Dáte 17. novembra deti do školy/škôlky?
Keďže sa sviatok zrušil, ale veľa firiem čerpá dovolenky...Ak máte možnosť ostať doma, necháte doma aj deti?
@deniiisia väčšina ľudí nechce mať pokryté len základné potreby. Moja základná potreba je sloboda. Nie byť v klietke, kde mi niekto dá strechu nad hlavou (ale takú, akú by som si ja nevybrala) a jedlo (ktoré nechcem jesť). Okrem toho ta práca. Musela si robiť, čo si nechcela, vyberať si si nemohla.
@tilly ale komunizmus je pre takych ako ona idealny rezim. Ludia bez ambicii, bez vizie, proste im vsetko nadiktuju, urcia im smer zivota a oni su spokojni. Lebo nemusia rozmyslat… to je pre mna smutny zivot. Ved ani citat knihy si nemohla ake si chcela. Len take co boli schvalene rezimom.
@anonym_310490 ano premňa sú prave tieto 3 veci podstatne mať čo jesť, kde spať...načo vyjadrím svoj názor ak umriem od hladu a budem bezdomovec?
@deniiisia Tak po tejto tvojej odpovedi je zbytocne ti cokolvek vysvetlovat. Ano, drzat hubu a krok, sklonit hlavu, to je presne to co sa od ludi v takom systeme ocakava. A zas nedramatizuj tu s bezdomovectvom a hladovanim.
@anonym_310490 ano premňa sú prave tieto 3 veci podstatne mať čo jesť, kde spať...načo vyjadrím svoj názor ak umriem od hladu a budem bezdomovec?
@deniiisia tak teraz si popisala zakladne potreby zvierata:mat kde spat a mat co jest….super, tebe by sa ten ostnaty drot aj pacil. Presne ako zvieratko v klietle. Sadni, lahni, nestekaj… tu mas budu, tu zradlo a bud spokojna a este nam aj podakuj…. Wau
@deniiisia a teraz nemas kde jest a kde spat?
Inak, odpovies mi na vsetky mnou polozene otazky? Ci ani nie
A mas tu vyssie pripnuty zoznam komunistickych krajin. Mozes im ist pomoct budovat krajsie zajtrajsky… preco si este v tej hnusnej demokracii
@anonym_310490
@anonym_310490 mam ale zijem v prenajme. Zial na svoje nemam ani na splacanie hypoteky. A to som riadne zamestnana v dobrej praci. Tak co mam z toho ze poviem svoj nazor ( ktory sa tu aj tak nestretne prevazne s pochopenim) a mozem vycestovat?
@anonym_310490
@anonym_310490 mam ale zijem v prenajme. Zial na svoje nemam ani na splacanie hypoteky. A to som riadne zamestnana v dobrej praci. Tak co mam z toho ze poviem svoj nazor ( ktory sa tu aj tak nestretne prevazne s pochopenim) a mozem vycestovat?
@deniiisia ach, tebe je zbytocne cokolvek vysvetlovat… pracu mozes zmenit, mozes sa za lepsou prestahovat, mozes si zvysit kvalifikaciu, mozes poziadat o zvysenie, mozes sa zacat ucit iny jazyk, cim sa stanes atraktivnejsou pre pracovny trh. Mozes sa rozvijat… dokonca sa do toho uzasneho komunizmu mozes prestahovat. Mozes sa slobodne rozhodnut co urobis so svojim zivotom… ale tvoje nazory pramenia z tvojej frustracie… preto si si zidealizovala rezim, ktory ma od idealneho daleko. A to len preto, ze mas pocit, ze by si dostala zadarmo byt 😄 no nie, nedostala by si ho len tak a uz vobec nie zadarmo. To ti tu bolo niekolkokrat vysvetlene…
A stale cakam na odpoved na ostatne otazky…
@deniiisia ach, tebe je zbytocne cokolvek vysvetlovat… pracu mozes zmenit, mozes sa za lepsou prestahovat, mozes si zvysit kvalifikaciu, mozes poziadat o zvysenie, mozes sa zacat ucit iny jazyk, cim sa stanes atraktivnejsou pre pracovny trh. Mozes sa rozvijat… dokonca sa do toho uzasneho komunizmu mozes prestahovat. Mozes sa slobodne rozhodnut co urobis so svojim zivotom… ale tvoje nazory pramenia z tvojej frustracie… preto si si zidealizovala rezim, ktory ma od idealneho daleko. A to len preto, ze mas pocit, ze by si dostala zadarmo byt 😄 no nie, nedostala by si ho len tak a uz vobec nie zadarmo. To ti tu bolo niekolkokrat vysvetlene…
A stale cakam na odpoved na ostatne otazky…
@anonym_310490 pokojne čakaj ale na toľko otázok nemám čas ani chuť odpisovať. Mám lepšie veci na praci a mali by ste si ich nájst aj vy. Či vaša vybojovaná sloboda slova znamená sedieť celé dni na modrom koníkovi? Tieto doťahovačky nikam nevedú. Každí ma svoju pravdu, nech si ju aj nechá a žije podľa svojho najlepšieho uváženia a svedomia.
@anonym_310490 pokojne čakaj ale na toľko otázok nemám čas ani chuť odpisovať. Mám lepšie veci na praci a mali by ste si ich nájst aj vy. Či vaša vybojovaná sloboda slova znamená sedieť celé dni na modrom koníkovi? Tieto doťahovačky nikam nevedú. Každí ma svoju pravdu, nech si ju aj nechá a žije podľa svojho najlepšieho uváženia a svedomia.
@deniiisia dakujem. Aj tato odpoved mi staci
@tilly ale komunizmus je pre takych ako ona idealny rezim. Ludia bez ambicii, bez vizie, proste im vsetko nadiktuju, urcia im smer zivota a oni su spokojni. Lebo nemusia rozmyslat… to je pre mna smutny zivot. Ved ani citat knihy si nemohla ake si chcela. Len take co boli schvalene rezimom.
@ktobytobolpovedal presme tak to je. Pre ľudí, čo sa uspokoja so základnými potrebami, čo nie sú šikovní, bol ten režim pohodlní. Pre šikovných ľudí s prehľadom a rozhľadom je to nepredstaviteľné
@mapa Chápem, že pre mnohých bol komunizmus spojený s neslobodou a obmedzeniami, ale treba vidieť aj širší kontext. Nie každý mal zlú skúsenosť – mnohí ľudia vtedy žili dôstojne, pracovali, mali istotu bývania, práce a základného zabezpečenia. Dnes síce máme slobodu cestovať či podnikať, ale mnohí si nemôžu dovoliť ani len bývať alebo chorieť.
Áno, boli nedostatky v tovare, ale zároveň neboli bezdomovci, exekúcie, deti nehladovali a zdravotníctvo bolo prístupné každému. Sloboda bez sociálneho zabezpečenia je pre mnohých len teória – lebo človek, ktorý má tri práce a ledva prežije, si tú ‘slobodu’ veľmi neužije. Ešte k hygienickým potrebám mi to nedá sa nevyjadriť. Dnes máme v obchodoch desiatky značiek, ale zároveň aj ženy, ktoré si hygienické potreby nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac – tzv. menštruačná chudoba je reálny problém. Takže áno, výber sa rozšíril, ale rovnosť prístupu sa zhoršila. K čomu je 20 druhov vložiek, keď si ich niekto nemôže dovoliť?
@deniiisia určite máš pravdu v niektorých veciach, čo sa týka súčasnosti, ale ver aj tomu, čo ti tú píšu ženy, že to v minulosti fakt nebolo ružové. A k tým vložkám, ľudia mali prácu, aj si zarobili na živobytie, ale čo z toho, keď bol len jeden, dva druhy vložiek a to také, že si mohla každú chvíľu meniť, okrem toho hrubé jak fras, nepohodlné.
Píšeš, že fungovalo zdravotníctvo a služby, ale to bolo tak na 50%, napr. televízory boli čiernobiele, čo je v podstate ok, ale častokrát boli slabé dodávky elektriny, respektíve šetrili na nás,boli sme ako štát v dlhoch, tak obraz stmavoval, bol nejasný, elektrická infraštruktúra bola zastaralá, nik ju neobnovoval, prednosť mali fabriky, priemysel, na ľudí sa kašľalo, preto sa niekde tá elektrina aj plánovane vypínala,aby ju ušetrili pre fabriky. Však trebalo plniť plán na 120%. A zastaralé boli aj nemocnice aj iné vybavenia. Ženy šili, opravovali ponožky, deravé tričká až kým to už nešlo, teraz to mnohé zahodia a kúpia si nové. Ak niekto mal v škole pekné oblečenie, tak bolo zo západu, ja som mala z Nemecka také nášivky na riflovke, nik zo spolužiakov to nemal, vieš aká som bola frajerka v škole? A dalo by sa písať , proste tešili sme sa z prkotín. Možno sa ti páči tá skromnosť, čo vtedy bola, ale ver, že páni si aj vtedy žili nad úroveň nás obyčajných. Len neboli sociál. siete, v tv sa hovorilo len o úspechoch poľnohospodárov....
ÁNo, teraz je doba, kedy sa človek musí postarať o seba, ale to hádam patrí k tomuto slobodnému svetu, vtedy sa štát staral o to, čo si myslíš, kam ideš, prideľoval ti pracovné miesto, hocikde v meste ťa mohol zastaviť policajt a len tak skontrolovať, kto si, s kým žiješ, kam ideš, teraz by si sa oháňala, že nemá to prečo robiť bez dôvodu. Asi fakt si niektorí ľudia toto potrebujú zažiť na vlastnej koži. Len prosím nie na SK, odporúčam sa odsťahovať do oblastí mimo Moskvy, prípadne na Kubu.
@deniiisia určite máš pravdu v niektorých veciach, čo sa týka súčasnosti, ale ver aj tomu, čo ti tú píšu ženy, že to v minulosti fakt nebolo ružové. A k tým vložkám, ľudia mali prácu, aj si zarobili na živobytie, ale čo z toho, keď bol len jeden, dva druhy vložiek a to také, že si mohla každú chvíľu meniť, okrem toho hrubé jak fras, nepohodlné.
Píšeš, že fungovalo zdravotníctvo a služby, ale to bolo tak na 50%, napr. televízory boli čiernobiele, čo je v podstate ok, ale častokrát boli slabé dodávky elektriny, respektíve šetrili na nás,boli sme ako štát v dlhoch, tak obraz stmavoval, bol nejasný, elektrická infraštruktúra bola zastaralá, nik ju neobnovoval, prednosť mali fabriky, priemysel, na ľudí sa kašľalo, preto sa niekde tá elektrina aj plánovane vypínala,aby ju ušetrili pre fabriky. Však trebalo plniť plán na 120%. A zastaralé boli aj nemocnice aj iné vybavenia. Ženy šili, opravovali ponožky, deravé tričká až kým to už nešlo, teraz to mnohé zahodia a kúpia si nové. Ak niekto mal v škole pekné oblečenie, tak bolo zo západu, ja som mala z Nemecka také nášivky na riflovke, nik zo spolužiakov to nemal, vieš aká som bola frajerka v škole? A dalo by sa písať , proste tešili sme sa z prkotín. Možno sa ti páči tá skromnosť, čo vtedy bola, ale ver, že páni si aj vtedy žili nad úroveň nás obyčajných. Len neboli sociál. siete, v tv sa hovorilo len o úspechoch poľnohospodárov....
ÁNo, teraz je doba, kedy sa človek musí postarať o seba, ale to hádam patrí k tomuto slobodnému svetu, vtedy sa štát staral o to, čo si myslíš, kam ideš, prideľoval ti pracovné miesto, hocikde v meste ťa mohol zastaviť policajt a len tak skontrolovať, kto si, s kým žiješ, kam ideš, teraz by si sa oháňala, že nemá to prečo robiť bez dôvodu. Asi fakt si niektorí ľudia toto potrebujú zažiť na vlastnej koži. Len prosím nie na SK, odporúčam sa odsťahovať do oblastí mimo Moskvy, prípadne na Kubu.
@baumka Super zhrnute. To je tak, ked ludia ado Deniska radi uzivaju vyhod demokracie a zaroven bluznia o komunizme, ktory vsetko demokraticke potlaca
@baumka uz som tu nechcela pisat ale musim ti uznat komentar. Asi jediny pekne a normalne napisany protinazor. S tebou asi jedinou by sa tu viedla pekna diskusia.
@gabrielabydzo samozrejme je,tam kde riaditeľ nedá riaditeľske voľno,treba len trochu rozmýšľať. riaditel má právo pár dní do roka dať voľno,to nie je žiadna novinka a ani špecialita. Vtedy je samozrejme voľno. Tam kde nie je dané je normálny školský deň a tým pádom aj povinná školská dochádzka.
@anonym_51082c v poriadku keby nedal ide normálne do školy, aj ja idem do práce a neriešim to.Pôjde so mnou do práce,čiže vstávať bude tak či tak skoro☺️
@anonym_310490
@deniiisia ale krása tejto doby je v tom, že sa môžeš posnažiť, ísť robiť niečo, kde zarobíš viac alebo ísť do zahraničia a zarobiť si tam, ale ty si nastavená úplne inak. Len sa sťažovať, vyplakavať, žiť vo falosnom spomienkovom optimizme. To sa potom ťažko žije.
@basska_b Ake bezdovodne vymeskavanie nie je podporovane? Napises ospravedlnenku z rodinnych dovodov. Zo zakona moze rodic ospravedlnit dieta 5 dni po sebe bez lekarskeho potvrdenia a bezne rodicia pisu ospravedlnenia z osobnych, rodinnych alebo zdravotnych dovodov, nic viac. 🙂 Nikdy sa nepytam ani nezistujem, aky rodinny dovod to bol, to je ich vec.
@vespertine Moze, no. Len mi je to take blbe tam pisat, ked viem, ze je to proste len tak, ze spravime si vylet. Ale mas pravdu, "z rodinnych dovodov", pod to sa schova vsetko.
@vespertine Moze, no. Len mi je to take blbe tam pisat, ked viem, ze je to proste len tak, ze spravime si vylet. Ale mas pravdu, "z rodinnych dovodov", pod to sa schova vsetko.
@basska_b občas napíšu aj že sme odcestovaní...buď piatok alebo pondelok. Ja si to cením, túto úprimnosť. Veď nech sú. Hlavne keď už vieš kto je aký, a kto sa ťa snaží...ototo...a kto nie.
Veľa škôl prispôsobí vyučovanie tomuto sviatku nesviatku, alebo dajú riaditeľské voľno.
@anonym_310490
@deniiisia napríklad na hraniciach sa nenapichnete na ostnatý drôt, neutopíte sa v močiari bahna, nebudú na vás strieľať, naroztrhaju vás svorky psov určených na zabíjanie. Vaša rodina bude môcť študovať po vašom odchode na vysokých školách, nevyhodia ich zo zamestnania a ani nikoho neodvlečú do cely bez súdu a bez toho, aby dali niekoľko rokov vedieť rodine. Nebudú vás v cele biť, ak vás chytia, nebudú vás mučiť a ani nebudete ležať na betóne v mrazoch. Nestrčia vás do klietky, neznásilnia vás. Čo by dali za váš stav ľudia v 50 rokov. Slobodne odísť z tejto krajiny. Odišli by radi s holými rukami a tak aj utekali. Niektorí tu nechali aj deti, aby utiekli.
@mamka34 hej taky strasne rezim lebo sa nedalo ist do obchodu do zahranicia ale to ze každý mal zaručenú prácu – nezamestnanosť prakticky neexistovala (aj keď často šlo o „umelé“ pracovné miesta). Bývanie sa prideľovalo cez podniky alebo štát, nájomné bolo veľmi lacné. Základné veci ako lekár, škola, elektrina či doprava boli takmer zadarmo alebo za symbolické ceny. To je zabudnute lebo do zahranicia sa nedalo...Potraviny, energie, cestovné, škôlky, detské tábory – všetko bolo dotované štátom.
Hoci výber bol menší, nikto nehladoval. Tiez zabudnute lebo zahranicie...Vzdelanie bolo úplne zadarmo, vrátane vysokých škôl. Zdravotná starostlivosť bola dostupná pre všetkých. Systém podporoval technické a vedecké odbory, vznikali kvalitní inžinieri, lekári, vedci. Teraz to vsetko je ovela kvalitnejsie ze? My sa mame ale dobre...
@deniiisia na VŠ ste sa nedostali, ak: v rodine bol niekto kňaz, rehoľná sestra, ak niekto z rodiny emigroval, ak niekto z rodiny bol vylúčený z KSČ, ak niekto z predkov mal obchod, väčšie gazdovstvo, krčmu, nedaj Boh niečo väčšie. Ak váš príbuzný stratil štátny súhlas, ( napríklad evanjelický farár povedal niečo nevhodné), ak ste mali priemer 1,16 odporučili vás namiesto gymnázia na učňovské vzdelávanie. Viete si predstaviť vaše šance? Viete si predstaviť že chlapec: úplný intelektuál a jednotkár nemohol ísť na gymnázium, lebo otec bol vylúčený z KSČ? Nemohli ste zmeniť lekára. Ak ste krvácali po odchode z gynekológie, mohli ste sa sťažovať na lekára tak kamarátkam, ale nemohli ste ho zmeniť. Kašlalo sa na BOZP, boli smrteľné úrazy. Na pracovisku sa pilo, fajčilo a trt.... Komu sa to páčilo, rád spomína.
@anonym_310490 no strasne rady v obchode ( lebo dnes sa necaka 😀) a zahranicie...to iste dookola. Ale podme podstatnrjsie veci riesit co byvanie praca...
@deniiisia v zime o štvrtej hodine ráno sa ľudia išli postaviť na: šijací stroj, bicykel pre dieťa, zápis do jazykových škôl. Viete si to predstaviť? Otváralo sa o ôsmej a otec spomína, že už pred ním stali ľudia. Chcel máme kúpiť šijací stroj Veritas.
@deniiisia v zime o štvrtej hodine ráno sa ľudia išli postaviť na: šijací stroj, bicykel pre dieťa, zápis do jazykových škôl. Viete si to predstaviť? Otváralo sa o ôsmej a otec spomína, že už pred ním stali ľudia. Chcel máme kúpiť šijací stroj Veritas.
@mamka34 zakladna vybava na noc bola rybarska stolicka, spacak a termoska s cajom 😉 a ked sa robili poradovniky napriklad na favorit, tak sa vystriedala cela rodina. a rano pekne do roboty.
@mamka34 zakladna vybava na noc bola rybarska stolicka, spacak a termoska s cajom 😉 a ked sa robili poradovniky napriklad na favorit, tak sa vystriedala cela rodina. a rano pekne do roboty.
@anonym_30e34a náš sused stanoval pred obchodom na favorit a farbu si nemohol vybrať iba to čo pridelili
Dcéra doma majú riaditeľske voľno. Syn stredoškolák zatiaľ normálne do školy. Kebyže nemajú riaditeľske voľno tak ide aj dcéra do školy. Nevidím dôvod ostať doma keď už deň dali ako obyčajný. Ja budem v práci a mužovi vyšlo normálne voľno ktoré by mal tak či tak.
Akože ja rozumiem, keď niekto odmietne pracovať atď. Ale prečo nedať deti do školy, pokiaľ škola bude fungovať? To má akože aký zmysel?
@bursika aby si oddychli? 🙂

@tilly Áno, korupcia a známosti boli problém – ale to nebol princíp komunizmu, to bola ľudská chamtivosť a deformácia systému. Myšlienka bola, že každý má mať strechu nad hlavou, a to sa aj darilo – dnes máš síce hypotéku, ale splácaš 30 rokov. Kedysi si síce čakal, ale potom si býval bez dlhov a bez strachu, že ti banka zoberie byt. To je pravda, režim mal veľa nespravodlivostí – ale aj dnes ťa do mnohých pozícií nepustia cez známosti, peniaze alebo „správny profil“. Vtedy to bolo ideologické, dnes finančné. Len sa zmenila forma nerovnosti.Ale základné potreby boli pokryté – každý mal čo jesť, v čom chodiť a kde bývať. Dnes máme plné obchody, ale polovica ľudí nemá na nájom, zdravé jedlo. Otázka je: čo je skutočný blahobyt – prebytok tovaru, alebo istota pre každého?
@deniiisia väčšina ľudí nechce mať pokryté len základné potreby. Moja základná potreba je sloboda. Nie byť v klietke, kde mi niekto dá strechu nad hlavou (ale takú, akú by som si ja nevybrala) a jedlo (ktoré nechcem jesť). Okrem toho ta práca. Musela si robiť, čo si nechcela, vyberať si si nemohla.