Deti do školy s rúškami
Môžem požiadať detskú dr. Aby ospravedlnila moje dieťa prvé dva týždne v škole? Nesúhlasím z dusením v rúšku.
@jajka257 prežila by aj BA. Ale hádam sa to nestane. My sme boli celé 6 miliónové mesto v karanténe. Nik nesmel ist ani von ani dnu. Nijak sme to veľmi nepociťovala, ľudia pracovali ďalej, ti ktorí mohli v HO, školy boli zavreté, Ard. Nákup potravín bol povolený len v blizkostosti tvojho bydliska. Ak si musela ist kolo niečomu ďalej, napr lekár, tak bola vytvorená app alebo aj na stránke ministerstva si si musela stiahnuť povolenie. Nič strašne ale zase záleží kde a ako žiješ. Ti čo bývali niekde v centre, v viac bytových domoch, ri to mali samozrejme ťažšie. My sme vybehli do záhrady, clapkalinsa v bazéne. Ono mesto bolo ako vymreté. Išli sme k dr. Cez celé mesto, úplne, že prázdne. Ako po apokalypse.
@hettinka áno, tak sme vložili aj do tých našich usitych, aj sme pasiky kupili. Len stále mi tie látkové nevyhovujú. A ak to bude trvať s tými ruskami ešte další Rik, ako to predpovedajú, tak si musíš vymyslieť niečo ine. A šošovky namiesto okuliarov tiež nemôžem nosiť stále, keďže mám suche oči.
@yanni som slobodný človek, nie otrok, aby som nechala nacvičovať so sebou a s vlastnými deťmi ... sú ale ľudia ktorí pokrčia ramenami, lebo vrchnosť prikázala a treba to rešpektovať, aj keby si mala pritom znižovať imunitu dýchacích ciest vlastných detí a robiť zo seba idiota. Ja to považujem za vrcholne nechutné a myslím, že by si si zvykla aj na obojok, reťaz a guľu na nohu. Lebo veď je istá situáciaaa.....
No tak som to overila, Bielorusi testujú podľa zverejnených údajov asi 3x viac ako my v prepočte na milión obyvateľov. Takte tam pes zakopaný nie je.
@zuzanapjat bez rypania, len som zvedavá, ako si sa teda zariadila, keď si odmietla reštrikčné opatrenia spojené s pandemiou. Zaujima ma práca, cestovanie, nákupy a pod. Ďakujem
teraz hovorili v správach Novy,že deti v ČR budú mať rúška len cez prestávku- resp. mimo triedy, v triede nie, potom tam hovoril jeden odborník,že skôr by to malo byť prispôsobené lokálnej situácii,teda,ak sa vyskytne v škole problém,tak až potom by mali mať deti povinné rúška v danej škole
@sisaka mám to šťastie, že som doma s deťmi a mám všetko uspôsobené tak, že som nemusela ani na nákup, ani nikde busom. Deti nemali pocit, žeby sa niečo okolo zmenilo. Navštevovali sme sa s kým sme chceli, chodili na dvor, do prírody, na výlety. Isté opatrenia nás obmedzili, ale to sa týka štátnej karantény a domácej, ale na to som bola pripravená o dosť skôr, ako to vôbec skrslo nejakému psychopatovi v hlave. A čo sa týka tejto novinky s rúškami v škole, buď mi vyjde škola v ústrety, alebo si syn predĺži prázdniny. A keby ľudia neboli takí akí sú, tak by také sprostosti ani neprešli. A radšej budem mať deti doma a navštevovať sa s ľuďmi ktorí nemajú nasraté v hlave, akoby som z nich mala nechať robiť cvičené opice a nechať im masírovať mozgy škôlkou a školou, internetom a médiami. Ale je mi úplne jasné, že mnoho ľudí proste nemá to šťastie..... a sú nútení dodržiavať všetko a musí to byť pre nich - pokiaľ si cenia slobodu a zdravý rozum veľmi traumatizujúce......
@zuzanapjat je veľmi malo ľudí, ktorým sa život nezmenil.
Pre mna bolo obmedzujúce nemôcť ist normálne napríklad na nákup, ku kadernícke. Áno, viem sito zariadiť aj inak, ale už ten pocit, že nemôžem, je nepríjemný.
Zrušila sa nám aj veľkonočná dovolenka, deťom školská exkurzia, na ktorú sa veľmi tešili (mame v tom 400€ a bohvie ci a kedy pôjdu).
Syn aktívne športuje, koncila sezóna, nedohrali zápasy...
Dcéra nematurovala ... na jednej strane sa tesila, na druhej to bol taký smutný, cudný koniec studia. Našťastie, prijímacie konanie na zahraničnú VS mala vyriešené dávno pred koronou, onak by zo boli iné stresy, ako by riesila toto z domu na dialku.
No proste je toho veľa. My nesedime doma, žijeme dosť aktívny, spoločensky aktívny život, aby som mohla povedať, že pre nás sa nič nezmenilo. Zmenilo sa veľa. Toez môžeme behať po lese a na návštevy, lenže nas toto moc nebaví...
@hettinka samozrejme každého to nejako zasiahlo. Nás tá štátna karanténa ... čakanie na výsledky vkuse apd. Problémy s hranicami. Teraz sme zrušili dovolenku kvôli retardom... mali sme ísť do Poľska až kilometer od našich hraníc. Mohli by sme ísť, ale normálne sme ostali znechutení... prešla nás chuť. To, že rodina hlavne starí členovia sú takí rozklepaní, že žijú v strachu pol roka a boja sa vlastných vnúčat pomaly, to je druhá vec. Proste som rada, že máme doma veci tak, ako máme a na deti je každý tvor citlivý a proste nechcem aby ich niekto terorizoval.
@zuzanapjat veď jasne, žena matka, žena s dvomi dobrými vs, žena scestovana si da s prepáčením sr... na hlavu. Nás táto situácia veľmi zasiahla a obmedzila a stále obmedzuje. A bude veľmi dlho trvať pokým sa to da do poriadku, ak vôbec. Cely život sa nám zmenil. Že sa nemôžme úplne voľne pohybovať, je to najhoršie. Nemôžme úplne slobodne cestovať. Školy a všetko ostatne len s obmedzeniami. To, že tebe vyhovuje byt len doma, že život sa ti nezmenil, že tvoje deti sú radšej doma ako medzi kamarátmi v škole, pri športe, hudobnej, súťažiach atd, to je tvoja vec. V mojom okoli nepoznám jedného cloveka, ktory by bol spokokny s tym, ze nemohol ist mesiace ku kadErnicke, na Shopping atd. my sme sa Mali prave v tychto dnoch stahovat Priamo zo SA do Francuzska. Samozrejme nic nebude do odvolania. Od Vianoc bolo vsetko naplanovane, Office mojho muza prakticky zariadeny, dom vybrany, skoly, Sport, husobka vybavene. Namiesto toho som Musela cestovat s detmi v takych podmienkych Ake boli spät do De, 2 mesiace som bola prakticky len na Telefone koli skole a ostatnym Aktivitam mojej starsej dcery, plus, co Teraz so Mnou a mladsou dceru. Muz na nervy, kde ho vobec poslu. Ty si Ani vo sne nevies predstavit, Ake je To stahovanie po 5ticj rokoch Niekde inde, aka Logistika to je, ked ti 5 rokov ide po mori. Vsetko bolo vybavene a zrazu bum, nic nie je ako Ma byt. Sedis Niekde a cakas ci otvoria hranice, ktore neotvorili dodnes, Tak cakas na TO Jedno lietadlo ako na Spasenie. Tiez nervy co so stahovanim. Stahovaci nerobili, nemal nam kto zbalit Dom. Shipping nerobil. Kontajnerw sa nedal objednat. A je toho vela. Ale dobre, si jedna z Mala, krorym vyhovuje trcat doma. Moje deti chodia do skoly od zaciatku s usmevom na tvari. Sediet doma je utrpenie. Uz aj dcera Plakala, ze kedy sa ta Corona skonci, ze ona chce Real school ziadnu pretending school. A to sme sa tiez s Par ludmi stretavali. Po navrate do DE chodili po lesoch atd. Ale to nie je nas zivot. vsetky cestovatelske plany steoskotali, vsetky sportive Podujatia, vsetko co som robila s mladsou dcerou. My nekdeme len Tak bezhlavo S davom. Ale urcite veci jednoducho akzeptobat musis. To ze TY nikde nemusi ist a Zijes vo svojom Bunkri ti nik neberie. Ale TY si Mala Vzorka. my chceme zase sportovat, sutazit, ist do divadla, kina, muzea....
kokso vratim sa mrknut k diskusii , milion upozorneni . a na okamih som myslela ze som omylom otvorila kotlebovcov ... 😀
@yanni nie som spokojná a hovorím, úplne chápem, že keď má niekto ten život nastavený inak, tak musí trpieť omnoho viac a je nútený sa prispôsobiť. Nie som spokojná kvôli ostatným rodinám. Ostatným deťom, ľuďom ktorí sú nútení pracovať s rúškom už cez polroka takmer denne a v podstate celý deň.
@zuzanapjat moji rodičia sú, chvalabohu, normálni. Nebáli sa nás ani po návrate z dovolenky. Mama ešte pracuje, chodia aj normálne do mesta, na nákupy. V marci-apríli som im nakupovala ja, ale zle zo znášali. Sú zvyknutí byt sebestační.
@zuzanapjat neviem ako presne znelo to nariadenie, ale napr v DE a aj v SA nariadenie neznelo o Ruskach ale o pokrytí tvare/dýchacích ciest. Takze, keby školy našich deti nariadili od septembra nosenie takýchto “zariadení” a bolo by to zatiaľ len na tie dva týždne, tak by som ich vybavila respiratorom s vymeniteľný filtrom. Jedno, čo by má to stalo. Skôr by som uzákonila pod hrozbou”smrti” umývanie rúk. Dnes som totiž zažila iný humus (sorry za vyraz). Dievča, mohlo mat tak 8-10 rokov, použilo WC. To by bolo Ok, veď každý raz musí. Aaaaale... ani nesplachlo a o vode A mydle ešte asi nepočulo brrrrr mám okrem iného 19 mesacne dieta. Je už dlhšie odplienkovana. A veľmi dobre vie, že po WC sa umývajú ruky. Po príchode domov už vo dverách naťahuje rúčky a beží do kúpeľne. Ved toto je dôležité aj mimo Corony. Kde sa to prvotne majú deti naučiť ak nie doma?
@yanni keď sme pri tej hygiene. U nás predavačky rúško špinavé, sem tam sú aj choré a musia robiť... a nebalené pečivo vždy vykladajú holými rukami bez rukavíc. A to predtým pobehajú predajňu, vydávajú peniaze, chytajú prepravky, regále apd. Rúško nabáda ľudí na falošnú ochranu a ešte viac zanedbávajú základy hygieny. Samotné rúška majú ľudia ale že extrémne špinavé. Dávajú ich do vreciek, na stôl v reštike, na bradu, chytajú ho rukami ktorými chytajú svoj špinavý mobil, alebo kľúče. Takže inými slovami chytajú ho aj po utretí si intímnych partií po wc..... fajnšmekri. To je to o čom hovorilo WHO na začiatku a potom zrazu otočili. To hovorili i Rakúšania i Nemci, Holanďania to tvrdia doteraz. Rúško nemá význam okrem toho, že je viac nebezpečné ako covid.
@zuzanapjat u nás predavačky rukavice v marci a apríli nosili. Týždeň tie iste. V piatok už potrhane a špinavé. Fakt hygienické... Rusko pod nosom väčšina nosí.
@zuzanapjat ďakujem za odpoved. Takze v podstate si sa ani ty systému nevzoprela, akurát si mala len to šťastie, že si nebola v situácii, ktorá by si vynútila dané nariadenia plniť.
Do obchodu si bez masky nešla, zariadila si si asi donašku, alebo sa niekto z blízkych obetoval a nákup ti priniesol. Výpoveď v práci si koli tomu tiež nedala, lebo si nikde nepracovala ani predtým, dopravu si tiež neriešila, lebo si nikde nepotrebovala ísť a deti sú zvyknuté byt asi tiež doma, keď píšeš, že sa koli pandemii u vás nič nezmenilo. Ja som myslela, že či si nejak navonok dala najavo, že s opatreniami nesúhlasíš a ozvala si sa, niekde napísala, bola protestovať za právo na slobodu pohybu, proti noseniu rušok a pod. naďalej behala do obchodu, na poštu bez rúška atď.
S tým WHO máš pravdu, naša krajina išla stále podľa nich a keď oni zrazu otočili, tak aj naši predstavitelia. My sme ani v nemocnici nenosili ruška, potom po niekoľkých mesiacoch povedali, že ak sa nedá dodržať 2 m tak musíme a po dalších mesiacoch je z toho nepretržité nosenie.
Žiaľ nič s tým nespravím, môžem dať akurát výpoveď a sedieť doma na zadku, dieťa chce ísť do školy medzi kamarátov, ak nechce žiť v sociálnej izolácii to ruško si bude musieť dať, chce hrať hokej, musí prejsť testovaním, musí prísť oblečený vo výstroji, musí mat masku v priestoroch arény. Buď dodrzuješ pravidlá, alebo sedíš doma na zadku v izolácii a čumiš cely deň do mobilu. Do obchodu nemôžeš, do reštaurácie nemôžeš, cestovať nemôžeš, do prace nemôžeš, do školy nemôžeš, na krúžok nemôžeš...
Včera vydala usmernenia ČESKÁ REPUBLIKA - zavádzajú ruska v obchodoch, MHD, ale v školách budú mat deti ruska len v spoločných priestoroch cez prestávku. Oveľa triezvejšie a rozumnejšie rozhodnutie.
@sisaka áno to máš pravdu. Rozdiel je len v uvažovaní. Brutálne ma napríklad štvalo že som od detí nemohla odísť na protest, pretože by s nimi nemal kto byť. Tiež jednoducho ak by som mala ísť niekde s obmedzením ako divadlo, kino, reštaurácia - tak to proste radšej budem sedieť doma a budem plánovať program kde sa budem cítiť slobodne a neobmedzená. Ak vôbec niekde idem, ja mám dýchacie cesty voľné (aj v obchode) a muž na SVK nenosí rúško vôbec, pretože spadá pod zdravotnú výnimku. Nikde s tým nebol problém. Na pumpe, ani v obchodoch u nás. O tej zdravotnej výnimke ktorá tu platí média zabúdajú informovať. Ako som spomínala yanni ja mám len to šťastie.... Sú ľudia, ktorí sa prispôsobiť musia... sú nútení. Kam to až zájde sa pýtam? Dokedy sa bude každý prispôsobovať? A čomu všetkému sa nakoniec bude musieť. Keby sa ľudia prispôsobiť odmietli o dosť menej by si toho vlády dovolili.

@f333 veď jasne, ľudstvo žije odjakživa s tým, že stále sa niečo môže stať. Ale nikdy neviem, kedy to bude. Môže vypuknúť 3. Svetová, živelne pohromy, môže spadnúť rovno na tvoj dom lietadlo. Ale za to, že o 5, 10. , 40 rokov sa môže niečo katastrofické stať, sa predsa nezavrieme niekde v zemľanke a budeme čakať na smrť.