icon

Deti do školy s rúškami

pohodickasrandicka
15. aug 2020

Môžem požiadať detskú dr. Aby ospravedlnila moje dieťa prvé dva týždne v škole? Nesúhlasím z dusením v rúšku.

zuzanapjat
17. aug 2020

@hettinka áno budú vkuse nejaké karantény. Preto je dobré nenechať sa testovať. Totiž vírus koluje v spoločnosti už dlhé mesiace, samozrejme sa aj šíri, ale jeho výskyt stúpa jedine s testovaním. Netestuješ - nie je vírus. Tak to je aj v DE, kde radšej firma zabráni testovaniu zamestnancov, pretože robiť sa musí. Ak to prípadne niekoho šokuje, tak len toľko k tomu, že zo vzduchu sa tiež nevyžije. Treba zarábať, vyrábať, kupovať a predávať. Ja keď som našim predavačkám povedala, že teda keď im sople pomaly do rúška tečú a kašlú ako tuberáci, tak by sa mali vypisať, tak odpoveď bola, že oni si PN dovoliť nemôžu. Čiže ak je niekomu divné, aké tie naše predavačky sú hrdinky a aké majú šťastie, tak covid oni sú imunné proti covidu - pretože nielenže ich nik netestuje, oni sa nedajú ani na PN. :D

sara07
17. aug 2020

@hettinka no ved to
teraz ak škôlkar bude mat sople, však to je normálne , ostane doma ok
a teraz školáka ako tiež nechat doma preventivne či ako ? a kolko ho nechat doma ?
teraz test bežat aj ked je sopel 3 dni alebo až ked horučka , a čo ked ine tažšie priznaky nie su ..
no zábavné to bude rozhodne

zuzanapjat
17. aug 2020

@sara07 a k tým školákom a vyšetreniam asi toľko, že celé leto som syna 16r. nevedela objednať na odber krvi k obvoďáčke, lebo mala zamknutú aj čakáreň a púšťala len telefonické objednávky, ale dovolať sa jej nedalo. A mladší synovia u druhej obvoďáčky pochodili asi tak, že nás objednali na recepcii len na telefonickú konzultáciu, zavolala mi sestrička a bez vyšetrenia dala atb obom. Doteraz neviem, či nemal 2ročný aj hrdlo chytené, lebo 2ročnému hrdlo asi nevyšetrím.

sara07
17. aug 2020

@zuzanapjat ja ti poviem čo mám kamaratku
ked pôjde na pn nedostane štvrtročnu premiu 30€ za to že nebola pn
ked bude často na pn , vyhodia ju , proste nájde sa vždy niečo dôvod
tak to chodi a tak to je v obchodoch
zase maju taky plat že pn im urobí škrt, z čoho vyžit ? a to je baba čo si napr aspon 10 € odloží stranou aj ked by sa jej zišli , ona zero waste nie že by išla na tom trende, ona roky musi ist na tom trende

hettinka
17. aug 2020

@sara07 a či sa na ten test vôbec človek dostane. Lebo tie tiež nie je len tak.
Myslela som, že syna budú testovať pred plánovanou operáciou, ale nie, ani rychlotest. Len krátky dotazník som vypísala.
Sľubovali 5000 testov denne, testuje sa v priemere ani nie 2000 denne. A v tom sú aj samoplatcovia.

sara07
17. aug 2020

@zuzanapjat sila toto, ja som potrebovala jeden papier zo záznamu tak ma cez okno vybavovala sestrička, no čo že tam na chodniku všetci počuli 😝 tiež na objendávku a po jednom, další čo čakal stál vonku pred dverami na parkovisku s dietatom , dobre leto ale v zime si to ako fakt neviem predstavit

tslobik
17. aug 2020

@zuzanapjat Ono to asi logiku aj má. Ktovie koľko ľudí vírus má alebo malo ani o tom nevedia. Možno keby fakt hromadne testovali, časom by naozaj už nikto nemohol robiť, chodiť do školy a ani žiť. Toto sa jednoducho dlhodobo nedá. Koniec sveta.

zuzanapjat
17. aug 2020

@sara07 vysvetlím ti ako to bude v praxi... predavačky ktoré si nemôžu dovoliť PN (ale aj inde zamestnané osoby ktoré to takto majú) nedajú testovať seba ani deti. Deti odnesú do škôlky tak ako doteraz, aj s covidom. Ty sa nakazíš, deti sa ti nakazia a nedaj Bože ty budeš mať priebeh, alebo niekto z rodiny taký, že ti spravia test. Kto bude sedieť doma na riti vyše 2 týždne (v niektorých prípadoch 5týždňov)- ty a tvoje deti. A ešte ti na deti budú ostatní spratkovia pokrikovať, že majú covid a strániť sa ich (takto sa hrajú u nás deti na ulici, že s tebou sa nehrám, ty máš covid). Na toto sa treba pripraviť......

hettinka
Autor odpoveď zmazal
zuzanapjat
17. aug 2020

@sara07 a k tomu covidu, uz povodny prvy kmen sa rychlo siril, tento druhy co mame v Europe a USA sa siri 10x rychlejsie a cele leto sa tu ludia stretavali v preplnenych aquaparkoch, navštevovali a cestovali. V BA uz minulu zimu mali ucitelky covid ani o tom nevedeli, teraz sa zistilo ze maju uz protilatky, tak sa špekulovalo že ta chripkova sezona uz bola covidova minimalne v BA. S kým tu chcú nacvičovať a prečo? Normálne som pripravená doma na to, že deti cez zimu budú musieť fungovať na bylinách a samoliečbe, lebo sa ani nedostanem k lekárom s nimi! To keby bola vojna, tak asi by sme sa tiež ošetrovali sami, lebo tu vidno tú ich prvä líniu. Zalezení ako šváby, pozamykaný v ordináciach, ale hlavne ako riskujú.

hettinka
17. aug 2020

A keby ste vedeli, koľko učiteliek chodí do školy chorych, s kašľom, horúčkami. Bežná vec. Základná výbava ucky v kabinete je coldrex a cajicky.
Časť sú hrdinky, čo si potrebuju niečo dokazovať a oducila aj so zápalom pľúc. Ďalšia časť premotivovane, ktoré, keby im 1 hodina odpadne, už nestíhajú. Časť je chorá skoro nonstop, hlavne prvé roky chytia všetko od deti. No a časť si to finančne nemôže dovoliť, pri tom plate, ak sú samozivitelky alebo majú hypotéky.
Ak niekto opakovane je PN, OCR, tak cely kolektív zazera, lebo musia spájať, zastupovať zadarmo.

tslobik
17. aug 2020

@hettinka Asi tak.

tslobik
17. aug 2020

@hettinka 🙂 Toto sme mali v práci. Prídeš chorá - zle je, lebo sa nakazia ostatní, neprídeš do práce chorá - zle je, lebo nemá kto robiť.

jajka257
17. aug 2020

@zuzanapjat no sedieť bude aj ta predavačka, lebo karantenu uvalia bud na triedu alebo celú škôlku. V podstate, nič nezíska.

zuzanapjat
17. aug 2020

@jajka257 to je pravda..

hettinka
Autor odpoveď zmazal
jajka257
17. aug 2020

@hettinka no tu v BA by to bola celkom zaujímavá situácia. Kebyze cele mesto v karantene. Hadam prezijeme.

yanni
17. aug 2020

@olifcek nik nepíše o hrdinstve. Ale už si uvedomte, je výnimočná situácia, vyšlo take nariadenie, či už je logické alebo nie, tak sa ho budeme držať. Ľudstvo prežili horšie katastrofy, prežijeme aj toto. A nejdem ešte extra tebe písať, ke to tu v diskusii vysvetlené, prečo sme leteli. Určite nie pre srandu kralikov ny som sa trepala v čase pandemie 10 hodín zavretá niekde v lietadle. A ešte s deťmi. Taká blbá nie som. Pozeraj sa krivo na tých, čo si veselo chodia na dovolenky, tlačia sa má kúpaliskách atd. My sme mali dovolenky rozplánovať na cely rok. Všetko sme zrušili, stornovala až do konca roka. Nezabudne z nás, keď nepôjdeme k moru. Vidíš čo je v Chorvátsku. Ľudia si nedajú povedať. Nám stačí aj vlastná záhrada a les za domom. A inak, nenapadlo ta, že ľudia môžu mat domovskú krajinu aj inú ako Slovensko a ešte v ďalšej krajine dočasne pracovať? Nie všetci sú farmári a žijú cely život na vlastnom dvore. Su profesie, ktoré vyžadujú cestovanie po celom svete. Taký diplomat & čo. Ta nenapadol? Keby nebol dôvod, tak by sa nad tým nik nezastavil, že žiješ niekde inde a občas chceš/musíš ist aj domov. Všetci riešia len ľudí, ktorí jednoducho musia cestovať. Tých čo behajú po dovolenkách, veď už som vlani nebola pri mori, tak teraz ideme (tiež jedna diskusia tu na MK). Jasne vlani nie ale práve teraz je to nevyhnutne. My sme mali letieť aj v marci, aj na veľkú noc na SK, aj v máji dcéra mala prázdniny, aj v lete, aj v novembri mame prázdniny aj na Vianoce lYzovat. Všetko sme zrušili. Něaˇ

sara07
17. aug 2020

@yanni diplomat nemusi lietat v tomto storoči, telefon, chat, videokonferencia atd atd

vevesh
17. aug 2020

@sara07 cestovanie je v tomto storoci nevyhnutne- kvoli kontaktu, kvoli praci. Ako moze napriklad taky diplomat udelit viza, granty, financne ci mierove zmluvy atd. cez telefon😳😳 ci architekt postavit projekt. A to nehovorim, ze velmi velka cast ludi zije ci pracuje mimo domovsky stat...

yanni
17. aug 2020

@sara07 boooze ty tu hádžem jednu pikošky za druhou. predstav si že musi. Dokonca aj teraz. A nie, súkromné lietadlo dajú tak akurát Merkelke. A ľudia s takými zamestnaniami tiež ani jeden nemajú rodiny. Sorry, píšeš bludy. Keď už reaguješ na komenty, tak si radšej naštuduj. Áno, veľa sa da vybaviť aj technikou, ale nie všetko. Sú situácie, keď jednoducho treba osobnú prítomnosť. A áno, aj v mimoriadnych časoch.

olifcek
17. aug 2020

@yanni mne tieto veci pisat nemusis. Patrime tiez k zodpovednym. To ale neznamena, ze s tym musim bezhlavo aj suhlasit...

f333
17. aug 2020

@yanni ja na tvoje prispevky teraz len tolko... Mna nezaujima SA ako destinacia na dovolenku.Pretoze nesplna kriteria,ake ja kladiem na krajinu,ktoru by som chcela navstivit.. tolko k tomu co je anie je v SA take super .....
Ja som sa v debate ozvala z dovodu,ze si chcel porovnat dem.eu statov s SA.. no ale ak sa tebe paci autokracia,je to na tebe a mozes tam zit....mne to moze byt jedno....
Vyjadrila som jasne svoj nazor na danu krajinu.. Atak aj niest riziko v lietadle verejnom z hladiska pandemie....
Ja kedze si uvedomujem,ze v lietadle su rozni ludia ,ktori mozu byt nakazeni ,tak volim destinacie,kde s ada ist sukr.lietadlom.. cize len moja rodina.. aby som nemala ziadne ruska ci s aneinfikovala pripadne....a na letisku prsla ako rychlos ada na malom letisku a to v maske s filtrami...ked uz ...
Ale tato debata na tomto fore bola a je o inom.. o tom,ze tom,ze kedze ja ako mozes citat a vela pisateliek tu nevidi zmysel v ´oruskovani´obyvatelova hlavne deti v skole,tak vyjadrujeme nazor, ze si nezelaju rodicia,aby vlada takto okliestovala ich prava aj prava deti..
Preco myslis,ze im stat nekaze nosit nie risko,ale masky s filtrom? zpol.dovodov.... ak by to bolo z hyg.dovodov,tak len masky s filtrami...
Toto je zmysel celej debaty....
A ozvala som sa najmä na to tvoje zlahcovanie problemu, doslova vysmievanie,kedakoze dieta musi zunasat na dych cestach tu ´handricku´.... Ve dtovje deti male aj ty 10 hodin si to muslea znasat....
To,ze ty to znesies 10 hodiN na si ochötna to znasat,neznamena,ze aj ini su.
ja viem,ze asi si musela cestovat .asi si nemala inu moznost inou formou..Ina otazka je,ci si zvazila na zaciatku,ekd si tam isla,ze mozu byt rozne obmedzenia a s detmi jeto tortura.... ale ak ty si schopna akceptovat nepohodlie aj riziko na kazy na takom letisku,je to len a len na tebe...
Ale ini mozu a maju iny nazor a kedze si tam nebola ty pracovne,tak to bolo len vzatie rizika ...., ale to je len a len an tebe...
Ja osbne by som decko v o veku tvjich deti do takej krajiny nikdy nevzala,korona nekorona, a cetovanie uz som sa vyjadrila....

To je moj nazor . Ty mas iny,,jeot o.k .jeto tvoj zivot a zivot tvojich deti....
Ale to je uz ina vec.... to,co je dolezite pri tejto debate je fakt,ze stat moze a mal by obmedzovat prava ludi len na velmi nevyhnutnu mieru a zvazit,kedyje to vhodne..a na sk nie je nato dovod, aby deti prezili skolske vyucoivanie v riskami an tvari... a to povinne..
Dufam,ze som sa vyjadrila jasne tak aby si konecne pochopila,o com pisem...

sisaka
17. aug 2020

@sara07 je rozdiel byt doma sám pár hodín v týždni trebárs aj každý deň a rozdiel 7-8 hodín denne, päť dni v týždni 6 mesiacov. A to ani nespomínam, že v čase keď sa toto začalo mal 11 rokov.
Neubudlo z neho, ale nechcem, aby v takomto režime pokračoval ďalej.
Ak takýto režim príde niekomu normálny, tak v poriadku, pre mna to normálne nie je, aby moje 12 ročné dieťa trávilo celé dni zavreté samé doma.

hettinka
17. aug 2020

Kúpila som tie ruska adidas - sú zvonku z funkčnej tkaniny, 2-vrstvove, s kapsou na filter, keby niekto chcel. Sedia výborne. Cena 15€ za 3kusy. Sú čierne a modré (vždy 3 rovnaké) Kúpila som normálne v kamennej predajni Adidas. 👍

hettinka
17. aug 2020

@sisaka veď to, sedieť doma a ešte nad PC s online úlohami je na psychiku. Ja mám 2 deti, staršia je introvert, až tak jej to nevadilo. Ale mladší to zle znášal, kamarátov potrebuje. A to ani nebol doma sám, ale so mnou a sestrou a aj starými rodičmi.

Inak, som sa tak zamyslela, ako môžu byt niektoré ženy v domácnosti doma nie mesiace, ale roky. Mna doma “mrle žerú” po pol roku. Bola som na materskej 2,5 roka, ale toto je iné, keď su už deti veľké.

yanni
17. aug 2020

@sisaka má mame presne to iste. Ani jednému z našich deti vôbec nevyhovuje Homeschooling. Po prvé, potrebuju spoločnosť, iný režim, vidieť a počuť aj niečo iné, iné názory, iné tvare... človek je od prírody bytosť spoločenská. Sú samotára, tým to vyhovuje. My takí nie sme ani zďaleka. Mame tiež takých pubertakov a aj ešte malé deti. Ale už aj u tej 1,5 ročnej so videla, ako sa tešila na ihrisku. Deti sa neučia len z knižiek. Tzv. Zážitkové učenie je veľmi dôležité.

sara07
17. aug 2020

@yanni myslím že z toho ako si podraždená by si si mala dat oddych lebo všetcu idioti len ty biela holubička

yanni
17. aug 2020

@hettinka majú na nose pásik? My sme mali v lietadle masky s filtrom. Filter sa da meniť ale na dlhšiu dobu je to jednoducho drahé. Mne to jedine vyhovovalo. Lebo super sedeli a nerosili sa mi škule🙈😱😬 mám doma všeličo, medicínske z lekárne, z nemocnice od kamoska lekára, mama nám ušila z rôznych látok, s párikom, bez pásika ale všetko na dve slova. Deti problém nemajú ale ja nič nevidím.

yanni
17. aug 2020

@sara07 a t si najskôr fakty naštuduj a až potom hod niečo do éteru🙈🙈🙈🙈