. paintball, ihrysko, cajovne, alebo sa len tak stretnu a kecaju

celasapremenim
8. nov 2016

@piacere inak mam odskusane, zalezi od skoly, niektore skoly fakt daju detom priestor
cize nenavalaju jag na debilov na nich ulohy a vsetko na doma, zazili sme aj hentaku skolu gestapo a teda dala som ho z tade prec, lebo zase aby cele jeho detstvo bolo len sediet na riti za ucebnicami, to by som nechcela

piacere
8. nov 2016

@celasapremenim ja som strašne sklamaná a nešťastná z toho, že moje dieťa cez týždeň nerieši fakt nič len školu...

vilki
8. nov 2016

náš piatak rád pomáha tatovi v dielni....vyrába si niečo z dreva, rád si skladá z lega, chodíme sa korčulovať, bicyklovať- to denne kým neprší a nesneží, po večeroch hráme karty, sem tam pexeso...ale na x-boxe či tablete si tiež rád zahrá.... (toto všetko platilo aj minulý rok´= bol štvrták ....) a keď sme pri tých hrách a tabletoch....ja som v detstve milovala tetris a tú ruskú hru ako vlk chytá vajíčka do košíka hrala som to často a popri tom som chodila von, skákala gumu, chodila na tenečný, na klavír.... vtedy boli iné možnosti ako teraz 😉

pitik
8. nov 2016

mam stvrtaka, najviac ho bavi playstation, bud sam, alebo s kamaratmi, futbal, minecraft, bicyklovanie, simpsonovci, "vtipky" akoze dospelacke, aj ked tomu neorzumeju, ale aj stolove hry ako svet v kocke, bingo a podobne,auta, zacinaju formule, chodi 3 krat do tyzdna na kruzok kajakov a 1 x ma v skole sportove hry, potom anglictina, tu sme vybrali mi, ale neprotestuje

womankc
8. nov 2016

@piacere neviem, či máte fakt tak strašne úloh, že sa nedá skĺbiť s tým ten fotbal???Ak je toho fakt tak moc, tak to treba riešiť s učiteľkou. To pre toho malého nie je vôbec dobre , v prvej triede takéto zaťaženie . My sme chodili na cyklistiku závodne 6 dní v týždni a to syn ešte mal integráciu a neskôr ešte aj dochádzal na základnú školu do iného mesta + mal ešte výtvarnú na zuške a hral na violončelo a zvládli sme to........ bolo to síce do minúty naplánované všetko , ale zvládol to , neskôr s pribúdajúcim učivom vo vyšších ročníkoch niektoré veci vyselektoval .....

Strana
z3