Čomu sa venujú deti 1 až 4 ročníka na základnej škole?
Ahojte, dufam ze tu takuto diskusiu mozem zalozit ale potrebovala by som od vas pomoc.Kedze tu je vela mamiciek, myslim ze mi viete poradit najlepsie. Robim diplomovu pracu a ta je zamerana na deti a ich kulturu od prvej po stvrtu triedu a teda najma stvrtu triedu. Chcela by som od vas pocut rady a nazory ze co dnesne deti od 1-4 triedu robia, co ich bavi, ake hry sa hravaju sa kamaratmi a spoluziakmi. ake maju zaluby, ci sport, rucne prace, nejake tie naramky ci teraz ficia, alebo si pamatam ze kedysi sme zbierali rozne obrazky, ze co fici teraz. alebo ci pretvaraju rozne basnicky a zosmiesnuju ich ako kedysi my sme si pospevovali: prsi prsi len sa leje vinetu sa z okna smeje .... a podobne, ze ci viete o takych recnovankach aj od vasich deticiek....budem vam velmi vdacna za kazdu odpoved a este ked napisete aj v akej triede vase dieta je aby som mala lepsi prehlad... Dakujem krasne
@sardinka336 dakujem aj za taketo postrehy,,,,je to vyborne na porovnanie s knihou z ktorej recpam kde robili pozorovania v skole v rokoch 1998-2005
@piacere no to čítanie dávajú tak , ale ja som to tak nerobila, pokiaľ po piatom raze čítal pekne , tak stačilo, viet ani príkladov sme mali tak polovicu , to ani teraz v druhej triede nedávajú toľko .... inak úlohy tiež malá má každý deň, napriek tomu stíha výtvarnú, flautu, angličtinu a kondičné cvičenie pre deti , voľný úplne má len piatok a víkend si môže robiť čo chce
@piacere inak úprimne , syn aj najmenšia dcéra sú hyperaktívny .. ak by nemali záujmy a šport , tak by som sa z nich zbláznila. Malá by v kľude pol dňa pozerala telku poprípade, keby sa dostala tak hrala na počítači . To je trend dnešnej doby ......
Rozhodne by som na vašom mieste dopriala ten fotbal synovi, isto by ste to zvládli , tak by ste to robili neskôr , aj my sme tak fungovali že aj do siedmej sa učili, robili úlohy ..... ak chceli jedno , vedeli, že musia aj druhé
@suschi6 https://cs.wikipedia.org/wiki/Krvavé_koleno toto som nasla ne nete. asi to bolo nieco podobne, len uz si to presne nikto z nas nepamata - ani muz, ani brat, ani kamosky. len vieme, ze sme to hravali... jo a stale sme sa akoze brali 😀 to neviem co to bolo za modu, ale vzdy bol niekto sobasiaci, a zenili sme sa vydavali navzajom... a to viem, ze velmi dlhodobo pretrvavala tato hra. 😅 😕 😕 😕 😀
@sardinka336 tak s tymto mozem suhlasit a funguje to uz v skolke...dat deti na vsetky kruzky....bez ohladu na to ci tam dieta chce alebo nechce ist...naco sa ho predsa pytat, ved ja som rodic rozhodnem....a potom sme v skolke riesili uplakane deti ako nechcu ist na kruzok, tam ich len mama nahlasila ale deti tam ist nechceli
Ahoj, ja mám štvrtáka. Zo záľub je u nás klavír,skaut a futbal.(hlavne po tej akcii s Tesco kartičkami futbalistov). A tiež najnovšie trénuje "parkur"- v takej detskej verzii. Skáče rôznymi spôsobmi na kadečo. To je teraz u nich v škole hit. Každý skok má nejaký názov a tým sa bavia... Inak dosť fičia aj na hrách na mobil- minecraft a pod., ako už niekto spomínal. Samozrejme, že v obmedzenom a prísne vyhradenom čase sa tiež tak pohrá.
Miesto riekaniek, je náš skôr studnica vtipov. Vie ich asi milión a ešte si ich triedi do kategórii.. Zaujímala by ma tá tvoja DP, super téma. 😉
a co tie smiesne basnicky????? Nikoho deti doma neomielaju nejake zosiesnene basnicky, recnovanky?
@piacere viem uplne presne ako sa citis, lebo som toto mala doma tiez a normalne sme to jednoducho skrtli a prehodili ho do inej, to je otrasne fakt...bol tam primarny dovod sikana od ucitelky, po nas odislo viac deti este, lebo mali dost jednoducho a este to vyspickovali vraj v 5. rocniku, naschval deckam davali otrasne vela a pisomky z pod ciary z knih a rozne nevypovedane na hodinach do zositov, aby co najviac udrzali sikovnych deti v skole, aby mali horsie znamky a nepodostavali sa na gymple ......toto im este urobili si predstav..... aby mali potom lepsi vysledok ako skola pri tych monitoroch a v porovnani s inymi skolami, aby s adostali takto do vyssich miest v ramci sr
fuj fuj fuj
a maly sa teraz vie vela naucit, akurat na nich nenakydaju tolko a ma chalan aj na ine cas a okrem toho, mame super ucitelky, objektivne, normalne, mali sme stastie
@suschi6 mne absolutne nevadi, ked sa musia v skole naucit nejaku basnicku, je to malokedy a je to sposob trenovania mozgu, nevidim v tom nic, co by som vyradila z vyucovacieho procesu
kruzky, rozne aj vyskusali a ked to nechceli, nedochodili to, stopli to same, deti si najdu co potrebuju aj same
v skolke maly chodil len na anglictinu v ramci skolky aj to len preto, lebo mali uzasnu ucitelku, co ich vedela namotivovat a mali to hrou robene a vela tam cvicili, co je len a len dobre
inak nic takeho sme nedavali
nejaky cas sme chodili na korculovanie, nech sa riadne naucia
aj lyzovat sa ucili u instruktorov, lebo nas neposluchali na svahu :D a to bola pre nich ta spravna autorita, mlady chalan na akrobatickych lyziach, co im predvadzal nenormalne veci a potom oni chceli tiez, mala od 5, maly od 3 lyzuju, napr. tuto zimu ideme na 3 lyzovacky dokopy aj s tymi skolskymi
@suschi6 ahoj, ja mám tretiaka. Hráva hokej, čo mu zaberá dosť času, v rámci školy chodí na lukostreľbu a športový krúžok. Chodí na obyčajnú dedinskú školu, na ktorej majú mobily počas vyučovania zakázané, väčšina jeho spolužiakov, vrátane neho, mobil do školy vôbec nenosí. Takže sa decká zabávajú podobne ako sme sa zabávali my. Majú v škole počítačový krúžok, v rámci ktorého len hrávajú hry. Občas nájdem v školskej taške knihu, ktorú si pribalil do školy a cez prestávky si číta. Denne nájdem výkresy - stále si ešte kreslí svojich hrdinov - bojovníkov, prípadne strategické plány boja na školskom dvore 🙂 Z družiny pravidelne chodievajú von a chalani väčšinou hrávajú futbal, chytajú hmyz alebo hrajú vojny - aj proti dievčatám. Keď sú vnútri, tak v rámci oddychu pozerajú telku alebo hrajú spoločenské hry. Pravidelne príde domov s nejakou akože vtipne upravenou básničkou alebo pesničkou. Doma ho baví lego a iné stavebnice, číta si a bavia ho pokusy - kryštály a podobne. Stále má nutkanie niečo tvoriť. A samozrejme futbal, čiže s chalanmi v škole si vymieňajú kartičky futbalistov a riešia futbalové kluby. V lete je to skôr o hrách vonku, bicyklovanie, kolieskové korčule, on má rád aj turistiku, samozrejme plávanie. Keď má kamošov u nás doma, stačí im trampolína, nerfky a luky a iné zbrane a na dvore bojujú, strieľajú. Má mobil, má ho povolený väčšinou len cez víkendy, hráva minecraft, prípadne si pozerá videá na youtube - čo som bola prekvapená, už chalani v jeho veku majú obľúbených youtuberov. Sám si natáča na mobil videá a hrá sa na youtubera, samozrejme to nikde nezverejňuje.
@lyrra to je parada, mne sa napr. lubi, ze nasi si natacaju videa, take rozne kreativne, napr. ked posklada origami, tak ako sa to robi a potom take funy videa, ale tiez nezverejnuju
podla mna v dnesnych detoch je toho tolko, ze sa az obavam, aby vsetko stihli, co maju v plane poskusat v tom zivote :D
Moja tretiacka hra hadzanu (je hadzanarka telom i dusou a to doslova, tak ju to bavi). Inac rada lieta povonku a ked ma k dispozicii kamaratky tak sa krasne prebavia, tvoria, hraju sa vselijako, skrasluje si izbu. Ma rada spolocnost a ked je sama a nemame cas s nou nieco riesit tak uz vymysla a vtedy vacsinou skonci pri telke alebo pocitaci, popripade sa pobije s bratom 😀 . Cez leto ju telka ani nenapadla, ani sme ziadnu donedavna nemali, teraz ked je zle pocasie tak ju to viac taha k pozeraniu a hram. Ale ked porovnam s nasim detstvom je to obrovsky rozdiel vdaka technike.
@womankc ano, je pravda, toho času takéto deti nemajú, ale ked to sama chce a baví ju to, nie je o čom...i ked je to finančne nárocne a mnohe kamosky si myslie že som na hlavu, lebo to ju treba vozit 20 km na treningy, tak sa striedam ja s druhou mamickou... syn tiež chodi do pripravky sa ucit korculovat, teda uz vie, tak sa zdokonaluje a dnes ide prvý krat na detsku atletiku... celkovo ten deficit deti, myslim spoločných hrí detí, ako to bolo za naseho detstva, kedy sme lietali cele poobedia s kamosmi po vonku, treba vyplnit aspon kruzkami s pohybom.. je to skoda, že deti sa dnes nemaju moznost takto socializovat a zvykat si na zodpovednost za seba sameho vonku....
@ejuska79 aj my sme tak vozili, neskôr si museli vystačiť bicyklami , to sme tŕpli, či ich niekde niekto nezrámuje..... plus od jari do neskorej jesene takmer jediný víkend nebol voľný, boli preteky , na väčšinu sme ich vozili.......... bolo to náročné , ako stredoškoláci odmietli z rôznych príčin pokračovať, aj som si pravdupovediac oddýchla, ale zato im to dalo kopu pozitív, naučili sa športovať, naučili sa potrebovať šport ako relaxáciu, tak trochu aj tej disciplíne, a využili dobre svoj voľný čas ......
@jasminet u syna v triede sa v stvrtom rocniku z nejakeho mne neznameho dovodu udialo par svadieb pod pingpongovym stolom :D a mali nejake zabie kralovstvo chalani na dvore, kde platili nejake zakony a mali vlastne peniaze akoze kamene a taketo one, klasiky :D
@suschi6 ani ja ťa nepoteším...mne sa rozum zastavuje čo tie deti dnes riešia..
každé druhé decko ked bude velké chce byť youtuberom..:-/
akože to je čo?
a na tie tvoje riekanky? moa dcéra jednu doniesla od spolužiakov.....
spiderman,...spiderman..
preskakoval,...kontajner...
narazil pritom do ...tyči,
zahrešil si no do ...p...
no a nech ťa potom..neporazí 😀 😀
Mám štvrtákov. Hlavne riešia kto je do koho. Radi skladajú z papiera, hrajú loptové hry a baví ich vyrábanie vecí z rôzneho odpadu-krabičky, bavlnky. Chalani fičia na takej farebnej plastelíne v plechových krabičkách. Veľmi obľubujú rôzne akcie typu karneval. Ale sú aj takí, ktorých nebaví nič, iba provokovať ostatných. A chalani strašne radi a veľa jedia😁.
@celasapremenim my sme mali svadby v prirode 😀 a s ucitelkami sme si na prvom stupni v zime stavali iglu, cely prvy stupen... ale to boli ine nadielky snehu vtedy
iglu sme este stihli v tatrach stavat aj my s detmi, ale posledne roky je to bieeeda
@piacere vy toho mate strasne vela navalaneho... ja tomu nerozumiem, preco mate tolko uloh? vsimla som si to z prvacikovskej skupine. My v pohode zvladame aj futbal aj tenis aj prvaka aj piataka, aj hranie sa doma. A to futbal ma treti rok, nie ako kruzok, ale v klube, cize aj cez vikendy bud zapasy, alebo turnaje a starsi ligu, cize kazdy vikend nejaky zapas.
@0silvia0
Moja malá má od toho ešte ďaleko, nemá ešte ani 2 roky. Maximálne telka so včielkou majou. Ale venujeme sa ako sa to len dá.
Ja som len napísal, že dúfam že moje také nebudú, ale to je už na mne aby som sa o to postaral.
Viem že techniká znalosť je potrebná ale aby decká vo veku 8-10 rokov hrali hry 18+ je už trochu zvrátené. Bohužial poznám také prípady. Nehovoriac o ich správaní, mi za našej ery by sme dostali za také správanie taký výprask, že by sme si toe ešte týžden pamatali.
@perdiem Nie je nič nezvyčajné ak je na MK aj chlap, poznám viacej takých. sem tam sa tu človek dozvie aj potrebné informácie a rady. ja doma pocitac ani nezapinam, maximalne ak chcem vyplatit cosi cez internetbanking, staci mi ze pri tom sedim celý cas v praci.
@magmolatus no veď ono sa to ľahko hovorí, keď máš doma malé dieťa. Ale keď príde ten správny vek a budeš čeliť doma útokom elektronických noviniek na trhu, veru nič moc toto korigovať. Ale hlavne chlapci sú do týchto blbostičiek celí paf a chcú mať to, čo majú ostatní kamoši a treba zhasínať v očiach tie plamienky a preorientovávať na niečo iné... 😉
@0silvia0 Viem Silvika, minule som bol na navsteve u kolegu a ten ma dvojicky chlapca a dievca, cca 9 rokov (decka chodia na hokej, korculovanie, plavanie ... venuju sa im naplno az sa divim ako to zvladaju). Aktivit maju asi milion, ale rodicia uz su taky prespekulovany ze malý ešte nestihol spravit co chce a otec ho rovno stopol. 😀
Ale fakt poznam jednych co maju chalanov 8 a 10 a ti su nalepeny len na tablete, xboxe a mobile, vkuse hry. Pozdravit nevedia a od mamy si pytaju este aj vodu a nie su schopny si ju ani naliat a to vobec neprehanam, nehovoriac o "zlozitejsich" veciach v domacnosti.
Ako mam 34 a asi som staromodny, ale ja ked som mal 15, tak som bol schopny doma rodicov plne zastupit, od varenia az po celkovu udrzbu domacnosti.

@womankc no denne 10 a viac riadkov z písania, z matematiky bežne 20 príkladov + 10x čítať zo šlabikára mi teda fakt nepríde ako "primerané" množstvo pre prváka....