icon

Desiata v škole

bonaqa2013
23. sep 2015

Moje dcéry chodia na jednu ZŠ, do 2 a 4 tr. Obidve mi tvrdia, že v škole môžu desiatovať iba cez jednu prestávku - ktorá je nato určená. Ak sa nestihnú najesť, dieťa má smolu a potom môže byť už len hladné. Za mojich čias to tak nebolo. mohli sme sa najesť cez ktorúkoľvek prestávku. Aj vo vašej škole je to tak? alebo mám jednoducho hodiť reč s riaditeľkou, čo to za hlúposť tam vymysleli....

Strana
z3
silviettaa
23. sep 2015

@anoja mliecne automaty su ok, pokial tam nie su sladene mlieka a sladke jogurty🙂

sardinka333
23. sep 2015

@silviettaa ako ze čo sa im ponukne?? a ked budu niekde cigarety, alkohol tak čo? nuka sa im nie? (ako prehanany priklad to je jasne) proste udivuje ma a neprestava prekvapovať ako dnešní rodičia len čakaju čo urobi za nich škola....a oni sa pridu akurat tak sťažovať. Ak ty v obchode maš na vyber - kupiš si čo chceš, si prikladom? Kto ti pozera do košika? nIkto...každy si kupi čo chce...to iste aj deti. A okrem toho ja naozaj nerobím tragediu ked si deti občas daju nejaku tyčinku - samozrejme nema to byť hlavna strava ...aj o tom je život.

akvi
23. sep 2015

je naivne si mysliet, ze dieta si vyberie vzdy zdrave, ked ma viac moznosti.. A to moze byt neviem ako vedene doma. Ani dospely casto neodola, aj ked si uvedomuje, ze by nemal.. U nas v predoslej skole boli len automaty s nezdravymi hovadinami. Takze aj ked chcelo dieta nieco prijatelne si kupit, tak nemohlo.. A mne sa veru tiez stalo, ze som proste nemala cas urobit desiatu a syn bol nuteny si tu hovadinu kupit..

abbey1
23. sep 2015

@sardinka333 Nie nie je pritiahnuté za vlasy, že doma jeme, keď máme chuť a v škole môžu deti jesť tiež keď ktorúkoľvek prestávku. Asi som mala šťastie na školy, kde som pôsobila a kde študuje moja dcéra, ale nikdy nikto neriešil cez ktorú prestávku môžu deti jesť. Ako som už písala, na prvom stupni pani učiteľky idú deťom príkladom, aby sa naučili určitým návykom. Ale nikdy nikto nestanovil, že jesť sa môže cez tú a tú prestávku. To mi príde pritiahnuté za vlasy. Stále nechápem, aký zlý vplyv to má akože na deti či vyučovací proces.

akvi
23. sep 2015

@anoja nasi neviem, kde si ju robia, mozno v triede, mozno v kuchynke (maju velmi dobru kuchynku).. Ale ono je to v pohode zvladnutelne aj v triede. Ked sa chce, tak sa da. 😉

sardinka333
23. sep 2015

@abbey1 ano suhlasim s tebou ze striktne sa nema prestavka určovať - moze to byt doporučenie...čo dieťa stihne za tu prestavku je vo vysledku jeho vec, ale prvaci to ešte nevedia, motaju sa a väčšina si za tu malu prestavku ani nestihne tu desiatu rozbaliť kolko im to trva a zrazu zvoni a teraz čo.... 🙂 ma to dojesť? No nie...musi to zbaliť. Na jedlo treba čas, nie to do seba nahadzat. Musim sa popytať kedy ta moja prvačka papa, učitelka odporučila druhu dlhšiu prestavku aby na jedlo mali čas.

vierocka888
23. sep 2015

@bonaqa2013 necitala som to tu cele ale to uz je aka kravina aby detom diktovali kedy mozu a kedy nesmu mat hlad? Ja teda deti nemam ale uplne chapem tvoje rozhorcenie. Asi by som sa na tvojom mieste by som sa porozpravala s ucitelkou. Ved to je hlupost nechavat ich hladne ak sa nestihnu napapat ked im to prikazu...

abbey1
23. sep 2015

@sardinka333 Vidíš, konečne sa zhodneme. A o tom celú dobu píšem. Dieťa sa má napapať, keď je hladné, rovnako sa má naučiť, že keď zazvoní desiata patrí do lavice, tašky a na stôl príprava na hodinu.

libka1
23. sep 2015

U nas jedia kedy chcu. Moja tiez nikdy nestiha 😀 Jest sa ma vtedy ked je clovek hladny a nie kedy urcuju nejake pravidla. Samozrejme tym nemyslim ze ma jest pocas hodiny. Mala som takeho spoluziaka co vzdy pocas hodin kusal do chleba a my sme sa sulali na tom ako si mysli ze ho nikto nevidi...

bonaqa2013
autor
23. sep 2015

Maminky, dcéry mi povedali, že na jedenie majú prestávku 10 min. 20 min. prestávka je na prechádzanie - idú na chodbu a chodia ako poloblázni dokola - to sme aj my robili. ale vtedy je desiatovať zakázané. Pre mňa novinka - my sme jesť mohli. Asi upratovačky vymýšľajú že majú veľa práce. Čím menej detí tým je to horšie. Nás bolo v triede 36, 3 triedy v ročníku. A dnes 40 detí v celom ročníku. ....

libka1
23. sep 2015

@bonaqa2013 aj u nas je desiatova oficialna prestavka 10 minut. Na velkej 20 minutovej sa prechadzaju na skolskom dvore ak pocasie dovoli.

akvi
23. sep 2015

@bonaqa2013 niektorym ucitelom pomoze uz len bypass bohuzial... Smutnee.. 😒

0silvia0
23. sep 2015

- no ja som žila ešte počas obdobia dinosaurov, nikdy sme nemali na žiadnej zš žiadny bufet (a to som chodila do troch zš), ani na sš sme nemali bufet, ani moje deti nemajú na zš bufet. Som to ja šťastná osoba, keď som nemusela riešiť bufetový tovar.
- vždy som jedla keď som bola hladná a nikto to v škole neriešil a aj moje deti toto nikdy neriešili. Keď nezjedli desiatu, dojedli ju buď v družine, ale keďže už dávno do družiny nechodia, dojedia ju doma.
Som to ja šťastná osoba, keď niekto iný neriešil a nerieši kedy mám byť hladná a kedy už nemôžem.
Keď som bola dieťa, bola som skôr dieťa, čo nemusí veľa jesť (moje obe deti sú naopak žravé). Preto som mimoriadne citlivá na to, keď ma niekto núti a režimuje ma podľa potrieb svojho (pre mňa cudzieho) tela. To, že niekto potrebuje jesť o 11-tej neznamená, že všetci tak potrebujeme jesť. Nenávidela som, keď ma niekto v detstve nútil jesť, lebo predsa musím byť určite hladná. No nebola som. A preto sa mi zdá čudné, ak dieťa nedojedlo desiatu počas "vhodnej" prestávky, prečo by si ju nemohlo dojesť cez ďalšiu prestávku - hoci pri pološialenom prechádzaní sa dokolečka 😒

moni244
23. sep 2015

@bonaqa2013 no a to potrebuje jest kazduprestavku? Ved tam nie je na vyucovanie do tretej, stvrtej,

bonaqa2013
autor
23. sep 2015

@moni244 tejto téme očividne nechápeš, ani sa nečudujem pri tak malom decku budeš najskôr riešiť MŠ a tak to potom pôjde postupne.... 😉 😉 😉 😉

vydrnik
23. sep 2015

Dcera dochadza do skoly v Ppa tam to zariadene tak ze deti maju jednu prestavku na desiatu idu s p ucitelkou do jedalne kde sa deti v kludu najedia.

katarinamarkova
23. sep 2015

@bonaqa2013 oni ti tvrdia........
na 99.9% tipujem, ze je to tak, ze oni si myslia, ze mozu jest len cez urcenu prestavku, lebo prave vtedy jedia vsetky deti. neverim tomu ze by hocijaka ucitelka zakazala pocas prestavky zjest dietatu banan, napit sa vody, odhryznut par krat z rozka.
ucitelka ti na to povedala co? pytala si sa jej?
- deti v skolke jedia ako? vtedy ked sa kazdemu z nich chce? 🙂 asi nie....tiez maju presne urceny cas na ranajky, desiatu, obed.
- ak sa dieta rano doma naje, nema preco v tej skole par hodin nevydrzat bez jedla.....ak sa aj rano nenaje nie je dovod po ceste do skoly zhltnut nejake pecivo, ovocie.....
- ale aj tak si stale myslim, ze im nikto v skole ruky netrha ani ich nehresi za to, ze si pocas akejkolvek prestavky zahryznu do jablka.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3