icon

Deti do školy s rúškami

pohodickasrandicka
15. aug 2020

Môžem požiadať detskú dr. Aby ospravedlnila moje dieťa prvé dva týždne v škole? Nesúhlasím z dusením v rúšku.

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat ja som napríklad celkom dosť ušetrila. Lebo keď si predstavím, že mám behať po hypermarkete s ruskom hodinu, radšej kúpim to najnutnejšie v malých potravinách a nejako sa zaobidrme. Nebolo treba ani toľko oblečenia, najviac som využila tepláky. A tiež za výlety, cestovanie ... ale tie peniaze sme už investovali do letnej dovolenky.
A nie, nebola na Slovensku na samote u lesa, môžu si v telke propagovať a odporúčať co len chcú.

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka my sme ušetrili dosť i tým, že bol homeschooling. Odpadli obedy u detí, cestovné, školné, peniaze ako vreckové na aktivity. Kebyže mám vo svojom okolí viac mamičiek, ktoré sú naklonené sa radšej pravidelne stretávať vonku, či navštevovať, nemala by som ani potrebu vrátiť syna do škôlky a najstarší, tomu nikoho netreba, ten bol spokojný aj s online vyučkom. Tiež on je ten prípad, že sa radšej stretne mimo školu s kamarátmi.

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat no obedy som síce neplatila, zato doma vyvarala, vypekala, takze strava, to je take, nezaplatis obedy, zaplatíš za suroviny. Asi je zo doma lacnejšie, ale nie veľká úspora.
ZUS sme zaplatiť museli, iné krúžky má syn cez školu a to sa neplatí. Na leto nám už začali tréningy, takze to som už platila (extra, lebo museli hrať na súkromných ihriskách, nie vškole).

A anio, za benzín som ušetrila zo 200€
A čo bolo super, neklesol mi veľmi príjem, lebo som pracovala z domu. Prišla som o nadcasy a krúžok. Muž chodil normálne do prace.

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka variť musím tak či tak. Ešte bude zaujímavé teraz škôlka. Synovi tá škôlkarska strava spôsobuje zdravotné problémy, má intoleranciu na laktózu, vajcia, sóju, histamínovú atď. a koncom minulého roka mi jednoducho povedali, že vlastnú stravu mu nemôžem nosiť, kvôli hygiene (?) lebo covid. Tak on bol doma skôr než sa zatvorili škôlky. Som zvedavá ako to bude teraz, keďže alternatívnu stravu škôlka neponúka.... Len už je predškolák, takže mal by chodiť povinne (čo je tiež absurdita, kvôli osadníkom nám niečo prikazovať)

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat myslím, že povinná predškolská zatiaľ uzákonená nie je.

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka od 1.1.2021 tuším to má prísť do platnosti.

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat takze sa vás to aj tak netýka. Sle ja osobne odporúčam aspoň poldenny pobyt, do obeda

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka ten poldenný sme skúsili, že bude obedovať doma. Lenže jemu spôsobujú veľké problémy i tie pomazánky typu drožďová, vajíčková, fazuľová, smotanová atď. Je to niečo z čoho chlapec proste nestihne ani dobehnúť na WC, tak ho preženie.

unicornlady
18. aug 2020
zuzanapjat
18. aug 2020

@unicornlady ako inak nie je tam zodpovedaná otázka, či medzi hromadné podujatie patrí napr. detský tábor, či kresťanský klub, účasť na bohoslužbe, aquapark, svadba...atď. a tiež či deti, ktoré majú ostať doma kvôli návšteve zahraničia budú mať online zadania, alebo neospravedlnené hodiny.

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat neospravedlnene hodiny isto nie. Ale odznelo, že školská dochádzka je povinná, z toho vyplýva, že rodič nemá právo nechať dieťa doma len tak napríklad 14 dni, v zmysle školského poriadku a zákona môže ospravedlniť 3 dni. Potom puse ospravedlnenku už lekár.
Mne z toho vyšlo, že konci aj pandemicka ocr z dôvodu zatvorenia škôl a/alebo obáv rodiča z covidu. Bude len v prípade, že zatvoria konkretnu školu, alebo deti z konkrétnych tried budú v karantene. Ale toto vraj ešte riesia.

Hromadná akcia je asi nad 500 ľudí, či? Asi tak, ako sú dane tie obmedzenia.
Nás ide ešte na sustredenie, ale iba ich klub. Z triedy idu styria, hádam nebude problém.

Čo sa týka zahraničia, zo zelených krajín obmedzenie nie je. Preto dali tie ruska vlastne. Z červenej krajiny platí 5 dni karanténa + test, musia sa nahlásiť na rúvz.

yanni
18. aug 2020

@hettinka my sme usetrili z tych beznych vydavkov tak akurat na benzin. (to co sa usetrilo za cely rok dovolené a cestovanie/lety, výlety atd. to neratam, kedze to sa da usetrit, ked nikam nejdes, aj mimo korony). Zial ale musism povedat, ze sme mali neskutocne vysoke vydavky na potraviny a pracie prostriedky. Homeschooling vobec nedopomohol k usetreniu niecoho. Skolne sme museli platit nadalej. V skole sa stravne plati ovela menej na stravnu jednotku a osobu ako ked varis doma pre elu familiu kazdy den. A zial, jedno, kolko som navarila, vsetko zjedli za ten jeden den. Plus v Saudi sme minuli viac na pitnu vodu. Z vodovodu sa pit neodporuca a kedze sme boli cele dni vsetci vratane muza doma, vypili sme neskutocne viac. Tiez sme minuli viac energii, vody. Tiez ako vravim, viac som musela prat. Dcera bola v normale cely den v skole v skolskej uniforme. ked sa tam okydala, bola tak. Doma sa hend bezala prezliect. Plus, kedze bazeny v compounde boli pozatvarane, viac sa clapkali v domacom. Cize castejsie cistenie, nie len bazen ale aj okolia. Plus dcerina skola neskresala z rozvrhu. Isli sme, ako keby nic nebolo. Bolo s nou treba vsetko prejst. Doma len klasicky material, nejake farbicky & co. ALe na tie ich art & craft, vselijake pokusy atd, bolo treba ovela viac. A pochybujem, ze normalna domacnost je tak vybavena ako su v skole. Cize ja som neskutocne vela prkotin musela objednavat. A stale dookola.
A este ten stres co som zazivala ja. Po nociach studovala zadania na dalsi den. ja nie som pedagog a ani som nim nikdy nechcěla byt. To co ten ktory pedagog v sole s dětmi robi, je po case pre neo rutina. Ano pripravuje sa aj on, v case lockdownu museli trochu pomenin pristup, ale mali sme live vyucko a on vysvetli aj cez obrazovku rovnalo ako v skole priamo pred detmi. Ja som si to vsetko musela dopredu nastudovat. Po prve, nepoznam plany dopredu pre ten ktory rocnik a tez to nerobim roky. Tiez je velký rozdiel, ze ten rodič musi prebrat s dietatom Všetky predmety, ucitel len ten svoj popripade len tu svoju kombinaciu. Plus vrieskajuce babo, cela domácnost. Nie, toto sa ani neda vycislit v peniazoch.

Ale zase, my sme na tom neboli zle, kedze prijem domacnosti sa nezmenil.

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka tak rozumieť tomu tak, že aj keď prídu z Poľska, do školy môžu, ale musia mať rúško? Lebo Matovič skloňoval len všeobecne "zahraničie".

hettinka
18. aug 2020

@yanni každý má svoje podmienky a podľa toho aj životný štýl.
Naši učitelia našťastie nevymýšľali pokusy, na ktoré by dme nemali doma veci. Napríklad z fyziky dostali 20 námetov a mali si urobiť 3, podľa toho, kto co doma našiel. Dalo sa to. Počítače mame každý svoj, viem, že sú rodiny, kde rýchlo počítač kupovali.
A super výhoda u nas je, že bola doma maturantka, takze ak som ja aj niečo nevedela (učím jazyky, ale z matiky som ľavá), pomohla mladšiemu ona.

Bazén nemám, takze som nič nemusela napúšťať (okrem vane 😂) a prala som bežne. V tom rozdiel nevidím. Práveže menej, lebo mladý denne zašpiní školské veci, z tréningu a domáce. V puberte sa hrozne potí, takze periem, lebo to smrdí potom.

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat Poľsko je “zelené”, bez nutnosti karantény. Akurát sa neodporúča navštevovať iste regióny, no neviem, ako by to kontrolovali.
Je na zodpovednosti ľudí, aby tam zbytočne nešli (len tak sa okupat, nakupovať) a aby to potom normálne povedali, sledovali sa, ak boli ... takto tomu rozumiem ja.

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka aj v tom článku "mimo Slovenska" ... no proste banánistan. Rozumiem tomu tak, že či je to Poľsko, Maďarsko, alebo ČR, či je to km od hraníc, tak má sedieť doma.

natalka13
18. aug 2020

@terina25 alergik nemusi nosit rusko

hettinka
18. aug 2020

@zuzanapjat netreba citat topky, ale oficiálne dokumenty. A niečo sa vraj bude ešte dolaďovať podľa podmienok a pripomienok konkrétnych škôl.

hettinka
18. aug 2020

Všetko už je na stránke www.ucimenadialku.sk

Za “hromadnú akciu” sa považuje aj tábor, sústredenie, rodinná oslava, svadba.
Tak to asi aj bohoslužba, návšteva hypermaketu podľa takýchto kritérií 😂😂😂 v tom prípade bol asi každý... mali jefnoznacne dat počet ľudí na hromadnej akcii. Čo si myslia, že sa na polku prázdnin ľudia zavrú doma?

sara07
18. aug 2020

@hettinka pokial si tam 15 min aspon v jednej miestnosti tak ano, čiže aj bohoslužba aj obchod
ja si myslím že to ako už moc hrotia alebo respektivne hlavne všetko napackat na ludi , na nich , na ich zodpovednost atd lebo však školská dochadzka je povinná ako nám bolo pripomenute

sara07
18. aug 2020

@zuzanapjat ja som pochopila že ruško prve dva tyždne musi mat na 2 stupni všade aj cez vyučovanie

hettinka
Autor odpoveď zmazal
sara07
18. aug 2020

@hettinka dobre, dieta ide na svadbu dajme tomu tento tyžden, postup je aky , ide na nástup do školy 2,9 a akurát sa to napíše do tlačiva formulára ? a rodič sleduje ..
celé ..

sara07
18. aug 2020

@zuzanapjat uprimne povedané tak mu mohli dat chleba s maslom alebo suchy

zuzanapjat
18. aug 2020

@hettinka a si vezmi, že v termale sme boli minule a 1600 ľudí tam bolo vtedy :D to už je hromadná akcia :D

zuzanapjat
18. aug 2020

@sara07 podľa mňa viac detí tam má problémy so stravou, ale rodičia to až tak neriešia. Proste dieťa je často choré, lekárka dá atb a či to podmieňuje i strava to už sa nerieši doma. Každý deň aby tam bol na suchom chlebe, alebo na chlebe s maslom mi príde troška choré... keď už má dieťa problém a škôlka neponúka iné riešenie, tak by mali byť prístupní vlastnej strave .... nik ich nenúti aby jedli to, čo ja navarím, tak aká hygiena. Hlúposti.

luba41
18. aug 2020

@zuzanapjat nečakaj, že by sa takýmto detom prisposobili strave..proste nemáme na to "zákony" a vyhlášky, kapacity ..resp.- aj ked sú papiere- nevedia ich dodržať..a hlavne tomu nerozumejú, nevzdelávajú sa atd..tak nepochopia - tak ako kuchárky, tak mnoho rodičov - nezáleží im ani na svojich detoch ..to isté - ak prídeš ako pacient ležat do nemocnice - len nemať nejaké alergie alebo stravovacie obmedzenia..akoby ani nikdy aj tie dietne sestry nepočuli o alergiach a ich škodlivosti telu..

zuzanapjat
18. aug 2020

@luba41 áno, ja asi najprv napíšem na ministerstvo školstva, či je nejaká vyhláška spojená s covidom ktorá by mala zakazovať vlastnú stravu u detí, ak škôlka nedokáže variť aj osobitne .... tam aj učiteľku zvykne prehnať. Tak môj stačilo že išiel na 3 dni, každý deň ledva dobehol doma na wc a na to dostal záchvat podobný laryngitíde. Následne ostal doma aj 2týždne. Sliznice spuchnuté, sopliská, kašeľ... a toto bolo dookola.

luba41
18. aug 2020

@zuzanapjat väčšina škôlok mala s tým problem, aj ked sa o covide ani netušilo..boli výnimky , že dovolili nosit z domu..celý systém stravovania v takýchto zariadeniach je proste zle nastavený - pre takýchto alergikov.. a pritom takých detí a dospelých pribuda viac a viac..

zuzanapjat
18. aug 2020

@luba41 celý systém taký, že vkuse mliečne a keď som ho doniesla po 2t do škôlky tak ho čakal v skrinke sáčok plný sladkostí... lebo veď deti mali sviatky. Toto nepochopím, keď v dnešnej dobe sa dá kopec iných vecí dať.... či už balónik, alebo nejaká iná drobnosť.