icon

Deti do školy s rúškami

pohodickasrandicka
15. aug 2020

Môžem požiadať detskú dr. Aby ospravedlnila moje dieťa prvé dva týždne v škole? Nesúhlasím z dusením v rúšku.

hettinka
16. aug 2020

@yanni vraj to slo z bane z Karvinej. Ale je GDPR, takze presne sa nedozvies, len co ľudia hovoria...

olifcek
16. aug 2020

Nejdem vsetko citat. No tie, co suhlasite s tym, aby deti nosili cele hodiny rusko, nikdy ste ho nemali na tvari dlhsie, nez v obchode, ci mhd. Na chvilu sa to da, ale na dlhsie nie... Navyse... Rozdelit to na deti, ktore musia a nemusia. Ved az by tie starsie covid mali, a ziju v domacnosti s mladsim surodencom... Plus v jedalni rusko nebude... Nevravim, ze je vely covid blabol, no, uz az moc sa to podla mna prehana...

yanni
16. aug 2020

@f333 nechcela som uz Ale Musim Este reagovat na ten tvoj prvy Koment a totalny Blud co tam pises. Sice to dem nepatri Ale Musim, kedze takto sa Siria Svetom skreslene informacie. Takze, v SA sme boli 5 rokov. NIKDY v zivote som nemala na sebe Niqab a Ani Nikdy nemala v Mojom satniku. NiKDy som nebola zavisla na muzovi. Na Shoppings, navatevy, Stretka s kamoskami, party, Kino atd. Som a aj Ostrand Zens isla v pohode sama. Deti som vodila do skoly a skolky SAMA. Chodili sme len my Zenske bez chlapov na stretka, do pUsti Same Ale aj s detmi na vylety, do Zoo atd. A boli Medzi Nami aj Domace, prave Saudky. Ziadny chlap, ziadna Zena, ziadny zamenstnanec nema problemy o Ktorych pises. Zeny mozu sofwrovat, pracovat, dokonca vo veducich funkciaxh. A Ani aj Saudky. Nasadnem do Auta a ide sa. Sama bez muza. Ta co Nema vodicak Ma sofera, ten caka na nu v aute aj Pol dna. Uber, Taxi je tiez bez problemov. MHD sa rozmaha. Ked postalische v Riyadhe Metro Bude Este lepsie. Podobne ako Dubai. V Khobar na plazi uplna pohodicka v bikinach. Co sa covid tyka. Aka diktatura? Zaviedli take Iste opatrenia Alina SK ci v DE. Len aby sa to nedostalo do krajiny a nwrozsirovalo. Skoly zatial Neotvoria, lebo Mali uaciatkom Leta velky narast. Uz sa to upokojilo Ale neriskuju a dalibto zatial na prvych 7 tyzdnov skolskwho roka. Takze Homeschooling ako doteraz. Ale ziadna katastropha. Co sa rusok tyka, Ludia su zvyknuti. Ked je Pustna burka a musis ist von, Tak to je samozrejmost. Ludia su tam vela disciplinovanejsi, ohladuplnejsi, priatelskeji, napomocnejsi. Ty vobec neviem o com Hovoris. Ved tam chod, SA sa uz otvara aj ako turisticka krajina, uz ti netreba Ani vizum. Skonci corona a chod si to tam pozrier. Mimoxhodom, uz Ani Abaya nie je potrebna. V pohode sme chodili po Messe, na Shoppingy atd v satoch, rifliach, trickach.

yanni
16. aug 2020

@vevesh umriem. Takze Fakt vsade inak. Chalani su na Internate v Thüringen ale tam to neriesim, kedze su cel tyzden stale na jedno mieste. Aleviten Aspon mozu chodit od septembra domov na vikendy. Ale im to normalne vyhovovalo, ze boli 2 mesiace stale v skole. Pubertaci medzi sebou a ziadne fotrovci co len nervacia😂😂😂😂

tslobik
16. aug 2020

@lauriinkaa Lenže koľko učiteľov učilo z domu možno tak ako napr. ty? Môj dostal každý deň do pošty zadania úloh z knihy na vypracovanie a bolo. Tie zadania by som mala napísané za cca 1/2 hod. max hodinu. Takže tie porovnávania sa mi nepáčia. Lebo každý má právo sa cítiť ukrivdený, lebo jeden to, druhý ono. Možno by odmeny patrili aj tým, ktorí by za normálnych okolností takisto vykonávali spomín. profesiu, ale museli sa učiť s deťmi , lebo s nimi nemal kto doma ostať. Takže tieto "akože" odmeny zase vyvolajú len nevraživosť medzi ľuďmi.

vevesh
16. aug 2020

@yanni ano, kedze opatrenia su v smerniciach skoly. Co skola, to inac a ine riesenie- jedni su na striedacku rano- poobede, dalsi na striedacku obden, dalsi na tyzdnovky. Niekde ruska musia aj v triedach, niekde nie. Niekde su vychovy povolene, niekde nie ( u nas nie su, lebo maju problem s dezinfekciou, tak decka ani kruzky nemaju🙄😬😬😬😬co ma viac serka ako samotna skola). U nas predtym tak rozdelili skolu, skolku,druzinu ze sa stretavali pevne stanovena skupina deti (cize podla surodencov rozdelili, ze by boli spolu v jeden den a vzdy rovnako s rovnakymi surodencami- to kombinovali tyzden a rozdelili na mesiace dopredu, kto kde kedy s kym mohol kam🤯🤯)

yanni
16. aug 2020

@lauriinkaa na toto musím aj ja reagovať. Ja toto obdivujem. Mne stačilo, a to som doma na materskej s 1,5 ročnou. Muž home office, staršia prakticky prvacka v British school. Online schooling live doobeda, poobede všetko možné. Žiadny oddych. Všetko som robila s ňou. Škola z rozvrhu neskresala. Ešte aj výchovy sme museli robiť. Doma od narodenia vrieskajuce babo. K tomu cela domácnosť na mne. Ja som koncom júna bola už na pokraji nervového zrútenia. Keby som mala aj ja ešte robiť, tak by má určite svihlo ( mám mimo materskej home office a som si pár krát vyskúšala, čo je to robiť a mat aj deti doma). Dcérina kamoska-spolužiačka má oboch rodičov uciťelov, mladší brat v tej istej škole. Obaja mali online svoje predmety. Ako to prvé dva mesiace zvládali, nechcem ani vediet. Potom to už bolo ľahšie, lebo sa mohli do Compounde vrátiť nannies a cleaning ladies.

lauriinkaa
16. aug 2020

@tslobik áno, to je už nna každom, ako sa k tomu postaví. Ja mám stredoškolákov a končili, čiže som s nimi musela denno denne cez zoom hovoriť hodiny a to individuálne.. To jje jedno, skrátka každý mal niečo, za čo by si zaslúžil odmenu, no záchranné zložky to mali skutočne náročnejšie ako my ostatní si myslím... Ja im odmenu doprajem.

tslobik
16. aug 2020

@lauriinkaa To je pravda, niektorí učitelia si to odmakali a iní sa len zviezli.

yanni
16. aug 2020

@olifcek mali, dokonca moja vtedy ešte 4 ročná dcéra. Dokonca v spánku. Prežili sme. A keď je to nutne, prežijeme aj viac. Všetko je len o zvyku. Treba vydržať. Navždy to nebude.

lauriinkaa
16. aug 2020

@tslobik to mi je jedno, každý má svoje svedomie a na to, aby som súdila iných, prečo na vzdelávanie žiakov kašľali, som malý pán. Ja som chcela poukázať na to, že každý to mal dosť zložité v tomto období a závisť tu momentálne nemá čo robiť. Mne je tak veľmi ľúto, že už ľudia nie sú súdržní, naopak kde komu co vytknúť a závidieť..

yanni
16. aug 2020

@vevesh boooze veď to je hotová logistika. No ja som rada našej mini súkromnej Ganztagsschule. Jasne, prísnejšie hygienické opatrenia ale inak žiadne iné obmedzenia. A variť budú naďalej normálne (škola/skolka/jasle majú Selbstverpflegung, v škole raňajky a obedy varia priamo v škole). Výchovy tiež budú mat teraz normálne.

lauriinkaa
16. aug 2020

@yanni verím tomu, určite to bolo veľmi náročné, ja som tiež mala okrem dieťaťa doma, ja zamknutá v izbe na starosti domácnosť a všetko s tým spojené. Dom rozrobeny, lebo sme začali vo februári prerábať, potom vsetko zatvorili a ostal rozburany. No ja som aspoň nemala povinnosť sa s dieťaťom učiť, to už neviem ako by fungovalo. Stále som si ale opaakovala, ze je to len dočasne a vydržím ☺️

olifcek
16. aug 2020

@yanni dokonca v spanku??? Ja uz neviem zeny, zdravy rozum odkracal? Moja dvojrocna nosila, az kym ma neupozornila jedna pani na zastavke, ze nech jej ho nedavam, ze az od troch rokov najnovsie... my sme prestali proste uplne sledovat to masirovanie covidom v telke... tak som si vyhladala info od pani a odvtedy moja mlafdia nenosi... a v spanku by som ho nenechala ani starsej, ani omylom... a ani my dospeli by smetakto nefungovali... viem si vlastne predstavit jediny dovod, aby dom v nom spala...az by som bola v nemocnici s jednym z mojich deti, kde by to bolo podmienkou... Ale tak...kazdy robime ako musime...

yanni
16. aug 2020

@olifcek prečítaj si celu diskusiu a budeš vedieť prečo. Leteli sme špeciálnym letom domov dokopy 10 hodín z toho prvý let 6 hodín bol v noci. Zaspala hneď ako sme vzlietli, nevadilo jej. Mali sme Ruska s filtrom. Ruska boli podmienka po celu dobu letu, inak by nás do lietadla nepustili. Nastastie bola first Class a aj Business Class takmer prázdna. Let v economy, si ani neviem predstaviť. Deti prespali cely let. Druhý prestupový let už bol malina. V takýchto situáciách, keď sa nemá človek ako dostať domov a konečne, po mesiacoch sa naskytne jeden let, o miesta v ktorom sa ľudia išli pobiť, zoberieš na seba všetko, čo nariadia. Ťažko vysvetľovať. Kto nezažil, nepochopí. Ale koli deťom by som urobila aj nemožné. Staršia pochopila a nemala problém a nemá doteraz. Mladšiu som chránila ako sa dalo.

marlent
16. aug 2020

@vevesh ja si nemyslim ze na svk to tak zvladnu

zuzanapjat
16. aug 2020

@yanni pár hodín? Môj o šiestej ráno ide na bus a vracia sa zo školy o pol štvrtej-štvrtej. To je podľa teba pár hodín, toto absolvovať každý deň a ešte sa musieť sústrediť? Už si počula o tom, že ani v aute sa šoférom neodporúčajú rúška lebo znižujú koncentráciu? Mne je na odpadnutie po 20minútach v obchode keď idem nakúpiť. Že ty si musela.... tak si musela. Prečo musia deti toto absolvovať? Akurát tak si znižujú imunitu dýchacích ciest pred chrípkovou sezónou. A predavačky? U nás sú choré furt v obci. A to majú rúška a stejne je raz chorá jedna, potom druhá, tretia.... Potom sa ukáže, keď bude chrípkové obdobie ako tie handry zaberajú....

leuchtturm
16. aug 2020

moj syn ma povinne nosenie ruska v skole pocas celeho vyucovania a zvlada to v pohode. Je rad, ze vobec moze znova chodit do skoly a rozumie, preco to rusko nosit musi.

tslobik
16. aug 2020

@zuzanapjat Napr. toho sa ja veľmi obávam, keď budú chrípky a iné virózy, respir. ochor. ako sa to bude riešiť. Ako to vôbec budú rozlišovať a či vôbec. Ak jednoduchý priebeh - dobre doma vyleží človek ale ak sa pridružia problémy napr. pri chrípkach...No ja to nechcem ani vidieť, čo všetko sa podcení alebo vlastne ako to bude. Ale dobré to nebude.

olifcek
16. aug 2020

@leuchtturm bolo by divne, keby to nechapali skolaci... moja dvojrocna chapala, ked to zacalo... no faktom je, ze je to kravina...i pocas vyucovania... az sa decka stretnu na obede a vonku, rusko mat nebudu...

olifcek
Autor odpoveď zmazal
vevesh
16. aug 2020

@zuzanapjat a potom, ked pride chripkove obdobie, bude zase vela deti spolu s rodicmi sediet doma- som zvedava, kolki z tych platov vyziju a kolki budu mat potom vobec nejaky plat....pretoze nikto nebude vediet rozlisit ci a co je to, tak budu sediet doma vsetci i so "soplikom" - preventivne. ..

olifcek
16. aug 2020

@yanni ak v nemecku zijes a pracujes, nik Ta nenutil cestovat za danych podmienok... Necitam ale diskusiu, nechce sa mi, cize nepoznam Tvoje dovody... Treba si len uvedomit, ze nik tu nie je hrdinom, ze sme vsetci na jednej lodi... A kazdy je iny, kazdy na iny organizmus, kazdy ine zvlada, kazdy zije svoj zivot a chodi vo svojich topankach..

sisaka
16. aug 2020

@kittykat22 Slovensko určite nie je jediná krajina. U nás v Kanade v našom meste sa ide do školy tiež v maskách a to od nultého ročníka až po 12. a budú v nich aj sedieť na vyučovaní. Vyučovanie je od 8.30 do 15.10 a masky sa nebudú nosiť len prvé dva týždne, ale až do odvolania.
Určite z toho nie som nadšená, ale rozhodla som sa, že moje dieťa pôjde aj za takýchto podmienok, u nás je na vyber a deti sa môžu ostať učiť aj online, dúfam, že to veľa rodičov uvíta a triedy nebudú natrieskané.
Môj syn ma len 12 rokov, ale už 6 mesiacov je sám doma, ja pracujem v zdravotníctve, manžel ma firmu, ani jeden z nás si nemôže dovoliť ostať koli covid doma. Letné tábory tu prakticky neboli, väčšina bola zrušená, funguje len pár za prísnych opatrení, takze aj väčšinu prázdnin strávil doma.
V škole jednoducho bude musieť fungovať v maske, lebo doma další pól rok či rok nemôže sám ostať, nie je to zdravé pre jeho psychiku a tiež sa potrebuje učiť, nielen akože ...
V maskách sa samozrejme da fungovať celé vyučovanie, ja som v práci tiež cely deň v maske a som tu. Nie preto, že s tým súhlasím, ale preto, že jednoducho musím.
Žiaľ logika a triezve uvažovanie sa už dávno vytratili zo spoločnosti a kopia sa nelogické rozhodnutia jedno za druhým. Protesty nepomáhajú , drvivá väčšina ľudí s rozhodnutiami súhlasí alebo dokonca chce, aby opatrenia bolo ešte prísnejšie. Nemať školopovinné dieťa, tak som zbalená a žijem niekde mimo tejto chorej spoločnosti.

olifcek
17. aug 2020

,,ze nik tu nie je hrdinom" mam na mysli ludi, co maju o sebe taky dojem, lebo sa v rusku i sprchuju, ci naopak, vedome ignoruju rusko i v mhd (kam bez neho nesmies), lebo na covid neveria a chcu ludom takto otvorit oci...

No...ja sa k tejto teme uz nevyjadrujem... Prajem krasny den vsetkym 🙂

hettinka
17. aug 2020

@sisaka 12-ročne deti sú aj na sk samé doma, pokial teda rodič nemal homeoffice. Pandemicka OCR je len do 10 rokov a staršie deti iba s odporúčaním lekára (ak sú choré, alebo máš dobrého, známeho lekára a podpise ti)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
sara07
17. aug 2020

@hettinka myslím že byt doma sám aj prospeje, ja som nechodila do družiny a bola som zo školy sama doma od druhej triedy , teraz je problém od druheho stupna

sara07
17. aug 2020

@vevesh no ved toto ja som šialene zvedava ako sa to ide riešit
ak škôlkar bude mat sopel, teraz ostane doma jasné škôlkar ale má ostat doma aj školák ? preventivne či ako ?
fakt som zvedava ked začne november/december že ako toto riešit lebo ak dieta bude musiet byt doma aj pre biely sopel tak potom školak sa bude 80% učit doma proste 😂😂

hettinka
17. aug 2020

@sara07 sú krajiny, kde dieťa do10 rokov ani nesmie byt bez dozoru.
U nás sa tiež tak fungovalo, dcéra v pohode vedela byt sama. Syn tiež, ale je menej zodpovedný.
Cez koronu bolo super byt učiteľkou, boli sme doma spolu. Jasne, každý na svojom PC sme pracovali cele ráno, ale aspoň som popri tom navarila.
U nás by nebol problém, aj keby museli byt sami, keďže už sú starší. Ale rodinám s malými deťmi teda nezávidím toto obdobie, najmä ak rodičia nemali možnosť HO.

hettinka
17. aug 2020

@sara07 inak, som zvedavá, ako sa budú riešiť ospravedlnenky do školy, ak niekto bude mat podozrenie (ale dokopy mu nič nebude). Či budú písať rodičia, alebo ako. Už teraz niektori rodičovské ospravedlnenky využívajú hojne.
Ja som na škole, syn na inej škole, muž vo väčšej firme, ak budú podozrenie na výskyt, vraj 2 týždne karanténa cela rodina... to budeme doma asi dookola, keď zacnu chrípky.